20.5.2024 | Svátek má Zbyšek


Diskuse k článku

EVROPA: Jih proti Severu

Merkózy, k lítosti německého komentariátu, je mrtev a Merkoland se ani nenarodil. Nenápadný kandidát během prezidentského klání mluvil o potřebě investic k růstu, které by měly korigovat nešťastný (německý) deflační diktát škrtů fiskálního paktu, pod kterým se už hroutí Španělsko i Portugalsko a v případě řeckého exitu by zasáhl i solventnější Itálii.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Fiala 31.5.2012 16:28

Vidiny pesimistů a teoretiků

Jeden rozumný prvorepublikový národohospodář (též excelentní právník) se ptával studentů i kolegů ministrů a poslanců, zda-li viděli PENÍZE, zdali vůbec někdy viděli PENÍZE.

Myslel si, že je přivede k pozorování a přemýšlení praktickému-logickému, nejen k naučenému přemýšlení teoretickému, bez souvislostí naučenému.

Nebýt ekonomické výkonnosti euroobčanů v EU a to díky integraci na základě Lisabonské Smlouvy, nemohlo by být Euro uznáváno jinými ekonomickými globálními uskupeními jako je USA, Čína, Africká Unie, Rusko, či Liga Arabských Států. Toto Euro (či jakákoli jiná "měna" by to byla) charakterizuje "bohatství" euroobčanů - jejich současnou a hlavně budoucí stabilitu, která vznikala a vzniká jen díky racionálním know-how, která tito euroobčané vytvářejí a umí je používat (mi se jeví, že Němci jsou excelentní ve sféře hospodaření - nechápu proč se od nich nepoučit, zatracovat je, je neracionální uvažování, či dokonce trucování nad know-how pana Darwina).

Peníze, toto slovo a jeho význam, je abstraktním pojmem a jako s takovým lze operovat v myšlenkovém teoretickém světě, v praktickém životě jde o byznys a obchod, a i ty bankovky a mince jakékoli měny, na základě základních právních norem státu ustanovené (dříve "kryté" stříbrem či zlatem) se stávají, mezi lidmi, zbožím které má pro lidi velmi praktický význam a jsouvšak  též měřítkem toho jimi vytvářeného bohatství. Vyjmenovávat jednotlivé věcné statky, nebo říci číslo s jednotkou Kč (Euro) zvané HDP (GDP)?

To know-how v lidech včetně toho, jak ho používat je největší KAPITÁL, fenomém jemuž porozuměl K.Marx a ještě pár lidí (novodobí komunisté mu neporozuměli dodnes).

L. David 30.5.2012 14:11

Vřed je třeba rozříznout, hnis vytlačit a eurozónu zrušit !

D. Švik 30.5.2012 14:26

Re: Vřed je třeba rozříznout, hnis vytlačit a eurozónu zrušit !

Pozdě! Pravděpodobnější scénář bude- vřed praskne sám, hnis bude všude, zatímco eurohujeři budou rozhlašovat, že za to můžou odpůrci báječného bruselského socialismu...

J. Boleslav 30.5.2012 17:42

Re: Vřed je třeba rozříznout, hnis vytlačit a eurozónu zrušit !

Taky mám ten pocit.

J. Kanioková 30.5.2012 18:21

Ano, přesně !

a zas měl ten Klaus pravdu... Jsem zvědavá, kdy to někdo z politiků přizná...

F. Pavlis 30.5.2012 8:31

Pamatuji

z dětských let situaci, kdy do povozu byla zapřažena kráva s koněm. Takové spřežení měl jen hospodář bez větších možností. Povoz se pohyboval rychlostí té krávy a kůn při ní býval jen o hlavu vpředu. To hospodářství podle toho také vypadalo. Ani k životu, ani ke smrti. Ke slušnému živoření. Ovšem ta solidarita krávy s koněm byla vynucená hospodářem. Jak jinak. Změnila to až traktorová revoluce. Ale zase ta udusaná pole......Nemáme to lehké....