4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Diskuse k článku

EVROPA: Až vystoupíme z EU, budeme jako Norsko

Svobodní uspěli ve volbách do Europarlamentu díky umírněné racionální kampani, která upozorňuje na "euronesmysly". Bohužel, řada těchto "euronesmyslů" by se na nás vztahovala, i kdybychom vystoupili z EU. Jsou to totiž předpisy Evropského hospodářského prostoru (EHP), v kterém Petr Mach i Nigel Farage chtějí zůstat.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
A. Ruščák 6.6.2014 11:16

Re: Pane, jste blázen

Jsou věci, které jsou natolik dobré (například poctivost místních, krásná příroda či zrovnoprávnění pohlaví), které mi stojí za to leccos skousnout. To ale neznamená, že o tom, co mi vadí, musím mlčet, že.

V. Novak 6.6.2014 11:13

Ale mně nepřipadá, že by autor Norsko nějak chválil

nebo doporučoval následovat jeho příkladu.

Dokládá, že Norsko musí plnit EUnesmysly (a některé to skutečně nesmysly jsou) plus má ještě své vlastní. A ty EUnesmysly nemůže ovlivnit, protože není v EU.

Ale zdá se, že spousta diskutujících pochopila článek jako výzvu k následování Norska... Takže asi nerozumím česky...

D. Polanský 6.6.2014 11:01

Re: Cesta zpět není.

Elektrikáři trpí budiž, ale co naše účetní, sumárně stovky změn, rok co rok za se nové. A to je vyloženě náš zákon, na koho se vymluvíme? Němci těch změn mají desetkrát méně, o Anglii ani nemluvě, tam se to nehýbe téměř vůbec.

D. Polanský 6.6.2014 10:56

Re: Pane, jste blázen

A pročpak tam vlastně v takové nesvobodě žijete?

J. Mannheim 6.6.2014 10:44

Re: fajn

o lepší životní prostředí by se měli starat všichni, ale připadá mi, že kvůli tomu, abyste mohl nadávat u píva, budete mít raději ovzduší jako v Bombaji nebo Pekingu

J. Mannheim 6.6.2014 10:42

Re: fajn

kde nejsou argumenty, nastupují urážky - zkuste mi nějaké "Hujery" doporučit (nevěřím, že pan Lohniský něco během své role v Marečkovi napsal) , rád si je přečtu, věřím, že Klaus a Bartoš pro Vás urážkami nejsou, možná, že se časem stanou, podobně jako Hujer

A. Ruščák 6.6.2014 10:36

Re: Pane, jste blázen

A abych nezapomněl - nesmíme v Norsku řídit auto registrované mimo Norsko, auta jsou extrémně drahá kvůli dovozním poplatkům (engangsavgift + mva), nesmíme si objednávat léky ze zahraničí, a to jakékoliv, včetně těch, co jsou v Norsku dostupné bez předpisu - kdybych si z Česka nechal domů poslat i paralen, který v Norsku je taky, dostal bych se do pořádného maléru; musíme přijímat evropskou legislativu bez toho, abychom ji mohli tvořit či ovlivňovat, ano, opravdu "skvělé" řešení pro Českou republiku... Nemluvě o tom, že třeba nechám-li si opravit auto ve Švédsku/Německu/Česku či kdekoliv jinde, musím zaplatit při překročení hranic norské DPH 25 % z částky opravy, a pokud mi na to přijdou, že jsem to nechal opravit a nenahlásil jsem to, tak mi hrozí obrovská pokuta, povinnost to zaplatit a udělám-li to opakovaně, tak až 16 dnů vězení. Jinak nedávno jsem byl na finančáku, a jako první mě přivítal plakát "Hotovost umožňuje nelegální aktivity jako práci na černo. Používejte vždy kartu, protože platíte-li hotově, umožňujete zločin." Co dodat...

J. Šimek 6.6.2014 10:35

Re: Podle účasti občanů ve volbách do europarlamentu

Spíš myslím, že ta masa lidí stále nepochopila, jak funguje demokracie a jak v ní mohou využívat právo spolurozhodnout o svém osudu. Prodloužený víkend upřednostnit před volbami - to je stále bolševík ve hlavě.

J. Šimek 6.6.2014 10:29

Re: Klimatolog je náhle politickým expertem :o) Na všechno :o)

Na politologa si hraje klimatolog Kremlík, ne já.

