4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Diskuse k článku

FINANCE: Banky, fondy, bazény

Kyperská krize budí celoevropskou paniku. Také u nás v Česku, ačkoli k panice nemáme akutní důvod. Momentálně česká ekonomika patří mezi stabilnější v Evropě. Zdejší banky dokonce mezi nejstabilnější. Češi se však drží pořekadla, že je lepší být opatrný než litovat.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Langer 11.4.2013 14:59

Hm, řekl bych,

že tahle věta mluví za vše: "Možná to zní divně, ale když vlastníte peníze v bance, ve skutečnosti je nemáte." S takovým přístupem a propagací se jistě každý střádal bude cítit naprosto bezpečně. ;-)

A. Hrbek 11.4.2013 13:11

Co nám to pan Kohout zase povídá?

Máte-li peníze v moderním otevřeném podílovém fondu, pak vlastníte majetkový podíl přímo v cenných papírech.

V jakých cenných papírech? Státní dluhopisy, které vnucuje pan Kalousek, ztratily v Řecku 76% hodnoty. Dluhopisy některých bank, např. RBS jsou na huntě. Hodnoty akcie podniků, které měly nákupní nominaci 1000 se teď pohybují ve stovkách. Ještě poměrně nedávno byly akcie ČEZ na 1400 a dnes jsou pod 600. A to nemluvím o době před 10 lety! Co takoví rekordmani jako ORCO, NWR? Kdo v případě potřeby výplaty takové akcie koupí a za kolik?

A na závěr otázka - Co má podle pana Kohouta mít v ČR přednost? Protestantské spoření na nulový úrok a za vysoké bankovní poplatky nebo okamžité utrácení do spotřeby (např. i ty bazény)?

O. Uživatel 11.4.2013 14:03

Uživatel požádal o vymazání
A. Hrbek 11.4.2013 15:23

Re: Co nám to pan Kohout zase povídá?

Vážený pane Rysi,

je velký rozdíl mezi tím jestli si portfolio vytvářím já, nebo jestli ho vytváří fond. Jeden fond má dokonce předepsané státní dluhopisy.

Doufám, že jste správně poradil Řekům a Kypřanům, Irčanům, Španělům, Italům,Portugalcům a dalším, jak mají investovat. U nás pak akcionářům Harvardských fondů, fondu Trend, atd.

S. Ševeček 11.4.2013 11:55

Takže, promiňte mi při Vašem vzdělání

je všechno v nejlepším pořádku?

O. Uživatel 11.4.2013 14:00

Uživatel požádal o vymazání
J. Schwarz 11.4.2013 9:52

S vaší úvahou

stran "pohledávky vkladatele za bankou" by se dalo souhlasit, pokud byste byl svobodný ohledně volby jestli služeb bank používat nebo ne. Ale vy svobodný nejste, užívání bankovních služeb si vynucuje mnohými způsoby stát. A když vás k tomu nutí, měl by i garantovat že o v bance uložené peníze nepřijdete.

P. Götze 11.4.2013 10:49

Re: S vaší úvahou

To mate pravdu jen zcasti. Nikdo vas drzet penize v bance nenuti, ani stat, pouze vas nuti provadet financni transkace pres banku. Na to vam staci normalni ucet a castka pokryvajici ty dane potrebne veci. Zbytek penez muzete mit uplne nekde jinde. Vas argument temer neplati. Bankkovni ucet musim mit, ano, ale na nem mi staci radove tisice na bezne platby, ono uz i z duvodu vlastniho pohodli. Rozhodne tam ale nemusim mit sve uspory. A o to tady jde.

D. Procházka 11.4.2013 10:54

Re: S vaší úvahou

Myslím si, že služby bank lze využívat, aniž byste tam měl uložen významný obnos. Pokud vím, pojištění vkladů pro fyzické osoby je do výše 100 000 EUR. Je ovšem třeba vzít v potaz, že nic není zadarmo a stát to garantuje opět našimi penezi.

J. Šejnoha 11.4.2013 0:23

K těm bazénům.

Myslím, že jejich vysoký počet v ČR je dán faktem, že nemáme moře a  přírodní  nádrže se  vlivem přehnojování v zemědělství v letních měsících "kazí".  Takže  to nevidím jako marnotratnost.

