6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Diskuse k článku

FINANCE: Jak se babka půjde pást

Před pár dny médii oblíbený německý ekonom Peter Bofinger, jediný levicový a pro-keynesiánský zástupce v německém poradním sboru vlády, přišel s návrhem zákazu hotovosti „ve všech vyspělých zemích“.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Hajský 1.6.2015 18:51

A co žebráci?

Je to jistě okrajový problém (ale opravdu okrajový? - stačí se projít centrem Prahy). Žebráků přibývá. Někteří hrají na hudební nástroj, jiní polykají meče, další se "oblékají" do bublin, jiní provádějí další kejkle. A někteří jen sedí a natahují ruku. A před nimi klobouk či miska na peníze. To budou všichni nosit terminál na karty? Že by žebrání vymizelo je scifi.

Nebo spropitné. I když třeba v restauracích a u kadeřníka se vyhlásí, že spropitné je již započítané v ceně služby, ví host nebo zákazník, zda se dostane ke konkrétnímu číšníkovi nebo kadeřnici (kteří jsou jen zaměstnanci nikoli majitelé), kterého chce odměnit? Jak mu dá spropitné když nebudou peníze? Podstrčí mu číšník papírek se svým účtem, aby mu tam příležitostně spropitné poslal?

A co prostituce - tu nevymýtil žádný režim na světě. Budou sexuální pracovnice nosit u sebe nejen prezervativy, ale i terminál na karty.

Jsou to okrajové jevy, ale nesmyslnost zrušení oběživa také ilustrují.

K. Luboš 1.6.2015 19:06

Re: A co žebráci?

No ti budou mít prostě smůlu... Spropitné nebude a holky si holt pořídí ty terminály... Anebo budou dělat něco jiného...

J. Jurax 1.6.2015 22:48

Re: A co žebráci?

Ale houby. Lidská vynalézavost je nekonečná a svět se vyvíjí ve spirále nebo tak nějak, jak do mne kdysi tloukli marxistickou filosofii či co to bylo, abych mohl býti promovaným matematikem - takže vypukne návrat ke směnnému obchodu - ke kadeřnici půjdete se čtvrtkilem šunky, řemeslník přivítá kartón Spart a prakticky nikdo neodmítne platbu ve zlatě - třeba v prstýncích vhodné velikosti lehce dále směnitelných. A budou protislužby a tak dál a podobně.

L. Novák 1.6.2015 18:33

Marže (malo)obchodníka 5 procent?

To je snad vtip?

Jinak samozřejmě dávám přednost hotovosti (malé částky), je to rozhodně nejlevnější / nejvýhodnější varianta pro všechny zúčastněné.

J. Lepka 1.6.2015 18:03

Ještě jeden, dost závažný argument !

Stačí masivní výpadek elektřiny a jsme v řiti. A nemusí to být zrovna populární sluneční bouře, stačí vrtochy počasí. Jak je to dávno, co v Kanadě a na severovýchodě USA námraza pokácela vysoké napětí? Na matku přírodu je i BABIŠ KRÁTKÝ !

K. Luboš 1.6.2015 19:07

Re: Ještě jeden, dost závažný argument !

No tak si pořídí záložní zdroj napětí...

J. Jurax 1.6.2015 22:51

Re: Ještě jeden, dost závažný argument !

Jenže, víte, to byste potřeboval nejen záložní zdroj napětí, ale taky záložní zdroj proudu - a to už jsou zdroje dva a tudíž dvojí výdaje.

M. Moravcová 1.6.2015 15:14

Vím, že je to pro někoho hnidopišství,

ale nechci účet přes internet, chci mít denně přehled o tom, kolik mám peněz, potřebuji čtecí brýle, to znamená na každou platbu vytahovat a nasazovat brýle(kartou, natož mobilem), starší lidé bývají nejen nepohybliví, ale i manuálně nešikovnější. Pětistovka je pětistovka, a když ji mám v peněžence, vím, kolik ještě můžu utratit. A nejen pro mne je to důležité.

