6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V 15.12.2008 17:30

Re: Pane Zeman, ano, "velkoobchodní" cena komodity (peněz) klesla

"zpomalení je tedy POTŘEBNÉ, a ne že je nutno proti němu bojovat nalíváním dalších finančních prostředků do ekonomiky... tím jen oddalujeme nevyhnutelnou katarzi, která pak bude o to tvrdší..."

jenze co se stane s alkoholikem kteremu se odepre alkohol? Sviji se na podlaze v krecich, busi hlavou do zdi do krve... mame tohle spachat s ekonomikami sveta? Ono se to lehce rika ze ano, ze to je jedina lecba a teoreticky mate pravdu. Ovsem je to jako ocekavat, ze se alkoholik sam bude takto lecit. Nikdo totiz nad staty sveta, jako treba Buh, uz neni a od statu se neda ta vase lecba ocekavat. Proto jedinym vuchodiskem je naliti vice penez do systemu, stejne jako alkoholik kdyz se mu dela spatne, tak si jen zvysi davku. Zastavit nejde, natoz slapat zpet, jediny zpusob jak ted z toho ven je rozbit si drzku, nebo tisknout penize jako o zavod. Co myslite ze zvitezi?

jartep 13.12.2008 6:37

Zpřesnění

Banky si nezačaly podřezávat větev pod sebou, nýbrž začaly připravovat základy pro budování příští varianty socialismu.

očko 13.12.2008 6:37

A+B+C

Dobrý muži,

přestaňte balamutit národ. Cena peněz na úvěrovém trhu se skládá z mnoha složek a ta část, kterou může ČNB svým rozhodnutím ovlivnit, dnes vůbec není rozhodující. Zejména rizikové marže již nějakou dobu prudce stoupají a půjčovat levně potenciálně ohroženým podnikům (což jsou dnes prakticky všechny) si dovolí jen sebevrah nebo populistický politik.

Vaše horlení připomíná úžas blbečka, který netuší, že cena housky není přímo úměrná ceně mouky a zapomíná, že platí i energie, dopravu, personál, marketing, ... a jen se diví a nadává, že ty kur*y zase jeho oblíbené pečivo zdražily.

Pokud není blbeček, ale křivák a hodlá z toho něco vyždímat, zakládá stránky levnehousky.com a oblbuje lidi.  

V. Hoffman 13.12.2008 9:22

Re: A+B+C

No, lenze tu bola rec hlavne o dlhodobych pozickach obcanom /hypoteky/ a tam ta vasa teza o potencialnom ohrozeni nesedi. Ono vlastne nesedi ani pri tych ohrozenych podnikoch, predikcie rastu v ziadnom pripade nehovoria o poklese, ktory by mal ohrozit vacsinu, ci snad dokonca vsetky podniky. Samozrejme, bytova vystavba pojde do kopru, ale tomu tie drahe hypoteky paradoxne len napomozu.

 

Adraj 13.12.2008 9:27

Re: A+B+C

Máte naprostou pravdu. Když jsem ten blábol četl, měl jsem v úmyslu napsat stejnou reakci. Pro nechápavé:  banky mají prostě strach půjčovat v době, kdy se neví kdo na trhu přežije a kdo nikoliv, totéž u zaměstnanců. Proč dávat levně hypotéky, kdy čekám vlnu propouštění ?

V. Hoffman 13.12.2008 9:32

Re: A+B+C

A paradoxne tym tu vlnu prepustani mozu spustit. Fakt sa zamyslam nad tym, preco sa tym subjektom udelila  bankova licencia, ked ju teraz vlastne nechcu vyuzit. Co by sa malo urobit s elektrarnou, ktora vyhlasi, ze na cas vobec nebude dodavat elektrinu, pripadne ju zdrazi, pretoze sa boji, ze jej zakaznici nezaplatia?

očko 13.12.2008 12:10

Re: A+B+C

U hypoték je ovšem hlavně problém s oceněním nemovitostí. Kam až mohou spadnou ceny???

Základní úvaha je jistě správně: mohu půjčit hodně peněz i poměrně nesolventním lidem, když budu mít dobré zajištění. Platí? Všechno je ok. Neplatí? Seberu mu barák, prodám ho a zese je vše ok. Tenhle báječný nápad ale funguje jenom lokálně. Jakmile takto začnete vydávat hypotéky masově, způsobíte stavební a realitní boooooom, ceny domečků lezou do naoblačných výšin a pak buch a je po báječném nápadu.

