29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

EVROPA: Směřujeme za Řeky

Bylo to skoro až úsměvné: Ne že by Čechy řecké drama vůbec nezajímalo, ale ve srovnání třeba se Slováky byl jejich zájem dlouho o poznání vlažnější. Koneckonců Řecko je daleko a z cizího krev neteče.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Plíva 17.7.2015 10:18

Dobře napsáno

Článek pěkně ukazuje rozpory v chování politiků. Co ty politiky tlačí takto se chovat? Prý dávají přednost politickým ohledům před ekonomickými. Takto se například vyjádřil komentátor na čro6 Velíšek - sice není politik, ale tyto politiky "zuřivě" podporuje svými komentáři. Před pár lety se Velíšek pustil do těch, kteří prý straší Řeckem, ačkoliv podle Velíška v Řecku nic nehrozilo.

Co jsou ty "politické" ohledy? Prý Nato, uprchlíci a udržování ideje sjednocené Evropy. A to vše jaksi nejasně formulované, že to spíš vypadá jako zástěrka pro něco jiného. Co tedy ty politiky tlačí k tak rozporuplnému jednání?

K. Janyška 17.7.2015 10:32

Re: Dobře napsáno

Na politiky se vyprdněte, dělají, co mohou. To používaný model demokracie je nutí dělat voloviny a v EU socialistická zločinecká Lisabonská smlouva. Politici jsou blbí stejně, jako ostatní lidé ve věci znalosti podstaty lidského světa a není možníé ne ně házet hloupost lidstva... Dzp.

J. Plíva 17.7.2015 11:12

Re: Dobře napsáno

Myslím, že tlak na politiky vyvíjejí věřitelé, kteří ještě nepřevedli všechny pohledávky na ECB a myslím, že se jedná asi o jednu třetinu všech pohledávek. Chtějí podle mého názoru získat čas. Pohledávky u ECB pak zaplatí daňoví poplatníci. Tak se mi jeví politické ohledy jako zástěrka pro koneckonců ekonomické zájmy věřitelů Řecka.

J. Vlček 17.7.2015 11:36

Re: Dobře napsáno

Příspěvky paní Šichtařové jsou vždycky dobře napsány. Díky za ně.

Škoda, že nám nepřipomněla jména těch "prozíravých" politiků, kteří tak vehementně chtěli Řekům půjčovat.

D. Polanský 17.7.2015 9:58

Ale mi Euro přijmeme, jelikož

jsme to slíbili. Pokud ne, je potřeba slib odvolat. Autorka se zbytečně dlouho rozepisuje.

D. Polanský 17.7.2015 9:59

Re: Ale mi Euro přijmeme, jelikož

my

M. Foltyn 17.7.2015 10:45

Re: Ale mi Euro přijmeme, jelikož

Je tam někde termín do kdy? Takže ne autorka, ale vy se zbytečně rozepisujete.

K. Janyška 17.7.2015 9:43

Stačilo napsat, EU na LS je zločinem na Evropanech

z důvodů známých ze Sovětského svazu a bylo hotovo. Musíte k jádru  věci, paní autorko, musíte k teorii spontánního řádu. Jen tam najdete odpověď na otázku, co je zločin socialismu, který je v EU pěstován... Dzp.

M. Urban 17.7.2015 9:09

Hlas lidu, hlas boží?

Z vůle lidu vzešel i náš prezident. A co dál? Má poradce který nemá prověrku NBU, neukáže a neukáže své majetkové přiznání a Halóovčáček, ten se také povedl.

Řecký premiér Tsipras jezdí do Bruselu a šíří nenávist po celé EU. Za půl roku zničil co se dalo. Proč se chová jako slon v porcelánu? Asi dostal v Moskvě noty jak rozeštvat země v EU. Jiná možnost tu není.

J. Jurax 17.7.2015 20:21

Re: Hlas lidu, hlas boží?

Na rozeštvání zemí EU netřeba not z Moskvy. To dokážou v bruseli sami, bez cizí pomoci.

J. Kanioková 17.7.2015 20:49

;Ježišmarjáááá..

bolí paranoia ?

J. Chaloupka 17.7.2015 8:53

Už ve starém Řecku byl popsán postup

demokracie - oligarchie - despocie. Alespoň víme, že jsme na té cestě.

A jak nás poučil Cipras - my, na východě Evropy (!) jsme ten socialismus budovali špatně, oni nám ukážou, jak ho budovat dobře. Prostě budeme muset tu cestu k chudobě všech absolvovat znovu z celou tzv. západní Evropou. To ale nebude žádná sametová revoluce, to bude bankrot, na kterém si smlsnou všichni, co Evropě závidí ...

F. Bachan 17.7.2015 8:27

Rozpor

V1: Tím hlavním viníkem je totiž… euro.

V2: Investoři si celá léta mysleli, že ...

Tak urcite...

I. Schlägel 17.7.2015 8:22

On někdo

před pěti lety minimálně netušil, že Řecko je černá díra na peníze? Muselo se opravdu čekat 5 let? Pokud ano, jak to vypovídá o schopnosti vedení EU činit efektivní rozhodnutí? O této schopnosti samozřejmě mnohé naznačil už samotný proces přijetí Řecka do eurozóny na základě zfalšovaného "účetnictví". A o falešném řeckém účetnictví už také víme nějaký ten pátek, že? A přesto miliardy tečou a tečou. I takto funguje socialismus maskovaný solidaritou. A konce nevidět.

J. Kavalír 17.7.2015 10:14

Re: On někdo

Jakápak "černá díra"? Byla to jen průtoková nádoba. Dostali peníze z EU, které vrátili dřívějším věřitelům - soukromým bankám. Dokonce něco přidali i ze svého a dluh jim stejně narostl o úroky. Měli zkrachovat už tenkrát aby ztrátu nesli ti, kdo jim dříve půjčovali s vidinou nadstandardního zisku. Kdopak to byl v té době u nás u vlády a navrhoval, abychom jim "výhodně" půjčili i my?

