24.5.2024 | Svátek má Jana


Diskuse k článku

EVROPA: Ztracená dekáda

Časopis Týden mne vyzval k napsání této úvahy. Zdůrazňuji to proto, že bych sám v této chvíli neměl motivaci něco takového psát, protože si myslím, že některé věci jsou až příliš jasné (a vědí je všichni) a jiné zase nikdo nechce slyšet.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Zima 23.11.2011 9:11

Kterou kLausovu myšlenku

byste mi doporučil pochopit ?

J. Hejna 23.11.2011 13:56

Re: Kterou kLausovu myšlenku

Vy nechcete pochopit - tedy nepochopíte - žádnou.

R. Gramblička 23.11.2011 9:11

Re: Profesore, vzhledem k tomu,

Taky jste si právě namazal svý vlastní ego, viďte? Cítite se lépe, vyplavili se vám potřebné endorfíny? Nebo spíš adrenalín? To je u vás typické, pokud nejste schopen věcně argumentovat a vyvrátit Klausovy názory, jednoduše vytáhnete, už po miliónkráte, minulost. Že se mu ta privatizace nepovedla, že kdeco podělal? Co s tím má dnešek? Nic. jen ten fakt, že se jeho názory ukazují jako správné, je nesnesitelný a štípe Vás jako súl v ráně. Tak si to užijte

M. Zima 23.11.2011 9:44

Tak on tedy

"podělal kdeco", ale se "správnými názory" ? To Vám zústalo po komis, tam také byla vynikající idea, ale v reálu se to poto. Jistě si vzpomínáte.

R. Gramblička 23.11.2011 10:46

Re: Tak on tedy

nevím co je komis. Člověk se vyvíji, mění se, nabírá moudrost atd, nelze dnes člověka soudit pořád jen podle jeho chyb z minulosti. Já mám dojem, že antiklausovci nemůžou najít něco současného, co by mu vyčetli, a tak pořád dookola papouškují o privatizaci z před patnácti let.

Podobně je tomu v případě členství v KSČ. Je to minulost, nemá smysl se s tím pořád ohánět (viz aktuálně případ Babiš)

J. Schwarz 23.11.2011 9:12

Re: Profesore, vzhledem k tomu,

Ó, Herr Winter se nám opět předvedl coby vzor demokrata. Propásl tím ale vhodnou příležitost mlčet.

R. Gramblička 23.11.2011 9:14

Re: Profesore, vzhledem k tomu,

"herr Winter"? geniální  :-))))))

J. Kanioková 23.11.2011 11:00

Sedí to.. jak Jandák na hrnec.. :)))

je typické, jak si tady někteří emigranti honí triko.. všude byli, všechno znají, všechno by zvládli líp... jsou trapní.

J. Kulheim 23.11.2011 12:14

Re: Sedí to.. jak Jandák na hrnec.. :)))

Pan Zíma je flustrovaný z toho, že je a bude v Německu člověkem druhého řádu. Kydá hnůj na Čechy a na V.K. zejména. Nevidí, že ČR proběhla restruktualizace hospodářství bez bohatého :stýčka" a pana Zímy, nejúspěšněji ze všech zamí bývalého tábora míru a socialismu.

V Německu to stálo víc jak 30 našich rozpočtů a rozkradlo se podstatně víc než v ČR.

J. Kanioková 23.11.2011 12:17

Nejen on.. jsou i takové frau..

K. Křivan 23.11.2011 16:28

Chlape, když nemáte k článku

žádné konkrétní a inteligentní poznámky, tak držte hubu ! Nebo si řvete doma do světlíku ! Tak prostě Klausovy články nečtěte, když vám nedělají dobře, a neotravujte zde lidi vaší sprostotou !

o. pospíšil 23.11.2011 8:30

Vidím to jinak

Pro nás je to opravdu ztracená dekáda-ale s KLAUSEM.Velmi se obávám,že čím více se blíží konecprezidentováníChraň nás ,vymkne se pan Klaus z kloubů a jeho aktivismus naroste.Chraň nás Bože....

