3.5.2024 | Svátek má Alexej


Diskuse k článku

EURO: Pan Sobotka má smysl pro humor

Bavorsko, rok 1923. Hitler se již cítí silný, je již obklopen svými budoucími muži první linie. V noci z 8. na 9. listopadu se pokusí o ozbrojený puč a násilné převzetí moci.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Rychlý 22.5.2017 15:06

Re: představme si

Souhlas se vším. Jen bych dodal k tomu lákání. Bývávala kdysi Evropa reprezentovaná EHS a to mi přišlo v té době dobré, patřit do takového celku. Zvlášť, když opakem bylo RVHP.

Celé se to pos*alo až v momentě, kdy hospodářské cíle byly nahrazeny neutuchajícím bojem za lidská práva. Volný trh reprezentovaný trockisty a maoisty je protimluv, neboli oxymorón.

R. Morava 22.5.2017 16:29

Re: představme si

Tak popisujete to samozřejmě přesně. Jen je ještě jedna možnost, chovat se jako ostatní členové toho klubu, což znamená dělat si co chceme a nerespektovat na čem se klub usnense. A dělat jen to, co je pro nás výhodné. Pro nás je v tomto klubu výhodný volný trh a ještě hypotetická a minimální ale přesto možnost trochu klub ovlivňovat. Jakmile klub opustíme, stejně se budeme muset podle jeho pravidel chovat dál. Nejsme tak velký stát, ani trh abychom byli na tom klubu po vystoupení nezávislí. Raději se nechme vyhodit. Pokud nás z toho klubu vyhodí pro nerespektování jejich nesmyslných pravidel, bude morální výhoda na naší straně. Oni budou ti zlí...

Samozřejmě legrace končí při jediném nuceně přijatém migrantovi a pokud by z nás jako pokutu skutečně vytáhli peníze, které by převyšovaly to co z EU dostaneme. Pak by nutnost odejít nastala. Ale k tomu si musíme zvolit politiky, kteří budou tlačit na EU a ne kteří se nechají tlačit. Takže je to vše na nás, ne na "Bruselu". V každém případě být připraveni na opuštění klubu, ale zatím se to ještě dá řešit "Švejkovsky".

Z. Rychlý 22.5.2017 20:30

Re: představme si

V tom klubu se ale nedá dělat jen to, co je pro nás výhodné. Tam se MUSÍ dělat na čem se soudruzi usnesou, jinak s námi zahájí řízení.

Tlačení na členy EU parlamentu je bezvýchodné. Jediný kdo po nich jde je Mach a je naprosto osamocen v té vysokým platem zkorumpované squadře.

Jediné, co tady můžeme udělat, je uspořádat referendum o setrvání ve stávající formě EU. To je ale hazard, protože by si s námi ti hlavní pomstychtiví bruselisti pohráli, jako kočka s myší. Takové je srovnání velikostí a významu. Čexit je kvalitativně něco jiného než Brexit. V realitě a praxi jsme odsouzeni k čekání za bukem a pozorování, jak se činí někteří rektální speleologové. Alespoň pošklebování se Brexitu bychom se měli zdržet a fandit, aby to dopadlo smířlivě.

Jsem zvědav, jestli se dostaneme k bodu, v němž nebudeme čistí příjemci, ale naše odvody se vyrovnají dotacím. Pak z EU nedostaneme jiné peníze, než ty naše odevzdané, snížené o solidní náklady na bruselskou věrchušku. V té chvíli snad i eurohujerům dojde, že ty dotace z Bruselu, jsou naše vlastní peníze jen opatřené visačkou na co je smíme použít. Samozřejmě doprovázené nadšeným hýkáním, a líbáním milostivé štědré ručičky.

L. Severa 22.5.2017 9:54

Dvourychlostní Evropa ?

Rád bych se dověděl jak to bude fungovat v praxi. To budou některé státy obchodovat jen mezi sebou, budou mít svůj MF, Eura a svá nařízení, potažmo ti ostatní se budou moci vrátit k tradičním žárovkám ?

J. Šimek 22.5.2017 11:50

Re: Dvourychlostní Evropa ?

