7.5.2024 | Svátek má Stanislav


Diskuse k článku

EVROPA: Neuvěřitelné

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Kanioková 6.8.2011 17:55

Skvělý článek, hořká pravda

a aby toho nebylo málo, tak ještě jeden "ušlechtilý" článek - autor, hádejte kdo? Je mi blivno !

Má-li se zachránit euro, je určitá ztráta suverenity nevyhnutelná

    Merkelová se této nové EU dlouho zuby nehty bránila, protože ví, jak je tato forma v Německu nepopulární – a jak je proto nebezpečná pro její volební vyhlídky. Kancléřka chtěla bránit euro, ale nezaplatit za to žádnou cenu. Tento sen je díky finančním trhům u konce.

http://zpravy.idnes.cz/ma-li-se-zachranit-euro-je-urcita-ztrata-suverenity-nevyhnutelna-pyx-/kavarna.aspx?c=A110804_100822_kavarna_chu

J. Kanioková 6.8.2011 18:15

jo, a ještě video, chce to v klidu a pečlivě poslouchat

http://www.youtube.com/watch?v=OU8K6oCm2w8&feature=share

J. Tužil 6.8.2011 14:42

Ukládat do Švýcarska

Kdo mi poradí, jak dostat těch pár zbývajících kaček co mi zbudou z důchodu do Švýcarska?

J. Matuška 6.8.2011 15:01

Re: Ukládat do Švýcarska

V první řadě si zjistit, jestli v bankách ve Švýcarsku mění a za kolik české koruny. Jinak směnit koruny za eura. Nabízím se jako řidič a ještě si uděláme výlet. A to myslím vážně.

J. Tužil 6.8.2011 18:15

Re: Ukládat do Švýcarska

Díky za nabídku, myslel jsem to ironicky. Ono by skutečně ta zhruba tisícovka co zbyde měsíčně z důchodu za cestu do Švejcar nestála. I když by ten vejlet byl pro starého důchodce docela fajn.

J. Šejnoha 7.8.2011 20:54

Re: Ukládat do Švýcarska

To by jste  se divil, ale  řada  důchodců, kteří  měli celý život dvě  zaměstnání a nehýřili, má docela  našetřeno.     Naivky. 

J. Matuška 6.8.2011 13:16

Ještě stále jsem sympatizant a volič ODS, ALE

další vývoj  EU je pro mě zásadní. Po přečtení článku Petra Macha si se smutkem v duši říkám, jak dlouho zůstanu věrným voličem... Asi rozhodující  bude, s čím přijde Václav Klaus, až mu skončí prezidentování. Jestli se nepletu, stane se tak ještě před volbami do poslanecké sněmovny, pokud ovšem volby proběhnou v řádném čtyřletém termínu. Ach, jo.

V. Kain 6.8.2011 13:48

Re: Ještě stále jsem sympatizant a volič ODS, ALE

Dneska by dluhopisy Řecka a nebo Portugalska koupil jedině úplný pitomec.Evropská komise se zcela jistě z výše jmenovaných skládá.Někde jsem četl,že plat té staré vydry Aštonový je ročně deset milionů.Je to prý nejlépe placená politička.Bych rád věděl čím je tato hladová stará hrůza vyjímečná,že má takový plat.Jak dlouho bude lid evropský trpět tuto bruselskou sebranku,která dokáže jenom parazitovat.Pokud by se vyhlásilo referendum tak zadlužené státy by nedostaly ani cent.Proto žádné referendum nebude.To by nám bruselským chytrákům ještě scházelo aby nám do našeho přerozdělování mluvili ti kteří nám na ty naše finanční rejdy dávají ze svého.

J. Matuška 6.8.2011 14:57

Re: Ještě stále jsem sympatizant a volič ODS, ALE

Kdysi jsem měl za zlé Sládkovi, že hecuje a vzbuzuje závist proti platům poslanců. Chápal jsem to jako hrubý populismus. Dnesk mám na odměny politiků v EU, na platy managmentu v našich polostátních podnicích už jiný názor. Nejen Aštonka, ale i tisíce ostatních si z nás dělají dojné krávy. A když si to necháme líbit, proč by nehrabali. A za co. Např. Špidla. Půl milionu měsíční plat, v důchodu jenom jako příplatek 100 tisíc, jestli se nepletu. Korunoval to Bárta, když naverboval Fejka na místo ombudsmana, s výhledem jeho kandidatury za VV. 270 tisíc měsíčně. Za pár měsíců několik milionů odstupného je nemravné. Stejně tak příjmy vedení v polostátních podnicích ČEZ, ČD a jinde. Jsme ovce. Divím se, že to hlavně Němcům ještě nedošlo.

J. Rechnovský 6.8.2011 23:34

Re: Ještě stále jsem sympatizant a volič ODS, ALE

Budete se divit, ale "bruselskou sebranku" tam tlačí členské státy. Jen proto se do křesla komisaře dostávají kreatury jako soudruh Štefan Fule. Rudou baronku Ashton nebo neznámeho Van Rompuy by ještě půlrok před svým zvolením ani nenapadlo, že svůj post dostanou. Dlouho se totiž spekulovalo o dvojici Blair - Solana. Jenže členské státy se zalekly rizika silného Brusselu a výsledek znáte...

Takže. Nadávat na Brussel je sice jednoduché a moderní, ale také to dost vypovídá o znalostech pisatele...