R. Gramblička 23.11.2011 9:13

Re: Vidím to jinak

...před Vámi a Vám podobnými, amen

P. Rajman 23.11.2011 8:29

Přínos EU k výběru daní v ČR

Podle zde zveřejněných informací si EU spočítala, že českému státu unikají peníze z provozu "červené ekonomiky" ( red-light economy ). Český stát přínos těchto prostředků do státní pokladny ignoroval a lidé stále nemohli pochopit, proč se na úřadech hlásí o sociální dávky lidé "luxusně" oblečení ve vozech jejichž cena někdy převyšuje desetiletý příjem průměrného občana.

P. Rajman 23.11.2011 8:16

Dekáda integrace-V. Klaus na vedlejší koleji

Pokud V. Klaus měří vše co se na této planetě, tomto kontinentě, v této unii a v tomto státě udává pouze měřítky ekonomického růstu ( o kterém sami ekonomové přiznávají, že jej umí předvídat pouze hypoteticky ) pak neměl nikdy dělat prezidenta státu, ale tak max. národní banky. Jestliže se k sobě původně naprosto různé ekonomiky nejen svým objemem( kvantitou ), ale i obsahem ( kvalitou ) přiblíží tak jako např vagony na trati ( pouze volný příměr ), je zřejmé , že nastane chvíle, kdy tyto je a bude potřeba spojit ( integrovat ) v praxi nejen ekonomicky, ale také politicky, právně, kulturně atp. V této době se proces růstu přirozeně i řízeně zpomalí ( a o míře této přirozenosti debata nikdy neskončí ). Pokud však někdo pomyslný český ekonomický vůz nechce integrovat, protože to neodpovídá jeho vnímání světa (na které má plné právo ) je pak otázka zdali má také právo přehazovat vyhybku a vést stát v jehož čele se ( také díky nečistým praktikám a nikoliv jasně projevenou vůlí jeho obyvatel  ocitl na prázdnou  kolej nacionální separace  a izolacionismu. 

J. Hejna 23.11.2011 9:13

Re: Dekáda integrace-V. Klaus na vedlejší koleji

Vy jste básník.

Ale měl byste zdůvodnit tu potřebu "spojování", to je ve vašem básnění nějak nezdůvodněno.

P. Rajman 23.11.2011 10:04

Re: Dekáda integrace-V. Klaus na vedlejší koleji

Máte pravdu. Rovnice pro integraci ať nacionální, či internacionální neexistuje. Neexistuje tedy ani čistě a pouze racionální  zdůvodnění integrace uvnitř státu ani uvnitř unie, které požadujete. Ze stejného důvodu ovšem také selhává nacionální inženýrství, které je na této neexistující rovnici postaveno.

P. Hlosta 23.11.2011 7:04

Co k tomu dodat?!

Nemusí se mi vše podávané V.Klausem líbit, ale nevyvratitelný fakt je to, že oponování směřování EU on podával vždy. Oponování není(!) kritika bez možných řešení, nekonstruktivní kritika. Oponování se užívá jako vědecký postup u každého objevu, vynálezu, práce vědce. U vědy je to povinnost nechat si práci oponovat, jinak by tato práce neměla důvěryhodnost.

Přehlížení názorů opozice je v důsledku sebezničující. To není jen problém naší politické scény ve státě. To je marginální problém hýbatelů v EU. Není nepřehlédnutelný fakt, že malé a hospodářsky slabé státy v EU jsou ignorovány v oponentuře vůči EU, jejímu směřování.

R. Gramblička 23.11.2011 9:17

Re: Co k tomu dodat?!

přesně tak!

P. Maleček 23.11.2011 6:48

Klaus ochránce zkorumpovaných elit

Nepopírám fakt, že Václav Klaus je nesmírně vzdělaný a špičkově teoreticky vybavený ekonom.Že je mistrem politických intrik jak dosvědčují jeho letité velevýznamné funkce, byť jen v zaprděné - inverzní českomoravské kotlině. Ale v popisu současných problému západu se buď fatálně mýlí nebo spíš tají to co moc dobře ví a sám praktikuje.

