8.5.2024 | Den vítězství


Diskuse k článku

EVROPA: Obrání schopných ve jménu lempla

Když vznikala eurozóna, ekonomové se domnívali, že všechny země budou dodržovat určitá pravidla.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
T. Kučera 18.12.2020 20:25

Divný ovšem je, že nejzadluženější země dnešní eurozony tady investuje nemalé peníze, co třeba taková UniCreditBank a nebo nákup České pojištovny italskou skupinou Generali? A jen tak mimochodem - no od vás bych si nechal radit o penězích - slyšela jste někdy o tom, že zatímco soukromé subjekty se řídí pravidly trhu, tak vlády se řídí pravidlem vybrat co nejvíce daní a pak vybrané peníze roztočit za nesmysly. Jak vybírání daní, tak třeba sociální dávky nebo důchody stojí mimo společný trh, protože nejsou trhem ani rozhodovány, ani ovlivňovány. Takže země platící eurem fungují, nejsou tam nedostatkové komodity, akorát vláda v některých zemích neumí hospodařit. Co třeba takové Estonsko, platí eurem a má 7% zadlužení HDP a co taková GP, to je země, kde se nikdy eurem neplatilo a mají zadlužení 100 % HDP. Takže, paní Šichtařová, nesvádějte na trh něco, co neobsluhuje.

L. Novák 18.12.2020 20:59

To je sice hezké, co píšete, ale trochu se míjíte s podstatou sdělení autorky. Řeč je o tom, že (eufemismus) neumí hospodařit Evropská unie jako instituce, hrubě porušuje pravidla, která si sama stanovila, a ECB jako centrální banka se chová "velmi nestandardně" (viz např. konflikt s německou cenrtální bankou). Není řeč o trhu, ale o byrokracii EU, která celé společenství vede do ekonomické katastrofy (stačí se podívat na idiotský "Green deal" a podobné ideologicky nadřazeně vnucované nesmysly, které jdou proti trhu a proti ekonomice všech členů EU).

Nečetl jsem v textu, že by něco "sváděla na trh". 8-o

T. Kučera 18.12.2020 23:01

že se vám nelíbí green deal, to je hezké, taky už dávno říkám, že eurospolečenství se má přetvořit ve federaci, že v tomto zakukleném stádiu to nemůže fungovat věčně. Můj názor je jedna federace, jedny federální daně, jeden rozpočet a jedny peníze. Zkuste to rozporovat.

Z. Lapil 18.12.2020 23:29

Jeden zákon atd. - asi bych hlasoval proti, ale ano, to fungovat může a leckde funguje. Chudou řídkou maltou slepená EU má tendenci se rozpadat při každé trochu viditelné krizi.

P. Milan 19.12.2020 0:01

Chybí vám v tom EUnijní politický národ.

Bez něj Rakouskou-Uhersko, SSSR, SFRJ, ČSSR ...

T. Kučera 19.12.2020 3:55

Ekonomické federace nevyžadují jeden národ.

L. Novák 19.12.2020 1:13

Z pohledu teoretického je samozřejmě federace možná, ale po zkušenostech s EU/EK by mě ani nenapadlo pro federaci hlasovat. Vždyť už jenom v komunistickém a centrálně řízeném státě Československu jsme měli problém, že se o místních věcech rozhoduje kdesi daleko na ministerstvech v Praze, kde nemají vůbec tušení, co se ve skutečnosti děje. O Slovácích ani nemluvě, pro ně byla Praha cizina, odkud k nim přicházejí nesmysly (a dotace, dodávám já :-P). A to máme podobný jazyk, kterým se snadno domluvíme.

A teď si to porovnejte s EU a s tím, co se děje. Vámi uváděné principy (jedna federace, jedny federální daně, jeden rozpočet a jedny peníze) by způsobily takový chaos v hospodaření v jednotlivých zemích, že by existence EU jako hypotetické lepší volby (a služby státu) pro občany jednotlivých zemí skončila nejspíš velkým třeskem... Už současná EU trpí závažnými poruchami a vadami zavedeného pseudodemokratického systému, co teprve EU federální? 8-o

T. Kučera 19.12.2020 3:57

No považovat Československo za federaci může jenom blázen, to byla jenom taková lepší slovenská autonomie.

