28.6.2024 | Svátek má Lubomír


Diskuse k článku

EVROPA: O západní dluhové závislosti

Hlavním problémem současné západní civilizace je nezvládnutý dluh. Tento problém nemají pouze evropské státy. Je to stejný nebo dokonce v mnoha případech větší problém také USA, Kanady, Austrálie, Japonska a dalších států světa, které souhrnně označujeme jako Západ.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Novák 22.11.2011 11:15

Re: Kdo za to může ?

Ale ale......a co zvolit si toho,kdo mně slíbí nejvíc?Jinak navádíte k trestnému činu,a to je trestné,tak opatrně,ale chápu,že nejjednodušší je ,setřást ze sebe zodpovědnost jakýmkoli způsobem.Třeba lynčem .O míře zodpovědnosti by se dalo polemizovat dlouho.Co třeba zbavit volebního práva určité skupiny osob?Třeba vězně,státní zaměstnance,členy KSČ před 1989,ty,co neodvádí přímé daně.................?Pouze podnět k diskusi.

P. Zeman 22.11.2011 11:12

Re: Dluhy nenjsou pro stát vůbec žádný problém.

xD

L. Severa 22.11.2011 10:56

Re: Splaceni dluhu

Konečně jsem se po všech těch pesimistických prognozách zasmál. Díky.

P. Schuh 22.11.2011 10:47

Kdo za to může ?

Kdo hospodaří s naším státem ? Jsme to my občané ? My do toho "jejich" hospodaření ani nesmíme kecat. Oni (politici) neumí nebo nechtějí úspěšně hospodařit v našem státě. A my to prostě v žádných volbách neovlivníme....

Takže kdo chce, může si bičovat záda a přijmout odpovědnost za "jejich" špatné vládnutí. Kdo nechce, nechť vezme vidle nebo jinou střelnou zbraň do ruky a udělá tu v tomto chlívku pořádek. 

P. Bárta 22.11.2011 10:45

Re: Dluhy nenjsou pro stát vůbec žádný problém.

No, s vámi bych si chtěl pořídit dvojdomek... :-( Jestli tohle tvrzení není ironie (a to nějak opravdu nemůžu poznat), je tohle uvažování jeden z důvodů, proč to teď vypadá tak jak to vypadá...

J. Němec 22.11.2011 10:19

Re: Selektivní dopad krize

To, že ta politická reprezentace dostala důvěru přeci nijak neomlouvá chování těchto lidí.

A s tou dlažbou jsem se hodně špatně vyjádřil. Myslel jsem kdo z nich skončí pod mostem. Co se odměn a platů týká, tak věřím, že se stává, že manažeři o platy a odměny přicházejí, ale není to nijak masová záležitost, jak jsem už psal.

K. Luboš 22.11.2011 10:16

Dluhy nenjsou pro stát vůbec žádný problém.

Splatit dluh je ten nejstupidnější způsob, jak se dluhu zbavit. Peníze jsou přece jenom potištěný papír. Jaké jsou třeba náklady na výrobu třeba takové pětitisícikoruny? Cca 10 - 20 Kč? Takže pokud dobře počítám tak např. náš dluh cca 1500 miliardy Kč lze zaplatit 5 miliardami.

O. Uživatel 22.11.2011 10:07

Uživatel požádal o vymazání
J. Němec 22.11.2011 10:01

Selektivní dopad krize

On je asi největší problém, a proti tomu často lidé vychází i protestovat, že dopad krize, způsobený politickou reprezentací a vrcholným vedením podniků a bank, či jiných institucí, dopadá na střední třídu a nejnižší příjmové skupiny. Kdo z mocných, ať už politiků, nebo manažerů skončil na dlažbě? Proč jsou oblasti, kde se šetří a pak jsou oblasti, kde ne. V které zemi si vláda a parlament snížili platy na polovinu, aby šli příkladem? V jakém procentu velkých společností a institucí si v době  krize vedení přestalo vyplácet odměny? Co se stane,když ti, co si půjčovali na dluh odejdou do ústraní? Dožijí spokojeně za uspořené peníze, zatímco lidé, kteří ze svých daní živí stát mají často potíže přežít.

Vím to z vlastní zkušenosti. Živím sám celou rodinu z průměrného platu (na který většina lidí v této zemi ani nedošáhne) a pokaždé když se mi povede stabilizovat rozpočet, tak se zdraží energie, nebo něco jiného, a jdu do vývrtky.  

