4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Diskuse k článku

EVROPA: Co čeká naši energetiku?

Akciová společnost ČEZ hodlá v příštích letech výrazně zezelenat. Ani ne tak kvůli klimatu jako proto, aby si vylepšila svůj obraz mezi investory.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Plzák 30.9.2021 14:58

Pokud to myslíte vážně, čemuž tak úplně nevěřím, pak jste zelený fašista.

V. Novák 30.9.2021 14:58

Svetr? Už nám zase hrozí globální ohlazení jako v letech 70. a 80?

P. Černý 30.9.2021 14:46

Západ podstatnou část (ne-li většinu) pracovně a energeticky náročných výrob přesunul do Asie. Hlavně do Číny. Tím sám sebe předurčil do role nekonkurenceschopne a ve všech hlavních aspektech závislé kolonie, která se může chlubit pouze svou neproduktivní a zejména v technických oborech stále méně kvalifikovanou populací.

Teď už zbývá, aby do Asie přesunul své zelené nátlakové tlučhuby, aby neomezováni jakoukoli odpovědností šířili svou ideologii tam.

A že se už ukazuji první vlaštovky, vidíme v Číně. Ve snaze vyhovět Západu, tam omezili investice do těžby uhlí. Takže uhlí pro energetické účely jim teď dochází. Což je provázeno masivními výpadky dodávek proudu.

Asi je to tak v pořádku. V převážné většině světa lidé běžně řeší problémy s výpadky dodávek proudu s poklesy napětí v siti. My jsme si ale zvykli na to, že elektřina je něco tak dostupného a samozřejmého jako je zatím ještě vzduch. Vzhledem k tomu, že už máme a budeme mít všechno na elektřinu, my si o tu trochu energetického nepohodlí přímo koledujeme.

Ale klid. Řešení prý existuje. Sdílená energie v komunitách. Jen je prý třeba to nějak legislativně dořešit. A když to nevyjde, záložní dieselový agregát do každé rodiny (aby šlo topit, aby tekla voda, aby odtékaly splašky atd.)

F. Kusák 30.9.2021 14:20

Teď jsem si vzpomněl, že do velké šlamastyky se v Bulharsku před několika lety dostal náš ČEZ, jeden z hlavních hráčů na tamním energetickém trhu. Prodával elektřinu za tržní ceny. OK, jenže lidé na to neměli, a tak si to nenechali líbit. Dopadlo to fiaskem, ČEZ vytvořil ztrátu a nedobytné pohledávky. Byly v tom samozřejmě i jiné věci, ale toto bylo nejdůležitější. A dodnes se mu nepodařilo odejít, a Češi tam ztratili dobré jméno. No a my Češi jsme tu ztrátu v opravných položkách vyrovnali. Tak asi tak. Není trh jako trh.

T. Zlesa 30.9.2021 14:18

Ptáci padají ze stromů

https://ct24.ceskatelevize.cz/veda/3378374-americke-urady-prohlasily-23-druhu-za-vyhynule-vcetne-datla-ktery-byl-symbolem-tamni

a vám je zatěžko si přiobléci svetr. :-/

O. Vašíček 30.9.2021 14:06

Zahrnovaly ty projekce i současný stav, kdy se pomocí plynu zálohuje OZE? Kdy, při nepříznivých podmínkách, jedou skoro naplno? Kdy se plánuje další mohutná výstavba nových plynových elektráren a plynofikace stávajících?

Pokud se podaří prosadit zavření uhelných el. dříve (a to se prosadí - spíše se ekonomicky nevyplatí je provozovat), tak si zelení všimnou, že vlastně ničeho nedosáhly, ba co, produkce CO2 se zvýšila. Pak začnou rychle bojovat proti dalším fosilním zdrojům. A opět je nikdo nepřesvědčí, že bez nich to OZE vlastně nepojede i kdyby navýšili instalovaný výkon na 100 násobek.

Nechtěl bych být investorem v energetice :(.

