2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Diskuse k článku

EVROPA: Bez dluhů na věčné časy

Začněme pozitivně. Evropští lídři ukázali, že se dokážou dohodnout. Na posledním summitu to zvládli takřka bez rozporů a v rekordním čase (minulé pondělí skončili před desátou hodinou večer). A tady pozitiva pomalu končí. Takzvaný "fiskální pakt", který není doopravdy fiskálním o nic víc než naleštěné střevíce Davida Camerona, můžeme hodnotit mnoha způsoby – například ho ignorovat, jako se to podařilo české delegaci. Jisté však je, že cestu ze současné dluhové krize zkrátka a dobře nenabízí.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Fiala 17.2.2012 9:50

Realita dění v Řecku, konání jejich občanů

""Pokud Řecko nesežene 14 miliard na splátku svých vládních pokladničních poukázek (dluhopisy s tříměsíční splatností), které musí zaplatit v březnu, zkrachuje. A v tom případě čelí celá Evropa neřízenému finančnímu kolapsu.""   Váš závěr je velmi odvážný, vytváří virtuální realitu, a současně vypovídá o vaši neschopnosti vnímat realitu.

Kdo nesplácí v mezinárodním měřítku, viz vlády státu Řecko, stává se mezinárodním lupičem, zlodějem. Vlády Řecka spolu s poslanci rozhodují hlavně o ekonomice státního sektoru a to nedobře, takže vypůjčená Eura prošustrovali a nechtějí splácet. Existuje jasný mezinárodní zákon o ochraně investic (i vlády ČR již mají zkušenosti).  

ŘECKO je velmi komplexní až abstraktní pojem a v úvahách ekonomických, finančních s ním operovat je velmi zavádějící, neb problém je velmi jednoduchý a spočívá ve vztahu věřitel a dlužník a uznávání-vymáhání mezinárodního práva na ochranu investic.

Nejsou to všichni občané Řecka, a vůbec ne ti co konají v soukromých ekonomikách, kteří jsou zadluženi. A mimochodem, tato masa občanů Řecka vytváří větší GDP jak ČR. Vezměme si poučení o tom, jaké vlády (politické strany) nám řídí stát ČR a s jakým výsledkem, dluží již 1500 miliard Kč a ani nevíme u kterého bankovního domu a s jakým úrokem a čí vlastně ty Kč, které banky vyměnili za papírky-dluhopisy, jsou.

B. Rybák 16.2.2012 9:32

Re: Pakt nutí vlády šetřit v době krize

Přesně tak.

M. Prokop 14.2.2012 16:55

Re: Privátní investoři?

Vadí vám pravopis nebo popisovaný fakt?

M. Prokop 14.2.2012 16:54

Re: Privátní investoři?

Je vidět jedna věc, pojem privátní investoři vám není jasný.

Vězte tedy, že jsou to ti, kdo si uložili ty peníze do bank.

J. Václavíková 14.2.2012 15:00

Re: Privátní investoři?

,,byli dluhopisy člena Eurozóny, byli superbezpečné"

Pane Jochu, toto Vás také učili ve škole?

P. Joch 14.2.2012 14:50

Re: Privátní investoři?

Pane Fiala, vidíte, bez GDP to má hlavu a patu. Jenže chybí druhá část příběhu. Proč správci vkladů (penzijní fondy) investovali do Řecka? Protože měli regulacemi nařízenou tu nejbezpečnější strategii, to znamené kupovat státní dluhopisy. Tak nás to učili ve škole. A protože to byli dluhopisy člena Eurozóny, byli superbezpečné. Dělali to všichni bankéři jako stádo, protože všichni vystudovali na svých ekonomických univerzitách to samé - stát nemůže zkrachovat. A každý rok si za své moudré investice rozdělili tučné odměny.

Jenže to není pravda, stát zkrachovat může a brzy to sami zažijeme v přímém přenosu.

Vlády nemají své občany v úctě, to jen politici si předchází své voliče. Kdyby Merkelová odepsala vklady svých důchodců, tak má utrum. Proto budou protahovat agónii Řecka až do úplného konce. Jenže to protahování nás přijde zatraceně draho.