O. Uživatel 22.11.2011 9:56

Uživatel požádal o vymazání
O. Uživatel 22.11.2011 9:54

Uživatel požádal o vymazání
O. Uživatel 22.11.2011 9:53

Uživatel požádal o vymazání
V. Kolman 22.11.2011 9:17

PERPETUUM MOBILE

Nikdy nefungovalo a fungovat nebude a nemůže! To je zřejmé každému rozumně uvažujícímu občanovi. Perpetuum mobile ale nemůže fungovat ani v oblasti financí!

       Nastal čas, přestat s vych/cánkovstvím bankovních "kouzelníků" s penězi, vyhrnout si rukávy a začít konečně makat a v neposlední řadě - pohnat jurodivé finančníky k zodpovědnosti.

F. Svoboda 22.11.2011 9:16

Re: Splaceni dluhu

Něco úsměvného :

V poválečné době byla obrovská inflace i v Maďarsku. Tehdy pro zmíněný bochník chleba šla jedna paní s nůší, plnou bankovek. Poněkud se zapovídala a někdo vysypal bankovky a prázdnou nůši ukradl.

S. Ševeček 22.11.2011 9:13

Píšu slabou trojku.

Hlavním problémem současné západní civilizace je "postdemokracie".

Nezvládnutý dluh je pouze sekundárním výstupem.

Troufnu si tvrdit, že pro další osud occidentální civilisace ten nikoliv nejdůležitější jev.

V. Kolman 22.11.2011 9:12

Re: :(((((((((

V tom máte pane Janyško pravdu. Vzpomínám si dokonce, že Václav Klaus chtěl svého času uzákonit VYROVNANÝ STÁTNÍ ROZPOČET. Kéž by to tenkrát prošlo.

K. Janyška 22.11.2011 8:57

Re: :(((((((((

ODS vždy proti zadlužování bojovala. Vždy!!! A proto má ČR jeden z nejnižších dluhů v Evropě... Dzp.

O. Uživatel 22.11.2011 8:37

Uživatel požádal o vymazání
M. Baloun 22.11.2011 8:31

kdyby to bylo tak jednoduché...

1. Rozhořčení občané v ulicích opravdu nejsou úsměvní. Jednak nechápou proč mají platit dluhy sami, když z jejich konzumace největší kus rozhodně neměli a druhak to může být spíše mráz v zádech než úsměv co jejich rozhořčení vzbudí. Zvláště Řecko má v tomto směru bohatou tradici

2. Půjčování je kšeft jako každý jiný. Jeho hlavní regulací je bankrot, hriozba ztráty schopnosti splácet. Jestliže se tato možnost na úrovni států blíží nule, jen blázen by do toho kšeftu nešel. Naopak spolupracuje se státem na maximálně hladkém chodu.

3. Není rozhodně pravdou, že ratingové agentury nechybovaly. Hypotéční krize USA - nemístně optimistické hodnocení hypotéčních balíčků. Dále: díky matematickým modelům se jejich hodnocení bank téměř rozešla s realitou. Evropa: automatické připisování důvěryhodnosti jen díky členství v Eurozóně + možná přímá účast na podvodech Řecka (moodys, kauza 5 mld půjčky těsně před tím než to na Řeky prasklo).

A ještě jedna věc - rozlišení státu a soukromého podnikání už dnes podle mne není dostatečné. domnívám se, že reálně existuje velmi široká šedá zóna, která je průnikem obojího, přičemž tato způsobuje naprosto gigantické ztráty, které v konečném důsledku ničí celou společnost.

K. Janyška 22.11.2011 7:56

Dluhy se nevracejí, říkal český představitel evropských socilisticklých zlodějů a dlužníků, Paroubek... Dzp.

I. Schlägel 22.11.2011 7:47

Re: Splaceni dluhu

Pokud se někdo neumí poučit z historie, tak je to především volič s nataženou rukou. Politik pouze vyhovuje poptávce.

J. Sinnreich 22.11.2011 2:33

Splaceni dluhu

Je jeste jedna jednoducha cesta, jak dluhy splatit. Vytisknout nove  penize (radove triliony Euro). To je presne to, co si preje vetsina politiku na jihu Evropy, aby udelala ECB. Presne tak to skoncilo ve Vymarske republice, kdy si lide jezdili pro bochnik chleba s vozejkem plnym miliardovych marek. Pokud se nikdo neumi poucit z historie, tak mu opravdu neni pomoci.