2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Diskuse k článku

EVROPA: Teď už o emise CO2 vůbec nejde

Veškeré klimatické tažení má jiný cíl, než politici a aktivisté tvrdí. Nejde o emise CO2, nýbrž o ekonomiku a životní úroveň. O jejich pokles, spíše však přímo propad.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Han 27.8.2021 11:04

Právě výzkum, vývoj, ověřování a výroba léků je obrovsky znalostně i energeticky náročná. To nedělá jeden osamělý génius doma v umyvadle při svíčkách. Jesli si myslíte, že antivirotika vznikají "samy od sebe", stejně jako mutace viru, pak jste ještě daleko větší blbec, než jak se obvykle prezentujete.

J. David 27.8.2021 11:14

Marnost nad marnost, zanícenec zelené ideologie bude mlít furt svou, a nebude jako vir mutagenní. Dogma Greean deal je svatý grál pana P.Rady. Asimilace a disimilace CO2 v ppm.

Z. Lapil 27.8.2021 12:31

Problém je, že na vakcínu vám znalosti nestačí. Musíte vyrobit energeticky náročné ocelové jehly a energeticky náročné skleněné(?) ampule a to všechno skladovat v energeticky náročných mrazácích a převážet energeticky náročnými dopravními prostředky.

Z. Lapil 27.8.2021 12:33

Vir že se rozvíjí bez energie a bez výrobních prostředků? Vždyť to je parazit jak vyšitej!!!

P. Milan 27.8.2021 9:49

Ekonomika se restrukturalizuje buďto přirozenou cestou, tedy lidé vyrábějí a prodávají lepší zboží, které někdo chce a zaplatí, nebo cestou nepřirozenou, že někdo "chytrý" dostane nápad, co by lidé měli chtít a pokusí se to výrobcům i kupujícím vnutit. Názorný příklad je elektromobilita.

Z takových nápadů je bez vyjímky průser a EU jich je plná.

V. Braun 27.8.2021 15:58

Trh bez přívlastků nefunguje, vždy je potřeba určitá regulace, která nastaví určité standardy, například v bezpečnosti nebo i v tom negativním vlivu na okolí. Že regulace jsou věcí citlivou je jasné a vždy budou názory tvrdící, že se reguluje málo nebo moc. Bohužel nyní žijeme v době, kdy dosahujeme hranic udržitelnosti prostředí, ve kterém žijeme, diskuse tedy pod tlakem nabývají na ostrosti. Snad to jako lidstvo a lidská civilizace nějak překonáme.

P.s. Řadu regulací považuji za přínosnou, třeba předpisy o čištění odpadních vod například.

Z. Lapil 27.8.2021 12:27

Fráze, řekl bych.

Žádná znalost vám totiž nevyrobí cihly na barák a nepřetaví křemen na sklo monitoru. Chcete-li fyzicky jakž takž pohodlně žít, ruce si prostě ušpinit musíte.

Abyste mohl napsat Baladu o očích topičových, potřebujete aspoň pero a papír a něco uhlí, abyste se neklepal mrazem, páč by to bylo nečitelné.

J. Nevrkla 27.8.2021 9:04

Samozřejmě to na klima má zanedbatelný vliv, kromě toho nás trápí daleko více zima. Takhle usilovně pracovat na poklesu životní úrovně svých občanů si snad ještě žádný režim v historii nedovolil. Bez alespoň naděje na lepší zítřky. A podobnou drzost taky snad ještě žádný režim dlouhodobě nepřežil. Je třeba ho zbavit vedení.

F. Navrátil 27.8.2021 8:57

Boj Bruselu proti uhlíkovým emisím spočívá v tom, že se špinavá výroba přesune do mimoevropských států. Rozvrátí se evropská ekonomika a emise tím nezmizí. Ale vyváží to pocit morální nadřazenosti a nadšení z dobře vykonané práce pro záchranu planety Země.

P. Rada 27.8.2021 9:09

Zaspal jste vývoj. Přesouvání výroby jinam bylo v kurzu spíš před desetiletími. Dnes už mnohdy nejsme schopni ani napodobit kvalitní dříve podřadnou asijskou produkci. Dostali jsme se spíše do situace kdy např. asijské ekonomiky produkují kvalitněji při nižší energetické náročnosti i s nižší uhlíkovou stopou a materiálními náklady.

Může to dospět až tak daleko, že na nás jednoho dne začnou tlačit diplomaticky až vojensky abychom svou ekonomiku raději vypnuli. Jim totiž naopak víc jak nám hrozí vážnější dopady klimatických změn.

V. Petr 27.8.2021 9:18

Nezapomeňte, že Čína produkuje ČTYŘIKRÁT více CO2, než EU. Dokonce ji předehnala i v emisích CO2 na hlavu!

R. Langer 27.8.2021 9:21

Tu ekonomiku nám tady ale vypínají přesně takoví Zelení bolševici, jako jsi ty, ty jedna prolhaná držko, tak se nás tady nesnaž poučovat, kdo za to může, hovado! ;-€

J. David 27.8.2021 9:31

On ten zelený zanícenec blbne "na kvadrát". Saldo vývozu našeho dříví do Číny je vysoce kladné, kontejnery se tím plnily (poslední info sice nemám) a do Číny putují. On je totiž klasický salonní ekologista. Co nevyčte na netu, to si domyslí ve své "zelené" mysli.

