28.4.2024 | Svátek má Vlastislav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Standa 31.8.2009 12:26

Otázkou

někde vzadu je, zda-li finanční krize nebyla vyvolána právě proto, aby Čína nedržela USA pod krkem, protože je jejich nevětším věřitelem. Američané byli mistry (asi i jsou) ve znehodnocování akcií a spekulacemi s nimi. Jak jinak lze dluh znehodnotit než finanční akcí zvláště  velkého rozsahu? A pokud se na tom vydělá o něco více než prodělá, pořád je to dobrý obchod.

Miro Vilimek 31.8.2009 12:00

V diskusi uz padlo jmeno Mises

 ... a je evidentni, ze autor clanku o nem a jeho praci nema ani tuseni. Nemohl by totiz napsat: "Ohromné množství relativně levného, a tudíž snadno dostupného kapitálu

nedalo  spát lidem, které „zhodnocování finančních investic“ živí." aniz by se zamyslel, kde se to ohromne, levne, dostupne mnozstvi vzalo. To je prave to, co Mises objasnuje: 1. tisk penez 2. umele drzena nizka urokova sazba pod urovni trzni urokove miry 3. bankovnictvi castecnych rezerv

Za tyto tri priciny jsou zodpovedne vlady, resp. centralni banky. A Mises take navrhuje reseni: zrusit statni/centralne bankovni monopol nad penezi a nahradit barevne poukazky s napisy dollar, euro, ceska koruna apod. poukazkami na urcite mnozstvi zlata. Zlato se prostredkem smeny, platidlem, nestalo rozhodnutim nejakeho moudreho vladare ani Boha, ale "rozhodnutim" LIDSKEHO JEDNANI - tj. trhu. A zlato resi vsechny tri uvedene problemy: ad 1. neda se natisknout ad 2. urok stanovi kazda banka podle toho, jestli ji zlato, na ktere vydava poukazky, plyne do nebo z trezoru ad 3.vydavani vice poukazek nez ma banka zlata zvysuje riziko krachu (mnohem rychleji nez kdyz ma banka za sebou veritele posledni instance - centralni banku, ktera tiskne) V zaveru clanku autor pise: "Vlády a úřady se lehkomyslně spoléhaly na jakousi iluzorní samoregulaci

a ozdravné schopnosti světového finančního systému. Proto vlády

navzdory signálům, že něco čpí na hony čertovinou, nezasáhly." No a jak by asi zasahovaly, kdyz to samy ruku v ruce se svymi centralnimi bankami zpusoblily a samoragulaci trhu vyradily z provozu! Zavedenim zlateho standardu se samoregulace zase nastartuje: kazdy si uvedomi, ze svuj kus zlata si musi pohlidat sam! P.S. Misesuv zak - mistr mistru Hayek jde jeste o krok dal, zlaty standard povazuje za druhe nejlepsi mozne reseni a na prvni misto dava: Soukrome penize.

Mephisto 31.8.2009 11:19

Re: pěkné shrnutí

:) ne že bych nějak "žral" ekonoma Pavla Kohouta, ale možná byste si mohl přečíst poslední článek na jeho blogu :) Vaše argumentace je klasickou ukázkou toho, co on tam píše, v praxi.

Za prvé, natisknout neskutečné množství peněz během krátkého času bylo možné vždy, i bez globalizace. Viz. např. Německo po 1. světové válce. Za druhé, svůj dluh nikdo "nedistribuuje". Zahraniční investoři mají sami ZÁJEM o to, nakupovat dluhopisy vyspělých zemí, protože mají (a všichni silně doufejme, že oprávněný) pocit, že je to pro ně výhodná investice. Pokud tento zájem mít jednou přestanou, nastává scénář Maďarsko nebo Lotyšsko.

Co se týká druhé části vašeho příspěvku, tak souhlas :)

Mephisto 31.8.2009 11:14

Re: ten článek je úplný nesmysl

Za prvé nejsem váš syn, za druhé jsem si nevšiml, že bychom si někdy potykali, a za třetí konstatuji, že na rozdíl ode mě jste neuvedl ani jediný argument. Pouhé konstatování, že nemám pravdu, je pro inteligentního člověka to samé jako kdybyste neřekl nic.

