29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

EVROPA: O co jde nejen v Řecku

V Řecku se mezi sebou přetlačují dva tábory. Jeden, který těží z přebujelého molochu státu, a druhý, který podporuje moloch, potažmo tábor těch, co z přebujelosti molochu profitují. Jenom v Řecku?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
K. Janyška 25.9.2011 9:08

Euro je zdrojem světových ekonomických potíží, říká šéf ECB. To je tedy děsivé přiznání.. Mistr Hayek jim to říkal před 40 lety... Dzp.

Z. Rychlý 25.9.2011 10:32

Re: Euro je zdrojem světových ekonomických potíží, říká šéf ECB. To je tedy děsivé přiznání.. Mistr Hayek jim to říkal před 40 lety... Dzp.

Určitě. Už tenkrát to mistr tomu maoistovi Barrosovi říkal, ale ten si to nedal vymluvit. I mistr byl na něj jednoduše krátký. Zatímco Hayeka už cituje málokdo (v podstatě jen jeden z Vrbna a to ještě nevhodně), tak José se svými sliby a lacinými vizemi vítězí na celé čáře. Ale to rozhodně nemusí být Hayekova vina, co když je to způsobeno tím, že tu skutečnou Hayekovu pravdu nám sdělují pomatení proroci ? A dost možná, že tu dobří proroci jsou, ale ústa jim přelepují lepiči plakátů, hesel a transparentů. Co Karle lepiči?

P. Fiala 26.9.2011 11:13

Re: Euro je zdrojem světových ekonomických potíží, říká šéf ECB. To je tedy děsivé přiznání.. Mistr Hayek jim to říkal před 40 lety... Dzp.

Dle mne, peněžní měna Kč, bývalá DM, bývalý Francouzský Frank,  Libra Anglická, Švýcarský Frank i ten pověstný US dollar jsou "měřidlem" hodnoty zboží a služeb při výměnách hlavně v mezinárodních obchodech. Jistě,  "peněžní měřidlo" je také měřidlem i jiných "hodnot" ležících na území jednotlivých států včetně obsahu mozků jejich obyvatel a dnes i hodnot t.z. životního prostředí (čistoty vzduchu, vod, plodin, dokonce i stupně ozařování z hvězdy Slunce, nepředstavitelné zásobárny energie, která je zadarmo). Euro je "měřidlem" stavu ekonomik v Eurozoně, ale platí i pro státy ostatní v EU.

Euro velmi usnadňuje globální obchody s Čínou a kupodivu, tito Číňané Euro uznávají, stejně tak US dollar, ke kterému mají občas výhrady. Číňané vnímají, že výkon ekonomik v EU měřený v GDP je již několik roků o chlup nad GDP vytvářeném v USA.

A čeká nás otevření globálního trhu v Africké Unii (54 států s 1 miliardou lidí, a blíže nežli ˇje Čína, i když si to EU dost pokazila zabíjením Libyjců a ničením jejich majetků).

Dle mne, mají nahnáno hlavně finančníci z USA a z Ruska, pro ně je EU a Euro (hodnota, výkonnost ekonomik to Euro reprezentující) ta pověstná globální konkurence. Číňané, kupodivu, se jeví jako solidní partneři.

Z. Rychlý 26.9.2011 13:55

Re: Euro je zdrojem světových ekonomických potíží, říká šéf ECB. To je tedy děsivé přiznání.. Mistr Hayek jim to říkal před 40 lety... Dzp.

Když Vy pane Fialo si plavete na svém Euroobláčku, melete cosi o GDP a nechcete ani kradmo pohlédnout na realitu. Jelikož jinak jste neškodný, tak si plavte dál v moři svých bludů.

PS. Neuvažujete o zakoupení armády cínových vojáčků a trénování světových válečných strategií ?

Z. Rychlý 25.9.2011 5:43

Tohle EU není

ta Evropská unie, do níž jsme chtěli vstoupit před 20 lety. Tehdejší EHS s volným pohybem zboží a osob docela stačila. Jenže se měnila a změnila.