Problémem západu není zbytnělý sociální systém ani odtržení požitků od výkonu ani jednotná měna. Tím je zhroucení morálky a odpovědnosti elit politiky a byznisu. Jejich jedinou motivací je si co nejrychleji a co nejvíc nakrást z veřejných zdrojů. To bez ohledu na sociální,ekonomickou i kulturní stabilitu společnosti v krátkodobém i dlouhodobém horizontu.

Kdyby stávající politický i sociální systém západu nebyl zneužíván a vykrádán svými elitami tak by fungoval. K tomu vykrádání patří nejen klasické tunelování veřejných rozpočtů, které je vědomě podporováno i nesmysly z Bruselu, ale i vývoz milionů pracovních míst ze západu do Číny a podobných států, kde je možno díky stamilionům v podstatě otroků a devastaci životního prostředí maximalizovat zisk. K vykrádání patří i řízený návoz milionů imigrantů na západ ne z důvodu levné pracovní síly, ale jako zdroje volebních hlasů pro nezodpovědné politiky, kteří si přes ně udržují politickou moc vysáváním sociálních systémů pro své navezené voliče. O legislativě vědomě umožňující obrovské bankovní podvody následně sanované opět z veřejných rozpočtů nemluvě.

To vše a podobné je skutečnou příčinou současné krize západu. Ne líní a demokracií rozmazlení evropští dělníci, ale nemorální a zkorumpování politici, byznismeni a bankéři jsou skutečnou příčinou krize západu. Pro své okamžité a mximální zisky jsou schopní rozvrátit západní civilizaci i s její demokracií a stamiliony řadových občanů uvést do bídy a chaosu.

Že by tohle vzdělanec Václav Klaus neviděl a nevěděl? Spíš mlčí a chce si taky rychle co nejvíc nahrabat z veřejného. Ví, že konec mejdanu se rychle blíží.

P. Hlosta 23.11.2011 7:19

Re: Klaus ochránce zkorumpovaných elit

Já bych spíš řekl, že vy jste na opačném konci politického přesvědčení proti němu.

Nemorální zkorumpovaní politici jsou i v komunistické Číně a ta si vede zatím ekonomicky velmi silně. Nepíšu ekonomicky dobře, ale silně! Tato síla je daná jednak naprostým asociálním způsobem ekonomiky vůči proletariátu a zároveň nemorálnost a korupci podporující. My se tedy vydáváme na cestu Číny nerozkrýváním korupce ve státní sféře a zároveň plošnými škrty v sociální oblasti.

Vidíte nějaký tlak z EU na potírání korupce v ní a u nás? Vidíte nějakou očistu od hospodářské zločinnosti v EU? Rád by jste to hodil na krk Klausovi, ale tak jednoduché to není. Činit odpovědným za současný stav jednoho činitele, potažmo pravici je ubohá argumentace. Napříč politickým spektrem je viníků hromady. Systém je vadný! Není to ale kapitalistickým hospodařením, protože to se mění na hospodaření socialistické, kdy vše společné se rozkrádá až do kolapsu. EU úspěšně mění Evropu na hřbitov kapitalismu.

S. Ševeček 23.11.2011 7:39

Re: Klaus ochránce zkorumpovaných elit

Z Vašeho textu vyčnívá jako významná teze pouze to slovo "byznis". A z toho, jak to pýšete, pro mně vyplývá, že pojem směna, obchod, kapitalismus je pro Vás z kategorie hnis. Patříte tam taky.

Víc pro Vás, pane Malečku, nemám.

P. Maleček 23.11.2011 12:16

Re: Klaus ochránce zkorumpovaných elit

Ten byznis se mi opravdu povedl. Mohl bych se vymlouvat, že jsem myslel skutečně byzhnis, ale byl to opravdu gramatický úlet. Ale jinak díky za byť asi nechtěnou podporu protože kdyby skutečně fungoval kapitalismus, obchod, směna jak má, tak by tu ty současné západní problémy opravdu nebyly. A taky by nemohl být Klaus dlouholetým papalášem.