Bankovní licence znamená, že banka smí dělat takové a takové operace. Kromě toho si řídí spoustou velmi přísných regulací, mimo jiné i o tom, za jakých podmínek, komu a jak vydávat úvěry a jak kvantifikovat rizika a odhadovat potenciální ztráty z těchto úvěrů pocházající.

Zkuste se ucházet o místo v ČNB nebo NBS. S Vašimi názory bude hračka získat nějaký významný post a pak to těm bankéřům můžete nandat.

V. Hoffman 13.12.2008 14:08

Re: A+B+C

Ale vazeny! Ved vy sami potvrdzujete /tu asj v inych prispevkoch/, ze basnky v tejto situacii nedokazu odhadnut riziko, takze radsej nepoziciavaju, pripadne poziciavaju za komplikovanejsich podmienok/drahsie /pripadne zdrazuju pod zamienkou zvysenych rizik, to skutocne neviem odhadnut/.  Tym sa drhne plynulost financnych tokov, ktora je pre ekonomiku zivotne dolezita a banky tym paradoxne prispevaju k zvyseniu tych samych rizik, ktorych sa teraz obavaju. A ja sa pytam, co by sme s tym mali robit, kedze trh to zjavne vyriesit nedokaze /neviem ci vobec alebo dostatocne rychlo, rozhodne v tejto chvili nereaguje tak ako by mal/. Formu a rozsah opatreni nechavam na povolanejsich.

Mimochodom, niekto tie banky nutil poskytovat lacne uvery a nafukovat  hypotecnu bublinu?

Mephisto 13.12.2008 17:23

Re: A+B+C

Bojím se, že odpověď je ANO, NUTIL. Byla to US vláda, která na to dokonce (za prezidenta Clintona) vydala zákon! Poskytování hypoték širokým vrstvám obyvatelstva byla zcela jednoznačně oficiální politika vlád USA na přelomu tisíciletí, banky byly do těchto potenciálně nebezpečných půjček přinejmenším tlačeny, a dokonce např. nesměly ověřovat, zda jejich (budoucí) klienti nejsou neplatiči u některé jiné banky nebo instituce!

Jsme prostě zase u toho: celá ta dnešní šlamastyka není vůbec důsledkem selhání trhu, ale je naopak důsledkem neumětelských zásahů vlád, a pokusů trh (chybně) regulovat...

V. Hoffman 13.12.2008 23:20

Re: A+B+C

Lenze problemy so sub-prime hypotekami podla Community Reinvestment Act /to bol ten "tlaciaci" zakon/ tvoria len pomerne malu cast celkovych foreclosures. Takze nie, nenutil aspon nie vsetky a v plnom rozsahu. Napriklad, velka zbankrotovana hypotecna banka Countrywide  vobec neposkytovala hypoteky podla CRA, polozili ju drahe hypoteky nad 470 000 USD /hranice vykupu Freddie a Fannie/.

A sekuritizacny trh, ktory umoznoval riziko skryvat, rozmelnovat a posuvat dalej nebol regulovany takmer vobec! Hodnota dlhovych cennyh papierov vychadzala z ratingov, ktory si objednali a zaplatili priamo emitenti uvedenych papierov /co mi pripada uplne chore/!  Cize bol to prave nedostatok regulacie, ktory umoznil presuvat riziko stale dalej a tym neunosne nafukoval hypotekarnu bublinu /okej, nebol to jediny dovod/.

Mephisto 14.12.2008 8:21

Re: A+B+C

Je to velmi zajímavé co píšete... Hm, pokud "Hodnota dlhovych cennyh papierov vychadzala z ratingov, ktory si

objednali a zaplatili priamo emitenti uvedenych papierov /co mi pripada

uplne chore/" tak šlo podle mě docela jednoznačně o podvod, a mělo by to jít k soudu.

