6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Diskuse k článku

EVROPA: Euro rozkládá unii

„Řecko nechce ani cent. Prosíme jen o politickou podporu,“ tvrdil počátkem března 2010 řecký premiér Jorgos Papandreu. Jeho slova však byla asi tak věrohodná jako tvrzení dítěte, že nenávidí sladkosti.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Josovič 28.6.2017 9:29

Re: Euro NErozkládá unii

Pane Rechnovský

o tom, kdo by měl být vyhozen z Eurozóny, když se z ní nedá ani legálně vystoupit, si můžeme nechat jen zdát. Stejně tak, že slabší země budou splňovat maastrichtská kritéria. A proto Euro zkrachuje. I když zdá se těm silným (Německo) docela prospívá.

Na rozdíl od Vás jsem přesvědčen, že problém Eura je systémový, nikoliv procesní. I když pod pojmem procesní si nic nevybavuji.

každý erudovaný ekonom Vám řekne, že společnou měnu mohou mít jen země se stejnou mentalitou ve vztahu k penězům, zadlužování a také k plnění závazků. A to přece Řecko a Itálie a koneckonců i Francie přece nemají, porovnáme li je s Německem. A co je nejdůležitější, země se stejnou exportní výkonností a spotřebitelskými návyky.

Euro je v současném pojetí zoufalý a nesmyslný projekt, který rozloží spolehlivě EU. Samozřejmě spolu s migrací.

J. Rechnovský 28.6.2017 10:26

Re: Euro NErozkládá unii

Pane Josoviči,

nesdílím Váš pesimismus.

Euroexit je jedna z velmi důležitých věcí, které si musí vyřešit členské státy mezi sebou. Je to mimochodem jeden z oněch "procesních" problémů...

Místo "společnou měnu" si dosaďte "společný trh" Tam totiž také rámcově platí co jste napsal. Přesto zmiňované země společný trh celkem zvládají. Je to proto, že se jim porušování společných pravidel nevyplatí. U společné měny je to jinak. Život na dluh jim ostatní celkem tolerují. Takže viz procesní problémy.

"Nesmyslnost" projektu musí mít jasná, kvantifikovatelná měřítka. Nikoli emoce. Jaké to jsou podle Vás?

T. Hraj 28.6.2017 10:34

Re: Euro NErozkládá unii

Pane Rychnovský, vy ale jenom jinými slovy říkáte to, co pan Robejšek. Totiž že Euro (jako každá měna) by mělo být projektem ekonomickým (podloženo ekonomickou logikou) nikoli politickým. Bohužel je od samého počátku tím druhým (tj. některé věci jsou předem vyloučeny z debaty bez ohledu na selský rozum). A proto ono nedodržování maastrichtskch kriterií stejně jako tabuizace eventuelního vylučování nekompatibilních členů a pod. není procesním problémem, ale právě systémovým.

M. Prokop 28.6.2017 11:25

Re: Euro NErozkládá unii

"KOnkrétně Řecko mělo být dávno vyhozeno z Eurozóny, Itálie táké a Španělsko s Francií měly stát na hraně."

Ano, s tím souhlasím. Co myslíte, stane se to?

S € jsou i další problémy, ale třeba tenhle je dost symptomatický.

Není, nebyl a nebude řešen.

A. Alda 28.6.2017 8:09

Nejsem ekonom a tak to vidím laicky a tvrdě:

Peníze jsou mírou hodnot. Může být euro mírou hodnot, když ty hodnoty jsou v každé zemi od severu k jihu a od západu k východu tak odlišné?

Peníze mají funkci tesaurační. Může být euro prostředkem tvorby pokladu, když jeho kupní síla je trvale nejistá a mění se od země k zemi a není žádnou materiálního hodnotou podložena?

Peníze mají funkci směnnou. No tak tu euro plní. Zatím dobře.

