7.5.2024 | Svátek má Stanislav


Diskuse k článku

EVROPA: Diktát eura místo bankrotu

Sedmnáct hodin včetně neprospané noci trvalo politikům eura, aby dohodli, co s povstaleckou řeckou vládou.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Čech 19.7.2015 8:52

Re: Co ted? 1) Finove jako prvni deklarovali nazor, ze ...

Pan Klaus, jako prezident a nejvyšší hlava státu, nesl vůči občanům obrovskou zodpovědnost, což m.j. znamená nepodlehnout jakýmkoliv tlakům různých mocichtivých politiků. To, že na veřejnost prohlašoval, že Lisabonskou smlouvu nechce podepsat byla podle mne jen výmluva občanům za čin, který následoval. Jeho podpis oné smlouvy.  Osobně pokud něco nechci podepsat a nesouhlasím s tím, nepodepíši to. A to mluvím jako občan nikoliv jako prezident, který by se měl morálních zásad držet především.

J. Kanioková 19.7.2015 15:58

Jo, jo...

vypínat prsa a "hrdě" odstoupit.. aby udělal jeho oponentům tu největší radost.. pravdoláskařům, kteří k ekon. tématům umí jen bludy..

Vy jste taky spíš přes ty emoce, než přes racionalitu..

E. Erat 18.7.2015 8:12

Re: Co ted? 1) Finove jako prvni deklarovali nazor, ze ...

Nebo nechtějí, jak řekl pan Švejnar variantu,že by se Řecku s drachmou vedlo daleko lépe než s eurem.Byl by to "špatný" příklad pro ostatní země eurozóny.V tomto názoru podpořil pana Švejnara i jeho věčný rival V.Klaus.

V. Vaclavik 18.7.2015 9:15

Re: Co ted? 1) Finove jako prvni deklarovali nazor, ze ...

Ale to je kratkozrake, podle stejne logiky by treba chtely vlastni menu (kterou by si mohly znehodnocovat - devalvovat) vsechny slabsi regiony uvnitr statu, i u nas v Cechach.

Stejne logicky by mel mit 'vlastni menu' kazdy kraj, nebo kazde mesto, kazda obec, a vposledku kazdy clovek. Oba ti panove jsou stare struktury. 

Civilizovana zem si poradi i se silnejsi menou, necivilizovane nepomuze ani vlastni mena, kterou muze ovlivnovat, protoze to ovlivnovani znamena jen rozfrcavani. Tam je koren problemu, nikoli v mene. A zde plati to prislovi o hledani trisce v oku Recka...

E. Erat 18.7.2015 10:12

Re: Co ted? 1) Finove jako prvni deklarovali nazor, ze ...

Plete hrušky a jablka.Jistě stát pomáhá svým slabším regiónům.Tak je tomu např. i v USA.A samozřejmě i u nás a všude jinde.Ale,zásadní je,že je to jeden stát.Má jednu vládu,jednoho presidenta atd.EU žádný stát není (jako USA), je to soustátí národních států ovšem s jednou měnou,tedy u většiny.A v tom je ten merit věci.Řecko,Itálie jsou stejně civilizované země jako ČR,SRN atd. ,a když měly své národní měny,tak si s tím dokázaly poradit po desítky let.Více jsem k tomu napsal  k článku pana Korce.

V. Vaclavik 18.7.2015 11:24

Re: Co ted? 1) Finove jako prvni deklarovali nazor, ze ...

Recko je dle meho nazoru mene civilizovana zeme, nez treba Ceska republika. To ovsem neznamena, ze se muzeme nejak busit v prsa, to ani nahodou, je to srovnani asi jako 'blby a blbejsi'.

K te strukture EU, tam mate pravdu, jenze je to soustati, protoze EU stat nechceme a nechceme ho proto, ze je to uz i tak raj levicaku havlovskeho, spidlovskeho razeni.

Dokud Recko melo vlastni menu, zadluzovalo se dle svych moznosti, kdyz pak melo Unijni menu Eurozony, zadluzovalo se dle moznosti Eurozony. Myslim, ze u nas jsme na tom s Korunou povsechne lepe, nez Recko bylo s jejich Drachmou (pred Eurem), proto take do  Eurozony vstoupilo, podobne jako Slovensko, jehoz SK taky nebyla nic moc.

A vice civilizovany stat by si poradil i se silnejsi menou, nejen ze by se nezadluzoval jako feldkurat Katz, ale mel by vetsi respekt pro trh a tudiz by to resil nizsimi mzdami a levnejsimi produkty. Tady plati, ze kdyz se chce, tak to jde. Osobne nejsem v principu ani proti Unijnimu jednostatu EU ani proti Euru jako jedine mene v tomto statu. Ale nesmelo by se na to jit levicacky, bohuzel to dnes jinak neumime. Co jste k tomu napsal u toho jineho clanku si teprve prectu.

T. Pansky 18.7.2015 21:02

Re: Co ted? 1) Finove jako prvni deklarovali nazor, ze ...

Mate spatne udaje !!!  V USA nikdo nemuze nutit jeden stat, aby pomahal jinemu.  Jsou federalni programy, kdy se stavi dalnice nebo vodni toky pro vyuziti pro el energii.

E. Erat 19.7.2015 8:41

Re: Co ted? 1) Finove jako prvni deklarovali nazor, ze ...

Já jsem nepsal,že jeden stát v USA nutí druhý stát k něčemu.Ale,že USA jsou jeden stát a tedy v rámci federace pomáhají slabším regiónům.Základ je ovšem ten jeden stát,nikoliv soustátí národních států jako je EU.