L. Novák 19.12.2020 19:46

No dobře, ale co pak chcete po EU federaci poskládané z různojazyčných národních států a byrokraticky totalitně řízené z Bruselu? ;-D ?

T. Kučera 19.12.2020 20:12

Tak základní definice státu zní, že je to společenství lidí, kteří se shodnou minimálně na 3 věcech - společné peníze, společná obrana a společná zahraniční politika. Myslím, že tuto verzi federace lze udělat docela snadno. A pozor, federace nezbytně nutně nepotřebují žádný národ, ani společný jazyk, podmínkou je pouze dokonalá shoda na použitých komponentech, například může být společná politika dopravní či průmyslová, ekologická, zdravotní atd.

L. Novák 21.12.2020 22:53

Díky. To zelené šílenství šířící se z Bruselu vrcholící idiotským "Green dealem" je dostatečnou ukázkou toho, co by asi společný evropský stát prováděl v praxi. Rychle pryč z EU blázince!!!8-o

T. Kučera 22.12.2020 5:42

Jo, zkusíme se nejdřív podívat, jak se daří Angličanů mimo EU. Co jsem viděl včera ve zprávách-kolony kamionů v Doveru, Poláci se bojí, že na svátky nedorazi domů a Johnsona, kterej hrima, že zajistí hladký provoz přes kanál. Eurotunel zarvanej a to ještě nejsou venku. Jo, čtyři roky od referenda obsirali kolem a teď přijdou k jednacímu stolu hrozně rychle. Jo, tomu se říká střet ideologie s realitou.

P. Milan 18.12.2020 22:29

UniCredit ani Generali nejsou státní.

T. Kučera 18.12.2020 22:58

Samozřejmě, ale napadáte tady eurotrh, který evidentně dobře funguje a pletete si ho se samosprávou, která na tržním principu nefunguje.

P. Milan 19.12.2020 0:02

To jste jen něco nepochopil. Napadám EUnijní byrokracii.

V. Čermák 18.12.2020 18:21

Tak si Černá kronika Šichtářová, zavzpomínala, aby mohla ventilovat další jobovku. Na počátku EU jistě byl dobrý úmysl, který jako i ostatní dobré úmysly dláždí cestu do pekla. To ovšem ví každý a nemusí o tom psáti články. Také starokapitalismus učil o tom, jak snaživý kapitalista svojí pílí k bohatství přišel, ale dnes chce každý vlastnit a z toho bezpracně pobírat a také levně kupovat a draze prodávat. Práci pak přenechají např. Východní Evropě. Kapitalističtí Staroekonomové pak brojí proti dluhům, ale první byli Amíci, kdo to porušil a sdělil světu, že obří dluhy splaceny nebudou a banksteři to podporují, neboť velmi dobře žijí z úroků, které dokonce i sníží, aby náhodou některý z dlužníků nezkrachoval a nepřišli tak o slepici snášející zlatá vejce. Šichtářová to podle mě ví, ale to Strašení ji baví ...;-D

P. Milan 18.12.2020 22:30

Vás je snadné strašit, když o ekonomice víte tolik, co Pepík montovna, tedy prd.

P. Milan 18.12.2020 16:01

Šejnu to včera nějak zmohlo, Šichtařová ho obvykle přitahuje jak špek myši. :-P

Má ale důstojné zástupce. :-P

V. Čermák 18.12.2020 18:05

To je ovšem normální. Vás zase přitahuje pan Šejna a vy zase přitahujete mě a já zase vás...;-D

T. Zlesa 18.12.2020 13:43

Naši povrchní ekonomové a povrchní diskutéři dělají závěry z hospodaření té malé entity hospodářství v Evropě (a celém Západě) - ze státních rozpočtů. A zatím ta mnohem větší část tamního hospodářství - firmy a pracující jedou ostošest, mají trvale 3x větší mzdy než my, stačí živit ty svoje státní výdaje a mají se stále lépe. Krach, který tu paní autorka předpovídá už aspoň 10 let, možná přijde po vánocích ... :-)

Z. Lapil 18.12.2020 14:48

No počkejte - pokud jsou státní výdaje ve větších a větších dluzích, tak je firmy a spol. živit rozhodně nestačí.

P. Milan 18.12.2020 15:51

Mají se stále lépe, ale od přibližně poloviny šedesátých let minulého století je to stále lépe na dluh.

