30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Jelínek 25.4.2010 11:14

Problém Eura

je daleko hlubší a nezkrachuje jen kvůli nesourodosti měnové zóny. Euro je prostě jako všechny dnešní měny nekrytá žádným všeobecně směnitelným ekvivalentem. To že se vesele zadlužují více či méně všechny státy je jen důsledkem.

Ekonomika se nedá "řídit", to jen nabubřelý stát potřebuje vytvářet dojem nepostradatelnosti.   

J. Zeman 23.4.2010 22:37

Jo, to řikal Novotnej v třiapadesátým taky

Proč v Německu přeprogramovávají software zpět na počítání v DEM?

http://www.hartgeld.com/filesadmin/images/div/DEM-Beleg.jpg

J. Novak 23.4.2010 16:22

Vcelku pravda,

akorát ČR díky zpackané "privatizaci" v podstatě zkrachovala už dávno, protože jí nic z klíčového průmyslu na jejím území vlastně nepatří a je tak vlastně loutkou v rukách zahraničních.

M. Prokop 23.4.2010 21:46

Re: Vcelku pravda,

A komu byste privatizoval vy?

Dežovi na dluh?

Pokus proběhl se Stehlíkem a Soudkem (příkladně), výsledky jsou známé.

I ve srovnání s okolím lze privatizaci považovat za povedenou v rámci možností.

B. Jelínek 25.4.2010 11:09

Re: Vcelku pravda,

Rád bych napsal, že o ekonomii víte absolutní kulový ostřeji ale budiž. To komu co patří je úplně jedno a když si někdo myslí, že nás vlastník bude jen vydírat a kout pikle aby nás zhuntoval, protože o nic jiného nejde - tak to je na ústav.

Jen tak na okraj - vlastník musí dodržovat zákony dané země, tzn. platit daně a řídit se jejími zákony. Chápu, že teď může přiletět mrak spekulací, že ti neplatí, ti se chovají tak a tak.......atd.  - dokažte jim to nejprve! Nic jiného dělat nemůžete!

J. Pašek 23.4.2010 15:32

Já neříkám tak ani tak, ale na moje slova došlo . . .

měl být název článku . . . .

M. Prokop 23.4.2010 12:14

Docela přesné.

Proto Hujeři tak prskají.

J. Heincl 23.4.2010 8:58

EU = obdoba RVHP

Mně fungování EU trochu připadá jako fungování bývalé RVHP. Mnohokrát jsem se zamýšlel nad tím, jak byla možná existence ekonomicky značně neefiktivního Sovětského svazu a po roce 1945 i dalších zemí "tábora míru a socialismu". Došel jsem k názoru, že bývalé satelity SSSR drželo ekonomicky nad vodou hlavně ohromné nerostné bohatství SSSR. Díky jemu měly k dispozici suroviny  za mnohem nižší ceny, než byly ceny světové. Rusové si dodávky levné energie a surovin pak ovšem vybírali ve formě importu spotřebního a průmyslového zboží a potravin od svých spojenců, které nebyli schopni vyrobit. Jak se přírodní zdroje postupně vyčerpávaly a rostla technologická převaha západu, došlo k ekonomickému kolapsu východu.

Eu drží podle mého názoru nad vodou bohatství zejména Německa a skandinávských států, které ovšem také není nevyčerpatelné. Až se finance bohatších států EU, na jejichž úkor ti chudší žijí, vyčerpají, bude to konec ekonomicky a politicky nesourodého celku zvaného Evropská unie.

K. Janyška 23.4.2010 8:42

Kajan

Václav Klaus je světová ekonomická a politická extratřída a můj mistr Hayek zvláště !  Proto také  varoval Evropu před eurem už před 40 lety !!! Dzp.

T. Kočí 23.4.2010 8:03

Kdy zkrachuje eurozóna?

Velmi dobrý článek.Bohužel.

L. Šarina 23.4.2010 13:15

Re: Kdy zkrachuje eurozóna?

No dobrý článek viděnov krátkém časovém horizontu.za pár let (kolik to nením) bedeme muset mít,nejen Euro,ale utvořit i "spojené státy evropské",ať se to někomu líbí nebo ne.Globalizace nepočká matematika je svině,která nejde okecat, a malé státečky v Evropě ? K SMÍCHU!!! i Německem.

J. Heincl 23.4.2010 16:09

Re: Kdy zkrachuje eurozóna?

A k čemu budou Spojené státy evropské dobré?