Mimochodem, jak typická je taková "argumentace" pro levicového voliče!

sam 31.8.2009 10:38

Re: ten článek je úplný nesmysl

Jo, protoze ted je v mode doomsaying. Realita je takova, ze zatimco kapitalizmus zaziva krizi jednou za x let, v socializmu je krize permanentni. Tu zaplavu inflacnich penez z velke casti zpusobuji prave vlady, ktere uplaci volice pomoci ruznych davek a projektu a pujcuji si na to.

Mimochodem - lidi jsou porad stejni. Nevim, jak vy si rpesne predstavujete, ze by to melo fungovat. Copak nechapete, ze pokud zavedete socializmus, presne tihle chlapci, kteri ted v ramci soukromeho sektoru jak rikate "vytvorili letadlo", udelaji to same, akorat budou pracovat na nejakem ministerstvu? Co byla menova reforma - vysledek podobneho letadla a ozebraceni lidi, s jakym se nejaka takovahle krize neda vubec srovnat. Akorat ty, kteri prokazatelne udelali podvod, zavrou, zatimco menova reforma byla naprosto legalni zlodejina.

Stat vzdycky jde proti zajmum jednotlivych obcanu, nicmene je potrebny pro urcite nezastupitelne veci, jako napr, obrana nebo policie atd. Vy byste vsechno nejradsi zestatnili a kontrolovali a nedochazi vam, ze VY to nikdy nebudete, kdo to bude kontrolovat. Budou to vzdycky ti sami lide, akorat nad vami budou mit diky statu vetsi moc.

sam 31.8.2009 10:29

Re: ten článek je úplný nesmysl

Tak pozor, ty "papiry" jak ve skutecnosti rikate jsou dnes jen cisla na uctech, to za prve, za druhe vlada netiskne, vlada si pujcuje a pak splaci vcetne uroku. Problem je, ze banky kupuji statni dluhopisy ve velkem mnozstvi a doufaji, ze jim stat zaplati zpet.

Kdyby se banky chovaly trochu racionalneji... nicmene byla tu poptavka po vsech moznych cennych papirech, i tech, kterym rikate "toxicke" aniz byste vedeli proc jsou toxicke :). Pak ta bublina praskla, ted vsichni koukaji a postupne zacinaji nakupovat zpet. Jednoduche jak facka.

cb 31.8.2009 9:45

Re: Vážený pane, příčiny krize v Americe

W.K.Black je vas strycek, ze se jim chlubite na vsech diskusich co jich na psu  je?

VH 5/09 31.8.2009 9:25

Re: Vážený pane, příčiny krize v Americe

Stručně řečeno, W.K.Black říká, že současná krize je důsledkem obřího systematického podvodu, do kterého byli zapleteni špičkoví manažeři amerických finančních institucí, manažeři institucí, které je měly kontrolovat (včetně renomovaných auditorských firem), i politici (demokraté i republikáni), kteří záměrně zlikvidovali většinu regulačních a kontrolních mechanismů, které by mohly podvodné jednánání včas odhalit a zastavit.

Říká, že účastníci tohoto kolosálního podvodu dobře věděli, že organizují “pyramidu”, která musí zkrachovat a že prodávají “zkažené zboží”.

Dobře věděli, že to nakonec povede ke krachu institucí, které řídili, ale bylo jim to jedno, protože na té pyramidové hře sami enormně vydělali.

RomanL 31.8.2009 9:20

Re: Naše banky

R^ ;-D

V. Hoffman 31.8.2009 9:06

Re: ten článek je úplný nesmysl

V com mate pravdu, je ze jednou z pricin krizy je velke mnozstvo vladami  "natlaceneho" kapitalu. Minimalne to bolo palivo, ktore umoznilo krizu odsuvat a tym je sucasne umoznilo nabobtnavat. 

V. Hoffman 31.8.2009 9:02

Re: ten článek je úplný nesmysl

Hm, zeby to suviselo s moznostou presuvat a odsuvat riziko v case a priestore? Moznostou rychlo zarobit na rozkolisani meny /Soros a libra/? Moznostou navysit cenu komodit spekulaciami s vypozicanym kapitalom?

Primarnou funkciou burzy je urcovat cenu podnikov a komodit. Skutocne nechapem, ako k tomu mozu prispiet rychle presuny velkych kapitalovych objemov. Co to ma, sakra, vobec spolocne s realnou ekonomikou? 

 

V. Hoffman 31.8.2009 8:52

Vážený pane,

blabolite! A to tak ze tazko.

