2.6.2024 | Svátek má Jarmil


Diskuse k článku

EVROPA: Bezradná kancléřka

Již vzápětí po poslední „záchraně Řecka“ bylo zřejmé, o jak mocný a univerzální kompromis šlo.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Urban 27.7.2015 10:43

A teď, co s tím

Kdyby Merkelová odmítla v dřívějších letech Řecko krýt, stala by se vyvažujícícm pikoblbem, který odstartoval výbuch. Ke grexitu by došlo už tehdy, možná ne tak závažnému, ale německá kancléřka by byla univerzálním viníkem. A její kritici by svorně tvrdili, že situace by byla mnohem lepší, kdyby Řecko dostalo šanci.

Podobné postoje vedou k problémům i ve sféře čistě hospodářské. Euro je ovšem projekt politický. Takže k nápravě může dojít až poté, co rozhodující většina zúčastněných pochopí podstatu problému.

Němci to už, díky společnému úsilí Merkelové a Syrizy, pochopili. Francouzi budou potřebovat ještě jedno nebo dvě kola. S tím se nedá nic dělat.

Mimochodem, současná pozice Francie je v článku zcela ignorována. To by se dobrému stratégu stát nemělo.

V ideálním případě bude výsledkem krize pokles míry řeckého bordelu a ještě větší pokles euroblbosti. A budem mít EU, která je méně zázračná, ale také méně křehká, než jak jid dnes popisují euro...optimisté. Existují samozřejmě i horší scénáře. Ale nemyslím, že se jiná politika "klíčových aktérů" těmto scénářům vyhnula spíše.

P. Urban 27.7.2015 10:42

Nejprve trochu teorie

Současná Evropa se chová přesně v souladu s vědeckofekalistickou teorií průseru. Průser (grexit) je nezadržitelný, nezničitelný, proniká veškerou hmotou, jakož i silnými skupinami ekonomů. A při průchodu skupinou, která se jej pokusí zadržet, jeho množství nejen nepoklesne, ale naopak logaritmicky vzroste.

Připomínám také, že průserony (elementární částice průseru) se se svými antičásticemi (srandony) kumuluje do tzv. bordelonů. Ty jsou za normálních podmínek neutrální a klidné, za jistých podmínek se ale začínají chovat výbušně (jako atomová puma). Jejich exploze může mít dvě podoby. Jednou je stav, kdy jsou průserony i srandony uvolňovány ve stejných kvantech, takže na jednom místě vzniká průser, na druhém místě z toho mahjí srandu.

Kumulace a chování bordelonů je ovlivněno průserem potenciálním. Ten je dán derivací bordelu B podle blbosti b. V tomto případě jde o bordel řecký a blbost evropskou. (Přesněji řečeno eurooptimistickou.) Vzhledem k hodnotám těchto veličin lze předpokládat druhou formu exploze. Kdy průser vzroste na hodnoty, kdy se už není čemu smát.

P. Urban 27.7.2015 10:41

Tak6e to byli Američané

kteří vybudovali stát s bulharskými (státními) příjmy a výdaji odpovídající vyspělé Evropě? Jak to, prosím Vás, udělali?

O. Uživatel 27.7.2015 10:16

Uživatel požádal o vymazání
P. Schuster 27.7.2015 10:11

Majdan v Evropě

Řecko není ekonomický, ale geopolitický problém prosazovaný USA.

S. Netzer 27.7.2015 10:02

Na vaši jasnozřivost

Merkel samozřejmě nemá.

Nečte ty vaše odkazy. :-(

K. Janyška 27.7.2015 9:16

Možná, že i zničené Německo. Ten, kdo se pokusil ovládnout

Evropu dopadl vždy špatně. A nynější socialistická EU jiným nástrojem, než na ovládnutí Evropy Německem, není... Dzp.

K. Frauknecht 27.7.2015 8:49

Re: Váš názor Vám nikdo nevezme.

A já bych ho rozhodně nechtěl :-)))! Aktivita hlavního proudu sklízí ovoce (trochu nahnilé :-)).

O Angele jinak :-)): "...Nejen její někdejší svazáčtí kolegové, nýbrž i pozdější ministr dopravy CDU Günther Krause to vidí jinak: „Samozřejmě byla tajemnicí pro agitaci a propagandu. A ve své funkci nepropagovala idealistický světový názor CDU, ale marxismus-leninismus. Jako farářova dcera z hlediska prosazování marxismu - leninismu byla hodně užitečná. A to popírá. Ale je to pravda.“..."

Zdroj: První život Angely M., Ralf Georg Reuth, Günther Lachmann

J. Kočí 27.7.2015 8:23

Re: Angela Merkel je mimořádná osobnost

Konečně rozumné slovo. Merkel je mojí nejoblíbenější z politiků. Na rozdíl od pana Kohouta má Evropské cítění a ví, co je dobré pro Evropu jako celek. Řecko se musí zachránit nebo bude zle. Zle pro eurozónu, zle pro Evropu. Česko by na tom prodělalo kalhoty. Evropa musí být silná a silná bude jen když bude jednotná. Někdy mám pocit, že "ekonomové" typu pana Kohouta slouží cizím mocnostem.

F. Kusák 27.7.2015 8:08

Angela Merkel je mimořádná osobnost

a myslím, že i my středoevropané můžeme jí, ale obecně Němcům vděčit za to, že se naše ekonomika, díky našim politikům a pseudoekonomům totálně nezhroutila. Můžeme také Merkel poděkovat, že jako jediný politik, tedy s reálnou politickou silou, zabránila rozhoření válečného konfliktu na východě Ukrajiny. Nikoliv dokonale, ale přeci jen.