O. Uživatel 1.6.2015 16:04

Uživatel požádal o vymazání
J. Jurax 1.6.2015 22:52

Re: Vím, že je to pro někoho hnidopišství,

A jsou i tací, co mají rádi peníze ...

J. Kozohorský 1.6.2015 13:27

hlavním přežitkem dnešní doby

jsou (dobře placení) politici, kteří žvaní, aby vyvolali dojem, že  tzv. pracují.

O. Uživatel 1.6.2015 13:41

Uživatel požádal o vymazání
J. Kozohorský 1.6.2015 13:53

Re: hlavním přežitkem dnešní doby

děkuji, zůstanu u toho (internetového)  žvanění :D

O. Uživatel 1.6.2015 13:59

Uživatel požádal o vymazání
P. Vaňura 1.6.2015 13:02

Naprosto dostatečným důvodem proti kartám je to,

že 4% platby dostane banka. A PROČ takto nahánět bance zákazníky? Toto mě připomíná pověstnou Drábkovu "sockartu." A pak je tu ještě jeden problém. Během převodu na účet může banka ZKRACHOVAT a Hlavně vlastně vůbec nevíte, zda Vám zákazník bezhotovostně nakonec zaplatí. Při placení hotovostí toto odpadá!

Dovedu si představit stav, kdy tady po oficiálním zrušení plateb v hotovosti začne paralelně fungovat nějaká cizí měna.

O. Uživatel 1.6.2015 13:10

Uživatel požádal o vymazání
K. Luboš 1.6.2015 12:49

To je najednou nějakých starostí o babky Novákové....

Když zvládají mobily, hravě zvládnou i kartu!

P. Vaňura 1.6.2015 12:51

Většina babek NEZVLÁDNE mobily a některé ani

jejich displej NEPŘEČTOU!

K. Luboš 1.6.2015 12:58

Jéžísmarjá,...

...ale poznat, co je to mobil, a přiložit ho na dané místo, to by snad ještě mohly!

P. Vaňura 1.6.2015 13:04

Já si nevymýšlím, mám na mysli jednu

konkrétní "babku," která si nedokáže přehodit kanál na televizi.

O. Uživatel 1.6.2015 13:11

Uživatel požádal o vymazání
V. Kolman 1.6.2015 11:34

NESLYŠEL (NEČETL) JSEM O TOM......

.....jak se osvědčil nedávno vydaný befel o tom, že sběrny NESMÍ!!! platit za "druhotné suroviny" přímo, ale pouze poukázáním peněz na účet. Zajímalo by mě, zda a o kolik procent klesnulo / vzrostlo množství do sběren odevzdaných surovin a jak vzrostl / klesnul "bordel" v okolí sběren.

       Nějak si nedovedu představit bezdomovce, který dosud dovlekl kus (třeba) železa do sběrny, vzal hotovost a přetransformoval ji buď v jídlo, nebo v "krabicák"     -    jak si teď v bance zřizuje účet a pravidelně si do banky chodí pro pár korun. To se spíš najde hafo vykuků, kteří si ten účet skutečně založí a budou nešťastným sběračům "druhotných surovin" vyplácet na místě (ve sběrně) na ruku polovinu toho, co jim přistane na účtu. Nemyslím si, že se počet "vypůjčených" kanalizačních vpustí nějak radikálně (díky tomuto opatření) sníží.

M. Prokop 1.6.2015 11:48

Re: NESLYŠEL (NEČETL) JSEM O TOM......

Ovšemže.

B. Uhlich 1.6.2015 13:41

Re: NESLYŠEL (NEČETL) JSEM O TOM......