O tom, že z dolaru uvidí investor jen zlomek, anebo že neuvidí ani cent, se nemluvilo.  - Keby to lietadlo nefungovalo, tak sa do neho vsetci nehrnu. Vsetci zucastneni na tom zarabali tazke prachy, az kym to cele neprasklo. To este neznamena, ze ucelom obchodu s CDS a CDA /pri celej jeho neprehladnosti a spletitosti/ bolo okradnut investorov. 

Tyto /hedgeove/  fondy jsou tu od toho, aby zabránily nejhoršímu a svojí kapitálovou silou a zejména důvěryhodností poskytly pomoc či garance finančním institucím v potížích. - zaujimava definicia, to ste nabrali kde? Ucelom hedgeovych fondov je zarabat peniaze pre svojich podielnikov, cim viac tym lepsie.  Ziadnu pomoc problemovym podnikom poskytovat nemusia a vacsinou to ani nerobia.

Nikdo totiž neví, kolik „nástrojů a produktů“ – cudně nazývaných toxická aktiva - banky ve svých portfoliích ještě mají a zda je ve svých bilancích vykazují jako aktiva zdravá.  - No, v USA sa to vie uz celkom dobre. Minimalne tie banky, ktore  poziadali o statnu pomoc totiz prave toto museli vykazat /pomoc dostavaju prave proti tym klasifikovanym papierom, za zdrave nedostanu nic/. Co skutocne nevieme a asi ani nikdy vediet nebudeme je kolko CDS a CDA maju vo svojich bilanciach štatom vlastnene fondy a Čínania s Rusmi /pripadne ine statne necentralne banky/. Bezne komercne bankovnictvo sa uz celkom pekne cisti. 

xrb 31.8.2009 8:45

Re: ten článek je úplný nesmysl

To Mephisto: Synku, jsi klasickým případem "modrého komsomolce". Nic si z toho nadělej,   "odborníků" s takovými názory jako je tvůj je ještě mnoho, ale realita je příčinou, že část z nich přichází pomalu k rozumu. Část nikoliv, u komunistů to bylo taky tak. Před pár lety by se v NP takový článek vůbec nemohl objevit.

RK 31.8.2009 8:12

Re: pěkné shrnutí

bez globalizace, celoplanetarnich financnich toku a nepruhlednych derivatu by asi tezko slo bez kontroly v tak kratke dobe natisknout dluh za mozna stovky bilionu dolaru a distribuovat ho v tak kratke dobe do mnohdy obskurnich investic po celem svete. Je fajn ze vlady mnoha drive zaostalych zemi temer bez prace zenou spotrebou a rustem cen realit HDP ale ten obri dluh mnoho z nich v podstate uz zrejme nikdy za normalnich okolnosti nesplati. Nejsou vyjimkou mnohamiliardove uvery s odkladem splatek na desetileti, coz mnoho rozvojovych zemi, kterym uz zase dnes nikdo nepujci ani dolar dlouho povazovalo za dar (i kdyz vyraz plati se jen uroky a ne jistina je mam pocit domaciho puvodu).

Berka 31.8.2009 8:03

řešením je globální válka

Řešením globální hospodářské krize je globální válka ;-€. Co třeba začít s dalšími státy "osy zla"? Z Iráku je to skok do Iránu. Potom by šlo zabavit šejkům ropné zdroje ;-D. No Čínu je potřeba také umravnit ;-P.

Mephisto 31.8.2009 7:50

pěkné shrnutí

které už se tady na Psovi mnohokrát objevilo, ale tak třeba ho ještě někdo neviděl...

http://crisisofcredit.com/

Opravdu se někomu zdá, že PŘÍČINOU krize byly finanční toky přes celou planetu, globalizace, popř. neprůhlednost finančních derivátů?

Mephisto 31.8.2009 7:36

Re: ten článek je úplný nesmysl

BTW, když člověk čtu tu levičáckou mantru o "nikým neřízených tocích peněz přes celou planetu", tak si nejsem jistý, jestli nedržím v ruce článek převtěleného Martina Hekrdly z Práva...

Možná by nám pan autor (škoda že se na to nemůžu zeptat Hekrdly :D) mohl vysvětlit, v ČEM je KONKRÉTNĚ možnost těchto finančních toků tak špatná? Jak to funguje, PROČ je krize (i) jejich důsledkem?

