9.5.2024 | Svátek má Ctibor


Diskuse k článku

EVROPA: Dotacemi k chudobě

Od vstupu do EU v květnu 2004 získalo Česko z unijního rozpočtu o 410,2 miliardy korun více, než do něj odvedlo.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Pivoda 25.6.2015 10:10

Přerozdělování patří nejen k socialismu, ale i kapitalismu

Nezapomínejte, že pokud by v USA nepřerozdělovali nějaké kapitalistické peníze, nebýval by vznikl Arpanet a později ani Internet, a dnes bychom proto spolu takto vůbec nemohli komunikovat.

K. Janyška 25.6.2015 10:07

Re: Dotace jsou projevem socialismu, tedy tzv. sociální

Nedaří. Není dost posluchačů s příslušným mentálním a inteligenčním a vzdělanostním  úchopovým instrumentáriem. Toto poznání  je zatím jediným výsledkem mé usilové 20 leté práce tu i jinde. Ale jsem tu s mistrem Hayekem sám samotinký a už začínám věřit, že jsem mým Bohem 50 na 50 povolán... Dzp.

V. Petrová 25.6.2015 9:53

Plná podpora

Zůstat v EU, platit pouze tzv. režijní výdaje a nebrat žádné dotace. Sice přijde spousta lidí o práci ( kanceláře na vypracovávání žádostí o dotace, konkursní řízení, audity apod.), ale práce na údržbě silnic je plno, v zemědělství také, uživíte se a budete dělat něco užitečného. A naše hospodářství se ozdraví.

M. Prokop 25.6.2015 9:45

Re: S dogmatickým náboženstvím nevedu spory

Nevedete, provozujete ho. To své, socialisticky přerozdělovací.

M. Prokop 25.6.2015 9:43

Re: Zvrácený, ale hojně rozšířený a nepochopitelný přístup

O všem vámi uváděném vím.

A vše bychom si to klidně pořídili i bez Brusele.

Toho Kohouta pochopit nemůžete nebo nechcete (to spíš).

Náš nepořádek nám přemoudrá EU neubere, naopak přidá (vnutí) svůj.

M. Prokop 25.6.2015 9:35

Dobré,

nebo ještě lepší.

Vzpomeňte si na to vždy, když uslyšíte nebo přečtete, jako dobrodiní je čerpat, čerpat, čerpat!

Také že čerpá se z lodi, do níž teče. :-P

J. Kulheim 25.6.2015 9:21

Evropě bude vládnout ten, kdo bude ovládat systém dotací.

"Nejprve je nutné daněmi vybrat hodně peněz. Evropské státy mají daňový systém zaveden dávno. Chce-li si někdo podmanit tyto státy, pak mu nezbývá nic jiného, než osedlat si jejich ekonomiku. Násilím to nejde, vlídné slovo nestačí, být chytřejší než oni je nedostižný cíl a volné místo u švédských stolů těchto států není. Co tedy zavést systém evropských dotací? Vždyť takové dotace mohou být cukrem i bičem v jedněch rukou, v těch správných evropských. Dotace lze slíbit a pak třeba nedat, nebo dát a později vzít zpět. Důvod už se nějaký najde, jak k udělení, tak k odebrání..

Evropě bude vládnout ten, kdo bude vládnout systémem evropských dotací, sypat z něj cukr a bičem práskat nad shrbenými hřbety prosebníků a čekatelů na slíbené dotace..

Dotace deformují, granty, pobídky a p., deformují trh, dávají státním úředníkům velkou moc nad každým z nás. Těm, kteří mají informace a známosti dávají možnost napojit se na „státní“ peníze a využívat je k vlastnímu obohacení. EU to povýšila na ovládání států.

