5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Diskuse k článku

EVROPA: Bude líp?

Ale jo, bude líp. Jasně že jo. Protože každá hospodářská krize přeci jednou skončí. Koneckonců statistiky – můžeme-li jim věřit - jasně ukazují, že česká ekonomika už má vrchol své recese za sebou.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
T. Smetana 5.1.2014 22:37

Mylná argumentace, mylná doporučení

Autorka Šichtářová se sice velmi snaží, ale bude se asi mýlit. Jen ve zkratce: Minimálně její argumentace srovnávající Německo a Československo po 1. světové válce je zcestná, tendenčně zjednodušující. Německo a Československo byly tehdy v nesrovnatelných situacích. Ač první stát měl aspirace na vítěze války (a udělal pro to vše myslitelné), cítil se zrazen, pokořen, znemožněn, protože byl poražen ...a nejen to, platil neuvěřitelně vysoké reparace vítězům, které ho zničily; ten druhý jmenovaný stát zradil svého císaře a vysál maximum "šťávy" z (bývalé) monarchie. Kdo asi na tom mohl být lépe? Po této zkušenosti po 2. světové válce byly do poraženého Německa přesně naopak peníze pumpovány. Usmířilo se s Francií. Proto se Německo vzchopilo. Proto je tu euro. Jestli my Češi euro nechceme, je to naše volba, naše blbost. Samozřejmě, že by nám euro velmi pomohlo k odhození "berlí" a postavení se na vlastní nohy. Již není Rakouska - Uherska, není co vysávat, není "šťáva", chtělo by to konečně "dospět" a být rovnocenným partnerem ostatních Evropanů.

V. Vaclavik 5.1.2014 15:09

Co presne, nebo i nepresne se s ekonomikou deje

to nevi nikdo, ani ti u vesel financnich instituci.

Nejlepsim argumentem pro pevnou menu, zalozenou na nejake fyzicke hodnote, je presne a prave ten fakt, ze nikdo chodu ekonomiky plne nerozumime, vcetne tech nejlepsich a kvalifikovanych z nas. Proto bychom meli zavest menu nezavislou na nejakem centralnim rozhodovani a starat se kazdy na svem pisecku o svuj vlastni podil a spolehnout se na volny trh, ktery ac ne vzdy tak dokonaly, jak by si nasi centralni planovaci v nejakych konkretnich, izolovanych udalostech prali, je vzdy v delsim behu neskonale lepsi alternativou.

Uz davno nam klasicti ekonomove podali dukaz, ze ekonomiku z principu neni mozne uspesne centralne ridit (napriklad Mieses - 'v socialismu je ekonomicke planovani v principu veci nemozne'), protoze kazde centralni rizeni, vcetne toho dnesniho menoveho, je de fakto 'socialismus'. 

Jako obvykle, uzitecni hlupaci a zlodeji mezi nami, kterych se vzdy najde dost, vznesou vselijake argumenty proti mene zalozene na nejakem hmotnem standardu, jako napriklad na tom zlate, a jednim z nich byva, ze je mozne, ze nekdo narazi na novy klondajk, ze nalezne valouny zlata a tim zpusobi inflaci... coz je extremne nepravdepodobne oproti jistote ze dnesni financnici si pomoci tiskarny vyrobi sve vlastni klondajky... ale dejme tomu, ze i v dnesni dobe, kdy se ve zlatych dolech tezi denne tuny a tuny zlata, ze nekdo nekde narazi na valouny valejici se nekde na povrchu a bezpracne zbohatne a to tak, ze to zakyva celosvetovou zasobou zlata.