Ale řekněte mi, co je proboha výhodného na tom, poskytovat hypotéky potenciálně nesolventním lidem??? Proč by se do toho ty banky měly tak hrnout, jako kdyby jim z toho měly kynout nějaké velké zisky (byť zatížené rizikem)...? Člověk by přece řekl, že tam platí úplně normální pojistná matematika: Určité procento těch lidí prostě NEBUDE schopno splácet, i při malých problémech ekonomiky se toto procento nepochybně docela výrazně zvýší - tenhle obchod se mi (bance) rozhodně nemůže vyplatit! Nejdu do toho... A OK, beru, že se k tomuhle (až sebevražedně riskantnímu) podniku může odvážit jeden nebo dva bankéři - ale jaktože se jich touhle cestou vydalo TOLIK???

Zde mi prostě chybí kamínek do mozaiky. Tam musel být nějaký jiný, velice podstatný důvod, než jen "touha po zisku" (fiktivním zisku, protože jak říkám, po zralé úvaze musí být zkušenému bankéři jasné, že žádný zisk nebude)

Mephisto 14.12.2008 8:32

Re: A+B+C

Četl jsem na tohle zajímavý názor: Vysvětlením je zase inflační politika vlád. Když vláda naleje do ekonomiky nové nekryté peníze, tak se k nim dostanou jistí privilegovaní lidé dřív než zbytek ekonomiky. Ti mají šanci platit těmi novými, nekrytými penězi ještě za staré, před-inflační ceny... jak se peníze rozlévají do ekonomiky, ceny rostou - a odnesou to nejvíce ti, kdo se k novým penězům dostanou naposled, ti naopak budou platit už nové, vyšší ceny, ale se starým množstvím peněz (výplata se jim ještě nezvedla).

OK, vtip je v tom, že ti první, kteří dostanou vlastně takové "extra peníze" k nim nemají patřičný vztah - jsou to vlastně do jisté míry "peníze zadarmo" - a mají s nimi docela pochopitelný sklon riskovat (můžu hodně vydělat, a když prodělám, tak co - snažit jsem se na vydělání těch prachů moc nemusel...). Třeba investovat do letadla zvaného burza, a tím to letadlo hnát pořád výš a výš, nebo dávat prachy do nesmírně riskantních subprime hypoték ("tak třeba mi to ten černoch přecejen zaplatí, a penízky hezky rozmnožím, a když ne, tak o co jde"), atd...

V. Hoffman 14.12.2008 12:51

Re: A+B+C

Hej, inflacia z dovodu stale novych a novych emisii penazi je velmi logicke vysvetlenie. Osobne som mu ochotny verit. Ani k tomu netreba tych privilegovanych jedincov. Zilo sa na dlh, americku ekonomiku tahali azijske uspory, takze inflacia zivotnu uroven neznizovala, ale zvysovala. Az prisiel cas platit. Ale v tomto nie je mozne vinit nikoho, respektive je mozne vinit vsetkych, stat pracoval len na objednavku svojich obcanov, ktory si chceli udrzat zivotnu uroven stoj co stoj.  Inovacia isla do haja, vyroba do Ciny a verilo sa, ze moderne financne nastroje zabrania krizam /rozlozia riziko v case a priestore/. Myslim, ze ista skromnost a ukludnenie je uz skutocne na mieste.

Mimochodom, velmi zaujimava aj ked dost pesimisticka prognoza:

http://project-respublica.blogspot.com/2008/12/zaijeme-doposia-najviu-hospodrsku-krzu.html

V. Hoffman 14.12.2008 12:38

Re: A+B+C

Vietd, ja neviem, ci ratingovre agentury umyselne pridelovali specificky rating po dohode s prislusnou bankou, ci ich len ovplyvnila skutocnost, ze dana banka je ich vyznamny klient alebo ci slo o chybu odhadu vo velmi komplikovanej financnej oblasti. A pochybujem, ze sa cokolvek z toho da dokazat. Jednoducho tvrdim, ze ked subjekt emituje cenny papier a poziada iny komercny subjekt, aby mu ho za uplatu ocenil, tak to ne nestrannost celej transakcie vrha podozrenie.  

A pokial ide o neochotu bank poziciavat - Pozerate sa na to z pohladu banky, nie z hladiska celeho hospodarstva. A z vasho hladiska mate samozrejme plnu pravdu. Lenze dodavatel strategickej suroviny /plynuly tok penazi je pre hospodarstvo zivotne dolezity/ sa jednoducho nemoze z nicoho nic rozhodnut, ze obchod je pre neho prilis riskantny a teda zastavi/skomplikuje dodavky. Nemozete byt dodavatel len do pekneho pocasia /vid. horeuvedeny priklad s elektrarnou/. Respektive technicky vzato mozete, je to vase vlastnicke a manazerske pravo, ale v tom pripade sa my mozeme rozhodnut prestat poskytovat vasmu kapitalu bezpecny pristav vo forme urocenych uloziek u centralnej banky a kratkodobych emisii statnych dlhopisov a mozete si na kludne sediet.  To je zase pravo statu. Nechcete poziciavat, tak nepoziciavajte, ale preco by sme vam tie peniaze mali strazit a este vam za to platit?

