17.5.2024 | Svátek má Aneta


Diskuse k článku

EVROPA: Horší potraviny pro „horší“ obyvatele

Diskuze o dvojí kvalitě potravin v EU se vede léta. EU nejdřív nechtěla pochopit, že je možné, aby na východě byly potraviny horší než na západě. Když to pochopila, začala o dvojí kvalitě aspoň mluvit.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Novák 6.5.2019 15:47

Re: komunista Jiří Kratochvíl

Kecáte blbosti jako obvykle. Ukažte mi seznam výrobků, kde stejný výrobce ve stejném obalu a uvedením složení prodává do Česka podřadnou kvalitu za stejnou cenu nebo dražší, jako v zemích tzv. Západu. A v čem konkrétně se liší /horší/lepší kvalita...

M. Prokop 6.5.2019 16:04

Re: komunista Jiří Kratochvíl

Pár takových věcí je, nestojí mi ale zato to hledat konkrétně. Sladidla, množství filé v poměru ke strouhance, množství sýra a šunky na pizze kdo hledá, najde. A věřím i, že to výrobci dělají proto, že se obávají, že lepší a tím pádem dražší výrobek by neprodali, případně na něm dost nevydělali. No a pak je ta otázka DPH, jak také pí Šichtařová připomíná. To je ale normální a nakonec stejně rozhoduje zákazník, koupí/nekoupí. Horší/lepší kvalita existuje, nemá cenu ji popírat, jen je blbost z toho dělat politickou záležitost.

Pan (soudruh) Kratochvíl zřejmě není schopen samostatného života, potřebuje vodění za ručičku úřadem u každé pitomosti.

V. Braun 6.5.2019 11:28

Jednotný trh dle paní Šichtařové

Aniž bych obhajoval praktiky rozdílného obsahu v "téměř stejných" obalech tak se musím zastat jednotného trhu. Paní Šichtařová, jednotný trh není o tom, že budou mít všichni všechno stejné, ale o jednotných pravidlech. Pokud pravidla nejsou porušena, například složení potravin je správně a pravdivě deklarováno, tak jednotný trh funguje. Pravidla se samozřejmě vyvýjí a členské země se je snaží ovlivnit. Pokud podobná grafika obalu, ale jiné složení, může vést ke klamání spotřebitele tak ať na to zástupci ČR a dalších zemí poukazují a navrhují změnu pravidel, to je zcela v souladu s fungováním jednotného trhu.

J. Jurax 6.5.2019 11:36

Jistě.

Vzpomínáte na pomazánkové máslo, jež nám bylo slovutnou EU bryskně zatrhnuto, aby názvem neklamalo nevědomé spotřebitele z ciziny k nám přijedvší?

V. Braun 6.5.2019 12:59

Re:

Jistě že na to vzpomínám. Stejně tak na tuzemák, kdy EU zakázala označovat slovem rum ochucený líh z brambor. Je to v pořádku a v souladu s jednotnými pravidly, dle kterých rum musí být z cukrové třtiny a máslo musí mít určité procento tuku.

M. Kosejk 6.5.2019 13:30

Re:

Tak jasně. :)) Někdo blbý by si prý mohl splést máslo s pomazánkovým máslem a tuzemský rum s klasickým rumem - a tak to EU zakázala.

Ale je naprosto v pořádku, když spotřebitel musí u pultu luštit složité popisy složení potravin a znát čísla všech těch "éček" - a vědět, co to vše znamená :)

Víte, co já si myslím? Že jsme jen svědky toho, jak EU poškozuje naše výrobce - a napomáhá klamavým praktikám cizích velkých korporací.

M. Prokop 6.5.2019 13:46

Re:

Nepochybně mají velké korporace v kočovném paralamentu i mezi přemnoženými EUnijními úředníky větší vliv, než malí výrobci.

Lékem na to je, omezit vliv EU a takových šmejdů, jako byl v Česku socdemák Palas, který zákony a nařízeními zlikvidoval drobné lokální zpracovatele, takže jste odkázán na ty velké.

P. Grigar 6.5.2019 22:54

Re:

..jak?

P. Han 6.5.2019 14:19

Re:

Tento druh nápoje, kdysi označovaný jako tuzemský rum, pochází ještě z Rakousko-Uherska. A v Rakousku se takto, pokud vím, označuje stále. Jednotná pravidla pro Rakousko neplatí, nebo zas nemusí být tak jednotná? A jak je možné, že německé obchody prodávají Peanut Butter, případně Erdnussbutter, když u nás to musí být arašídová pomazánka? V Německu mají burákové krávy?