Kolik dotací lze slíbit? Hodně. Daleko více, nežli rozdat. A jen z těch slibů dá se žít s pocitem moci. Jen na základě slibů dá se tedy vládnout neomezeně a nezodpovědně.. Skromnost a zralá úvaha jsou tedy nebezpečím pro systém vládnutí prostřednictvím udělování a odebírání dotací. Proto ten, kdo chce ovládnout svět, nebo alespoň Evropu, musí podporovat nezodpovědnost a rozhazovačnost politiků těch států, které si chce ekonomicky podmanit."

M. Pivoda 25.6.2015 9:16

S dogmatickým náboženstvím nevedu spory

Jan Kulheim: "To nedokáže nikdo."

O. Uživatel 25.6.2015 9:16

Uživatel požádal o vymazání
K. Janyška 25.6.2015 9:09

Dotace jsou projevem socialismu, tedy tzv. sociální

spravedlnosti, tedy genetické touhy zděděné z dávnověku, altruismu, realizovaném  v kmenové společnosti. Civilizace však je doslova  technickou emancipací od tohoto světa obchodem a nedá se s tím nic dělat. Škoda, že autor nejde do takové hloubky. Pak se mu nedaří lidi přesvědčit, že má pravdu on ne dotacáři.  A jeho názory jen za názory. Ale on musí k vědeckému přístupu, nebo na to nemá ? Dzp.

O. Uživatel 25.6.2015 9:06

Uživatel požádal o vymazání
J. Kulheim 25.6.2015 8:56

Re: Prokleté dotace? Hm. Spíše prokletý systém řízení dotac

".. ale do podpory očkování proti tamním nemocem."

Možná tím přispěl k chudobě víc než nějaká forma dotací.

"..Ekonomové toto ale určitě nedokáží."

To nedokáže nikdo. Je to přerozdělování "cizích" peněz. Čím víc peněz úředníci přerozdělují, tím víc se jich rozkrade. V tom je přímá úměra.

J. Fridrich 25.6.2015 8:56

Zvrácený, ale hojně rozšířený a nepochopitelný přístup

Zvrácený, ale hojně rozšířený a nepochopitelný přístup k evropské solidaritě rozvinutých zemí - a nás, díky 40.ti letému hrůznému experimentu zaostalých zemí - je prý škodlivý. Ano, přiznejme si to, z jedné technicky, ekonomicky i správou naší země nejvyspělejší zemí Evropy i světa mezi dvěma světovými válkami jsme se stali pod vedením komunistů zaostalou zemí....Je nepochopitelné, že ve výčtu akcí v naší zemi realizovaných s pomocí evropských dotací tito mimozemět'ané vždy uvedou těch několik nepovedených - dráhu na mošnovské letiště a cyklostezky, které ve fantazii těchto podivínů vedou odnikud nikam ( jsem bajker, jezdím po nich a vždy někam dojedu )- to jsou jejich oblíbené " evrgríny ". Věta: " Dotace jdou na věci, které by si rozumný člověk za své peníze nikdy nepořídil " je od člověka z jiného Vesmíru. Vy nevíte například o Kuksu - a desítkách podobných významných rekonstrukcích našich památek za miliardy ? Vy nevíte o výstavbě vědeckých center u Prahy, Brna, Ostravy, Plzně za miliardy Kč ? Stovky čističek vody u našich obcí ? Opravy stovky kilometrů silnic a výstavba a opravy mostů ? Dotace studijních programů na našich školách všech stupňů ? Výstavba obchodních center a mnoho dalších rekonstrukcí v našich městech a obcích ? Naše zem by bez této pomoci EU vypadala jinak - a na mnoha místech bychom jezdili po našich " silnicích " v tancích, obrněných transportérech, nebo minimálně v Offroadech. To, že to neumí přihlouplý český ouřada vyčerpat je náš problém - jsme nejhorší v celé Evropě na čerpání dotací. Samozřejmě ještě důležitější je bezpečnost v Evropě - a ta je díky EU nejlepší za posledních 1000 let neustálých válek. To nic neznamená ? Je pravda, že nám EU trochu bere ten náš český nepořádek, ale tvarůžky, utopence a ušmudlané-omakané koblihy jsme zatím uhájili.