V. Vaclavik 5.1.2014 15:33

Re: Co presne, nebo i nepresne se s ekonomikou deje

Mena kryta zlatem je primo definicne svobodna mena, neni nutne aby ji nejaky stat ucinil pod pohruzkou zakonnych postihu vylucnim legalnim platidlem (legal tender), jako tomu primo definicne musi byt s fiat menami dnesniho sveta. Zlato je pouzivane jako mena z vyberu mnoha jinych moznosti - je mozne pouzivat treba stribro, nebo kombinaci zlata a stribra, nebo jen stribro, nebo i jine drahe kovy. V pripade ze by treba nejaka sopka vychrlila zlatou lavu a pres noc tak zlato coby vzacnou komoditu znehodnotila, na takovou hyperinflaci by trh zareagoval tak, ze prodejci by  prestali za sve hodnoty brat zlato a nejaka banka by hned prisla s menou zalozenou treba na stribre. Ve svobodne spolenosti by nejspis bylo pouzivano hned nekolik men, pricemz ktera by byla ta hlavni by zalezelo na trhu - podobne jake je tomu treba s kreditnimi kartami ruzneho druhu.

Ruzne zeme by mohly pouzivat menu zalozenou na necem jinem, a v pripade ze by ta ceska mena byla necim znehodnocena, tak by se lide uchylili k pouzivani nejake jine, zahranicni meny, treba zalozene na platine.

Kdyz je spolecnost svobodna, muze vam pekar zitra rano odmitnout prodat rohliky za koruny, protoze ty by byly podlozne zlatem a tu noc by nekde nejaka sopka vychrlila horu zlate lavy... pekar neni nici otrok a klidne by mohl odmitnout koruny a brat jedine 'marky', kdyz ty by byly podlozene necim jinym, nez zlatem. Trh kdyz je svobodny, neregulovany, si vzdy se vsim nejak poradi mnohem lip, nez nejaky zlodejsky byrokrat.

V Evrope pred staletimi kolovaly na uzemi statu ruzne meny soucasne a ty ktere byly nejakym zpusobem znehodnocene byly vytlaceny temi, ktere byly pevnejsi. Dnes by se ovsem uz nenosily zlate mince po kapsach, ale jen certifikaty na zlato a mozna mince jako treba dnesni kovove mince, ktere by ovsem nemely vnitrni hodnotu aby je nikdo nepiloval, nebo neosekaval, jako v Anglii za casu Isaaca Newtona, popripade kreditni karty takove certifikaty eliminujici.

Jenze uzitecnym idiotum to nikdo nevysvetli.

M. Prokop 5.1.2014 16:30

Re: Co presne, nebo i nepresne se s ekonomikou deje

Souhlas.

Na zlatý snadard stačí slib, že papír bude na požádání vyměněn za zlato. Jak to také dlouhou dobu fungovalo.

V. Vaclavik 5.1.2014 17:47

Re: Co presne, nebo i nepresne se s ekonomikou deje

Slib patri do stare doby, ale budiz. Hlavne je tu ale volny trh, ktery poskytuje alternativy, pokud nekdo (jako zde provozovatel meny) prestane sliby plnit. S komoditnimi penezy je to jako se vsim, tedy i tady plati to odveke investorske pravidlo, o nedavani vsech vajicek do jednoho kose... zadny trh, ani ten volny neni provozovany nejakymi andeli a ani to neni treba, volny trh se uz sam postara aby tem dobrym kvetla psenka a tem nedobrym nikoli, aspon v delsim behu.

M. Prokop 5.1.2014 18:09

Byla na to petice, ale tehdy byly jiné starosti...

http://neviditelnypes.lidovky.cz/dokument-petice-za-poctive-penize-dr3-/p_ekonomika.aspx?c=A081001_114052_p_ekonomika_wag

V. Vaclavik 5.1.2014 19:26

Re: Byla na to petice, ale tehdy byly jiné starosti...

Diky za odkaz. Dnes jedina strana pro kterou by stalo za to dat ji hlas by byla takova, ktera by mela menovou reformu v programu - zpevnovani meny jak jen by to slo s cilem aby tato byla co nejpevnejsi jak jen mozne s dnesnimi dluhy. Nemuselo by nutne jit o prechod na plne komoditni menu, aspon ne zpocatku. K tomu by bylo treba se dopracovat casem.

V. Vaclavik 5.1.2014 21:14

Re: Byla na to petice, ale tehdy byly jiné starosti...