Za proklamovanými snahami o integraci vidím snahu o vládnutí a ovládání. Takové ty francouzské štulce o zemích, které promeškaly svou příležitost mlčet, nás měly varovat a vyburcovat k ráznému políčku tomu nadutému frantíkovi. Zavedení kanadských víz pro jednu z rovných evropských zemí je ukázka toho, jakou roli v EU hrajeme - a my (téměř) NIC. Probíhající integrace nemusí mít jen samá pozitiva. Například ve velkém integovaném celku se lépe zamaskují chyby a ekonomické zločiny obyčejných neschopů, kteří by ve vlastní zemi hráli druhé, či třetí housle. Nenápadně nás stříhají, a my si říkáme: "To se nás netýká". Jenže týká - a budeme to nakonec my, kdo vstane a půjde si sednout do křesla, až holič zavolá: "Další pán na holení !". A ostatní oholení se nakonec na nás budou taky jen vyčítavě koukat, proč jsme se neozvali, když holili je - a taky pro nás nehnou prstem.

A ještě se najde pár blbců, kteří tomu servilně tleskají, místo kritiky a snahy o nápravu.

P. Fiala 24.9.2011 9:56

Uplatňování parlamentní demokracie

Nechme si vládními politiky vysvětlit a vyprezentovat skladbu státních dluhů: za co, za kolik, na jaké období, za jaký "poplatek", popřípadě komu vlastně dlužíme.

K řízení přezozdělování výsledků ekonomik soukromých i státních (majitelů, byznysmenů, manažerů, zaměstnanců) mám zásadní poznámku. Státní sféra (vládní - krajská - obecní administrativa, poslanci, soudci, policie, armáda, zdravotnictví, školství, kultury, a jiné instituty státu) mají dány příjmy ze zákona! Dostanou je i když ekonomiky nemají růst, či dokonce výkon díky obtížným obchodům klesá.

Tento "moloch" státních výplat "dle zákona" zkrátka "nedýchá" s realitou a to se mi jeví jako základní problém v řízení státu jako je ČR. A je velmi pravděpodobné, že mnoho dalších států řízených na základě parlamentní demokracie, která je takovým zákonným způsobem uplatňována, bude řešit tuto "fatální" nespravedlnost.

Každá soukromá firma "dýchá" s procesem obchodování. Chápou to zaměstnanci i odbory v těchto soukromých firmách. Nechápou to ti s příjmy "ze zákona", jsou velmi chytří a drží si přes politické strany zákonodárnou moc.

J. Kanioková 24.9.2011 16:34

Státní moloch je prostě nabobtnalý, přebujelý, řeší mnoho zbytečných věcí

A to je ta žába na prameni. Je třeba žádat snižování výdajů státu, snižování míry přerozdělování. Rušit zbytečné agendy i instituce, to je jediná cesta.

Zmenšovanie úlohy štátu: lekcie z Nového Zélandu

http://www.mises.cz/clanky/zmensovanie-ulohy-statu-lekcie-z-noveho-zelandu-328.aspx

Procentní zadlužení - svět, i když k dnešku je o něco větší, Němci mají už každopádně nejmíň 83. Je to z dubna

http://www.spiegel.de/flash/flash-26720.html

I. Schlägel 24.9.2011 9:06

Postrádám tu

odborářského bosse Zavadila a jeho rozhořčené výkřiky o Řecké lži. Kampak se nám ten hodný pán, kterému jde o blaho obyčejných lidí, vytratil?

Z. Rychlý 25.9.2011 10:34

Re: Postrádám tu

Já taky, měl by se stydět za to "strašení řeckou kartou", ale to od toho nařvance chci jednoduše moc.

K. Janyška 24.9.2011 8:42

Jde o další z marných pokusů instalovat socialismus a řídit svět. Kdo tomuhle nerozumí, nemůže se relevatně vyjádřit k situaci v EU... Dzp.

P. Skřivan 24.9.2011 4:41

Úžasně jednoduché vidění světa.

Nebyli to náhodou věřitelé, kteří půjčovali a půjčovali a vlastně umožnili, s vidinou vlastního zisku samozřejmě, že je problém Řecka tak velký ?

Není tedy jen spravedlivé, když o své peníze přijdou a příště raději budou více zkoumat schopnost dlužníka své dluhy zaplatit ? :-)

J. Schwarz 24.9.2011 7:23

Re: Úžasně jednoduché vidění světa.

je to spravedlivé... však taky o svoje peníze přijdou a příště už nikomu podobnému, ani naší vlA všichni se konečně budeme muset uskrovnit a nežít si nad poměry.í.

