28.4.2024 | Svátek má Vlastislav


Diskuse k článku

EVROPA: Proč evropské dotace škodí

Skutečné evropské peníze představují méně než 40 procent veškerých nákladů na projekty financované takzvaně z dotací. Více než 60 procent představují peníze, které přímo nebo oklikou jdou z českého státního rozpočtu. Podíl je tedy mnohem méně výhodný než 1:1.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Brzák 15.2.2013 9:11

Od pana autora opět skvělý článek

který by měl patřit do výuky druhého osmých tříd základních škol.

V. Heidlerová 15.2.2013 8:45

Spoléhejme sami na sebe

Eurodotace jsou "danajský dar". Nutí města, aby předem připravovaly mnohdy naprosto nesmyslné projekty, jaksi i do zásoby, aby v případě udělení dotace se mohlo něco v obci podnikat. Pak vznikají rychloprojekty, např. revitalizace zámeckého parku za 3 roky, které natropí více škod než užitku. Ve Veselí nad Moravou před rokem vykáceli značnou část ZDRAVÝCH, prosperujících stromů, náhrada za ně je mizová, park ztratil své kouzlo i funkci plic města, došlo tam k masakru zeleně - náhrada byla jen třetinová, za 400 zdravých stromů asi jen 150 nových, pak jen keříčky a kytičky a pergoly - což dohromady je jako "psovi mucha" - a park vypadá otřesně. Kdyby se postupovalo pomalu a s rozvahou, park se obnovoval pečlivě, probírka by nebyla násilná, pak by se dalo říci - ano, MěÚ je dobrý hospodáře. Ale jen proto, aby byly vyčerpány dotace z EÚ, tak se doslova zničí dílo našich předků.

Ale toto vše má pokračování:  tzv. revitalizované plochy už v příštích letech nemá kdo opečovávat, starat se o ně, takže vlastně je to "hurá" akce a za pár let zůstane v přírodě jen zrezavělá tabule se zbytky nápisů, že na úpravu prostoru byly vynaloženy peníze z dotace EU. Raději ty dotace nechtějme a zkrášlujme svoji zemi vlastními silami!!!!

J. Boleslav 15.2.2013 12:25

Re: Spoléhejme sami na sebe

Přesně tak. Dotace jsou zhouba hospodářství, protože křiví trh. Evropské dvojnásob.

P. Joch 15.2.2013 8:34

Dva praktické příklady

V médiích jsem tento týden zachytil dva příklady:

1. Španělsko v době boomu stavělo za peníze EU více než Itálie, Řecko a tuším ještě Francie dohromady! Teď se diví, že je stavebnictví v háji, to si mysleli, že se prostaví až na měsíc?

2. Ministerstvi dopravy plánuje utratit 70mld za dopravní infrastrukturu a protože jsou v tom peníze EU a podmínkou je začít stavět letos, celá tato suma se utratí za modernizaci železnic. Plánování a projekční práce nových dálnic byli totiž pozastaveny už před lety a tudíž se nedá letos kopnout do země, což je podmínka dotace EU. To jen pro představu, jak umí ti naši synečci hospoda-řiť.

P. Vaňura 15.2.2013 14:45

My máme proti Slovákům, Polákům a mnoha

dalším státům OBROVSKOU KONKURENČNÍ NEVÝHODU. Příliš velkou moc mají u nás ZELENÍ ŠKŮDCI.

Je to mimo jiné zásluha "Pravdy a lásky," jak se píše na Psu kousek vedle.

J. Kočí 15.2.2013 8:33

Tohle napsal ekonom?

V článku, který má samozřejmě svoji logiku a v mnohém s ním souhlasím, mě ale silně popuzuje nerozlišování mezi investicemi, které jsou prorůstové a těmi, kde peníze prostě vyšumí.

Zejména investice do dopravy považuji za vysoce prorůstové, protože se dá vypočítat, kolik stojí průjezd městem, škody, které napáchá tranzitní doprava a naopak přínosy, které vzniknou urychlením dopravy a možnosti dojet na jednu nádrž do dalšího regionu atd. Zde bych viděl vliv dotací, jako velmi přínosný.

Co se týče cyklostezek, muzea piva atd. tam zcela souhlasím. Jedná se o luxus postavený sice za výhodných podmínek, které se ale časem velmi prodraží.

J. Heincl 15.2.2013 15:10

Re: Tohle napsal ekonom?

Prorůstové investice do dopravní infrastruktury si může každý stát zajistit ze svých vlastních zdrojů, pokud ovšem dobře hospodaří. Dotace z Bruselu vedou mimo jiné k tomu, že se jednak stavějí zbytečné komunikace, jednak se peníze na tyto investice rozkrádají formou předražených cen za jejich stavby. Často jezdím do bývalé NDR, kde jsou investice ze strých spolkových zemí dost vidět, ale ekonomika na východě Německa pořád skomírá. Tím, že dostaneme něco zadarmo, se aktivnějšími nestaneme. Právě naopak.

M. Prokop 15.2.2013 22:19

Re: Tohle napsal ekonom?

Kolik je těch "prorůstových"?

