3.5.2024 | Svátek má Alexej


Diskuse k článku

EVROPA: Proč Česko nechtějí v eurozóně

Evropská komise před pár dny vyjmenovala ty členské státy, které údajně nejsou zatím připraveny na vstup do eurozóny a situace v těchto zemích bude takzvaně „přešetřena“ nejdřív za dva roky.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
E. Sevrát 28.6.2014 12:35

Re: To, že nás v eurozóně nechtějí, NENÍ PROHRA ! ! !

Souhlas.

P. Dvořák 28.6.2014 11:44

Re:... peněžence tytéž bankovky.

To nám nehrozí. My bychom tak akorát cinkali drobnými.

L. David 28.6.2014 10:32

To, že nás v eurozóně nechtějí, NENÍ PROHRA ! ! !

Je to naopak VÝHRA !

Dá se oprávněně předpokládat, že po 3 letech už nedojde k žádnému bádání Brusele, zda nám bude poskytnuta velkodušná milost Euro přijmout. V tu dobu už pravděpodobně Euro v dnešní podobě buď vůbec nebude existovat, nebo bude v tak hlubokém úpadku, že se jej budou všichni štítit.

Š. Hašek 28.6.2014 9:19

Ono se to samo vyřeší.

Až se přiblíží termín (těžce virtuálně slibovačný) našich bruselských snílků (rozuměj konečně se i papírky v peněžence plně  podřídit nějaké komisi), bude už plně jasné, že euro je zoufalství. A samozřejmě euro bude k mání za pěkně potupných podmínek!!!!!

A neřiďme se Německem, těm stačí se v rozhlasovém projevu zeptat "chcete mít totální euro" a oni budou Maul halten do posledního dechu. Stačí, aby někdo (Frau Merkel) rozkázal.

Inu jest to vývoj.

Š. Hašek 28.6.2014 8:55

Re: Jako obyčejně

Dosti Němců je například (čím dál tím více) vykolejených z toho, že Italové mají v peněžence tytéž bankovky.

J. Kostelanský 28.6.2014 8:13

Načo by bolo ČR euro?

Euro predstavuje pre Českú republiku oveľa väčšie riziko ako česká koruna. Dá sa to povedať veľmi jednoducho - korunou sa nedá nič pokaziť, môže len pomôcť. Euro by moc nepomohlo, ale v dlhodobom horizonte by českú ekonomiku mohlo poškodiť.

Euro nie je pre ČR vhodné minimálne z 2 dôvodov: pokiaľ sú v eurozóne štáty ako Grécko, Španielsko, Portugalsko či Francúzsko, tak euro predstavuje sud s pušným prachom.

Druhým dôvodom je, že česká koruna má ešte stále potenciál voči euru posilňovať - aj keď už nie taký silný ako pred 10 rokmi.

Veľa napovie aj "kontrolná otázka": Prečo sa vyspelé krajiny veľkostne porovnateľné či dokonca ešte menšie ako ČR (Švajčiarsko, Dánsko, Nórsko, Švédsko, Island) do eurozóny nehrnú? Pritom ich ekonomika je výrazne vyspelejšie ako česká.

Z eurozóny sa pomaly stáva klub chuďasov, ktorí parazitujú na sile nemeckej ekonomiky. Ich cieľ je jasný - dosiahnuť prerozdeľovanie peňazí z bohatého Nemecka do chudobnejších krajín - aj za cenu straty podstatnej časti svojej suverenity. Naozaj je toto záujmom ČR?

P. Han 28.6.2014 7:32

Re: Jako obyčejně

Na korunu nejspíš zbožně nekoukají. Ale velká část těch, kdo přijali euro, možná nostalgicky vzpomíná na chvíle, kdy si ještě mohli sami ovlivňovat svou ekonomiku. Ať se jejich měna jmenovala jakkoliv.

P. Scheck 28.6.2014 1:40

Re: Jako obyčejně

Ah...nejspíš všichni na západě koukají zbožně na českou korunu a přáli by si tak jednou mít měnu v této kvalitě...

Těším se, čím pobavíte příště...

J. Jurax 28.6.2014 0:42

Jako obyčejně

všichni (euro)soudruzi jsou si rovni, avšak někteří jsou si rovnější a tudíž nemusí to co jiní.

Pro nás je ale dobře, že nás nechtějí - do eura by dnes šel pouze intelektuálně zakřiknutý a hodně alternativně inteligentní jedinec.