K tradičním žárovkám se vracejí jen magoři, dvourychlostní EU na to nemá vliv :o)

Stačí si skáknout dio asiašopu a koupit vyhřívací kouli, jestli po tom tak bažíte :o)

R. Tesařík 22.5.2017 11:53

Re: Dvourychlostní Evropa ?

Píšete o něčem jiném..jako obvykle.

M. Prokop 22.5.2017 17:42

Re: Dvourychlostní Evropa ?

To je jeho proslulou chápavostí.

Z. Koutecký 22.5.2017 17:24

Re: Dvourychlostní Evropa ?

Doporučuji Vám, pane Severo, přečíst si publikaci "Bílá kniha o budoucnosti Evropy" (vydala Evropská Komise a je dostupná na internetu). Brusel pokládá za nejlepší uskutečnit scénář č. 5, i když nevylučuje salámovou metodu, tj. začít třeba scénářem č. 4. apod. Cílem je v každém případě úplná "integrace" všech členských států do jednotné EU, která bude mít jednotnou zahraniční politiku - na mezinárodním fóru ji bude zastupovat jen zástupce EU-, jednotnou fiskální, měnovou a daňovou politiku,jednotnou asylovou politiku,atd. Prostě vytvoření jakéhosi Svazu evropských regionů (asi něco jako SSSR v modrém) do roku 2025. Předpokládá se, že některé státy se integrují rychleji,jiné budou váhat vzdát se většiny své suverenity a tedy pomaleji. Proto se mluví o vícerychlostní EU. Řada našich politiků se chce integrovat fofrem, protože se cítí být pevně spojeni s "tvrdým jádrem" EU a nechtějí přijít o místo v této vybrané společnosti, i když tam budou jen do počtu a na placení účtů.

L. Severa 22.5.2017 21:21

Re: Dvourychlostní Evropa ?

Díky, pane Vydro, tu "Bílou knihu" si přečtu, i když z Vašeho příspěvku je zřejmé, že by se měla jmenovat "Černá..."

M. Valenta 22.5.2017 8:40

Vašich pět prvních odstavců a vlastně i celý

článek se dá hezky použít na tandem Zeman/Babiš. Jinak, že všechno jednou skončí(včetně naší sluneční soustavy) a nezřídka průšvihem, je taková větička o ničem.

M. Pivoda 22.5.2017 8:11

Česko přejde na Bitcoiny

To je ta nejlepší finanční investice.

R. Langer 22.5.2017 9:02

Re: Česko přejde na Bitcoiny

Tak určitě... :-D

J. Vavruška 22.5.2017 9:18

Re: Česko přejde na Bitcoiny

V rozměrech celých ekonomik nikdy nikdo nepřejde na Bitcoiny. Kapacita bitcoinové sítě je cca 7 transakcí za sekundu - to by nestačilo ani na provedení všech plateb v Česku. Navíc je bitcoin hrubě neekonomický (mining je opatření, které má zabránit hyperinflaci bitcoinů, ale v důsledku vede v pálení elektřiny bez pořádného ekonomického důvodu - je to tak trochu samoúčelné).

Kvůli dvěma výše zmíněným omezením - nízká propustnost a vysoké náklady - už jsou dneska náklady na bitcoinové transakce tak vysoké, že se pro malé částky v podstatě nevyplatí. Byli byste ochotni platit 20 korun za převod nebo platbu kartou? Navíc s tím, že budete několik hodin čekat, jestli se transakce zapíše do chainu nebo ne?

Bitcoin je zajímavý a fungující prototyp, ale serioznímu použití zabraňují jeho limity.

Z. Rychlý 22.5.2017 10:01

Re: Česko přejde na Bitcoiny

Pro mafie zatím ideální měna, ta pomalost a náklady zločincům moc nevadí. Obecně měnou může být cokoli v co mají účastníci transakce důvěru. Bitcoin má důvěru v tom, že jeho edice není v moci politiků. Proto ho tito nemají rádi, proto se neujme jako fiat měna. Taky jeho omezené množství neumožňuje růst ekonomiky na základě dluhu. Ono zadlužit se není vždy totálně negativní věc. Jde o to na co půjčené peníze použijete a zda je splatíte. Elektronické problémy s bitcoinem a náklady by se v čase daly vyřešit, ale ty principiální ne.