Peníze vyjadřují zeměpanskou svrchovanost. Právo vydávat peníze má jen suverén. Kdo nemá právo vydávat peníze, není suverén, ale je podřízen emitentovi peněz. To snad žádný komentář ani nepotřebuje.

P. Čech 28.6.2017 7:24

Vidím to jinak.

Evropskou unii nerozkládá jen Euro. Rozkládají ji především zelení a socanští představitelé Dbají na to, aby občanům v jednotlivých státech nebylo přiznáno obecně právo na přímé vyjadřování se k věcem, které se jich také přímo týkají. A hlavně proto je EU v rozkladu. Euro je jen zástupným problémem, ikdyž také důležitým. Pokud fungování EU nebude vůlí většiny občanů jednotlivých států v jednotlivých konkrétních věcech, nebude fungovat ani obecně a v celku.

R. Langer 28.6.2017 10:06

Re: Vidím to jinak.

To Euro tomu ovšem dost pomáhá, protože ruinuje ekonomiku ve slabších regionech.

P. Čech 28.6.2017 10:40

Re: Vidím to jinak.

Každému, co jeho jest. Kdo chtěl Euro, má ho. Dobře mu tak! Horší na tom ovšem je, že ti, co Euro doma prosadili, těm to je jedno, protože se jich to nedotkne. Mají peněz dost, žijí ze státního rozpočtu. prostě politici. Zda si přejí Euro občané jednotlivých zemí, na to se jich téměř nikde neptali. A o tom to je. O naprosté absenci demokracie.

A. Bocek 28.6.2017 7:05

Robejšek má šanci vyhrát ,

Robejšek jen řek Že král je nahý a lidé kteří mají rácii v hlavě ho budou volit.Doufám, že paretovo pravidlko 20 : 80 bude stačit na 20% voličů. Očekávám zběsilý útok Babišových placených.

D. Polanský 28.6.2017 7:01

Podmínkou fungující ekonomiky není Euro,

ale tvořivost, inovace, technický potenciál. Ovšem proč petice? O tom má rozhodovat vláda, ne ulice, potažmo referendum.

P. Čech 28.6.2017 7:30

Re: Podmínkou fungující ekonomiky není Euro,

Referendum není rozhodováním ulice, ale občanů, pane Polanský. Za rozhodování ulice lze označit všelijaké demonstrace, házení rajčat na lidi, ev revoluce. Navíc, rozhodování ulice nemusí být nutně vždy špatné. Stačí si vzpomenout na dění v listopadu 1989. Tehdy také rozhodla ulice a rozhodla správně. Bohužel si další vývoj neohlídala.

A. Hrbek 28.6.2017 6:56

Pan Robejšek

bere plat v Německu v EURech nebo v Kč?

R. Langer 28.6.2017 7:53

Re: Pan Robejšek

A to má nějaký vliv na to, že Euro je na prd?

M. Prokop 28.6.2017 9:50

Re: Pan Robejšek

A bere plat v Německu?

P. Rychetsky 28.6.2017 6:48

prorusky ale ekonomicky

Ano, rict A, tedy ze EU ma chyby, je jedna vec, a jeste by to chtelo rict B, tedy kdo bude nasim spojencem az vsude bude bordel. A taky C, tedy jak se ubranit roztahovacnym Rusum, kteri bordel miluji a radi vyuzivaji a vyrabeji. Vetsina komentaru a nazoru pana Robejska se prekryva s klausismem a tedy v soucasne dobe s prorusackymi zajmy.

Ale to jen na okraj. Me nejak udivuji ty ekonomicke samozrejme pravdy. Rad bych se obratil na svuj selsky rozum, ale ten, stejne jako v oboru kvantova fyzika a zeny, me tradicne nechava na holickach.

..."Vzhledem k zastaralé struktuře svých hospodářství mohly pouze obtížně vyvážet své kvůli silnému euru předražené výrobky."...Proc tedy to pytle ty svoje predrazene vyrobky nezlevni? Proc si nesnizi platy, jsou-li mene konkurenceschopni?