A k neohroženosti  penzijních fondů: Kdysi se taky říkalo, že  když je banka hodně, ale  hodně velká tak nemůže nikdy krachnout !  Že žádné fondy nepřišly o všechny peníze  doposud, to ještě neznamená, že se to nemůže stát v příštích  40 -ti letech .   Žijeme v turbulentní době.

O. Kadlec 11.4.2013 0:34

Re: K těm bazénům.

Bylo by lepší, kdybyste měl představu JAK by mohly fondy přijít o peníze. Nepochybně všechno co existuje, může přestat existovat. Ale jde o úvahu co je bezpečné a co méně. Velké banky skutečně pravděpodobně nekrachnou, protože je státy nenechají - ale nenechají? Co když nebudou ty státy? Tak pořád ještě budou ty fondy. Pojistka taky nekrachne i když krachne pojišťovna - ale jistý na 100% to není! Jen na skoro 100%.

J. Dona 11.4.2013 8:30

Re: K těm bazénům.

Obdivuji Vaší "skoro 100% jistotu". Ale jsou to nakonec Vaše peníze.

P. Boublíková 11.4.2013 5:44

Re: K těm bazénům.

Co se týče bazénů, plný souhlas. Donutila jsem manžela pořídit bazének k chalupě jako investici na stáří - místo trajdání po světě, na které nebudou ani peníze, ani pevné zdraví, se chci vyvalovat u bazénku. Či mám jako stará babka už jen sedět u TV? I to veřejné koupaliště už možná bude "daleko", kromě toho chci mít svůj klid a koupací pohodu. Dočkáme-li se vnoučat, i ona bazének jistě využijí.

K. Frauknecht 11.4.2013 9:10

Re: K těm bazénům.

Nemám vážně nic proti bazénům. Každého svobodná volba, ale argument, že "nebudou peníze" mi nepřipadá opodstatněný. Zkuste si spočítat náklady (pořízení, provoz, údržba) na jeden koupací den v našich zeměpisných podmínkách. Je to stejně výhodné jako FVT nebo větrníky. Mě ale nejvíc vadí, že to jsou po většinu roku naprosto nevyužitelné metry pozemku (v případě pevných bazénů :-)).

P. Boublíková 11.4.2013 10:28

Re: K těm bazénům.

Pořízení bazénu = investice do nemovistoti, o tom píšu níže.

Jinak na náklady na provoz jsem taky zvědavá (letos budeme začínat), ale provoz = hlavně údržba (boj proti mikrobiologickému znečištění) a pokud člověk nepodlehne představám vnuceným reklamou, že voda v bazénu musí být naprosto sterilní, tak si myslím, že náklady nebudou tak drastické. Abych filtrovala denně několik hodin mě ani nenapadne, dokud mi to nenřídí nějaká vyhláška :-)

P. Götze 11.4.2013 10:52

Re: K těm bazénům.

Mozna vas to prekvapi, ale pokud si jako duchodce zajedete na druhou stranu sveta, budete tam zit s daleko nizsimi naklady nez doma. Bazen jako investice je teda hodne odvazna myslenka (resp. nebetycna pitomost :-)). Ale proc ne. :-)

P. Boublíková 11.4.2013 13:35

Re: K těm bazénům.

No, sice mně nikdo nezaručí, že když jsem platila celý život zdravotní pojištění v ČR, tak zde ve stáří budu moci čerpat relativně levnou zdravotní péči - ale jistá naděje zde přece jen zůstává :-) Nějak mně to (na stará kolena) na druhou stranu světa netáhne :-)

A bazének je malej, 2 x 4 metry, hloubka 150 cm abych mohla dělat ve vodě kotrmelce :-)

J. Václavíková 11.4.2013 18:12

Re: K těm bazénům.

Doporučuji kryt, jinak se Vám do vody nebude chtít moc často. Jakou minimální teplotu vyžadujete? :-)

A. Bocek 11.4.2013 8:01

Re: K těm bazénům.

Počítá se mezi bazény i kačák pro batolata ?

P. Boublíková 11.4.2013 8:35

Re: K těm bazénům.

Jakékoliv vylepšení nemovitosti je investice, která zvyšuje její hodnotu. Takže jestli ten kačák není nafukovací....