Nečekám, že se dočkám odpovědi :)

Mephisto 31.8.2009 7:29

ten článek je úplný nesmysl

a je vidět, že ho psal člověk, který o tom nic neví. Příčina krize a celý mechanizmus spuštění krize je velmi dobře znám. Ve zkratce, příčinou je rozjetí velkého množství projektů, na které se zdálo, že peníze jsou, avšak ve skutečnosti na ně peníze nebyly. Poprvé to vybublalo na povrch v hypoteční krizi - postavila se neuvěřitelná spousta baráků, které pak ve skutečnosti nikdo nechtěl - a pro investory to pak byly "prošustrované peníze" (jenže v okamžiku, když se ty domy stavět začaly, se zdálo, že ta investice bude dobrá).

Ekonom Rakouské ekonomické školy má navíc i vysvětlení toho, PROČ se taková spousta investorů hromadně zmýlila. Bylo to důsledkem ohromného přesycení ekonomiky "nově natisknutými" vládními penězi (prakticky všech vlád na světě, z velké části ovšem vládou USA). Mises přesvědčivě ukazuje, jak takovéto zaplavení ekonomiky inflačními prostředky funguje, a proč to způsobuje "hromadné omyly" a selhání investorů.

Kecy o neprůhledných CEO produktech, na které se přišlo kvůli počítačům... asi no comment...

Lobo 31.8.2009 6:38

Naše banky

Naše banky budou v pohodě, ty fungují z poplatků.

RK 31.8.2009 6:03

Jedinym resenim je cele to kasino

nechat zbankrotovat a postupne (tezko rict kolik lidi a kolik casu) ohodnotit to co zbude podle normalni matematiky (ne virtualni matematiky podle ktere default papiry jiz pri svem vzniku jsou vysoce ziskove) a provest zapocty ktere to snad z velke casti procisti. To ale nikdo neudela, protoze efekt by byl stejny jako efekt treti svetove valky a vitezem zrejme nektera z Vychodnich velmoci. Takze se bude dal balit, prepocitavat a mlzit - zaplati to az pristi generace ktera uz ted muze zapomenout na penze (za to co spori se to prave nakupuje). Resit jestli na tom profitovali bankeri za 15-20% provize nebo vlady ktere co nerozebrali do svych kapes odsypaly ve forme virtualni prosperity spokojenemu obyvatelstvu asi nyni nema smysl. Podle ISDA je v hedge fondech zajisteno za 34 bilionu dolaru papiru prostrednictvim CDS (hedge fondy a CDS je jedine co alespon slo do statistik), kolik toho ve svete opravdu je nikdo nevi, kolik v bankach kolik v penzijnich fondech, kolik v kapitalovych pojistkach - odhady jsou do stovek bilionu dolaru. Takze uzit si dokud to jde, koupit kousek pudy s chalupou a naucit deti chovat kraliky, sazet brambory  a pestovat zeleninu.

Vazeny pane, 31.8.2009 5:10

Jak pise spravne informovany autor tohoto clanku -

"Kombinace vysoké inteligence, extrémního sobectví a sebeobohacování při nedostatku elementární odpovědnosti, to byly příčiny vzniku světové finanční krize. Budeme ji platit všichni. Dokonce i ti, kteří si na „nástrojích“ finančního průmyslu namastili kapsy a kterým jejich výdělky zůstaly."

Ale tito vysoce inteligentni a schopni manazeri pokracuji ve  stejne politice  - stimulus -stovky bilionu dolaru z danovych prijmu - ktery mel resit krizovy problem se rozplynul bez moznosti kontroly a sledovani jeho pouziti nedomyslenym predhozenim bankam bez jakekoliv moznosti kontroly jeho pouziti a bez ocekavaneho vysledku. Vysledkem jsou jen horentni premie lidem kteri tuto krizi navodili a krize pokracuje ve skrytu zatim co papir na Wall Street se stava neumerne cennejsi bez realneho podkladu.

Kolda 31.8.2009 1:21

Nikdo totiž neví ...

Nikdo totiž neví, kolik „nástrojů a produktů“ – cudně nazývaných toxická aktiva - banky ve svých portfoliích ještě mají a zda je ve svých bilancích vykazují jako aktiva zdravá.

No možná se neví kolik, ale určitě se ví, že toxická aktiva v bankách jsou a vykazují se jako zdravá. Proto se také v USA zrušil princip mark-to-market. Neoceňuje se podle tržních cen,ale podle pořizovacích. Odtud také ty "překvapivě" dobré výsledky amerických bank v poslední době.

Tohle bude ještě velký průser.

Papouch 31.8.2009 1:13

nepatri to spis do Chechtaveho tygra?

hedge fondy ve smyslu zajistene byl stav tak pred 50 lety...