1.5.2024 | Svátek práce


Diskuse k článku

EVROPA: Morální problém řecké eurokrize - hubris

Jednotný trh měl celé Evropě přinést prosperitu, společná měna měla odstranit transakční náklady, uvolnit investice a stát se základem nové prosperující Evropy. Vždyť zmizí riziko fluktující valuty.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Švrček 16.2.2015 9:18

Bohužel to je jen přechodné stadium

Píšete: "Masivní nerovnováha běžného účtu mezi Předalpím a Zaalpím teď rozdělila Evropu." Myslím, že jako indikaci dalšího vývoje stačí přečíst dnešní článek Jaro Plevy zde na NP, k tomu si poskládat neuvěřitelně rychle se množící mozaiku problémů Německa, Británie,ale i Dánska, Belgie, Holandska, či Norska a dalších, abychom viděli, že i ten bohatý sever to má v současném politickém režimu spočítáno a není otázkou zda, ale kdy se nám to vše sesype na ty naše pitomé makovice, které se do toho nechaly našimi Českými i Evropskými levičáky nasáčkovat. Žel nevidno jedinou dostatečně charismatickou osobu mezi politiky, kteří věci nazvou pravým jeménem "totální úpadek a bezmoc" a předloží řešení... (Klaus to říkal a říká moc dobře, ale jemu již byla nenávratně a nezaslouženě nasazena psí hlava a taky už holt není z nejmladších....).

M. Pivoda 16.2.2015 8:35

Proč "hubris", tj, nadměrná pýcha a sebevědomí?

1. Společná EU měna světovou ekonomickou krizi nezpůsobila. V pozadí negativního ekonomického vývoje bylo morální selhání a mizerný organizační design (nekontrolované systémy). Takže s eventuálním zrušením Eura určitě nepřijde kýžený světový blahobyt.

2. Vstup Řecka do Eurozóny. Morální selhání určitě bylo na straně Řecka, které falšovalo své vstupní dokumenty do Eurozóny. Morální selhlání bylo ale i na straně představitelů EU, kteří o tom falšování věděli avšak drželi hubu. A právě proto teď EU nemůže Řecko vyzvat k odchodu z EU zóny. Drží se navzájem pod krkem.

Z. Rychlý 16.2.2015 7:45

Konstruktéři společné měny nebyli blbci,

ti dobře věděli, co společná měna přinese.

Odebrat národním vládám další pravomoc (ovlivňovat národní ekonomiku přes vlastní měnu) byl jejich cíl. Další krůček k posílení centra. Salámová metoda je neúprosně funkční. Bez rozhodování v Bruseli podivně "volenými" strukturami si už nikdo ani neupšoukne a bez dotací z Brusele se domečky z karet zhroutí. Rozvrat národních ekonomik za pomoci konstruktérů lepších zítřků se zdařil. Lepší zítřky - kdy budeme mít všichni stejně - se blíží. Nebudeme si nic navzájem závidět, protože o to společné lejno nebude zájem. Do té doby si však budeme muset užít celý cyklus od otroctví, přes demokracii......vládu tyranů, ....znovu k otroctví.

Přírodu nelze ošálit.

P. Lenc 16.2.2015 8:16

Re: Konstruktéři společné měny nebyli blbci,

Naprosto přesné!

J. Cervenka 16.2.2015 0:28

neni treba

nenbi treba "trestat" Recko a neni nesmyslne Recko z EU vyloucit. Jak pise autore "byzantska korupce" neni jen jedina charakteristika recke kultury. Kradeni podvadeni, lhani, a 100% podvadeni na danich je jen doklad, ze krize v Recku nei ekonomicka primarne ale kulturni (!). Tedy do EU Rek nepatri a konecne je nutne udelat neco co veli rozum a ne politika.

V. Vaclavik 16.2.2015 8:37

Re: neni treba

Recko stejne neni Evropa ani uzeme. Patri do Asie, jak kulturou, tak zemepisne. Vyloucit z EU se samozrejme da, vsechno jde, kdyz se chce. Staci to postavit na zaklade, ze podvadeli pri vstupu a tak byl tento neplatny, sup ven...

M. Stuchlik 16.2.2015 0:22

Pokud levicové extremisty nejde zastavit

tak EU stejně nepřežije. Takže je lepší oddělit sever od jihu dřív než napětí dosáhne vyšší úrovně.

P. Dvořák 16.2.2015 2:02

Re: Pokud levicové extremisty nejde zastavit

Máte na mysli od zbytku oddělit Švédsko nebo Řecko? Obojí odpovídá vašemu modelu "sever od jihu".

P. Vaňura 16.2.2015 16:02

Re: Pokud levicové extremisty nejde zastavit

Já bych oddělil obojí!