Dodal bych, ze petice jsou na nic. Na ty dnes nikdo neda ani nahodou. Dnesni fiat meny jsou u korene vseho zla, vposledku vseho, na co si jako obcane stezujeme, a na cem dnesni dluhovy system stoji. Fiat mena je to posledni, ceho se dnesni kolektiviste vzdaji. Bude treba aby prisel poradny ekonomicky vymaz aby se neco mohlo zmenit, anebo prevzetim moci nasilim, ktere by mohlo probehnout mirove, kdyby pro zmenu lide hlasovali demokraticky. Nejake petice jsou smesne a nemuzou vest naprosto k nicemu.

M. Prokop 5.1.2014 22:08

Re: Byla na to petice, ale tehdy byly jiné starosti...

To souhlasím, mají svůj význam jen pro uvedení myšlenky ve známost.

M. Prokop 5.1.2014 22:09

Re: Byla na to petice, ale tehdy byly jiné starosti...

A jen tak mimochodem, všichni autoři oné petice jsou odsud, ze "Psa", ovšem už kdysi dávno, teď už si udělali svůj web.

K. Pavlik 5.1.2014 16:11

Re: Co presne, nebo i nepresne se s ekonomikou deje

Penize podle mne maji jediny ucel - zajistit vymenu zbozi a sluzeb mezi lidmi a k tomu slouzi velice dobre - momentalne Euro i dolar. Kupodivu i mexicke peso. Tyto penize jsou kryte v zasade duverou ve stat (nebo organizaci) ktery je vydava a kryti fyzickou hodnotou nema smysl.

To ze se nekdo snazi pouzit penez na uchovavani hodnot aby az vnucka bude mit vnuky a ti budou potrebovat koupit dum pro svoje vnuky tak k tomu se bohuzel penize nehodi. Ten kdo to nechape na to bohuzel obycejne doplati.

P. Vaňura 5.1.2014 16:28

Peníze, a zejména inflační peníze, nejsou schopny

zajistit výměnu zboží a služeb v delším časovém horizontu, což vlastně nepřímo přiznáváte. Proto např. polské a maďarské banky nebyly svého času ochotny poskytovat hypotéky v "hajzlpapíru," za který považovaly místní měnu. Trvaly na tom, že půjčka musí být nominována ve švýcarských francích. A ty švýcarské franky se dokonce dají použít k uchovávání hodnot.

Když potom Polsko a Maďarsko byly nuceny svou měnu devalvovat, tyto hypotéky se staly celostátním problémem, týkaly se totiž velkého počtu lidí, kteří je najednou nebyli schopni splácet. JENŽE, v inflací postiženém státě si na dům nemůžete, jak ostatně píšete, našetřit a hypotéka se tak stává jedinou, i když riskantní možností.

U měny, kryté zlatem, takovéto problémy nebyly!

Nejlepším prostředkem pro uchovávání hodnot ZŮSTÁVAJÍ drahé kovy, je třeba je ovšem ukrýt tak, aby o nich NIKDO NEVĚDĚL, což platí i pro stát!

K. Pavlik 5.1.2014 18:50

Re: Peníze, a zejména inflační peníze, nejsou schopny

U meny kryte zlatem takove problemy nebyly a proto take se nemohla udrzet - viz USA zlaty standard. Samozrejme ze drzet inflacni penize delsi dobu je blbost. Otec me tety kopil v 1939 dum v Predmosti a pole v Rokytnici za stejnou castku.. Dopadl lepe nez kdyby drzel penize. Dum byl vyborna investice to pole holt ne. Tak uz to chodi, ja jsem napriklad koupil akcie potase - neptejte se jak to s nimi vypada.

P. Vaňura 5.1.2014 20:29

Měna krytá zlatem se neudržela proto, že nedovolovala

skryté zdanění občanů inflací. A vláda, které výběr daní nestačil zlatý standard zrušila. V letech 1870-1910 byla v USA inflace 0,1% ročně.

Dům není vhodná investice, protože ho vláda může zdanit, konfiskovat apod. Dobrá investice je dlouhodobě ta, o které stát neví.

K. Pavlik 5.1.2014 23:24

Re: Měna krytá zlatem se neudržela proto, že nedovolovala

Teta v tom dome cely zivot bydlela takze se to vyplatilo. Koupeni rodinneho domu byla asi nase nejlepsi invvestice. Dobra investice o ktere stat nevi je vyborny napad - jen se blbe hleda. Ja osobne o zadne nevim.