M. Pivoda 25.6.2015 8:44

Prokleté dotace? Hm. Spíše prokletý systém řízení dotací.

Peníze se hodí vždycky, ale ekonomové neumí navrhnout takový systém řízení, který by vedl k efektivnímu využívání dotací v potřebných oborech. Potřebných oborů je mnoho.

Bill Gates, který pochopitelně nemůže změnit systém řízení v rozvojových zemích (jimž chce se svými nadbytečnými miliardami pomoci) se proto rozhodl nevěnovat své peníze do výstavby infrastruktur v rozvojových zemích, ale do podpory očkování proti tamním nemocem. Takto jím směřované peníze (do vakcín) nelze vytunelovat.

Evropa ale není rozvojovou zemí a mohla by být schopna zefektivnit svůj systém řízení dotací. Ekonomové toto ale určitě nedokáží. Proto raději publikují články o škodlivosti dotací.

R. John 25.6.2015 8:27

Aha, tak za bordel u nás můžou dotace.... to jsou věci...

P. Hřebíček 25.6.2015 7:19

Popis problému je správný

jenže ti všichni současní vládnoucí (i předchozí vládnoucí) z těch peněz žijí (rozkrádají je) a lidé (80% jich není schopno svobodně myslet) jim to žerou. Skončit to musí bídou a válkami a těch 80% lidí bude říkat, že to zavinili takoví jako autor tohoto článku. Rovná cesta vede do pekla!

K. Frauknecht 25.6.2015 7:14

Pěkný, ale

Mlho, o tom tady přece mluvíme už více než dva roky :-)))!

P. Scheck 25.6.2015 4:43

Nevím

Nevím, jakou váhu má společnost "Partners" a potažmo její pan autor tohoto příspěvku ředitel pan Kohout. Obávám se, že v Evropě velmi malou a vůbec bych se tomu nedivil. Ono takových populistických pánů ředitelů v Česku, Maďarsku, Slovensku atd. je habaděj, co se chtějí zalíbit ve své zemi - takových je... a pochopitelně je nikdo (tedy jinde) moc neposlouchá. Ono se to hezky poslouchá v zemích, kde sotva přejedete hranice a už víte "kde jste". Kde pán tlačí na vrzavém kolečku podivnou "zeleň" ke kontejneru. Kde v restauraci nedodrží základní společenské chování. No atd.

Divte se, já sám mám rád tu naši zaplivanou českou hospůdku, kde setřu zbytky z ubrusu po svém předchůdci. Ale přecejen - nechtělo by to trochu objektivity - trochu vlastního rozumu při čtení těchto příspěvků?

J. Kanioková 25.6.2015 0:37

Jelikož tu není jiný článek k EU,

dám tu odkaz na zajímavý článek - EU zaskočila Kyjev, tlačí na udělení trvalého zvláštního statutu Donbasu - http://jdem.cz/bsgcy2

J. Kanioková 25.6.2015 0:31

Souhlas s autorem,

dotace jsou ekonomický nesmysl, plýtvání. A Řecko "kazily" nejen dotace, ale i strategická poloha. Protože Rekové od počátku věděli, že je nikdo z EZ "nevyhodí", i kdyby bůhví co.. Od počátku lhali, ostatní to museli vědět, ale pro tu polohu.. znovu a znovu to pořád končilo jen - bu, bu, bu.. nic víc.. A tak je to dodnes, Merkelová už párkrát dala najevo, že tentokrát.., jenže Obama tlačí, že Řecko ne.. za žádnou cenu.. Takže proč by Řekové nevydírali ?

K Řecku ještě jeden hodně dobrý článek - Jak pomoct Řecku? Vrátit ho zpátky na Balkán! - http://echo24.cz/a/iC7Ww/jak-pomoct-recku-vratit-ho-zpatky-na-balkan