20.5.2024 | Svátek má Zbyšek


Diskuse k článku

ESEJ: Jak jsme se stali kolonií

Ilona Švihlíková ve své knize (1) popisuje z levicového hlediska podrobně vývoj po Sametové revoluci. Dovolím si k tomu přidat ještě některé věci, možná novější, možná měně ekonomické, vycházející z dnešní situace.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Jurax 17.4.2019 14:24

Špičkový tuzemský neurochirurg bude mít furt řádově na hodinu víc než náš průměrný pokrývač. Ten neurochirurg ovšem v Německu, kam odejde.

J. Jurax 17.4.2019 14:19

Jenže to loňské sucho je v tomto případě zanedbatelnou částí problému.

Když se brambory nezasadí, nevyrostou. Jenže je výhodnější pěstovat řepku a vozit dotované brambory z Francie, jimž se u nás díky řádově nižším dotacím pro naše pěstitele těžko konkuruje. Navíc řetězce nenakupují u nás, ale doma, podporují vlastní země.

V. Podracký 17.4.2019 14:03

Re: Jste kolonií?

Ano, ženy jsou vychovávány k nezávislosti tak dlouho, až nebude koho vychovávat. Potom samozřejmě přijde islám, který je vlastně opakem a vychovává ženy k totální závislosti.

V. Podracký 17.4.2019 13:57

Jen pořipomínám

že se soudružkou Švihlíkovou v mnoha věcech nesouhlasím, ale tento článek není o celém jejím díle. V předmětné knize má pravdu.

I. Širůček 17.4.2019 13:06

Klause ale neprivatizoval Škodu

nýbrž Poldi Kladno ...

I. Širůček 17.4.2019 13:05

Re: V zásadě souhlas .....

Jasně, a to loňské sucho (kvůli kterému dovážíme třeba ty brambbory) je patrně rovněž dílem EU!

V. Kotas 17.4.2019 11:39

Re: a ty méně lukrativní obory...

Nejen pokrývače, už to začíná.

V. Kotas 17.4.2019 11:36

Re: kolonie

Tak jest.

M. Pivoda 17.4.2019 11:29

Stručná alternativní česká historie

Během listopadu 1989 nedošlo v Českoslovenku vůbec k žádné Sametové revoluci, ale k předem plánovanému překabátění českých komunistů na české kapitalisty, kteří po získání kýženého majetku (privatizací) nebyli se svými získanými podniky a mizernými manažérskými schopnostmi schopni obstát v mezinárodním konkurenčním střetu. Proto pak následoval ten obrovský výprodej českého majetku, který dnes Podracký označuje jako přechod do stavu kolonie.

A. Reček 17.4.2019 11:16

Kolonií jsme také byli.

Když vynechám období německé okupace, tak jsme po únoru 1948 byli do r.1990 kolonií SSSR.

J. Kraus 17.4.2019 10:43

kolonie

Příkladné byly kolonie britské, méně organisačních schopností se projevovalo v koloniích francouzských, Němci třeba nechali žít domorodce zcela po svém, všude ale byla snaha hospodařit a zvelebovat. To byla tehdy výrazná vlastnost bílého muže. Největšího rozkvětu kolonií bylo dosaženo v okamžiku, než se vlivem štvaní USA a SSSR začaly bouřit, rozpadat a získávat samostatnost. Zůstaňme ale doma. Ani v dobách nejtužšího socialismu by nikoho ani vzdáleně nenapadlo, že by se pod velením SSSR mohla dít taková zvěrstva jako později pod velením Západu. Kromě toho řadoví Sověti říkali "ne vy od nás, ale my od vás se učíme" a hleděli jsme na sebe s vlídností a respektem. Jedna z prvních zkušeností po Listopadu byla, že německý technik českým technikem pohrdá. A když si Škoda Plzeň dovolila koupit německou firmu Maylamid, no, slovo nenávist už nenávistníci zprofanovali, byl jsem v tom Oberurselu rád, že nejsem ze Škodovky. Mnoho našich podniků na tom nebylo zdaleka tak zle a představovaly by konkurenci, proto musely být za účasti dosazených škůdců a za úsměvu ostatních, opilých rohlíkem svobody a v euforii Humanity, Pravdy a Lásky, zlikvidovány. Byl jsem v té době náhodou na návštěvě v Čáslavi, provázel nás vrátivší se český exulant, dal si vysvětlovat současnost asi deseti tehdejších výrobních závodů (jejich historii znal) a postupně říkal "tohle je konkurence, to půjde pryč". Velká legrace. Dnes z těch deseti funguje tuším jen pila.

Nové vždy roste na troskách starého. Neprodlužujme agonii a hleďme vpřed třeba s Tomášem Halíkem do světa, v němž se zlomek přeživších o sebe jistě nějak postará, možná s myslí radostnější než ji media formují nám.

S. Netzer 17.4.2019 10:38

Re: Smutné čtení,

Smutné počtení jsou taky vaše moudra.

S. Netzer 17.4.2019 10:29

Jste kolonií?

