6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Diskuse k článku

FINANCE: Banky vám lžou

Víte o tom, že pokaždé, když si do banky ukládáte peníze, má banka zcela zákonné právo - do očí vám lhát, - nakukat vám spoustu žvástů o tom, jak jsou vaše peníze bezpečně uloženy v jejich trezoru

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
O. Uživatel 4.9.2012 8:43

Uživatel požádal o vymazání
O. Uživatel 4.9.2012 8:32

Uživatel požádal o vymazání
Z. Rychlý 4.9.2012 7:30

Re: Neviditelný pes

Nic humorného na tom není, asi jste nepochopil, jakým způsobem banky vytvářejí peníze již čtyřicet let. Fraktální systém je lidský výtvor, který funguje/nefunguje, dokud budou lidi věřit, že peněz je omezené množství, přestože to není pravda. Od totálního opuštění zlatého standardu (1971 Brettonwood) to už totiž neplatí. Některé státy mají fraktální poměr daleko větší než 10.

Těžko říct, zda je to systém dobrý, nebo špatný. Má své klady i zápory. Bez tohoto systému by se však ekonomiky založené na zvyšující se spotřebě dávno zhroutilly. Banky by neměly co půjčovat a rozvoj by byl mnohem pomalejší. Tohle by se ovšem politikům (ovládají centrální banky) vůbec nelíbilo. Nemohli by pak všeholidu slibovat modré z nebe.

Pokud fraktální poměr odpovídá ekonomickým schopnostem země - je vše v pořádku. Pokud je vyšší, než možnosti - začne se ekonomika přehřívat a bublat - a máme tu pak různé bubliny.

Banky sice nelžou, ale pravdu do světa raději netroubí - čert ví, co by se stalo, kdyby lidé přestali věřit měnovému systému.

Z. Jaromír 4.9.2012 4:44

Re: Neviditelný pes

Na pana Mareše máte zvlášť pifku, žádný jeho výklad nenecháte bez pošklebků. A přitom on se snaží jen o šíření teorií i s názornými příklady prezentovanými v¨populárně naučném americkém filmu Money as Debt, jejž si na youtube pustily již miliony uživatelů.

Pro odpůrce moderního bankovnictví je však třeba sáhnout ještě hlouběji, kamsi za hranice racionality, a vytáhnout na světlo obraz ještě děsivější : totiž bankéřů ovládajících lidstvo skrze bezhotovostní měnu globo pomocí kreditů, jejichž výši pro každého jednotlivce určují sami. Prozatím se, ale my nevíme dne ani hodiny, jen scházejí a domlouvají na jachtě Pecunii v Sargasovém moři a konzultují budoucnost s výrobci mikročipů, jež, umístěné na levém předkloktí, budou propojeny s centrálním bankomatopočítačem a umožní mít jednohokaždého  ve své moci. Zlato nás od toho chraň!

O. Kadlec 4.9.2012 0:32

Neviditelný pes

Chtěl být původně taky psem, jako noviny, ale je cirkusovým pudlem. Poskytuje prostor kdejakému extrémistovi, který by se v novinách nemohl uživit, a občas i bláznům jako je tento Mareš.

Je to velmi starý vtip, pamatuji ho z dětství - o bábě, která si jednou za rok vybere své penízky ze spořitelny, a zas je tam hned vloží, prý pro kontrolu, zdali tam opravdu jsou. A pan Leacock na toto téma napsal jednu ze svých absurdních mikropovídek.

A on to ten Mareš nejspíš myslí vážně. Nebo jsem naletěl na liškovatý humor?

P. Košíček 4.9.2012 0:20

Menší chybička.

..."Prodavač je rád, že se kola zbavil, a těch 9 000 Kč si uloží ve stejné bance, odkud si je kupující předtím půjčil."...

Tím by ovšem přestal být prodavačem, protože už nemá dál co prodávat. Take správně to mělo být : " Prodavač je rád, že se kola zbavil, a tak za 8 000 koupí ve velkoobchodě další kolo a ten zbývající 1 000 Kč si uloží ve stejné bance, odkud si je kupující předtím půjčil."