K tomu preco sa tolko bankarov rozhodlo drzat v uzadi mi kamarad z bankovho sektoru povedal pekny priklad. Predstavte si, ze obchod predava 8 flias s vodou, kludne aj za velmi vyhodnu cenu. A rozsiri sa informacia, ze v jednej z tych flias je cyankali. Kolko flias dokaze obchod predat? Nepodcenujte psychologicke faktory,   

V. Hoffman 13.12.2008 14:25

Re: A+B+C

A pokial ide o bankovu licenciu - Pozrite sa, zamerom poskytnutia licencie na "dodavky" penazi je snaha regulovat pomery na trhu, ktory z dobrych dovodov povazujeme za citlivy a sucasne priamo alebo nepriamo ovplyvnujuci velmi velke mnozstvo  obcanov statu. Na stanok s novinami sa licencia nevydava /ak ano, tak za podstane miernejsich podmienok/, jeho vplyv na okolie je totiz zanedbatelný. Cize licencia pocita s tym, ze subjekt bude poskytovat istu sluzbu v ramci preddefinovanych podmienok. Skutocne sa nepocita so situaciou, ked vsetky subjekty na trhu  uvedenu sluzbu vyrazne obmedzia. Cize to, ze predpoklad kontinuity poskytovania sluzieb nie je v licencii uvedeny explicitne, este neznamena, ze tam nie je obsiahnuty implicitne. Opat sa  vas pytam, co mame robit s elektrarnou, ktora sa rozhodne zastavit /vyrazne zdrazit/ dodavky elektriny pod zamienkou strachu z nezaplatenia faktur.

V danej suvislosti vam podporucam vynikajuci clanok G. Sorosa /predpokladam, ze ten pan si vami odporucanych par semestrov nastudoval/ v poslednom cisle Respektu.

čtenář zdrojů 13.12.2008 11:59

vážené óčko

jsem jedním z těch, kterým v lednu končí roční fixace na úrok u hypotečního úvěru. Banka mi teď zvedla úrok na příští rok o 0,7%. Když jsem se v bance ptal, proč mi úrok zvyšují, když sazby ČNB klesají, nedovedli to vysvětlit. Bezelstně mi ale oznámili, že pokud s tím nesouhlasím, mohou mi refinancovat úvěr novým úvěrem, který bude o úročen o procento méně. Sdělili mi, že novým klientům davají lepší úrok než stávajícím z důvodů obchodní politiky. Takže prověřené klienty, kteří pravidelně platí, bude banka škubat, ale novým klientů bude nabízet lepší podmínky. Nějak v tomto postupu nevidím opatrnost a složku rizikové marže.

očko 13.12.2008 12:25

Re: vážené óčko

Kdo Vám brání se refinancovat v jiné bance? Kdo Vás nutil k roční fixaci? Každý svého štěstí strůjcem.

A co se týče růstu rizkové marže: i u nás bohužel příjde (nebo už přišla, chudáci ex-hejtmani) spousta lidí o práci. A mnozí z nich mají hypotéku a nebudou moci dále splácet. A bankám se může stát, že ty domečky neprodá za cenu, za jakou si to malovala při podpisu smlouvy, protože ceny nemovitostí mohou s krizí taky hodně padnout. 0,7% je docela málo na krytí rizik, která jsem popsal, zvláště pak, když dnes nikdo netuší, k čemu vlastně dojde.

A že Vás osobně se to netýká? Tak to blahopřeju, ale tak banka ani uvažovat nemůže, všechno jsou to počty statistické, chová se k Vám jako k průměrnému zástupci příslušné věkové-profesní-příjmové-regionální-... skupiny. 

Zkuste si o tom přečíst nějaké zdroje (nejlépe několik semestrů) a pak se vraťte do diskuse, počkám na Vás. 