1870-1910 byla v USA inflace 0,1% ročně. - az se ucho utrhlo.

V. Vaclavik 5.1.2014 19:06

Re: Peníze, a zejména inflační peníze, nejsou schopny

Ohledne toho 'delšího časového horizontu' mate samozrejme pravdu, ale to lidi jako tento pan, ktery si nevidi dal, nez na spicku nosu, to nepochopi, nebo to jako zlodeji a nasi primitivni obcane nechteji chapat. Kvuli lidem jako on mame dnes 'dluhove staty', ve kterych obcane jsou veverkami bezicimi v klecovych kolech.

V. Vaclavik 5.1.2014 17:41

Re: Co presne, nebo i nepresne se s ekonomikou deje

Penize kryte fyzickou hodnotou, jako treba tim zlatem, jsou komoditni mena a tak slouzi stejnemu ucelu, jako uchovavani jakekoli jine fyzicke hodnoty - jako treba dum, nebo jiny hmotny statek. Omezovani funkce zlate meny jen na ekvivalent funkce fiat meny je motivovane zlymi umysly. U me jste pane Pavliku zly clovek, nebo nebetycny hlupak, nebo oboji - zly hlupak.

M. Dědek 5.1.2014 13:57

Komu buáde líp a kdy? II

Teorie vševývoje: http://miloslav7.blogspot.cz/2014/01/teorie-vsevyvoje.html

M. Dědek 5.1.2014 13:40

Komu bude líp a kdy?

Markéta Šichtařová má zcela určitě pravdu. Bude líp, ale kdy? Někdo se toho vůbec nemusí dožít. Konkrétně Vám může být líp velmi brzy, když si osvojíte následující teorii: miloslav7.blogspot.cz/.../...

Tato teorie popisuje obecně platnou zákonitost vývoje a změn veškeré dosud známé objektivní i iracionální reality. Popsat a vysvětlit srozumitelným způsobem tuto obecně platnou zákonitost pouze s využitím stávající slovní zásoby se ukázalo prakticky nemožné. Proto, aby bylo možné tuto univerzální zákonitost srozumitelným způsobem popsat a vysvětlit, bylo nezbytné jednoznačně definovat řadu nových pojmů a vytvořit pro tyto pojmy názvy.

Seznámit se s toto teorií a porozumět jí v celém jejím rozsahu je poměrně obtížné a časově náročné. Tuto teorii lze také vnímat jako univerzální návodu k optimalizaci kreativního myšlení. Pochopit tuto teorii bez důkladného osvojení všech v popisu definovaných nových pojmů není dost dobře možné, ale čas a úsilí nutné k pochopení této teorie se každému určitě vyplatí, protože její znalost usnadňuje řešení libovolně zvoleného problému.

M. Dědek 5.1.2014 13:54

Re: Komu bude líp a kdy?

Teorie vševývoje: http://miloslav7.blogspot.cz/2014/01/teorie-vsevyvoje.html

J. Boleslav 5.1.2014 8:43

Výborný a poučný článek

děkuji.

I. Teren 5.1.2014 4:11

Bude lepsie?

Ktovie. Financny svet je plny "expertov", dohadov, conspiracii. V 2008 to bolo zrejme horsie ako sa predpokladalo. V tom roku sa v USA financne kruhy vyhrazali Kongresu vyhasenim vynimocneho stavu, v pripade, ze im nedhlasuju miliardy na ich zachranu.

US Congress rok 2008 Rep. Brad Sherman:

http://www.youtube.com/watch?v=HaG9d_4zij8

J. Kanioková 5.1.2014 2:07

Bude líp ?

Výňatek odjinud - "Hodnoty v zahraniční politice. Intenzivně diskutovaná je také role hodnot v zahraniční politice. S tímto tématem jsou spojeny minimálně dva zásadní problémy.