Mno, určité informace Vám poskytnout mohu..tak opravdu určitý dopad zde je...opravdu část sběren skončila a část omezila provozní dobu. Pokud vím, tak se zákaz hotovosti poměrně dodržuje... i když už se v novinách objevily inzeráty výkupen, které tvrdí, že vyplácí dál... Druhá část pravdy je ovšem taková, že se to na poklesu kradených věcí nijak neprojevilo a jednoduše ani projevit nemůže, neboť sběrny a jejich výkup je jen určitou částí celého koláče možností, které zloději kovů používají. On hlavně i tupý kovožrout pochopil, že věci mají i trochu jinou hodnotu než šrotu, tak se s mnohým kradeným kovoým materiálem obchoduje jinak ať už na aukčních portálech, inzercích, stavebních bazarech a pod. Na to mám osobní příklad,kdy se v naší obci ztratily veškeré kanálové mříže..a ty byly později nalezeny na stavbě rodinné chýšky jistého zbohatlíka.. protože se jednalo o mimořádně atypické kusy a on nebyl schopen doložit jak k tomu přišel...tak se na to přišlo... myslím, že i problematika výkupu kovového odpadu je pěkný příklad, jak lze dav zfanatizovat tím, že dojde k nastolení dobra. Přitom realita je taková, že ten příběh je o mnoho jednodušší...to se jen několik lidí rozhodlo, že se tady časem zmocní celého trhu s kovy a k tomu, aby to mohli realizovat se musí zlikvidovat celý dosavadní systém výkupu kovů a jak jinak než tím, že ho kriminalizujete... já samozřejmě nepopírám, že část sběren se opravdu nepokrytě nepodílí na trestné činnosti, ale vzhledem k tomu, že výsledný dopad je na všechny stejný...považuji i tohle za další ukázku zvůle některých politiků. Tedy výsledek je takový, že krást se bude dál, ale slušným lidem se opět ztíží jejich činnost....tak nějak to v tomhle státě začíná fungovat se vším nějak čím dál stejněji... :-(((

J. Hajský 1.6.2015 18:41

Re: NESLYŠEL (NEČETL) JSEM O TOM......

Píšete o hafo vykuků, kteří budou dávat sběračům na ruku polovinu peněz, které jim přijdou na účet. Asi jste si špatně přečetl článek. Tam se hovoří o úplném zrušení hotovosti (oběživa, tj. papírových a kovových peněz). Co jim budou dávat na ruku?

M. Prokop 1.6.2015 10:54

Velmi dobré.

Připomněl bych žárovky Edisonky, s velkou slávou (a blbě) zakázané, stále se ale v obchodech poloilegálně vyskytující (na některé použití prostě jsou lepší).

Živě si představuji poloilegální (případně celoilegální) peníze.

Blbost sociálních inženýrů je neskonalá.

(Kartou platím často, ale dle své úvahy, ne na rozkaz)

Z. Švrček 1.6.2015 11:20

Re: Velmi dobré.

Máte pod tuhle nezamýšlenou petici můj podpis.

B. Uhlich 1.6.2015 14:18

Re: Velmi dobré.

Nikoliv pana Prokope, žárovky nejsou poloilegální..dnes jsou v podstatě legální dokonce se i dál vyrábí..jenže už nejsou určené pro domácnost ale pro průmysl..... tedy jediný problém by mohl nastat tím, že byste byl popotahován, že jste si koupil žárovku k soustruhu a zatím s ní svítíte v koupelně... :-)))  To až bude chodit povinná revize svítidel...myslím, že na to taky jednoho dne dojde....no vlastně se dívím, že už nechodí dnes...  :-(

J. Lepka 1.6.2015 18:08

Re: Velmi dobré.

"A bylo by to dobré bydlo, býti bidelníkem!" Autora snad netřeba uvádět. Horší je, že se v tomto státě stalo normou podobné pozice vytvářet a hlavně obsazovat / těch vděčných voličů!/

O. Uživatel 1.6.2015 10:01

Uživatel požádal o vymazání