I. Schlägel 17.7.2015 11:08

Re: On někdo

Tak v podstatě píšete o tom samém, co, já. Jestli se jedná o černou díru nebo průtokáč je v podstatě irelevantní. Výsledkem je kontinuálně bankrotující Řecko.

P. Lenc 17.7.2015 8:02

Dík za článek,

je zbytečné cokoliv dodávat.

P. Hřebíček 17.7.2015 6:51

A přece se točí

i přes všechny tyto špatné zprávy. Lidstvo přežilo války, socialismus, komunismus. Lidstvo si s tím nakonec poradí.

J. Chaloupka 17.7.2015 8:54

Máte jistě pravdu, ale přežijí jen opravdu soudržné

rodiny.

R. Langer 17.7.2015 10:21

Re: A přece se točí

... a když ne, tak jeho zbytky už ano... :-(

J. Jurax 17.7.2015 20:24

Re: A přece se točí

Poradí. Ale bude to hodně stát ... i životů ...

V. Kolman 17.7.2015 6:34

ZASE MĚL TEN "VŠEMI PROKLÍNANÝ" KLAUS PRAVDU,.....

....když chtěl UZÁKONIT VYROVNANÝ STÁTNÍ ROZPOČET!

       Řecko: Logickým řešením by bylo: Státní dluh Řecku odpustit (dříve nebo později k tomu stejně dojde), ALE současně vyloučit Řecko z Eurozóny. Bylo by to řešení čisté a jasné.

       Už v základní škole by měl být vysvětlen propastný rozdíl mezi "darem" - ten se nevrací, a "půjčkou" - která se zásadně vždy vrací!

       Podle slibů politiků z let minulých jsme už dávno měli mít přebytkový rozpočet a splácet "své" dluhy. Zatím - skutek utek a politici nám vesele a bez uzardění lžou dále o "výborné" ekonomické situaci. Jak může být výborná, když si už desítky let půjčujeme??? Perpetuum mobile je neuskutečnitelná chiméra. Ve fyzice i ve finančnictví.

       Končím tím, že ČSSD z principu neumí šetřit! Ta umí pouze zadlužovat ve smyslu "Tyhle dluhy se prostě neplatí" a "zdroje jsou". (Ano - zdroje jsou. V peněženkách pracujících lidí.)

J. Plzák 17.7.2015 11:48

Re: ZASE MĚL TEN "VŠEMI PROKLÍNANÝ" KLAUS PRAVDU,.....

Je lump. Byl chytřejší.

J. Jurax 17.7.2015 20:27

Re: ZASE MĚL TEN "VŠEMI PROKLÍNANÝ" KLAUS PRAVDU,.....

Perpetuum mobile je neuskutečnitelná chiméra. Ale politici v ni věří. Nerozumí financím, natož fyzice. Rozumí akorát tomu, jak oblbnout voliče, aby je proti všem zásadám zdravého rozumu zase volili.

E. Vašátko 17.7.2015 6:18

S autorkou naprosto souhlasím,

jenže je to houby platné, protože tahle rozjetá mašina prostě pojede Evropou dál, dokud nás to všechny nesemele. Zatím ve většině evropských zemí vládnou socialistické vlády a teprve až i v Německu a Francii voliči pochopí, že tudy cesta nevede a že bude už jenom hůř, pak se začne něco měnit. A nestrašte nacismem a fašismem, to jsou jenom důsledky podobných situací, které vznikly proto, že socialistické vlády nedělaly včas to co měly.

R. Langer 17.7.2015 10:25

Re: S autorkou naprosto souhlasím,

Nacismus a fašismus jsou pouze socialistické vlády vyššího stupně (mimochodem ten fašismus už v EU spolehlivě funguje, jenom se mu tak neříká). Pak už následuje jenom komunismus a cyklus je dokonán. :-(

K. Pavlik 17.7.2015 1:51

Velice cesky pohled

Rekove maji specialni postaveni v EU. V nasem mistnim platku vychazi nazory brita ktery je prodava do mnoha jinych mistnich platku.

Zde je jeho nazor na Recko a ja s nim souhlasim:

Je jediny ekonomicky duvod proc Recku dluhy neodpustit? Neni zadny.

Proc Recku davat dalsi penize a neodpustit dluhy? Evropsti volici by strany ktere odpusti dluhy rozsapaly takze je lepsi jim davat dalsi penize.

Cesko jit reckou cestou nemuze - zahranicni banky Cesku na to nepujci.

T. Pansky 17.7.2015 0:56

Naprosta misinterpretace evropske politicke struktiry ...

Drtiva vetsina obcanu, ale nanestesti i politickych komentatoru, misinterpretuje EU.  Jak?  Mluvi o ni predevsim ve vztahu: my jsme tu - na statni urovni, EU je tam - je nam vertikalne nadrazena.  To je naprosto chybne.  EU, puvodne zalona na ekonomicke spolupraci, byla definitivne pretvorena pomoci Lisabonske smlouvy v socialistickou strukturu.  Kde je pravice?  Nikde neni videt.  Anlicti konzervativci jsou lehce prekriceni socialisty zbytku Evropy.  Nemaji se v EU na koho obratit.  V Cesku neni ani jedna strana jasne vyhranenym nazorem na politiku a smerovani EU.  A to je velmi nebezpecne.  Jinak receno, EU si s nami dela, co chce.  Jsme mali nevyznamni, mame opileho prezidenta a socialistickou vladu bez nazoru na cokoliv.  Co ve vysledku?  Budeme platit za evropsky socialismus.