Kdyby Řecko zkrachovalo a vystoupilo z eurozóny v roce 2010, mohla být EU tam kde US - makroekonomicky by vykazovala perspektivu růstu.

J. Hejna 14.2.2012 13:24

Re: Stále ten neřízený bankrot

Tak ať už ten bankrot někdo řídí.

J. Hejna 14.2.2012 13:24

Stále ten neřízený bankrot

R. Langer 14.2.2012 13:02

Re: Záchrana bankrotu nalitím peněz ,

Ano, též mne tento přístup fascinuje... :-D

J. Boleslav 14.2.2012 11:40

Re: Privátní investoři?

Přesně tak, banky žádné vlastní peníze v podstatě nemají, půjčují pouze peníze svých klientů - střadatelů jiným klientům - dlužníkům. A v tom je zakopaný pes, protože pokud takto rozpůjčené peníze zpět nedostanou, což je v případě Řecka téměř jisté, spláčou nad výdělkem tito klienti -střadatelé.. To je snad hlavní důvod, proč se EU snaží, aby Řecko hned úplně nezkrachovalo. Je to ale jen vytloukání klínu klínem, ve svých důsledcích to stejně tito němečtí, francouzští a další bankovní klienti stejně odskáčou. Další půjčování peněz Řecku je jen ohlupováním lidí a oddalováním řešení problému. Naopak, čím dřív se tento problém vyřeší, tím lépe. A takoví "privátní investoři" - banky by nic odpouštět neměli.

V. Kolman 14.2.2012 11:30

Re: Uklidnění trhů

Myslím, že jste pane Mlichu klepl hřebíček na hlavičku. Slova - slova - nic než slova. Stále nové a nové smlouvy a vymahatelnost žádná. Peníze už docházejí, na palubě finančního Titaniku vesele vyhrává kapela.....    Zatím se tedy ještě "obchoduje" s dluhy. Otázkou je, jak dlouho!

     Za pár let může jedna euro-houska stát 10.000,-eur,.......... 1.000.000,-eur...........

Ve své sbírce kuriozit mám několikamiliardové bankovky - nic nového pod sluncem. Tehdy ale byla hyperinflace ohraničená pouze na jeden stát. Osobně nevidím jiné rozumné řešení, nežli to, že počínaje Řeckem, přejdou špatně hospodařící a zadlužené státy na SVÉ národní měny a nepotáhnou euro do propasti. Česko ZATÍM zdárně zvyšuje svůj státní dluh. Nestane-li se zázrak a nebudeme-li mít přebytkové rozpočty, bude naše situace za pár let jednodušší o to, že jsme zatím neučinili "Cimrmanův úkrok vlevo" a máme zatím vlastní měnu. Náš dluh bude skutečně jenom naším českým korunovým dluhem a nebudeme nikomu "socialisticky" pomáhat - nikdo ovšem také nepomůže nám.

P. Pruner 14.2.2012 10:59

důležitá je struktura výdajů

Jen tak bokem poznamenávám, že je důležitá struktura výdajů. Celková čísla mohou být matoucí.

Výdaje do rozvoje , do infrastruktury, pro podporu podnikání atd = rozumné výdaje jsou žádoucí a jejich redukce může jen prohloubit krizi jak autor správně píše.

Naproti tomu výdaje do státní spotřeby je třeba redukovat. Například Řekové už měli snížit počet státních úředníků o 150 tisíc. Neudělali nic a na letošek slibovali minus 15tisíc. Teď se k vysokým číslům zavázali opět......Kdo jim věří ? Teď jim hrozí oficielní krach a tak slíbí všechno. Lidi se bouří a příští vlády budou dnešní sliby postupně rozmělňovat.

V. Mlich 14.2.2012 10:39

Uklidnění trhů

Když nestíháme plnit starou smlouvu, udělejme novou, ještě přísnější! :-) Trhy jen na to čekaly.