V. Braun 27.8.2021 8:43

Tak jistě, panu Součkovi se nechce přijmout nepříjemnou realitu nutnosti reagovat na změnu klimatu. Nedivím se mu, ani mě se to nelíbí, raději bych měl svou pohodu a klídek. Ovšem když vám teče do bytu tak dříve nebo později s tím musíte něco dělat, i když se vám to nelíbí (analogie). Čím dříve si to uvědomíte a začnete s tím něco dělat tím lépe.

J. Stehlik 27.8.2021 8:52

Jenže emise neznají hranic . A tudíž to smradlavé CO2 přijde k nám odjinud . To co my mužeme ovlivnit na našem dvorku je akumulace vody a tedy vyrovnávání extrému . Tudíž jediné smysluplné je zadržování vody v krajině a zalesňování nížin .

O. Kaucký 27.8.2021 11:53

CO2 nesmrdí. Jeho molekuly vidí jenom pošahaná Gréta. Bez uhlíku bychom nepřežili.

J. Stehlik 27.8.2021 12:31

Máte pravduR^ . Byl to sarkasmus.

R. Langer 27.8.2021 9:18

Klima se mění od počátku věků, von Braune, jestli to náhodou nevíš, a fakt kvůli tomu není třeba vymýšlet nějaké pitomosti o škodlivém CO2. :-P

Z. Lapil 27.8.2021 12:38

Ovšem instalovat na střechu infrazářiče napájené z FV panelů, že aby se déšť vypařil dřív, než dopadne, je určitě technicky možné. Samozřejmě pokud předpokládáte, že prší jen tehdy, když svítí slunce.

Respektive když není zataženo nebo noc, aby mě tu nějaký inteligent nepodezřel z neznalosti vybraných astronomických faktů.

P. Hák 27.8.2021 8:34

Celkem souhlas, ovšem s jednou výhradou.

Cílem socialismu tak, jak ho známe, NEBYL ekonomický propad. Komunisti by rádi ekonomicky uspěli ("Socialismus zvítězí, až zvítězí ekonomicky"), ale prostě to neuměli.

"Greendealisté" zřejmě se o blahobyt neusilují, usilují o snížení čerpání zdrojů, což by mělo zpomalit čerpání zdrojů a snížit tlak na ekosystém. OK, dá se argumentovat, už se na Západě máme docela dobře, byť to je proti přirozené lidské touze mít se ještě líp, dá se o tom diskutovat. Ovšem jak správně píše pan Souček, to by muselo být všude. Na což se nám zbytek světa víteco.

P. Rada 27.8.2021 8:51

Zbytek světa - alespon co se týká jeho zástupců na mezinárodních forech a organizacích - argumentuje na rozdíl od Vás věcně např mírou kumulativní uhlíkové stopy, množstvím vynaložené energie na tvorbu HDP a nebo zranitelností ekonomik konkrétních zemí vzhledem ke změnám klimatu....

Takové vyhodnocení už také obsahují nejnovější zprávy IEA a nebo IPCC - Souček toto naopak ignoruje:

https://www.iea.org/

https://www.ipcc.ch/report/ar6/wg1/

P. Hák 27.8.2021 8:52

A co je na mém komentáři nevěcného?

P. Hák 27.8.2021 8:54

Jinak pane Rado, můj komentář nebyl zaměřen konfrontačně a do Vás jsem se nenavážel. Zkuste to také, pokud jste toho schopen.

V. Petr 27.8.2021 9:21

Kumulativní uhlíková stopa je nesmysl, protože z rozvoje euroatlantické civilizace těží i ta Čína.

O. Kaucký 27.8.2021 12:12

IPCC si odhlasuje cokoli. IEA bude mít také problém pokud se potvrdí, následující objev https://www.osel.cz/6903-tichy-pohreb-pohadky-o-ropnem-zlomu.html.

P. Pepax 27.8.2021 8:23

Souhlas s autorem, myslím si totéž, jde o nastolení zeleného socialismu.

J. Koubek 27.8.2021 8:06

Jde o světovládu jak v Pánu prstenů. Prsten už bylo náboženství, ideologie, rasa. Teď je to klima. Co přijde potom?

P. Rada 27.8.2021 9:00

Světu vládnou především přírodní zákony a zákonitosti a o život v jejich rámci skutečně jde. Rozumem nadaní si nad to spřádají svá pravidla a pyšně je také pojmenovávají zákonem.

V "Pánu prstenů" šlo v tomto rámci o střet biofilního a nekrofilního postoje ke světu. Biofilně laděné v této mimořádně zdařilé beletrii o vlásek přežilo.

Nejsem si jist zali se do mrtvých fosilů dnes zamilovaným nekrofilům v realitě světa naopak nepodaří s láskou k životu definitivně zkoncovat.

R. Langer 27.8.2021 9:23

Ty o přírodních zákonech nevíš ani prd, prolhanče, a ty tvoje dokola linkované prolhané bludy, co tady pořád dokola lepíš, to jenom potvrzují. :-P

M. Koutný 27.8.2021 9:29

A ekonáckové se zoufale snaží ty přírodní zákony popřít.