O. Uživatel 22.5.2017 11:32

Uživatel požádal o vymazání
Z. Rychlý 22.5.2017 12:01

Re: Česko přejde na Bitcoiny

K růstu ekonomiky nutně potřebujete peníze ve formě půjček. Zdrojů v současných měnách mají banky téměř neomezeně, protože tam peníze vznikají "z ničeho". Přesto je tam účetnictví a strany má/dáti dal, které je nutno dodržovat, jinak půjde důvěra v měnu do kopru. Půjčit v bitcoinech nejde, protože bitcoiny vznikají jinak a banka to v hrsti nemá. Tudíž bez podvodu by půjčit nemohla. Kdyby ekonomiky měly jen omezené množství "peněz" na půjčování a musely s další půjčkou čekat na splacení předchozích půjček, bylo by to sice hezké, ale růst by byl hodně pomalejší. Tenhle problém není jen problém bitcoinu, ale i zlata. Proto je nereálné vrátit se i k měnám podložených zlatem. Omezené množství peněz růst nezastaví, ale výrazně limituje. Otázkou je morální rozměr růstu jako modly, ale na to odpověď neznám.

O. Uživatel 22.5.2017 12:44

Uživatel požádal o vymazání
Z. Rychlý 22.5.2017 15:53

Re: Česko přejde na Bitcoiny

Peníze jsou v drtivé míře prostředkem směny, nikoli zbožím. Samotná bankovka má hodnotu potištěného papírku, případně hodnotu sběratelskou. Peníze jsou "jen" reprezentantem vztahu mezi výrobcem (dodavatelem) a spotřebitelem. Všechny centrální banky se snaží udržet hodnotu měny konstantní (plus mírná inflace). Teoreticky to řídí vydáváním dalších peněz tzv. kvantitativním uvolňováním (devalvace), nebo z oběhu finance stahují (revalvace). O tom druhém už jsem dlouho neslyšel, to první probíhá v masovém měřítku.

O. Uživatel 22.5.2017 17:05

Uživatel požádal o vymazání
Z. Rychlý 22.5.2017 19:59

Re: Česko přejde na Bitcoiny

Ano, v tom je rozpor. Peníze směnu umožňují fyzicky, ale nejsou v transakci tím hlavním, můžou být nahrazeny kartami, diamanty, zlatem, velbloudy, čímkoli, čemu ti dva důvěřují a stejně to hodnotí. Peníze nejsou zbožím, nemůžete si koupit deset deka tisícovek, ani si je nemůžete doma vytisknout.

S ostatními větami souhlasím, neříkám taky nic jiného.

P. Vaňura 22.5.2017 13:45

V době mezi lety 1870 a 1910 byl dolar směnitelný za

zlato a inflace činila 0,1% ROČNĚ. Přesto právě v této době zaznamely USA nebývalý hospodářský rozmach. Také britská libra byla v době ekonomického rozmachu země směnitelná za zlato.

Snaha o růst je naprosto přirozená a je to pouze otázkou CENY. Pokud je cenou růstu pouze odhození nějakých ideologických blábolů, pak jsem pro růst všemi deseti!

Z. Rychlý 22.5.2017 14:28

Re: V době mezi lety 1870 a 1910 byl dolar směnitelný za

V jedné publikaci (tuším Paul Ryan) popisoval toto šťastné období jako období před založením FED, který měl pečovat o stabilitu $. Tehdy stála láhev Coly několik centů. Jak dopadla jeho soustravná "péče" o dolar vidíme kolem. Cola přes všechen technologický pokrok a hromadnou výrobu nestojí pár centů. Snaha o růst je přirozená, a domnívám se, že bankovní páka dejme tomu od 3 do 10, kdy na jeden dolar uložený vkladatelem smí komerční banka půjčit až 3-10 dolarů ve formě úvěru, je rozumný a neškodný. Pokud ovšem banka půjčuje na jeden dolar uložený až 100$ úvěru, pak se jedná o hazard.

Výrazu cena růstu lze rozumět různě. Třeba pokud je cenou růstu závratný státní dluh, pak já tedy pro takový růst nejsem, i kdybyste mi to jako politik zdůvodňoval jak chcete.