V. Braun 6.5.2019 14:54

Re:

Pod jménem rum líh z brambor v Rakousku nekoupíte a i v ČR můžete koupit arašídové máslo.

J. Jurax 6.5.2019 15:13

Ale je s podivem, že euroblbečci chránící naše spotřebitele před klamem tento název nezakázali.

Netuším, zda má burákové máslo 82% tuku, jak má máslo podle normy mít, ale z mléka se zaručeně nedělá.

L. Novák 6.5.2019 16:20

Re:

Arašídovou pomazánku, ne máslo... :-P

M. Prokop 6.5.2019 15:02

Re:

Taky jsem po tom pátral a je to prý takhle: Rakušáci to nedělají z bramborového špíráku, ale z třtinového. Takže vlastně doprasí esencí rum.

J. Jurax 6.5.2019 15:09

Já vim, a to máslo musí být z mléka.

A což burákové máslo - peanut butter - jež ponechalo eurostrážce spotřebitelů chladným? Nebylo to tím, že nějaké Česko na východě si lze dupnout, kdežto třeba Dánové či Angličané, jimž je burákové máslo oblíbenou pochutinou, by ty bruselské pitrysy nakopali do perdele?

Dtto marmeláda - smí být jen z citrusů, protože portugalské slovo marmeló, z něhož je název odvozen, značí tuším mišpuli ...

M. Prokop 6.5.2019 11:54

Re: Jednotný trh dle paní Šichtařové

O tom je otoman.

Trh je skutečnost, o trhu a pravidlech jsou pohádky.

A paní Šichtařová psala o tom, že i ten jednotný trh funguje různě.

V. Braun 6.5.2019 12:57

Re: Jednotný trh dle paní Šichtařové

Jednotný trh jsou jednotná pravidla a ta fungují jednotně. Pokud paní Šichtařová píše něco jiného tak buď toto neví, nebo to ví a píše bludy záměrně aby si nahnla nějaké čtenářské body na populárním tématu různé kvality potravin.

M. Prokop 6.5.2019 13:48

Re: Jednotný trh dle paní Šichtařové

Ale jistě.

Vy jste si jen nevšiml, že pí Šichtařová píše o tom, že ten jednotný trh s přemírou jednotných pravidel je stejně rozdělen technickými i ekonomickými podmínkami a že tedy ceny na jednotném trhu zákonitě nejsou jednotné.

V. Braun 6.5.2019 14:29

Re: Jednotný trh dle paní Šichtařové

Ale toho jsem si samozřejmě všimnul. To je normální jev, který se uplatňuje i v rámci ČR, kde je v různých místech různý sortiment a ceny. To ovšem nikterak nesouvisí a není specifické pro trh EU. Dávat to nějak do souvislosti s jednotným trhem EU je hodně zavádějící. Jednotnost trhu EU je dána jen a pouze jednotnými pravidly, ničím jiným, což byste měl pane Prokope uvítat, výrobci a prodejci tak mají svobodu rozhodnout, co, kde a za kolik budou prodávat.

M. Prokop 6.5.2019 15:05

Re: Jednotný trh dle paní Šichtařové

Paní Šichtařová tak vysvětlila, že ač je jednotný trh, cenové podmínky jsou různé.

Proč kolem toho děláte takový povyk je mi tajno.

V. Braun 6.5.2019 15:07

Re: Jednotný trh dle paní Šichtařové

Protože různost cenových podmínek nikterak nesouvisí s jednotným trhem EU, jak se snaží naznačit paní Šichtařová.

M. Prokop 6.5.2019 15:08

Re: Jednotný trh dle paní Šichtařové

Jo a ta jednotná pravidla, tam rozhodně nevítám, že jich je prostě moc a některá jsou vyložené blbosti, až škodlivé blbosti.

V. Braun 6.5.2019 15:19

Re: Jednotný trh dle paní Šichtařové

Jednotná pravidla pro x států je v praxi zjednodušení, protože součet národních pravidel by byl co do rozsahu rozhodně obsažnější a složitější. Takže princip jednotných pravidel je správný a nějaký návrat k národním pravidlům, například vystoupením z EU, je pěkná blbost.

Jiná věc je obsah těch společných pravidel a pokud by to nevedlo k menší ochraně spotřebitele nechť se zjednoduší, nic proti tomu.

