6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Diskuse k článku

EVROPA: Jmenuji se Bond. Eurobond!

Tak nějak by měl nazvat předseda Evropské komise svůj návrh na zavedení společného evropského dluhopisu - eurobondu. Bylo by to sexy a bylo by to cool. Ale v Evropě teď žijeme ve strachu od emise k emisi dluhopisů a na legraci už není ani čas a ani nálada. Cena dluhopisů stoupá a nálada na potápějícím se Titaniku evropského sociálního státu se každým dnem zhoršuje.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Zima 28.11.2011 11:49

Článek pouze

potvrzuje, jak mentálně skromě vybavené figury poslali Češi do EU. Fajman není ani schopen v základních rysech popsat, jak to vlastně s těmi bondy je. Proto :

1) € bondy bez podmínek už de facto byly, a právě ty umožnily zadlužení PiGSů

2) Požadavek na € bondy je logický, protože Německo na .zavedení € přes dluhopisy pořádně vydělává. (Je to tím, že se stoupajícím úrokem pro PIGS klesal úrok Německa, který je pod úrokem z doby DM.)

3) Německo stále ještě předlužuje, do toho patří také pokus prodat dluhopisy na 10 let za 6 Mld € s méně, nežli 2%. (Podařilo se to pro 3.6 Mld €) Co k tomu píší Češi je snůška nesmyslů, v nejlepším případě polopravd.

4) Německo má eminentní snahu zavést v €-zoně finanční disciplínu, proto Váže další prachy na podmínky. Jako poslední návrh, chtějí zavést "triple A bondy", neboli "elitní bondy" vydávané Německem, Francií, Holandskem, Luxemburskem, Finskem a Rakouskem společně. Těmi bondy by financovali pomoc PiiGSům, za diktování podmínek.

O. Uživatel 28.11.2011 15:09

Uživatel požádal o vymazání
M. Prokop 28.11.2011 17:09

Re: Článek pouze

Normál Baťa.

Čím méně ví, tím více kecá.

M. Zima 28.11.2011 18:30

Proč jsem asi napsal "de facto",

Vy chytráku. Tak ještě jednou pomaleji : Technika, která umožnila masivní zadlužení PIGSů byla podmíněna nízkými úroky (neboli levnými penězi) danými zavedeným společným Eurem,. Formálně to žádné €-bondy nebyly, proto to "de facto".( Ty úroky se až s mírou rostoucího zadlužení změnily.)

O. Uživatel 28.11.2011 9:53

Uživatel požádal o vymazání
B. Rybák 29.11.2011 12:03

Re: Stejný jako Barosso

Rozdíly mezi stranou, která prosazovala vyrovnaný rozpočet do ústavy (proti ČSSD) a stranou jejíž lídr pod lživým heslem "zdroje jsou" vytvořil v době růstu HDP rekordní zadlužení (a nevyjednal potřebné výjimky v Bruselu, a "přilákáním" zahraničního kapitálu zadlužil naše děti, které ho budou muset nákladně "odlákat" a druhý se proslavil výkřiky, že "státní dluhy se neplatí", jsou asi pro Vás zanedbatelné? Nestačí to, že podle ČSSD bychom už měli mít Euro?

V. Tarcinec 28.11.2011 7:24

poslanec Evropského parlamentu

a tak rozumna slova..... asi se vopravdu neco deje

K. Janyška 28.11.2011 7:21

Jste šikovný glosátor, pane poslanče. Jen píšete málo o důvodu problémů Evropy. O napadení jejího spontánního řádu Evropsku unií. o evropském socialismu, to slovo je důležité... Dzp.

L. Černín 28.11.2011 6:33

Nesmysl

Pokud by Merkelová na něco takového kývla, spáchala by politickou sebevraždu. Německý volič by nepřijal zvýšené náklady dluhové služby, aby si řecký státní úředník uchoval svůj příplatek za přenášení šanonů.

Včera přinesl italský deník La Stampa zásadní informaci, že Mezinárodní měnový fond prý připravuje obří půjčku pro Itálii v objemu 600 miliard euro. Tím by se celá ta šaráda s eurodluhopisy uložila k ledu...

K. Kužel 28.11.2011 13:09

Re: Nesmysl

Nedalo mi to, našel jsem:

http://zpravy.e15.cz/zahranicni/ekonomika/mmf-a-ecb-pry-chystaji-pujcky-pro-italii-720920

Asi by se jim mělo půjčovat bezúročně, tím by těch ztracených peněz bylo opticky o něco méně.