Z. Rychlý 22.5.2017 8:05

Paní Šichtařová se mýlí v jednom.

Výroba peněz z ničeho - nikdy neskončí. Dluh se vytluče dalším dluhem a tak to může pokračovat do nekonečna. Je dluh 20% HDP, nebo 150%, nebo 350%, či 1000% ? Nic se neděje, je to jen řada jakýchsi čísel, na kterou si zvykneme. Naši vnuci naše dluhy hravě zaplatí. Čím? No zvýšením dluhu!

Že se v takovém systému nedá spořit? Že se nedá spočítat návratnost investice? Pche! Který trouba ještě spoří? Kdo ještě investuje? Investice už spolehlivě nahrazují dotace, a nějaký nový státní příspěvek lehce nahradí to hloupé spoření. A takto to může fungovat do nekonečna. Po nějaké době odstraníme papírové peníze a v počítači už ty hrozivá čísílka nějak pozitivně upravíme. Nebo vymyslíme jiné vhodnější kriterium než růst HDP pro posuzování dluhu, kde ty procenta nebudou vypadat tak blbě. Ekonomika a hospodaření už dávno nejsou totéž, a ve "správné" ekonomice je možné všechno. Postfaktická společnost na obzoru!

P. Remeš 22.5.2017 8:16

Re: Paní Šichtařová se mýlí v jednom.

Dluh nemůže růst do nekonečna. Výroba peněz z ničeho vždy skončí v hyperinflaci a skrze ni je dluh "zaplacen" ... prostě bídou a ožebračením všech lidí ... :o(

Z. Rychlý 22.5.2017 8:26

Re: Paní Šichtařová se mýlí v jednom.

To bylo a platilo v minulé válce, v této válce to teď probíhá nějak jinak. Tak masivní výroba peněz nikdy dříve nebyla a přesto - kde je inflace?? Dokonce i ČNB musela intervenovat, aby soudruzi splnili inflační "cíl" !!

Neberte to tak vážně, ale podivnosti tu jsou.

O. Uživatel 22.5.2017 8:34

Uživatel požádal o vymazání
J. Tachovský 22.5.2017 10:25

Re: Paní Šichtařová se mýlí v jednom.

Ale jo muze rust do nekonecna. Cisel je vic nez si ekonomove umi vymyslet.

R. Langer 22.5.2017 9:03

Re: Paní Šichtařová se mýlí v jednom.

Hm, a v tom se právě mýlíte vy a takoví, kteří tomu věří. Končí to mrtvolama.

Z. Rychlý 22.5.2017 10:31

Re: Paní Šichtařová se mýlí v jednom.

Ve skutečnosti mám stejný názor jako vy. Nemusí to končit mrtvolama, to spíš bude nějaká revoluce (bez mrtvol - snad jsme jako lidstvo trochu pokročili). V podstatě jak to píše níže pan Štěpánek.

Ale moje příliš lehká ironie měla vzbudit pátrání po tom, kde je hranice zadlužování, kdo řekne, že král je nahý, a kdy, a co se stane? Taky bych rád slyšel odpověď na otázku, kde že je ta inflace, přestože prachy - €,$ a Kč se opravdu tisknou o sto šest a inflace je minimální !? Natož superinflace. Nějak ty staré poučky přestávají platit. Neválčíme opravdu nějakou dřívější válku? Jedno řešení obřích dluhů už se rýsuje, a bude jím náhrada papírových peněz elektronikou. Pak už občan nebude mít vůbec nic, jeho úspory a dluhy budou ovládat centrální banky centrální změnou nějakých koeficientů a basta! Jako argument pro prosté lidi bude zabírat argument o pohodlnosti, nemusíte se špinit s bankovkami a bude to všechno bezpečné! Nemusíte se o nic starat, politici a stát to všechno zařídí.

Taky je dost možné, že se k té limitě zadlužování ani nepřiblížíme a budeme řešit důležitější životní problémy, třeba ty spojené s náletem kobylek. Některé kobylky ani neuznávají bankovní úrok, a tudíž bankovní systémy jak je známe zaniknou. Prostě minulé války.

O. Uživatel 22.5.2017 11:47

Uživatel požádal o vymazání