Protože skutečný kapitalista by nikdy nedělal to, co dělá většina těch současných. Protože v samotné podstatě skutečného kapitalismu je zabudována i ta křesťanská morálka, odpovědnost za budoucnost a i ta sociální stabilita. To co předvádí většina současných politiků a kapitalistů s podstatou kapitalismu nic společného nemá. Pro to se skutečně hodí pojem byzhnis. Díky za odpověď a inspiraci. Mezi hnisáky vás neposílám.

J. Kanioková 23.11.2011 12:22

Neduhy záp. světa zavinily státní regulace, NE Klaus !

protože ty udržují při životě problémy,

které nebýt levičáckých regulací, by se dávno samy vyřešily. To je jako když

někomu dáte podporu v nezaměstnanosti, tak dobu co ji pobírá, tak doopravdy

nehledá práci, protože nemusí.

P. Čulík 23.11.2011 8:10

Jak jednoduché řešení:

Když budeme všichni poctivě pracovat, musíme se mít dobře. Jenže můžete poctivě házet od rána do večera lopatou uhlí tam a zase zpátky a výsledkem bude zničená lopata a záda, užitek žádný. Ona je daleko důležitější organizace a nápad a pak není potřeba ani tolik dřiny.

T. Kočí 23.11.2011 8:29

Re: Klaus ochránce zkorumpovaných elit

Hloupý,velmi hloupý názor.

J. Schwarz 23.11.2011 9:26

Re: Klaus ochránce zkorumpovaných elit

Pane Malečku, kdyby hospodářský systém fungoval, nemohlo by ho položit "pár" zlodějů ať by kradli jakkoli. Co by ti "superzloději" se svými zisky asi dělali? Spotřebovat by je nedokázali ani kdyby si na každou cestu kupovali nový Rolls. Takže ty "ukradené prachy" jim slouží jen jako oprávnění rozhodovat o směrech rozvoje. Na to, aby se celé státy i domácnosti v nich zadlužili na víc než rok dopředu / mají napůjčováno víc, než teoreticky vydělají za celý rok / musí žít nad poměry většina obyvatelstva.  Většina. Nejde o to, že by evropští dělníci byli líní, ale za svou práci žádají mnohem víc než je její hodnota. Každý by chtěl být státním úředníkem pod penzí, přičemž hodnota "práce" většiny byrokratů je záporná. Byrokrati se poté "starají o potřebné" a to všechno něco stojí. Pokud by chtěli dělníci víc peněz, museli by volit tak, aby se počty úředníků i "potřebných" radikálně snížily, tedy odmítnout pečovatelské státy - přesně jak píše Klaus.

J. Kanioková 23.11.2011 11:43

Ha ha ha..

tak vy věříte hloupým eurokratům, kteří kradou 10x

více.

J. Mannheim 23.11.2011 14:08

Re: Klaus ochránce zkorumpovaných elit

Vážení nesouhlasící diskutující, už pan Tomáš Baťa říkal, že krize začátku 30. let je hlavně krizí morálky, a že to byl nějaký kapitalista. Další argument, že Čína je taky zkorumpovaná, ano, je, její jedinou komparativní výhodou je otrocká práce miliardy lidí na pár členů ÚV, kteří jsou zároveň i největšími kapitalisty (ještě jedna, a tou je naprosté pohrdání duševním vlastnictvím). Však i ta Čína jednou dojede, nebojte. Můj osobní přístup k názoru, že rezignace elit na morálku je obrovským problémem, ze kterého se pak odvíjejí všechny ostatní, je, že na tom asi něco bude, a pan prezident to nezmění, i kdyby napsal 1000 populárně odborných knih o svých doktrínách.

M. Krátký 23.11.2011 20:12

Re: Klaus ochránce zkorumpovaných elit

Pane Malečku, když je vám českomoravská kotlina zaprděná, divím se, že si nehodíte mašli