..."Pomocí společné měny přenesly zodpovědnost za své hospodářské problémy na bohatší členy eurozóny."... Jak muze neco prenyst dluh? Ma to dluzit Recko a ma to splatit. Kdyz to nesplati, tak zbankrotuje a riskeri co jim pujcili, prijdou o penize. A Rekove si po bankrotu snizi platy, at v drachme ci euru a budou chudsi. Proc ma byt samozrejme, ze to plati bohatsi clenove eurozony s eurem ci bez? Aspon si pujcovaci dobre rozmysli komu priste pujci.

Pan Forbes v casopise Forbes opakovane pise, ze mena ma byt pouze meritkem cehosi, stejne jako jako je mereni casu. Nikomu nepomuze kdyz vterina bude jen pul vteriny, a vse se bude zda pak rychlejsi. Aby mohla ekonomika slapat, tak je treba vedet, jakou hodnotu maji penize a vyrobky a prace, a jakou hodnotu budou mit za rok, a proto ma byt mena stabilni. Rozciluje me, ze muzu byt stokrat inzinirem a stejne se mi ekonomika plete.

R. Tichý 28.6.2017 7:09

Bohuzel je zdravy selsky rozum drcen botkami socialistickokorektniho politikareni. Proto Vase jednoduche=funkcni reseni nemohou byt provedena. Bohuzel...

P. Zinga 28.6.2017 7:53

Re: prorusky ale ekonomicky

Pane Rychetský, zajděte si di Bohnic! Co sem taháte Rusy? Nechte toho, dopadnete jako komisař z Růžového pantera, teď jsem si vzpomněl, jmenoval se Dreyfus.

P. Rychetsky 28.6.2017 8:37

Re: prorusky ale ekonomicky

No, mate pravdu, ze mi z te hustoty proruskych figur v zemi, ktera si Rusy uzila az na pudu, slusne jebe. Vyvinul jsem si dlouha citliva tykadla a detekuji je uplne vsude. I v clancich, ktere vpodstate o rusku nejsou.

Jenze. Ruska agenda vyhodnosti rozbiti EU s cilem dodavat drahy rusky plyn jednotlivym vykulenym zemickam je celkem jasna. A tento clanek mi tam sedi.

Tito prorusi se dale lehce poznaji podle argumentovani, ze ruske sankce nemaji smysl, jako Robejsek zde:

http://neviditelnypes.lidovky.cz/svet-evropska-unie-ceska-republika-a-rusko-f2c-/p_zahranici.aspx?c=A170102_215508_p_zahranici_wag a http://neviditelnypes.lidovky.cz/ekonomika-spravne-sankce-proti-rusku-dw9-/p_ekonomika.aspx?c=A170622_100148_p_ekonomika_wag

Komunisti 15%, estebacky praskac vlastni nejsilnejsi stranu, a realismus Realistu se projevuje tim, ze bojuji za zruseni ruskych sankci a tesi se na rozpadlou EU. Ja do Bohnic sice patrim ale tato situace taky.

M. Moravcová 28.6.2017 10:15

Re: prorusky ale ekonomicky

Řeknu vám, je to strašný. Celá Evropa... Všude samej Rusák a Číňan. Najíždějí autama do davů, bodají, když přijedete do Calais, tak vám normálně před auto házejí pneumatiky, klidně vám rozřežou plachty. Všude je čím dál víc Rusáků. Množí se, nepracují. Pro samé Rusáky se do některých zón bojíte vejít. A když se daj dohromady s těma Číňanama, to už je úplný konec. Znásilnění je v takové ruské čtvrti naprosto běžné. A ještě chtějí ten svůj životní styl vnutit ostatním. Ani to naše jídlo jim nevoní. Chtějí, aby zvíře bylo poraženo speciálním ruským způsobem. A teď si představte kolik jich denně do Evropy přimigruje. Ve Švédsku jsou celé ruské čtvrti, Německo, Francie, Británie, Belgie jsou jich plné... A Číňanů samozřejmě také. Pro samotného Rusa nebo Číňana tam už ani na místního nenarazíte..."

