17.5.2024 | Svátek má Aneta


Diskuse k článku

EVROPA: Horší potraviny pro „horší“ obyvatele

Diskuze o dvojí kvalitě potravin v EU se vede léta. EU nejdřív nechtěla pochopit, že je možné, aby na východě byly potraviny horší než na západě. Když to pochopila, začala o dvojí kvalitě aspoň mluvit.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Prokop 6.5.2019 13:51

Re:

Když si do akvárka nasadíte piranhy a ony sežerou ostatní rybky, tak za chvíli chcípnou hlady.

Já hájím svůj zájem a to je co největší možnost výběru pro mne.

Pokud bych připustil jeho omezování, tak omezovat bude někdo, kdo bude hájit zase jen svůj zájem, mít z toho omezování co nejvíce peněz. Kdo mu je dá, co myslíte? Vy, já, nebo ty korporace?

M. Kosejk 6.5.2019 17:42

Re:

Ovšem že bych omezoval vše, co je v rozporu s českými zájmy. A na plkání ideologických pouček, které jsou v rozporu s realitu, už začínám být alergický.

p.s. když piraně v akvárku vše sežerou, tak jistě umřou (ale až potom, co vybijí všechnu konkurenci a zlikvidují ten umělý ekosystém a zůstanou tam samotné - a lidstvo se furt množí, takže korporace "potravy" budou mít furt dost, i když zlikvidují svou slabší konkurenci).

M. Prokop 6.5.2019 18:14

Re:

A ty české zájmy určujete vy, nebo třeba Kratochvíl? Panebože, nedopust! :-P

Na ideologické poučky zde je EU a komouši. Já se držím jednoduchých a fungujících zákonitostí.

S piranhami jste začal vy, ale máte pravdu, že je to nesmyslný příklad. Slabší konkurenci lze zlikvidovat jedině nějakým, nejlépe státním, monopolem.

M. Kosejk 6.5.2019 19:20

Re:

České zájmy určuje realita světa - a ne nějaká nablblá ideologie (ať už jde o slepé papouškování levicových, nebo pravicových frází). Jenže pro vás je ideoloige to nejvíc - a tak budete přehlížet, jak v realitě funguje ten vámi adorovaný globální trh. :)

J. Kratochvíl 6.5.2019 11:38

Re: -----

Prokope, na daném příkladu vidíte, že ten váš slavný trh nezabránil, aby nás " soused nebral na hůl". Nevím, proč do toho taháte svobodu.

Svoboda není pro podvodníky, lháře a zloděje, jako je tento případ.

M. Prokop 6.5.2019 12:01

Re: -----

A kdo je podvodník a lhář, to rozhoduje komouš, že? To už tu bylo. A nebylo to úspěšné.

Jestli vás soused bere na hůl, musíte holt být chytřejší než on. Jinak vás bude na hůl brát někdo vždy.

J. Kratochvíl 6.5.2019 12:12

Re: -----

Na to kdo je podvodník a lhář jsou jednoduchá pravidla dané zákony a policie. Jak vidíte trh je neodhalí. Již za Karla IV. nepoctivé pekaře máchali ve Vltavě.

Zajímavé je, že dnes jsou podvodníci a lháři hlavně mezi podnikateli - kapitalisty. Viz příklad dvojích potravin. Tak se uklidněte, antibolševiku.

R. Langer 6.5.2019 12:29

Re: -----

Ne "trh je neodhalí", ale vy je neodhalíte. Pletete si pojmy s dojmy, soudruhu. :-P

M. Prokop 6.5.2019 13:54

Re: -----

Pravidla, zákony, policii, inspekci, hygieniky, celníky máme.

Akorát vy byste chtěl ještě nějaká další, aby byl trh co nejsvázanější, jako byl za komančů. Čím to, že vy jste z toho tehdy žil a mezi nové omezovače vás už nepustili?

M. Kosejk 6.5.2019 13:19

Re: -----

Pane Prokope, vy používáte takové prázdné ideologické poučky, které by snad platily v době před vznikem globálního kapitalismu.

Když si do akvárka k ostatním rybkám nasadíte piraně, tak hádejte, co se stane! A jak taková konkurence bude fungovat?! A ty globální korporace tady prostě fungují jako ty piraně. Globální trh stále posiluje silné a oslabuje slabé - a vede k monopolům a kartelům silných.

M. Prokop 6.5.2019 13:57

Re: -----

Kdepak. Já používám prostě rozum, který mi říká, jaký systém je pro mne nejvýhodnější. Umím si totiž představit, jak by ty omezovací nápady vypadaly v praxi.