Uhlí nesmím ani modernizovat, plyn můžu stavět, ale s vyhlídkou, že to budu muset zavřít před splacením (nebo bude provoz silně nerentabilní - povolenky), na jádro nedostanu záruku, protože "není zelené?".

Asi si na každý projekt založit malé s.r.o. Vše na úvěr, ručit elektrárnou. Brát vysoký plat a když to zakážou, tak bankrot, ať si s tím dělají co chtějí. Úvěr se odeíše, elektrárnu bude muset sanovat stát, já mám vyděláno a půjdu na ostrov pro miliardáře. :)

K. Wágner 30.9.2021 13:50

Britský vicepremiér Dominic Raab už přišel na nápad, jak doplnit chybějící řidiče cisteren, kvůli nimž je v zemi ochromeno zásobování pohonnými hmotami. Odmítl návrh opozičních labouristů na udělení mimořádných víz pracovníkům z EU a uvedl, že by šlo využít lidí ve výkonu trestu.

Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/britanie-benzin-trestanci-raab-ridici-cisterny-kamiony.A210930_085357_zahranicni_remy

O. Vašíček 30.9.2021 13:44

Celkem rozumím, co jste chtěl říci. Efektivita štěpení je, v podstatě, konstantní. Zde to za nás zařídila příroda a její zákony :).

Jestli máte na mysli "ziskovost" a to ekonomickou celé elektrárny ve vztahu k nákladům na zabezpečení, které se nyní vyžaduje (opatření proti tsunami, apod.), tak zde se vždy musí porovnávat několik hledisek. V podstatě na začátku víme, kolik nás, asi, stojí výstavba a provoz. A k tomu musíme porovnat hlavně výkupní cenu a předpoklad jejího vývoje.

Vzhledem k, dříve, předpokládanému vývoji výkupních cen, kdy trh byl směrován k OZE s tím, že energie je v podstatě zadarmo, by JE stavěl jen blázen. DOTOVANÝM A ZAFIXOVANÝM výkupním cenám se nedá konkurovat žádnou jinou technologií, která je postavena na ekonomických základech bez dotací. Z tohoto důvodu se taky nepodařilo prosadit financování, protože investor chtěl stejné záruky jako OZE. S tím by ale bylo křiku.

Bohužel to není tak úplně jednoduché. Protože politik, který schvaluje strategii rozvoje energetiky, se na to nemůže dívat jen ekonomicky. Ona stabilní dodávka el.energie má strategický význam a přímo ohrožuje bezpečnost země. Přitom každému je jasné, že OZE toto technologicky zajistit nemůžou! Jedná se jen o "pokus", jak se tvářit zeleně a ekologicky.

V podstatě se všechny současné a předchozí vlády spoléhaly na technologický zázrak a že někdo přijde s tím, jak mít levnou a zelenou energii z ničeho! Nikdo nechtěl jít do politického rizika a nikomu se nechtělo říct nahlas pravdu o energetické a technologické situaci.

My jsme, totiž, již promeškali dobu, kdy se dalo bezbolestně zajistit ekologickou i ekonomickou dodávku energií. Momentálně nikdo nestihne postavit dostatečnou ekologickou náhradu za vypínané uhelné zdroje včas. Tak nás bude čekat rychlá klimatická změna a to hlavně v zimních měsících a v bezvětří. S takovou rychlostí nepočítal ani ten největší alarmista. :)

H. Paculová 30.9.2021 13:32

Divné - mají tam takové hafo migrantů a nedostává se jim řidičů, kteří by jim vozili pohonné hmoty na benzínky...;-)

H. Paculová 30.9.2021 13:27

Aktivisté vám přidělí kárku, tu za sebou potáhne, nebo budete před sebou tlačit. Tím se taky zahřejete a až přijdete domů, nebude vám tam taková zima...;-)

F. Kusák 30.9.2021 13:23

Nebojte, on Vás nějaký soused dobrák práskne.