V. Mlich 14.2.2012 10:28

Pakt nutí vlády šetřit v době krize

Asi by bylo lepší rozhazovat. Jenže kde na to vzít, když půjčky mají vysoký úrok a tiskárny už nestíhají? Ve skutečnosti nenutí k šetření tento zbytečný pakt, ale to, že jiná možnost není, už je dorozhazováno. A nejvíc to odskáčou tam, kde se i nejvíc rozhazovalo, Řeckem počínaje, ale i v Německu a s nimi to schytáme bohužel i my.

P. Fiala 14.2.2012 9:13

Privátní investoři?

""Privátní investoři, vlastnící řecké dluhopisy v hodnotě okolo 240 miliard eur, původně slíbili odpustit 50 procent dluhu.""

Tato věta, pokud nebude vypsán seznam těch "privátních" investorů je nesmysl a nezjevuje podstatu.

Německé a francouzské finanční domy jsou privátní investoři? Ani náhodou! Jsou to pouze správci vkladů asi tak 90% občanů Německa a Francie, kteří si střádají Eura na horší časy. Hlavním úkolem těchto finančních ústavů je "investovat" ty finance občanů tak, aby se zhodnocovaly a neztrácely na hodnotě, je v nich t.zv. KAPITÁL a politici západnějších států EU vědí co to znamená a jak si ho ochránit, byť byl poskytnut jinému státu, vládě.

A když dlužníci, persony, firmy, vlády - politické strany, nesplácejí stávají se tito dlužníci také zloději. A ty vlády Německa a Francie mají v úctě své občany. Dlužníci vlády řecké musí reagovat, též jejich občané na to musí reagovat. Hlavně masa občanů, jinak sami oni se těmi zloději stávají. Měli by si uvědomit, že to zaplatit budou muset tak jako tak. Snad již příště ty komunisty volit nebudou.

A. Reček 14.2.2012 9:01

To co onen Pakt vyžaduje jsme už dávno podepsali.

Bylo to při našem přijetí do EU. Už tehdy jsme přijali úmluvu o dodržování rozpočtových pravidel. Skutečnost, že řada členských zemí je nedodržovala, je vidět dnes na jejich finančních potížích. A pokud se hovoří o příštích sankcích pro neukázněné země, to není nějaké zavádění otroctví, ale výchovný pohlavek nezbedným vládám!  Všude se musí dodržovat nějaký řád a platí to i do budoucna pro celé EU a eurozónu zvláště.  Také bude zapotřebí posvítit si na nenasytné bankéře a třeba i s lupou dívat se na jejich prstíky!  Vlády jsou od toho, aby sloužily občanům a ne bankéřům.

P. Lenc 14.2.2012 8:24

Re: Na věčné časy?

Pane Venci,situace je opravdu vážnější,než se zdá.Ale opravdu jste přesvědčen o tom,že kroky které EU,potažmo Merkosy a spol.podnikají,je ta správná cesta?Vytloukání dluhu dluhem a totální přiškrcení vnitřní spotřeby zadlužených států může vést pouze ke katastrofě.A myslet si,že České odmítnutí,zatím podmíněné,by bylo tím příkladem,který povede ke zhroucení Evropské ekonomiky je poněkud scestné.

A. Bocek 14.2.2012 7:06

Záchrana bankrotu nalitím peněz ,

je jako záchrana tonoucího vytáhnutím  sebe sama za vlasy.

J. Kanioková 14.2.2012 1:36

Cesta do otroctví..

V. Venc 14.2.2012 1:02

Na věčné časy?

Poněkud si nevím rady, proč autor zvolil pro příspěvek takový nadpis.

Ale podle mého soudu, jednotná fiskální smlouva celé EU má opravdu za úlohu uklidnit trhy. Mnohem větším a důraznějším signálem bude ovšem skutečnost, že fiskální unie je názorově i manžersky sjednocený komplex, který může a bude garantovat proces splácení dluhů jednotlivých států z EU.

Což by se, k vůli nevhodnému příkladu Česka, nemuselo podařit.

Nejde tedy jenom o ledabylý souhlas a společenskou podporu skautskému činu, a o žoviální přání, gesta různých domácích EU exponentů. Situace je vážnější, než se zdá.