J. Matuška 7.8.2011 12:32

Re: Ještě stále jsem sympatizant a volič ODS, ALE

Asi jsem to napsal špatně. Hlavním motivem příspěvku je můj názor, že platy některých "úředníků" /placených z vybraných daní/ jsou neúměrné. Fejk s Bruselem nemá přeci co dělat. Přidávám ještě výrok genředitele ČT Janečka, který prohlásil, že za "méně" by to ani nedělal. Odmítám případné obvinění, že ze mě hovoří závist. Celý život žiju skromně, jsem i tak spokojený. Předkládám k diskusi problém, který lze zařadit mezi "věci veřejné"... Zejména v době, kdy je tak moderní "mluvit" o šetření na všech úrovních.

I. Kudrnová 6.8.2011 11:37

EVROPA - neuvěřitelné

To už není stranda,sedněte si a zamyslete se. Jsme opravdu  takoví   blbečci, že si tohle všechno  necháme líbit? Tak už si připadám jak kdysi když dělal Mao Ce Tung  kulturní revoluci a  tolik lidí ho  poslouchalo, připadalalo mi to tenkrát  hrozně divné a koho teď posloucháme? To není možné, toto je revoluce líných lidí pro jiné líné lidi. My jsme byli vždy pracovití, kdo nám pořád nakukává, že nesmíme obdělávat určité pozemky a když je opravdu nebudeme obdělávat, tak nám dají  úplatek, je to úplatek, Vy se pořád honíte po úplatcích po korupci  a tady, kam se podíváte úplatky jsou pořád. Někdo tomu říká dotace od Evropské unie, ale jsou to naše peníze, kteří nějací,  ale jací (?) nám  říkají, co my musíme dělat, ale jen tak jak oni chtějí.  Co nesmíme. Kde jsme, kam jsme to vlezli? Poslanci a senátoři vůbec neví co schvalují, spoléhají se  na své skupiny, které jim to doporučí nebo ne? Je to dobré? A prosím Vás, my opravdu potřebujeme na každý prd  zákon? Vy pořád mluvíte  o  korupci. Zelení dostávají granty kdoví odkud. Když je potřeba i rychlé granty. Tady je někde schovaný účel, proč  nás všechny, myslím všechny evropské státy odírají.?

K. Kužel 6.8.2011 8:52

Nakonec nám zbude jen křivá huba...

pro trpký smích. V senátu se hraje o to, zda vlezeme do pasti této "vypečenosti", která má šikovně modifikovat Lisabonskou smlouvu: Článek 136, odst.

3. Členské státy, jejichž měnou je euro, mohou zavést mechanismus stability, který bude aktivován v případech, kdy to bude nezbytné k zajištění stability eurozóny jako celku. Poskytnutí jakékoli požadované finanční pomoci v rámci tohoto mechanismu bude podléhat přísné podmíněnosti."

K tomu trochu černého humoru:

karelkuzel.blog.idnes.cz/clanok.asp?cl=203848&bk=91040

K. Křivan 6.8.2011 8:30

Kdo nejpozději před rokem

nevybral všechny peníze z fondů a nenakoupil zlato a stříbro,  ten nemůže klidně spát.

J. Kulheim 6.8.2011 8:00

Socialistická tragykomedie

Vypadá to, že budeme říkat, že socialismus sovětského typu byl lidstější než  ten západoevropský. Ten se alespoň na nic nehrál. Věděli jsme kdo všechno řídí.  V současné době jedny volby stíhají druhé, poslanci, za peníze daňových poplatníků, létají po světě a dělají dojem, že jsou k něčemu.  Oni pouze odhlasují co jim "věrchuška" a lobbistické skupiny nařídí.

Před rokem 1989 jsem chodil k volbám abych měl klid a připadal jsem si jak vůl. Teď chodím k volbám, abych dal hlas tomu u koho předpokládám, že bude hájit moje názory a zájmy a jsem za vola.

Socialismus západoevropského typu je sofistikovanější, ale neméně nebezpečný než ten, kterého jsme se zbavili. Evropu řídí banda anonymních úředníků. kteří prosazují zájmy lobbistických skupin. Národní parlamenty nejsou k ničemu a poslanci, aby vyplnili volný čas, hrají divadlo pro blbečky.

Dirigistické hospodářství nefunguje a fungoval dlouhodobě nemůže. Merkelová a spol si asi říkají, že každý den je dobrý.

J. Jílek 7.8.2011 13:27

Re: Socialistická tragykomedie

jasně, další Pátek na ostrůvku liberalismu v moři evropského socíku....

L. Černín 6.8.2011 7:59

Zajímavý návrh

Výnosy italských či španělských dluhopisů se nyní prodávají s úrokovou sazbou přesahující 6 %, takže by to pro naše banky mohlo být terno. Akorát se obávám, že v roce 2013 již pro eurozónu může být poněkud pozdě...:-) Ale vážně. Je až komické, jak se ten problém neustále odsouvá:

1) Napřed banky půjčovaly nebonitním klientům (viz např. banky irské, americké či španělské).

2) Když banky stály před bankrotem, převzaly jejich závazky státy. Státy ovšem kromě přebírání těchto závazků pilně rozhazovaly na uplácení voličů a tzv. protikrizové balíčky.

3) V okamžiku, kdy státy samy stojí před bankrotem, pomáhají jim státy ostatní a Mezinárodní měnový fond.

4) V okamžiku, kdy možnosti bodu 3 již byly vyčerpány, přijdou na řadu banky, aby pomohly krachujícím státům. Kruh se tím vlastně uzavírá. Jasné je, že se jedná o ohromný morální hazard, protože státy budou ještě pár let moci dál pohodlně rozhazovat. Co mi ale jasné není, je, jak bude vypadat bod č. 5?

J. Hejna 6.8.2011 6:38

Co si ještě necháme líbit?