J. Šimek 6.6.2014 10:29

Re: Klimatolog je náhle politickým expertem :o) Na všechno :o)

Propaganda není věcný článek.

A. Ruščák 6.6.2014 10:29

Pane, jste blázen

Já v Norsku žiju a neumíte si představit, jak to běžnému občanu stěžuje život. Nemůžeme prakticky nakupovat z internetových obchodů v zahraničí. Nesmíme do Norska vozit brambory (vůbec). Nesmíme vozit víc, než 10 kg masa a sýrů na osobu. Ceny jsou v Norsku extrémní. Výběr v obchodech vypadá trochu jako za komunistů - tři druhy sýra, pět druhů uzenin, toho typu věci. Až na drobné výjimky celý trh s potraivnami drží mlékárenský kartel Tine a masný kartel Gilde, celé to zastřešené Bondelagem, zemědělským kartelem, který je neuvěřitelně mocný. Norští rybáři jsou velmi proevropští v poslední době, protože dovozní cla do EU jim kazí byznys - 95 % ryb jde na export, a naprostá většina do EU. Co se alkoholu týče, tak neumíte si představit, jak přísná jsou protialkoholová opatření v Norsku. To, co píšete, jsou naprosté žvásty. Nejdřív jsem si říkal, že Vám nebudu odpovídat vůbec, ale trochu času tu ze své dovolené ztratím na to, aby lidi věděli, že lžete, až se Vám od huby práší. Fra de du skriver ser det ut at du kjenner Norge ganske godt, men du driver med lögn hele tiden og skremmer folk med ting som EU "har gjort" i Norge gjennom EÖS-ordningen. Hadde du vaert medlem av Bondelaget, hadde jeg sagt at det er naturlig for deg aa forsvare den situasjonen vi har i henhold til EU. Men du er en tsjekker som aldri bodd i Norge, som vet INGENTING om Norge, som bare skremmer folk i Tsjekkia med ting som ikke er sann. Skam deg og dra til helvete.

V. Novak 6.6.2014 10:28

"Stojí, stojí - kdyby seděl, stejně by nepustil"...

...

J. Šimek 6.6.2014 10:26

Re: kolik EU dlužíme?

To něco je ale stále víc, než tam posíláme ...

J. Šimek 6.6.2014 10:24

Re: Cesta zpět není.

Musel jsem nedávno projít školením a zkouškou na "vyhlášku 50". Bylo nás tam asi dvacet a s pauzou na oběd to trvalo asi 6 hodin. Máme ji všichni a z nějakých extra nepřehledných norem se nikdo nevěšel.

V. Novak 6.6.2014 10:22

Re: Proč ta silná slova?

Jistě, je to věc priorit.

Pro mě jsou ty výhody prioritnější, vy se bojíte nevýhod... To je normální, že má každý jiné priority.

BTW - zločince by měli chytat policajti kdekoli, ne snad jen na hranicích, ne?

J. Šimek 6.6.2014 10:18

Re: Proč ta silná slova?

Xenofobní strach z něčeho, co tu nemáme a chystá se to jen ve vaší makovici. A vaše řešení je zadrátovat čáru na tu vaší noční můru. Je to na tablety, Sevráte.

E. Sevrát 6.6.2014 10:11

Re: Proč ta silná slova?

Vše je vždy otázkou priorit.Jistě by nastala řada nevýhod,které popisujete.Ovšem zase by nám nehrozilo,že nám budou přiděleni utečenci z Afriky,k čemuž dříve či později dojde.Itálie,Malta a Španělsko na to silně tlačí a v podstatě se jim ani nedivím.Také by nám nehrozili i přistěhovalci o které nestojíme,ale pokud mají občanství jakékoliv země EU,nemůžeme je dost dobře odmítnout.Taktéž volný pohyb osob,tedy třeba zločinců kteří třeba někde v Řecku přistanou a pak se již volně pohybují po EU. Žárovky,vysavače atd. jsou sice blbost,ale je to marginální problém.Jak píši v úvodu, je to otázka priorit.Za svoji osobu bych se radši těch výhod vzdal ve prospěch sice méně pohodlného života, ale za větší bezpečnost v ČR.

R. Langer 6.6.2014 10:07

Re: Cesta zpět není.