U každého takového nápadu si zkuste představit, KDO a JAK by ho prováděl, KDO a JAK by ho kontroloval, jaký by byl jeho korupční potenciál. To moc pomáhá, aby člověk nepropadal nereálným nápadům.

M. Kosejk 6.5.2019 17:54

Re: -----

Máte prý rozum - ale nedokážete si prý představit, jak to udělat. Tak to máte hodně nevýkonný rozum. :)

Ty metody jsou už dávno známé - například zavedení cla na strategická odvětví, ukončení investičních pobídek pro korporace, zákaz používání škodlivých náhražek, snížení byrokracie pro české producenty, sankce za klamavé praktiky korporací... atd. atd.

Já vím, je to protekcionismus - a ten je prý ideově špatný - to vám řekne dneska socan, odesák i svobodný. Jnemže já na tyhle ideologické blby už kálím.

M. Prokop 6.5.2019 18:19

Můj "nevýkonný" rozum praví

Cla škodí všem. Viz pan Bastiat.

Ukončení investičních pobídek - ano. Sice to nic moc nezmění, ale je to tržní svinstvo.

Zákaz používání škodlivých náhražek máme, možná až moc přísný.

Snížení byrokracie zajisté, všem. Platí ji tak jako tak zákazník v ceně zboží.

Sankce za klamavé praktiky taky máme, otázka je, co je klamavá praktika. Koukám, že někteří za ni považují i správný údaj o složení potravin. Na ideologické blby, doufající v prospěšnost protekcionismu, kálím také, až skoro seru. :-P

M. Prokop 6.5.2019 18:20

Re: -----

Cla škodí všem. Viz pan Bastiat.

Ukončení investičních pobídek - ano. Sice to nic moc nezmění, ale je to tržní svinstvo.

Zákaz používání škodlivých náhražek máme, možná až moc přísný.

Snížení byrokracie zajisté, všem. Platí ji tak jako tak zákazník v ceně zboží.

Sankce za klamavé praktiky taky máme, otázka je, co je klamavá praktika. Koukám, že někteří za ni považují i správný údaj o složení potravin. Na ideologické blby, doufající v prospěšnost protekcionismu, kálím také, až skoro serru. :-P

B. Brousková 6.5.2019 9:52

Dvojí kvalita potravin

Jádro pudla jak by řekl doktor Faust, není v nenávisti zlotřilých cizáků výrobců , ale v chamtivosti a mazanosti prodejců. Jen naprostý blbec věří tomu, že cena, kterou řetězce platí svým dodavatelům , je stejná u kvalitního výrobku a že tu samou cenu platí svým dodavatelům za ošizený šunt, Důvod, proč potom Tesco, Lidl a spol. chtějí od zákazníků za šmejd stejné peníze jako chtějí v Německu za kvalitu je jednoduchý, Ten rozdíl v nákupních a následně prodejních cenách jde řetězcům do kasy a zvyšují si tímto jednoduchým trikem zisky.Čím větší rozdíl , tím větší zisk. Výrobce z toho má lidově řečeno kulový. Za ošizený šunt , také dostane ošizenou platbu, Kvalita , stejně jako nákupní ceny od výrobců jsou stanoveny ve smlouvě, kterou řetězce uzavírají s dodavateli většinou na rok dopředu..Že je součásti smlouvy i kvalita dodávaného zboží stejně jako doba splatnosti o tom není třeba pochybovat.Kvalitáři v řetězcích určitě nejsou Joudové či Baldové a kvalitu si umí dobře pohlídat.Vždyť také za ní ručí oni. Oní jí prodávají konečným spotřebitelům.Jenže nižší kvalita není zločin a ani trestný čin, pokuď není ohroženo zdraví zákazníků. A to v tomto případě jistě není . A prodejci to dobře vědí. Pokud jde o nákupní ceny a stejně tak konečné ceny u pokladen , do těch naštěstí státní orgánové kecat zatím nesmějí. A je to jen dobře. Takže všechny kecy jak stát bude trestat výrobce podle toho kolik kakaa má ta či ona čokoláda , pokud souhlasí údaje na obalech se skutečností , jsou jenom plané žvásty, pro blbečky. Zákazník je ten kdo rozhoduje co mu chutná a co si koupí.

M. Prokop 6.5.2019 9:54

Re: Dvojí kvalita potravin

Až na tu "chamtivost a mazanost prodejců" souhlas. Chamtivý a mazaný je, v rámci svých možností, výrobce, prodejce i zákazník.