Zkuste to napodobit ve své domácnosti, třeba jen pár let, ať vám to nemusím já nebo autorka pracně vysvětlovat.

L. Novák 18.12.2020 15:54

Podlesný sní o zázračné "zelené ekonomice"... ;-D

T. Zlesa 18.12.2020 16:16

Drobná informace pro diskutéry, kteří to ještě nevědí: pan L. Novák je zdejší admin (censor), v diskusi takto utajen, který dle potřeby řídí směr debaty svými příspěvky a trefnými poznámkami. Vysvětloval to minule takto:

"L. Novák 15.11.2020 3:07

Ano. Blbce mažu, aby nezasvinili fórum nesmysly nebo agresívní vulgaritou. S ostatními lze diskutovat a vysvětlovat jim problematiku, o níž je téma. Takže těch "cenzurovaných" je opravdu minimum a nikdo nemusí mít strach, že jeho hlas bude oslyšen."

Takže, pokud byste se chtěli vydat v diskusi nějakým jiným směrem, vyčkejte v klidu, zda Vám pan L. Novák nenaznačí, že jste mimo žádoucí oblast a pokračujte až pak. Pokud se Vám zdá, že pan L. Novák má asi psychickou poruchu, není to tak. Je Vám vysvětlována problematika, o níž je téma. Pokud se Vám zdá, že jste se vrátili v čase o 31 let, je to opravdu sen a opravdu jste na Neviditelném psu 2020, v diskusi. Běžný censurní robot na webových stránkách brání, aby v diskusi nebyly používány vulgarismy apod. Dělá to i robot tady. A zde, na Neviditelném Psu, je přidaná hodnota, maskovaný censor, pan L. Novák. S robotem se lze smířit, ovšem zde se diskutuje pod dohledem admina, který diskutéry neposuzuje jen podle nepovolených slovíček, ale i podle toho co si diskutér myslí. A podle toho jim v diskusi spílá, nadává, podporuje je nebo jen mlčí. A kdovíco ještě, protože k vymazaným a zrušeným věcem se už my čtenáři nedostaneme. A kdoví kolik takových tajných Nováků tu ještě je.

Ale většina zdejších diskutérů je zvyklá z dávné minulosti, že se mluví jen o tom, co je povoleno. Takže příjemnou zábavu.

L. Novák 18.12.2020 16:27

Už jsi byl u MUDr. Chocholouška, oslíku? ;-)

P. Milan 18.12.2020 17:40

Sepsal jste to usilovně, ale nic to nemění na tom, že ve 13:43 jste napsal nesmysl.

M. Pivoda 18.12.2020 13:11

"Když vznikala eurozóna, ekonomové se domnívali, že všechny země budou dodržovat určitá pravidla...."

Parafráze: "Když se eurozóna rozpadala, ekonomové se domnívali, že bude líp, protože všechny země budou dodržovat určitá pravila. ..."

Společný závěr: "Teorie je věc hezká, zejména nachází-li se na papíře."

M. Pivoda 18.12.2020 11:53

"... Vlastně je to až s podivem, že ekonomové uvěřili tak naivní myšlence, jako že nikdo si nezkusí hrát na černého pasažéra. Psychologie a teorie her celkem jasně ukazují, že čím víc účastníků do nějakého projektu namočíme, tím víc roste pravděpodobnost, že dřív či později se někomu vyplatí začít žít na úkor druhých. ..."

Já toto tvrzení (o teorii her) vůbec nechci zpochybňovat. Upozorním na omezení.

Doplním, že ta "hra" je světová, nikoliv jen evropská. A ve "hře" je více účastníků. Někteří z nich jsou spolupracovníci, jiní konkurenti.

Tím chci říci, že jde o složitější problém.

J. Kouk 18.12.2020 11:02

Nevím jestli mezi lemply zařadit Řecko, které se zadlužilo nákupem tanku Leopard 2 z Německa a má nejvíc tanku v EU. To, že je nakupovali v obavách proti agrese Turecka je taky fakt.

L. Novák 18.12.2020 11:24

Pokud se pamatuji, Řekové zfalšovali účetnictví o stavu státních financí. Na to se přišlo až s odstupem času, když už byli členy EU.