O. Firtl 24.9.2011 13:29

Re: Úžasně jednoduché vidění světa.

..........spravedlivé by bylo, kdyby prolhané Řecko všechny dluhy zaplatilo! Hrůza jde z toho, že investoři budou ještě více nakupovat zlato místo toho aby investovali do hospodářství států......  

P. Fiala 24.9.2011 9:50

Re: Úžasně jednoduché vidění světa.

""Není tedy jen spravedlivé, když o své peníze přijdou a příště raději budou více zkoumat schopnost dlužníka své dluhy zaplatit ?""

Obchody se vyjadřují penězi, jenže mají také věcný obsah, který je penězi hodnocen (nadhodnocen, podhodnocen). Příklad pro ČR a zbrojní obchody. Dodány gripeny vyjádřeny v miliardách Kč, placeno vydanými státními dluhopisy a s výnosem na nich pro držitele. Dodána stovka Padurů za kus desítky milionů Kč, placeno státními dluhopisy. Letouny Casa, podobně. A tak dále, atp.

Dodány byly věcné předměty s užitečností pro občany NULA, ale vyjádřené v miliardách Kč, ve státním dluhu figurující, který činí asi tak polovinu z těch 150 000,- Kč na hlavu občana ČR včetně nemluvňat. Druhá polovina dluhu je na ty dálnice, mosty, nadjezdy podjezdy a tunely a železniční koridory, které mají užitek pro domácí občany asi tak z 20% a z 80% pro občany z jiných států EU.

K. Křivan 24.9.2011 12:22

"..zkoumat schopnost dlužníka své dluhy zaplatit.."

na to jsou ratingové agentury.  Ty na to mají své odborníky. Takže je jasné kdo to po..kakal ?

O. Firtl 24.9.2011 13:20

Re: "..zkoumat schopnost dlužníka své dluhy zaplatit.."

....mno, ratingové agentury jsou jen tak "dobré, jak "dobré" jsou informace, které od zdrojů dostávají. Pokud je zdroj schopen dlouhodobě generovat lživé informace, pak je aktivita ratingových agentur značně omezena a reakce opožděná......viz. Řecko.  

J. Kanioková 24.9.2011 16:38

Přesně..

Z. Rychlý 25.9.2011 3:50

Re: Úžasně jednoduché vidění světa.

Pane Skřivane, bylo by možná spravedlivé, aby věřitelé o své peníze přišli. Ale je to trochu složitější. Ti původní věřitelé již své dostali zpět včetně úroků, a svá toxická aktiva již předali jiným věřitelům. Soukromé německé a francouzské banky již je předaly, či ještě předávají bance společné a tou je Evropská centrální banka. Soukromé zisky již jsou vyvedeny - ztráty jsou předány na celou evropskou společnost. Takže přišli ti zlotřilí věřitelé skutečně o své peníze ??

Tahle zpropadená věc má prostě dva konce - na jednom jsou banky, co tlačí a půjčují, na druhém jsou občané a JEJICH politici, kteří táhnou a utrácejí nabídnuté prostředky.

Kdo je tu větší gauner ?

O. Rychlík 25.9.2011 9:19

Re: Úžasně jednoduché vidění světa.

Máte pravdu, ale je to také spravedlivé. Nakonec zaplatí jako vždycky daňový poplatník. Lhostejno zda příjde o své peníze v bance přímo, nebo inflací, aby to opticky tak nebolelo. Ale může za to! Kdyby v demokraciích "obyčejníˇ" daňoví poplatníci nevolili reprezentaci, která kde co naslibuje a kde co pořizuje na dluh, tak se mu to nestalo!

Z. Rychlý 25.9.2011 10:19

Re: Úžasně jednoduché vidění světa.

Nemám námitek. Jen jsem chtěl upozornit, že TI, na které měla ona spravedlnost opravdu dopadnout, jsou již mimo a smějí se NÁM, jelikož na nás to opravdu dopadne. Včetně toho řeckého dluhu via ECB, která nám taky "patří", a kterou budeme brzo sanovat VŠICHNI dohromady společně. Eurozóna sem, eurozóna tam.

Vychytralí šibalové a kmotři celému světu vládnou, my ostatní jsme jen statisté a kulisy. Pokud je ovšem nebudeme hlídat, tak jim to jenom usnadníme, ale vymést je zu grunt, je příliš utopický úkol, s tím bych nepočítal.