11.5.2024 | Svátek má Svatava


Diskuse k článku

EVROPA: Sever proti jihu aneb „Kdo to zaplatí?“

Ve starořeckých pověstech vystupuje slepý věštec Teiresiás, který by se neztratil ani dnes. Například to, že jej bohyně Héra na sedm let proměnila v ženu, by v genderfluidním hnutí jistě vyvolalo obrovské nadšení.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Kolman 8.4.2020 7:07

PERPETUUM MOBILE KONEČNĚ VYNALEZENO! (tiskárna na oběživo)

J. Sinnreich 8.4.2020 0:56

V podsstate bude mit Nemecko, prostrednictvim Bruselu, Evropu ekonomicky i politicky pod palcem bez Wehrmachtu, Luftwafe a Kriegsmarine. Tomu se rika uspech.

J. Bruner 8.4.2020 0:51

pan autor se mýlí. ECB nemůže tisknout peníze. Ta naopak uděluje zemím eurozóny povolení tisknout eurobankovky. Ovšem věc se má jinak. O žádný tisk peněz nejde. Jen se vytváří fiktivní půjčka a dluh a penězi se kryje jen úrok, z kterého tyje věřitel.

F. Houžňák 8.4.2020 2:42

Poněkud hloupý argument, technicky vzato je úplně jedno, kde se ty bankovky tisknou, že ano, a když ECB k tomu musí dát povolení, je to stejné, jako kdyby je tiskli ve Frankfurtu ve sklepě.

K. Salajka 8.4.2020 8:34

Souhlas, M.K. to prostě jenom napsal zjednodušeně. Obecný problém dnešní doby je, že bankovky vlastně nejsou kryté ničím. Zlatý standart u nás za socialismu nahradilo krytí prací a dnes celá EU kryje tisk peněz ekonomickým potenciálem regulací, který ještě nedávno vycházel z toho, že je třeba stimulovat také poptávku, protože bez ní nelze realizovat nabídku. Po nápadu s penězi shazovanými z vrtulníku, čekám kdy banky budou místo lidem půjčovat robotům a budou jim účtovat poplatky. Už jen robot po zásahu montéra může věřit, že uložení peněz do banky je pro něj výhodné. To, že přestalo banky zajímat oživení po bankrotu /jak vidíme na Řecku/ má pro ekonomiku stejné důsledky jako by mělo pro dopravu, kdyby se do motoru nedávalo palivo. Patřil jsem k těm, kdo se domnívali, že pro Němce bude výhodné, když se okolní země dostanou na jejich úroveň. S překvapením jsem zjistil, že na úroveň Německa, se ani po letech nedostalo Rakousko. Způsob jakým ožebračili při privatizaci soukmenovce v NDR dával tušit jak budou zacházet s naší ekonomikou, až se jí zmocní.

Když vydojíte kravičku,tak, že zahyne, už Vám telátko nedá.

V. Povolný 8.4.2020 10:09

Pane Salajko, v podstatě popisujete kolonialistický princip. Pro kolonialistu není výhodné, aby se kolonie dostala na jeho hospodářskou úroveň. V koloniii se sice životní úroveň musí zvyšovat, aby se zacpala huba oponentům, ale musí bý dostatečně nízká, aby to bylo výhodné. Zároveň kolonialista potřebuje v kolonii rozhodovat, tj. vlastnit důležité podniky a být "šéfem" v politických rozhodnutích. A samozřejmě odčerpává z kolonie zisky a přebytky, o to koneckonců jde.

Když se nad tím zamyslíte, tak tohle je vlastně popis situace Německo kontra hospodářsky slabší členové EU.

R. Langer 8.4.2020 5:37

Aha. Takže říkáte úplně to samé, jenom jinými slovy. ;-)