B. Rudolf 15.2.2013 5:04

Můžeme si za to hodně sami

Vzpomínám si, jak mne už od počátku iritovalo, když veškeré debaty v české TV o dotacích se točily jen kolem toho, kolik nám chybí vyčerpat, a jaká je to tragédie nevyčerpat aspoň většinu.

Nikoho nezajímalo, jestli se ty peníze utratí za pitomosti nebo za něco jiného. Pokud utrácíme peníze jen proto, aby se utratily, tak to nemůže dopadnout dobře.

No a jestli se Evropské dotace nedají využívat jinak, než na tomto principu, tak je zkusme zrušit.

P. Schuster 15.2.2013 8:17

Re: Můžeme si za to hodně sami

Přesně, efektivita dotací to je to pravé, ovšem naše media to nezajímá, je to pro ně asi cizí pojem. Naštěstí jsme slyšel od premiéra Nečase, že se vláda bude vážně efektivitou čerpání dotací zabývat. Domnívám se, že EU bez dotací by asi nebyla. Zrušení dotací by neprospělo, ale podstatné omezení ano.

J. Boleslav 15.2.2013 12:32

Re: Můžeme si za to hodně sami

Dotace zrušit kompletně. Proč honit zbytečně peníze do Brusele a pak je pracně odtud dobývat zpátky?

J. Kanioková 15.2.2013 2:25

Samozřejmě, že dotace jsou zrůdnost, navíc jsou obrovským zdrojem ke korupci !

A nejen dotace škodí, škodí především EU.

Euroland - "záchranný fondů EMS plánuje zvýšit na 2 mld. eur - Země eurozóny pracují na rozšíření evropského mechanismu stability (ESM), trvalého záchranného fondu pro euro - napsal v neděli, "Der Spiegel". Pokud bude nutné, aby byla částka zvýšena z 500 mld. - 2 biliony  -  http://jdem.cz/ybny6

Největší evropský sociální případ - Není to Řecko, Španělsko nebo Itálie - největším problémem v případě eurozóny je Francie. Ekonomika země je ve volném pádu, který se zrychluje. Podíl zpracovatelského průmyslu se snižuje nepřetržitě od přelomu tisíciletí o 18 % na 12,5 %. Teď je Francie na 15. místě ze 17 zemí EZ. - http://jdem.cz/ybzd6

Dluhová krize: 62 procent mladých Řeků nemá práci - Krize na řeckém trhu práce se zhoršila. V listopadu se zvýšila na 27 %. Je to zvláště dramatické mezi občany do 24 let: Zde nezaměstnanost nyní dosáhla 62 %. -  http://jdem.cz/yby99

P. Scheck 15.2.2013 4:12

Pěkně po česku

slyším od vás, paní Kanioková, co ne.

To jde vždy pěkně od ruky. No dobrá, ale co tedy ano?!

V. Hajková 15.2.2013 7:09

Re: Pěkně po česku

Paní  Kanioková  -  popisuje   realitu  dnešní  EU"!   TO-   co  tedy  ano  tady  psala  již  bezpočtukrát! 

J. Schwarz 15.2.2013 8:15

Re: Pěkně po česku

A vy víte, pane Scheck, jak a za co ty dotace rozumně utratit? Tak na co čekáte, do toho! Snad vás nezavřou!

V. Bok 15.2.2013 0:50

Je to logický

čím víc dostanu peněz, tím jsem vlastně chudší. Vlastně i když si víc vydělám ... atd. Takže když jsem pořídil potomkům byt, tak jsem jim vlastně ublížil. Hmmm. Kdybych měl byt v době jako oni, asi bych neměl takové rodinné problémy.

Obecně evropské dotace mohou být zdrojem korupce. Jistě. Ovšem jak kdy, jak u koho a jak kde. To bychom měli řešit. A trochu rozumu. Do čeho je dávat. Nesmysly poznat není snad nic těžkého. Nebo je? Zase, jak pro koho, jak kde a jak kdy.

Typický pan Kohout. Už přes 10 let čtu předpověď, že příští rok ta Čína už zaručeně zkrachuje. No jo. Ještě asi nebyl ten správný příští rok. Nebo čínani o té prognoze neví.

S. Sedlák 15.2.2013 1:00

Re: Je to logický

Kouhoutův článek logický je. Ta vaše reakce už ne.

Na rozdíl od situace, kdy věnujete potoamkům byt, je spolufinancování projektů z dotací z Bruselu poněkud jiný příběh. Nebo snad podmiňujete ono obdarování tím, že nutíte potomky si do bytu pořídit bazén?

V. Bok 15.2.2013 11:22

Re: Je to logický

Ta konstrukce s tím baszénem je veluice křečovitá. Snažil jsem se to přizpůsobit realitě. Vona je někde jinde, víte?

V. Hajková 15.2.2013 7:32

Re: Je to logický

Lžete-  p. Kohouta  čtu  též  leta.  O  krachu  ČÍNY  -  nikdy  nic  nepsal!

V. Bok 15.2.2013 11:21

Re: Je to logický

Asi tak 10x. Asi čtete něco jinýho než já.