Vidět v Řecku jen ekonomický problém a řešení pouze technické, tak to může jen fachidiot a rady typu, že Řecko mělo již dávno z bankrotovat nebo dokonce nadávat na euro, jako kdyby nedělalo dluhy ještě v dobách, kdy euro bylo jen pouhým projektem. Jsou to hlavně lidé s ekonomickým pohledem na věc, kteří tak ochotně zadlužované a neefektivní ekonomice půjčovali. Jak obvykle s panem Kohoutem souhlasím, tak zde to tak jednoduše nevidím. Vinit z toho jen Němce nebo dokonce jediného politika, tak to je myšlení na úrovní paní Švihlíkové.

P. Lenc 27.7.2015 8:04

Já bych

neházel všechno na Merkelovou. Takový Hollande ji svou nebezpečnou blbostí značně převyšuje a nevolené špičky EU se přímo předhánějí, jak předvést svou politickou a ekonomickou negramotnost.Je jen otázka času, kdy se ten domeček z karet, zvaný EU v této podobě zhroutí.

I. Schlägel 27.7.2015 7:53

Re: Třetí varianta. Ekonomická pravidla nepokrývají všechno dění

Tak, tak, zaplaťme Řecku výpalné, ono se určitě polepší. Co se týká reparací, stačí sečíst německé investice do bývalé NDR a připomenout, kam vedly spravedlivě požadované reparace vůči Německu po 1. světové válce.

Z. Rychlý 27.7.2015 7:47

Re: Nemecko a ti ostani blbeckove? Zda se, ze jimi jsme.

Proletáři všech zemí, spojte se !

M. Pivoda 27.7.2015 7:47

Třetí varianta. Ekonomická pravidla nepokrývají všechno dění

"„Platební neschopnost může mít dvě technická provedení. Buď krátké trápení, anebo dlouhé trápení. Prozatím vše směřuje ke druhé variantě. ..."

Třetí varianta, nad rámec úzce zaměřených ekonomických kalkulací: V současné neklidné době (utečenci z Afriky, ...) není strategicky výhodné odkopnout Řecko. Ekonomicky nás Evropany to zase až tak moc nestojí, Řecko je přece jen malá ekonomika ve srovnání s celou EU.

Morální připomínka z historie: Německo nikdy nezaplatilo válečné reparace po 2 světové válce a vybraní němečtí fašisté se pro Američany stali vhodnými partnery v boji proti tehdejšímu Sovětskému bloku (viz začínající studená válka po druhé světové válce).

P. Boublíková 27.7.2015 7:08

Re: Neschopna Merkelova?

Pokud to berete tak, že EU má složit prospěchu Německa, tak máte pravdu.

D. Šimáček 27.7.2015 4:37

a kdo se diví?

němčouři, jednoduše socializovali ztráty komerčních bank na občany celé eu, a teď si ty banky, které už měly  být zkrachované to řecko rozeberou za hubičku . to je stejné jako když lichváři vesele půjčují nějakému troubovi, přesvědčují ho že je to v pohodě, ještě mu za ty peníze prodají předražené šméčko, a pak na něj pošlou exekutora

J. Sinnreich 27.7.2015 2:16

Neschopna Merkelova?

Pokud Nemecko plati za svoje dluhy pouze 0.75%, tak to prece znamena, ze Merkelova je genialni ekonom a ne naopak.

T. Pansky 27.7.2015 1:36

Nemecko a ti ostani blbeckove? Zda se, ze jimi jsme.

Jak zde jiz bylo mnohokrat diskutovano, z prvniho zachranneho balicku pro Recko byly v prvni rade vyplaceny banky Francie a Nemecka, kterym by jinak hrozily bankroty a nebo obrovske ztraty.  Kdo to plati?  Staty eurozony.  Na soucasne "zachrane" Recka se podili i CR, prestoze to nas ministr financi a predseda vlady zapiraji (nebot se boji verejne priznat).  Komu agonie Recka vyhovuje?  Jak doklada autor, je to predevsim Nemecko.  ... Tohle neni EU, ve ktere chci existovat.  To neni spoluprace suverennich statu, to je novodobe vykoristovani.  Ze by se hystorie opakovala?

P. Dvořák 27.7.2015 1:20

Není náhodou nějaká počítačová hra

Beasts and Bumpkins? Zvířata a nemehla!

Ve funkci je opravdu velké zvíře a počíná si jako opravdu velké nemehlo. Nejen vůči Řecku.

J. Kanioková 27.7.2015 1:12

Ano, je to óda na zaslepenost,

sen o Spojených státech Evropy, sen Mitterranda ruku v ruce s Kohlem, kteří prosadili euro. Pak přicházeli další, co slibovali zázraky, Barroso a Van Rompuy, Juncker, Schulz, ale myslím, že nikdo neztratil lesk v posledních dnech tolik, jako Merkelová..

Ausweichen, ducken, weiterwursteln - http://bazonline.ch/ausland/europa/ausweichen-ducken-weiterwursteln/story/11527376

J. Urban 27.7.2015 0:12

Merkel je bezcharakterní svazačka. Už se vidí

v nejvyšší funkci v EU a hodlá kvůli tomu předčasně skončit ve funkci kancléřky, aby stihla kandidaturu. Jde o typicky levicovou političku, politika a s ní spojená moc je jí nade vše. A vše nechá zaplatit ty druhé.