J. Jurax 6.5.2019 15:16

Jistě.

Jednotně a pro každého stejně. A koťat někteří soudruzi z EU jsou si jaksi stejnější.

M. Kosejk 6.5.2019 10:30

-----

Všechno je to důsledek toho adorovaného globálního trhu. Prostě jsme se stali malou, ale zcela naivně otevřenou ekonomikou - a tak jsme jen levnou pracovní sílou pro koprorace a odbytiště šuntů. A já opravdu moc nechápu, proč ten volný mezinárodní trh tak adorovat (v čemž se shoduje vlastně celé naše politické spektrum).

Já třeba bydlím na venkově (to je to okolo Prahy a Brna). A tady neseženete zubaře a praktického lékaře (buď odcházejí do důchodu, nebo umírají při výkonu profese). A opravdu nerozumím tomu, proč se naše vláda bije za to, aby za naše daně vystudovaní čeští lékaři mohli zůstat v Británii. Že tohle je pro ně to hlavní. Ale to je jen příklad.

A taky nechápu, proč například děláme toto:

Vyvážíme obilí – a dovážíme mouku. Vyvážíme mléko – a dovážíme mléčné produkty. A taky podporujeme nadnárodní korporace, které si někde vybudují montovnu bez přidané hodnoty, i když vědí, že v místě není dostatek pracovních sil – a tak si dovezou cizince (a my v místě musíme platit výdaje za policejní dohled nad pořádkem) – a českým lidem se řekne: Přestěhujte se za prací k montovně – všichni do montoven, v místě vašeho bydliště nic nikdy nebude!

Mezinárodní trh určitě má své místo v ekonomice. Ale nesmí to být základ ekonomiky – základ má být lokální – aby ekonomika byla tvořena hlavně místními nabídkami a místní poptávkou – aby na venkově nechcípl pes a ekonomika nebyla tvořena jen Prahou, exportem, různými montovnami a nadnárodními řetězci.

J. Jurax 6.5.2019 11:08

Ano, něco na tom je ...

P. Grigar 6.5.2019 22:47

Re:

.. a to tak, že hodně!!

M. Prokop 6.5.2019 11:23

Re: -----

Ten trh zajišťuje, aby vás někdo v sousedství nemohl "brát na hůl", protože byste jinou možnost než jeho neměl.

Ten zbytek - prostě je to pro někoho výhodné.

Jak to vypadá, když ta svoboda není, ještě pamatuji (a nechci).

J. Jurax 6.5.2019 11:30

"Ten trh zajišťuje, aby vás někdo v sousedství nemohl brát na hůl, protože byste jinou možnost než jeho neměl"

Ehm - tento výrok je jistě teoreticky správný, nicméně nepřijde Vám při konfrontaci se skutečností poněkud naivní nebo řekněme neúplný?

A ten zbytek - prostě je to pro někoho výhodné - to jistě. Ale semtam neškodí zvážit pro koho.

M. Prokop 6.5.2019 11:59

Re:

Každá věc má své výhody i nevýhody.

To, že konkurence (snadná možnost dodávky zboží i z větší vzdálenosti) je pro zákazníka výhodná, je jen jeden z aspektů, IMHO ten nejdůležitější. Nevím, co by na tom mělo být naivní. Porovnávám možnosti. Pokud ten trh omezíte, nevýhody převáží nad tím získanými (snad) výhodami. Mně přijde rozumnější, měnit a opravovat v rámci toho trhu. Nejlépe zákaznickým chováním a odstraňováním administrativních překážek podnikání.

M. Kosejk 6.5.2019 13:37

Re:

Jak píšu níže:

"Když si do akvárka k ostatním rybkám nasadíte piraně, tak hádejte, co se stane! A jak taková konkurence bude fungovat?! A ty globální korporace tady prostě fungují jako ty piraně. Globální trh stále posiluje silné a oslabuje slabé - a vede k monopolům a kartelům silných."

Na globálním trhu není nic přirozeného, je to lidský produkt starý jen pár desítek let - a není to žádný po miliardy let budovaný ekosystém, který funguje vyváženě. Globální trh je výhodný jen pro velké hráče - kteří v něm stále a stále posilují na úkor slabších.

ps. mám dojem, že mnozí obhájci tohoto systému trpí stockholmským syndromem - a místo svých zájmů raději hájí zájmy těch, kteří na nich nekale vydělávají.