I. Širůček 6.5.2019 10:04

Re: Dvojí kvalita potravin

Právě naopak - výrobci tvrdí, že tak činí na přání zákazníků. Ale kdo je jejich zákazník? Přece ten prodejce! Nebo si snad opravdu myslíte, že výrobci dělají průzkum v prodejnách?

M. Prokop 6.5.2019 11:24

Re: Dvojí kvalita potravin

Výrobci vyrábějí to, co od nich chce prodejce a na čem něco vydělají, prodejci od nich chtějí to, co s výdělkem prodají zákazníkovi a zákazník svým výběrem potvrdí.

Tedy, pokud se do toho nějak nenasere stát nebo nadstát.

L. Písařík 6.5.2019 11:29

Re: Dvojí kvalita potravin

Výrobce tak činí na žádost šmejdů a řetězců, kteří objednávají např. šunku za 100Kč/kg. Výrobce ji vyrobí, řetězec koupí a český šetřílek tady taky. A pak bude kvičet. Prodejce sic nabízí šunku s 98% masa, ale ta je drahá, málokdo ji kupuje, kdežto té laciné se prodají tuny. TAK KDO ZA TO VLASTNĚ MŮŽE?

M. Prokop 6.5.2019 12:02

Re: Dvojí kvalita potravin

Ten zákazník, pochopitelně.

M. Mikulec 6.5.2019 12:09

Re: Dvojí kvalita potravin

Muže za to drahota, nenazranost nadnárodních řetězců, ze zákazník sáhne po levnějším, když to kvalitní je 2x dražší než v Německu. Protože nastavené ceny neodpovídají skromným příjmům. A takhle my tady žijeme. :-)

M. Prokop 6.5.2019 13:59

Re: Dvojí kvalita potravin

Kde je konkurence, nemá drahota šanci.

P. Grigar 6.5.2019 22:53

Re: Dvojí kvalita potravin

..kde jsou nadnárodní řetězce, nemá "konkurence" jako princip soutěže žádnou šanci.

L. Písařík 7.5.2019 20:35

Re: Dvojí kvalita potravin

Nakupujte v Německu, nic jiného vám napsat nemohu.

J. Jurax 6.5.2019 10:05

Arciť možnost uplatnit svou mazanosti a chamtivost je u vyjmenovaných subjektů výrazně odlišná.

M. Prokop 6.5.2019 12:03

Re:

Poslední slovo má ten zákazník. Koupí/nekoupí.

B. Brousková 6.5.2019 10:36

Re: Dvojí kvalita potravin

Jenže výrobce tahá za kratší konec provazu. Výrobců je daleko více než prodejců Žádný výrobce dnes nemůže přežít bez objednávek prodejců.To u nás znamená řetězců Tam se rozhoduje o kvalitě a množství a tudíž o úspěšnosti . " Chamtivost a mazanost" byla pochopitelně nadsázka. Reakce na žvásty o popelnici Evropy a jiné blbiny. Jenom trvám na tom, že výrobce kvalitou svých výrobků jenom plní přání objednavatelů. Z nižší kvality nic nemá. Dostane za ní méně peněz a tudíž má menší zisk. Co je na tom k nepochopení? Jakou výhodu může mít menší zisk? Baldům a Joudům je to jasné .Z nenávisti k Čechům jsou schopní čehokoliv, jako v minulosti. Jenže tak to určitě není. A politici do jistě vědí také. Jenže proč se nevézt na vlně bolševické tuposti, když to přivolává hlasy blbečků?

M. Prokop 6.5.2019 12:04

Re: Dvojí kvalita potravin

A o úspěšnosti řetězců zase rozhoduje zákazník.

Ano, na hlasy blbečků celá ta kampaň cílí. Je jich hodně.

L. Severa 6.5.2019 10:22

Re: Dvojí kvalita potravin

Máte pravdu, prto se k nám nahrnulo tolik řetězců. Až na tu poslední větu. Má snad zákazník možnost koupit si něco kvalitnějšího?

M. Kosejk 6.5.2019 10:38

Re: Dvojí kvalita potravin

Záleží na tom, kde bydlíte - jestli ve velkém městě, nebo na venkově.

A na venkově nemáte žádný výběr - téměř tam nenajdete lokální potraviny. Na venkově, který by měl sloužit jak místo pro zemědělství, si lidi musí kupovat výrobky od nadnárodních korporací - protože produkce z našeho zemědělství nemíří do regionů - ale do zahraničí a k velkým korporacím. Snad jen pekárny jsou vyjímkou - jenže taková průměrná pekárna stejně vyrábí z produktů od korporací (a ne z místních surovin).