Ač jsem zcela mimo obor, tak mi ten chaos při povinných kontrolách elektrospotřebičů neunikl, každý rok je něco jinak. Je to jak u blbejch. :-(

R. Langer 6.6.2014 10:04

Re: Nevyhráli ti "oškliví" v několika zemích?

Co není, může být...

R. Langer 6.6.2014 10:03

Re: fajn

Počkat, to snad popisujete stav, kdy v EU zůstaneme!? Alespoň podle toho, kdo tady slibuje ráj na zemi (čistou planetu a energii z větru a slunce zadarmo pro všechny, a to je jenom třešnička na dortu)... :-D

V. Novak 6.6.2014 9:55

Autor KRITIZUJE představu, že bychom si vystoupením

z EU, dokonce i v případě přijetí do EFTA, nějak pomohli.

V. Novak 6.6.2014 9:50

Nevyhráli ti "oškliví" v několika zemích?

Už se někde staví ohrada na LePen nebo Farage?

V. Novak 6.6.2014 9:49

Re: kolik EU dlužíme?

Lež.

V. Novak 6.6.2014 9:48

Českou vládu taky nevolíte.

Ale musí musí získat důvěru voleného parlamentu.

Každý komisař, kterého určí vláda členské země musí projít přes EP.

A EP "griluje" každého kandidáta an komisaře zvlášť, neschvaluje EK naráz, na rozdíl od české vlády.

Takže ano - nevolíme EK přímo, stejně jako nevolíme vládu přímo. Ve které zemi se volí přímo vláda?

V. Novak 6.6.2014 9:43

Máte kandidovat vy.

...

V. Novak 6.6.2014 9:42

Re: kolik EU dlužíme?

Obchoduje se, když zboží splňuje pravidla v zemi dovozu.

I za socialismu, když jsme ze SSSR brali kdeco, ČSSR nedovážela velké spotřebiče napájené ze sítě - SSSR neměl nulák, elektrický samovar nesplňoval normu, směly se dovážet jen klasické na dřevěné uhlí. Jiná věc byla, když si trřeba vrtačku dovezl člověk sám - zodpovídal si za tu elektrickou sesli taky sám.

Takže nebude-li naše zboží odpovídat EUnormám, zbydou ty kecky. Nebo hledat odbyt mimo EU - a plnit tamní normy.

V. Novak 6.6.2014 9:35

Proč ta silná slova?

Norsko chce být v EHP a - aspoň předpikládím - něco z toho má. Pokud chce výhody, musí talky nějaké výhody poskzytnout. Asi se mu pořád ještě vyplatí ustoupit a výhody zachovat.

To má EU zíírat, jak její rybáři nesmějí lovit v norských vodách, zatímco norští v EU ano? Nebo své ryváře vystaví plnému tržnímu prostředí bez dotací - a bude pochvalně kývat na to, že dotované norské ryby je ničí?

EU dělá spoustu pitomostí - třeba ty závazky jak k Xtému sjezdu: do roku X o X% čehosi méně/více. Nebo ta úporná snaha o rozšiřování, když už rozšíření o východ Evropy (ano, i nás) jí dělá problémy. Ale pořád nám přináší více výhod než nevýhod.

Pokud to není pravda - no tak vystupme! Ale nedivme se, že padne (pro nás) schengenský prostor, že padne bezcelní pohyb zboží, že se už jen tak neseberete pracovat v Británii nebo Německu atd.

Nelze čekat jen výhody a nevýhody nechat ostatním, ať se s nimi poperou. A je snad lepší mít možnost o těch "nesmyslech" spolurozhodovat. Zákaz žárovek museli odsouhlasit i naši zástupci. I naši zástupci mohou (spolu)zablokovat výše zmíněné závazky. Norští ne - žádní nejsou.

Z. Rychlý 6.6.2014 9:33

Re: Klimatolog je náhle politickým expertem :o) Na všechno :o)

Tak se temi texty nezabývejte a držte klapačku, politologu z Horní Dolní.

K. Janyška 6.6.2014 8:51

EU se sama rozpadne. Do té doby bude pro nás výhodnější

v ní být... Dzp.

M. Prokop 6.6.2014 8:32

Re: fajn

Začíná to vždy nevinně, útokem na "ošklivé".

Moc čtete Hujery.