REVO 13.12.2008 13:17

Re: vážené óčko

finanční krize nevznikla proto, žeby snad přední američtí bankéři "přečetli málo semestrů" a tak není třeba na nikoho čekat:-(;-(;-D

čtenář zdrojů 13.12.2008 14:20

takže ještě jednou

nevím kolik máte semestrů, ale jako vysokoškolák s ekonomickým zaměřením si opravdu nemohu vzpomenout na přednášku, kde by mi vysvětlovali, že klient banky musí dostat vyšší úrok jen proto, že to je stabilní a dlouhodobý klient, zatímco nový klient má dostat výhody. Taktéž si nevzpomínám, ve kterém semestru nám bylo sděleno, že starý klient je starým klientem do té doby, než se rozhodne refinancovat si vlastní úvěr u své babky, ve které už úvěr má, čímž s stává klientem novým s lepšími podmínkami.;-P

čtenář zdrojů 13.12.2008 14:28

Re: vážené óčko

a aby se nám pan óčko mohl vyjádřit k semestru, kde se účí bankovní demence, posílám podrobnosti:

mě, klientovi, který už 7 let platí úvěr a má roční fixaci, nabídli úrok 6,35%

nový klient dostane při roční fixaci a při stejné výši úvěru  5,65 %.

Tak, a teď nám jistě óčko vyvětlí, proč mají noví klienti lepší podmínky, než stávající.

enderv 13.12.2008 17:00

Re: vážené óčko

protoze pravdepodobnost, ze nekdo bude od banky odchazes se vsema s tim spojenymi problemy je mensi nez pravdepodobnost ziskani noveho klienta (ktery jeste hypoteku nema), a pravdepodobne si nekdo spocital ze pri takoveto sleve je mix novy klienti/odseli stari klienti optimalni.

Nebo jinak - kdyz ptacka lapaji, hezky mu zpivaji.

čtenář zdrojů 13.12.2008 17:09

Re: vážené óčko

tomu bych rozuměl v případě, kdyby mi sami nenabídli refinancování mého původního úvěru. Takže mě chtějí lapat jako nového ptáčka a přitom jsem u nich už dávno. ;-)

mik 14.12.2008 18:59

Re: vážené óčko

Jenže tě vykáží jako nového klienta a managéři dostanou prémie. Managementu, který firmu/banku nevlastní nejde o prosperitu firmy ale svou vlastní. Chování takového managementu se moc neliší od bolševických kádrů z lidu, jen to dělají trošku sofistikovaněji.

čtenář zdrojů 14.12.2008 20:41

Re: vážené óčko

no, já jsem to nechtěl napsat, abych bankovního ouředníka píšícího pod nickem óčko neurazil. 

Jinak máte samozřejmě pravdu.R^

Šoumen 14.12.2008 9:44

Re: A+B+C

Takže jak to, že nejsou housky levnější, když klesla cena nafty, což prosím uváděli všichni, když zdražovali, že je doprava dražší.

Ale to je u skoro všech potravinářských výrobků denní spotřeby. Jenže ono se lépe zdražuje než slevňuje.

T. 13.12.2008 1:18

Cesky ekonom bud zlodej, nebo magor.

Vec naprosto nelogicka.Tento krok privede ceskou ekonomiku ke dnu a to velice rychle. Banky celyho sveta uz prez rok snizuji discontni sazby a uroky spotrebitelu, aby nizkymi uroky rozjeli a ozivili skomirajici ekonomie sveta. Ovsem cesti ekonomove jsou tupani. Vyssi poplatky a vyssi uroky v dobach deprese.;-D;-D;-D

V. Hoffman 13.12.2008 9:28

Re: Cesky ekonom bud zlodej, nebo magor.

No, problem je, ze v neochote poziciavat, respektive v neochote poziciavat za povodnu cenu nie su ceske banky zdaleka ojedinele. V USA zacinaju mat problemy  s dostupnostou studentskych poziciek a prevadzkovych uverov, SArkozy a Brown uz z rovnakeho dovodu zacali hrozit bankam nutenym odkupom /teda vyvlastnenim/ a Slovensko to uz citi tiez. Sadzby celkosvetovo znizuju centralne banky, komercne banky su este stale v krcoch a boja sa poziciavat medzi sebou aj klientom /nie vsetky a nie vsade, samozrejme, ale vypadok je dost velky na to, aby to bolo citit/.