1. Právě jsem kriticky zmínil vágní formulace jako „vědomí povinnosti vůči druhým“, nebo „euroatlantická civilizace“. Podle mého názoru jsou to bezobsažné floskule, které nelze operacionalizovat. To znamená není možné odvodit od nich konkrétní a pro všechny aktéry, kteří se k nim hlásí, závazné a vynutitelné způsoby chování.

2. Panují hluboká nedorozumění ohledně vzájemné závislosti a pořadí cílů, kterým má zahraniční politika sloužit. Často je přehlížena skutečnost, že hodnoty jako humanismus, racionalismus, sekularismus, lidská práva, solidarita a podobně samy o sobě nedokáží zabezpečit prostor pro své uplatňování. Tyto a další hodnoty lze uplatňovat TEPRVE na základě bezpečnosti a ekonomické PROSPERITY STÁTU.

Úspěšnost a užitečnost zahraniční politiky jako služby národním zájmům nespočívá v jejím souladu s názorovým mainstreamem právě panujícím ve světě, ať již je to cíl konsolidace financí nebo tématika globálního oteplení. Úspěšnost a užitečnost zahraniční politiky není ani přímo úměrná její podřízeností zájmům sousedních nebo partnerských zemí a neodvozuje se ani od věrnosti nějakým nadčasovým hodnotám. Úspěšnost a užitečnost zahraniční politiky spočívá především v její specifičnosti dovnitř i navenek. Moudrá politika vychází z konkrétní situace země, z chování jejích partnerů a konkurentů a volí „na míru doby a země šitý“ a vysoce flexibilní přístup, jehož společným jmenovatelem je pojem rovnováhy a jehož cílem je zvýšit nebo alespoň udržet bezpečnost země a velikost jejího podílu země na světovém blahobytu." Nelze než souhlasit, ne "vize, sny, utopie", ale Zdravý Rozum!

D. Polanský 4.1.2014 20:36

Jenom nechápu,

proč pak koruna vůči euru oslabuje, když tak autorka korunu velebí. Pokud jde o první republiku tak jsme zde měli přes 3 miliony Němců a ty byly hlavním motorem ekonomiky, viz statistické ročenky z ČSR I.

M. Prokop 4.1.2014 21:13

Re: Jenom nechápu,

Neoslabovala by, kdyby ČNB neblbla a netiskla.

J. Boleslav 5.1.2014 8:44

Re: Jenom nechápu,

Přesně tak.

P. Vaňura 4.1.2014 22:54

Ono to není tak pravda, v době krize jsme především,

díky ochranářským opatřením skoro všech zemí, nebyli schopni vyvážet výrobky lehkého průmyslu, který byl umístěn především v Sudetech, což platilo třeba ještě r. 1937, kdy se ve vnitrozemí umístěný těžký průmysl už zotavoval. Československá diplomacie se dokonce snažila, aby alespoň spojenecké státy svá ochranářská opatření zmírnily s tím, že dosavadní stav obrožuje vnitropolitickou stabilitu ČSR. Toto lze doložit dobovými prameny.

J. Boleslav 5.1.2014 10:25

Re: Ono to není tak pravda, v době krize jsme především,

Zajímavá informace, děkuji.

S. Ševeček 5.1.2014 10:24

Re: Jenom nechápu,

Pane Polanský, Vy toho nechápete víc.

Těch 200 miliard, které ČNB natiskla bez odborné monetární argumentace, pouze s floskulemi, že když lidi budou platit za výrobky a služby tak bude líp atp., odteklo de facto do "peněžních zásob" evropských bank, které je tak budou moci půjčit těm nejprofláknutějším státům - Řecku a Německu; přímo nebo nepřímo.

Tímto krokem ČNB současně "realizovala" bez rozhodnutí českého státu (vlády, chcete-li) přístup Česka do záchranného aktu CEB/EU.

Zaplatili to čeští střadatelé. Ti drobnější, kteří mají své úspory a "pilíře".

P. Vaňura 4.1.2014 18:52

Poslední krok centrání banky, kdy byli lidé OKRADENI

o 7% peněz by nebyl možný, pokud bychom platili Eurem. Koruna vlastně padá, "zásluhou" ČNB, více, než euro! Pokud by euro bylo inflační a koruna ne, mělo by euro zlevňovat, což se neděje.