J. Kanioková 28.6.2017 12:04

:)))))))))))))))))

J. Václavíková 28.6.2017 10:17

Re: prorusky ale ekonomicky

Není co dodat!

J. Rechnovský 28.6.2017 8:33

Re: prorusky ale ekonomicky

Souhlas a hezky napsáno.

P. Maleček 28.6.2017 6:21

Robejšek - trouba či německý agent?

Robejšku vy toubovitý naivo, Kohl Euro zaváděl (a Německo sjednocoval) právě proto, aby prosadil dominanci Německa v EU. To, že jak tupá slepice po flusu skáčete po jeho kecech, že tím Německo oslabuje, je jen důkazem vaší nezpůsobilosti mluvit do správy společnosti.

To v lepším případě. Vzhledem k vašemu pohodlnému pobývání v Německu, místo tvrdé práce na obnově socialismem zničené ČR společnosti, nelze vyloučit, že jste německým agentem zaúkolovaným podpořit právě prosazení německé dominace nad EU.

Teď vyslaným přímo ovlivňovat ČR politiku. To maskujíc kritizováním toho, čemu ve skutečnosti sloužíte.

Já sám tomu moc nevěřím, píšu to proto aby se vám konečně rozsvítilo v hlavě, čemu svými narcistním mudrováním často nahráváte.

A. Reček 28.6.2017 6:36

Re: Robejšek - trouba či německý agent?

Ať je to s tehdejším plánováním zavedení eura tak či onak, pro nás vždy byla a je důležitá nejtěsnější spolupráce se sousedním Německem a Rakouskem. S hospodařením penězi a pracovní iniciativou vždy byly a jsou potíže tam, kde delší dobu vládu v rukou měla levice. Jih Evropy včetně Francie je toho příkladem. Šetřit neuměli a neumí.

P. Zinga 28.6.2017 7:54

Re: Robejšek - trouba či německý agent?

Nejlíp to šlo za Protektorátu...

J. Laták 28.6.2017 8:07

Re: Robejšek - trouba či německý agent?

Sranda byla dokonce i v Jáchymově za Gottwalda, později i na Ruzyni za Husáka. Sranda byla dokonce i v protektorátu Böhmen und Möhren.

J. Schwarz 28.6.2017 6:48

Re: Robejšek - trouba či německý agent?

Německo na tom po sjednocení vůbec nebylo dobře, dokonce si vysloužilo titul "nemocného muže Evropy". Pomohl až HARTZ IV.

P. Dvořák 28.6.2017 4:20

Všechno jeden podraz na lidi a jeden nesmysl.

Volný pohyb pracovních sil, společná měna, společný trh, společná obrana, společná hranice, společní připrchlíci, stejné okurky, stejné máslo i buřty . . .

. . . a co takhle všem státům zaručit moře, všichni budou mít hory, všude povodně i sucho způsobí stejné škody, všude se budou hrát stejné písně a tančit stejné tance, stavět stejné domy . . .

Kdo dnes zaručí, že se v hlavách některých "všudestejnýchvzdělanců" nějaké takové myšlenky nerodí?

J. Vobr 28.6.2017 3:38

PANE MENTORE,dobře vysvětlujete !!!

Tu-ááá.

J. Sinnreich 28.6.2017 0:45

Recka ruleta

Otazka? Kolikrat uz Recko slibilo udelat reformy v ekonomicee, danich a pracovnim trhu vymenou za odpusteni dluhu a otevreni dluhu dalsich? Petkrat, nebo sestkrat. Zrovna ted v cervnu dostanou dalsi multimiliardovou injekci od ECB a IMF, aby vubec mohli zaplatit statni zamestnance a vyplatit duchodce. A tento spolek, EU, navrhuje , abychom s nimi meli spolecnou menu, banku, spolecne "sdileni" dluhu a ministra financi? Kdo muze, tak utecte!