M. Prokop 23.4.2010 16:19

Re: Kdy zkrachuje eurozóna?

K občanské válce. Nic jiného z toho tímto stylem být nemůže.

Tak heterogenní území by muselo mít cokoliv nadstátního maximálně liberální. Ne to RVHP z Brusele.

J. Heincl 23.4.2010 16:33

Re: Kdy zkrachuje eurozóna?

Dnes jsem měl diskusi o EU se svým dobrým sportovním kamarádem a rozumným člověkem. Podle jeho názoru bude lepší, když bude existovat centralizovaná EU s posledním svým hitem - schvalováním národních rozpočtů, než aby nám vládli čeští politici - lumpové. A takových jinak rozumných lidí znám bohužel více. Když jim argumentuji, že na naše lumpy vidíme lépe než na evropské a přece jen je můžeme trochu ovlivnit, tak se na mě dívají s naprostým nepochopením. Když současné dobrovolné předávání pravomocí našeho státu do Bruselu přirovnávám k předání správy Českého království Habsburkům, tak si o mě myslí, že jsem snad blázen.

M. Prokop 23.4.2010 21:49

Re: Kdy zkrachuje eurozóna?

Také mám občas podobné zážitky.

Hlavní problém je, že obyvatelstvo je sakra nesourodé. Co svědčí severu, škodí jihu a obráceně. Pokus naroubovat na vše jedna byrokratická pravidla smrdí sakra průserem.

J. Hruška 23.4.2010 17:55

Re: Kdy zkrachuje eurozóna?

K udržení míru v Evropě! Zapoměli jste, kde začaly světové války? Odpovězte si, zda v unii s provázaným hospodářstvím, společnou měnou, bez hranic, s jednotným parlamentem, jedním prezidentem, (i když problematickým,) může začít válka?

USA mají také méně či více úspěšné, prosperující, ekonomicky silné a slabé regiony nebo státy. US dolar je platební jednotkou na celém světě. Proč ne Euro? Žádný společný krach nebude, zkrachují jen sociálně přecitlivělé společenství.

O sjednocenou Evropu se snažil český král Jiřík Poděbradský, Evropu sjednocoval svým císařstvím Svaté říše Římské český král Karel IV a další. Jiní různí dobyvatelé svými diktátorskými metodami včetně sociálně nacionalistických nebo proletářsky internacionalistických, také. Evropa od Atlantiku po Ural. Projekt Evropa -(liberálně demokratická nikoli socialistická)- mírovou koexistenci naznačuje, umožňuje. Evropa bez hranic, lichvářů, vexláků, solidární, s křesťanskými kořeny budiž náš postupný cíl! K tom nám dopomáhej Bůh! Přeji všem hezký jarní večer! Josef.

J. Heincl 23.4.2010 18:21

Re: Kdy zkrachuje eurozóna?

V současné době by úplně stačila EU s volným pohybem občanů (pracovní síly) a zboží. EU uměle centralizovaná nikým nevolenými komisaři je škodlivá. Projekt jednotné měny EU je ekonomicky neudržitelný.

J. Hruška 23.4.2010 20:27

Re: Kdy zkrachuje eurozóna?

Sděluji stejně kategoricky, že je ekonomicky neudržitelná Kč., neboť si za ní nikde v Evropě nekoupím ani jízdenku na tramvaj. Hloupá česká koruna brání v domluvě s kolegou spolucestujícím ve vlaku o tom, kolik kde stojí brambory.

Jak to, že jsou představitelé Evropy nevolení, nemáme snad ZASTUPITELSKOU demokracii? Jsou snad Španělé, Němci, Romové, Angličané nebo Finové jiní lidé než Češi?

Platí v druhých státech stejné technické normy pro výrobky a zboží? Jaká jsou práva volné pracovní síly? Jaká jsou práva volně pohybujících se turistů? A co policie či dopravní předpisy? Na všechno potřebujeme stát, ne vlastní ale společný. Evropu.

J. Heincl 23.4.2010 21:40

Re: Kdy zkrachuje eurozóna?

Tak mi prosím řekněte, kdo volil naše komisaře.

M. Prokop 23.4.2010 21:57

Re: Kdy zkrachuje eurozóna?

Kdepak koruna hloupá není. Umožňuje nám reagovat dle našich potřeb, ne dle potřeb nastavených na úplně jiné hospodářství - viz Frantíci a jejich nápady, co by Němci měli a neměli.

Na to ostatní stačí kalkulačka, pokud už jste zapomněl aritmetiku.