F. Kusák 30.9.2021 13:22

Ano, ale pro distributora, který má s Gazpromem přímo smlouvu, o což se snaží Maďaři. Ostatní odběratelé nakupují plyn na burze. A za tržní ceny. To samé platí pro elektřinu, jejíž cena se také odvíjí od ceny na burze. Potom ale nechápu, proč by se náš stát, potažmo my všichni měli zadlužovat, když se stejně i elektřina vyrobená u nás prodává za tržní ceny na evropské burze. A jak mě včera upozornil jeden diskutér, je to přeci trh a tam platí tržní ceny. No tak ať si trh pomůže. Jenže pak bude cena elektřiny pro nás extrémně drahá. Možná, že mně něco uniká a doba, kdy jsem dělal podnikového energetika je už dávno. Ale tehdy také platily jiné podmínky. Pokud tomu rozumíte lépe, zkuste to prosím vysvětlit.

V. Loula 30.9.2021 13:16

Jednoduché řešení: Vypiju tu basu piv na místě, a nemusím nic přenášet.

O. Vašíček 30.9.2021 13:14

Ha ha ha. Dobrý vtip. Na lístek na tramvaj (elektriku :)).

J. Pankovic 30.9.2021 13:12

...a taky máme Dik more

A. Forman 30.9.2021 13:06

Ano, souhlas. To sklízíme "úrodu" projektu vzdělanostní Evropa. Školy chrlí desetitisíce absolventů, kteří jsou k praktickému životu naprosto k ničemu. Technicky a ekonomicky opravdu vzdělaných lidí je zoufalý nedostatek.... tak se ti spratkové druží v různých neziskovkách napojených na státní rozpočet. Takže my je nejen musíme strpět, ale i platit z našich daní.

Tito tvorové drze vystupují v roli těch nejchytřejších a nejzkušenějších, kteří vědí naprosto vše a chtějí nás učit... podobně jako ta praštěná gréta, která se ani nepokusila a nepokusí stát na vlastních nohách a mít vlastí zodpovědnost. Ta je přímo prototypem spratka. Ale je jí přikyvováno na různých ekonomických forech. To se opravdu na podobném foru neobjeví ani jediný člověk, který ji pošle do prbele ?

V. Petr 30.9.2021 13:03

Temelín se zaplatil 2x, Dukovany několikrát. Energii, spotřebovanou k výstavbě jaderné elektrárny vyrobí tato elektrárna ZA MĚSÍC. U větrníků je to několik měsíců, u fotovoltaiky více, než rok!

R. Langer 30.9.2021 12:58

Nelži, prolhanče jeden prolhaná! :-P

R. Langer 30.9.2021 12:55

No, to jsou výhledy... :-(

R. Langer 30.9.2021 12:53

Aha, takže zase jenom lžeš, prolhanče jeden Zelená, bolševická! :-P

Jako VŽDYCKY! ;-€

R. Langer 30.9.2021 12:51

Jo jo! Hlavně nebýt závislí na Rusku! ;-D

R. Langer 30.9.2021 12:49

Rakušákům bych v zimě neprodal ani kWh! A hned by se vidělo, jak je to jejich přesvědčení pevné. ;-€

R. Langer 30.9.2021 12:47

Už zase? 8-o

R. Langer 30.9.2021 12:46

Jo jo, zrovna v Británii to funguje skvěle, jak je vidět. ;-D

R. Langer 30.9.2021 12:44

To teprve uvidíte, i když my gramotní to ve vyúčtování energií vidíme už dávno. :-P

V. Petr 30.9.2021 12:42

Máte pravdu!

R. Langer 30.9.2021 12:42

Pokud se má společnost rozvíjet, logicky se bude zvyšovat i její spotřeba energie, pokud ovšem nezměníte nějakým zázrakem její běžný chod, tj. základní ekonomickou strukturu.

V. Petr 30.9.2021 12:41

Rumuni mrzli několik let, než konečně postavili Ceausesca ke zdi.

R. Langer 30.9.2021 12:38

Tak raději nebudeme o takovém zařízení nikomu říkat, co? ;-)

R. Langer 30.9.2021 12:37

Ale oni s vámi Zelení Khmérové z celého srdce souhlasí, jenom ty rezervace a zemljanky plánují pro všechny ostatní kromě nich. ;-)