Tak to abyste se těsně přimkli k mocnému dubisku na východě, protože snad nejhorší ze všech nevýhod závislosti ČR na Západu je, že "ŽENY JSOU VYCHOVÁVÁNY K NEZÁVISLOSTI"!

:-)))) Tak jsem se už dlouho nezasmála. Autor je určitě zavilým nepřítelem ortodoxního islámu, jako každý správný český vlastenec.

K. Janyška 17.4.2019 9:56

Ano, jsme kolonií Německa skrze EU.

Píši to tu roky a dokonce argumentuji vždy nejvyšším věděním lidstva, kompozitivní teorií. O které bohužel nikdo nic neví a nevíte. Až na pár jedinců na světě... Dzp

M. Mikulec 17.4.2019 9:40

Re: V zásadě souhlas .....

Souhlas. Teď se po EU podle jejich kvót přemisťuje zboží naprosto zbytečně a hloupe, a pak máme předstírat ekologii, v kamiony zasekané EU.

M. Mikulec 17.4.2019 9:38

Odliv mozků

je nahrazován přílivem holých zadků.

Po Listopadu si zde přece Západ nemohl nechat vyrůst konkurenci. Václav Klaus dělal, co mohl, pro naši zemi. Havlové a podobní nepraktičtí multikulti snilkove mu v tom vůbec nepomahali. Zasadil se o tradiční systém politických stran, zatímco Havlova nepoliticka politika ma teď zejména v EU velké zastánce: nikým nevolene nevládní skupiny ovlivňují naše životy a pletou se do politiky zadními dveřmi.

Z. Klouček 17.4.2019 9:20

Univerzalismus a globalizace

úzce souvisí s rozvojem komunikační techniky, dostupnou dopravou lidí i věcí a přijetím angličtiny jako v zásadě univerzálního jazyka; tomu se pořád ještě říká pokrok. To jsou ovšem jevy z pozice Česka nezměnitelné. Změnit to může sotva něco takového jako volby či národní uvědomění (jakkoliv je třeba pro mne vysokou hodnotou), stěží i nějaký derivát hnutí žlutých vest. Obávám se, že změnu způsobí až opravdu velký třesk typu přírodní katastrofy či velké války, což si ale sotva může někdo přát.

Š. Hašek 17.4.2019 8:45

V zásadě souhlas .....

Za RVHP jsme dováželi soustruhy z Bulharska. Ale i Husákovi bylo blbé dovážet 65% brambor do Humpolce, jak dnes po té naší "europeizaci".

Jako příklad. Zkráceno, zjednodušeno.

Naši mnozí politici se chovají stran štrasbrusele, jako když do domácnosti dofrčí panovačná tchyně, všechno by ráda překopala ............ a přiveze cukrátko dětem, dceří postarší maso a zeťákovi rum ve slevě (který on v životě nepije). Všímáte si Jourové, jak promlouvá k občanům v rozhovorech???? Já velice pečlivě. Nadutá až běda, proč ne, postaví naše poslance do haptáku.

Na kooperaci v Evropě by stačila desetina štrasbrusele. Možná patnáctina, pouze s podpisovým právem.

J. Roškota 17.4.2019 8:45

Ilona Švihlíková

Rád paní docentku Švihlíkovou poslouchám, ale stojí za to si vzpomenout jak před časem velmi chválila ekonomické reformy Hugo Chavese. Moc by mě zajímalo, jaký má na ekonomický vývoj ve Venezuele názor dnes.

Řekl bych že je to podobné jako s Marxem který provedl velmi zajímavé, ale zavádějící ekonomické analýzy. Je dobré být s Marxismem seznámen. Není dobré se jím řídit.

V. Kříž 17.4.2019 8:43

a ty méně lukrativní obory...

se záhy stanou velice lurativními a až bude hodina práce průměrného pokrývače podstatně vyšší, než hodina práce špičkového neurochirurga, ti, co se cpali na molekulární kvantovou deskriptivní sociologii a budou bez práce, si začnout v zoufalství rvát vlasy.

J. Svoboda 17.4.2019 6:39

Spiknutí :o)

V. Kotas 17.4.2019 6:16

Nevlastníme ani pitnou vodu, další

důkaz, že jsme kolonií. Nejsme jako oni, bylo heslo novodobých svazákůˇ. Opravdu nebyli, výsledek zažíváme.

Z. Rychlý 17.4.2019 6:03

Já s panem

Podrackým v zásadě souhlasím. Jen ten akcent na růst počtu obyvatel s autorem nesdílím. Mám jisté pochybnosti při hodnocení úbytku občanů a jejich nahrazování lidmi odkudsi. Mě ta hrůza z úbytku nepřijde tak fatální, jako autorovi. I s menším počtem lidí v zemědělství bychom byli schopni národ uživit. Pokud tomu tak v současnosti v některých oblastech není - je to způsobeno politikou, nikoli objemem pracovní síly. V průmyslu je dnes nějaký nedostatek pracovníků, ale čísla varují. Nebude jich v příštích letech pár desítek tisíc na pracáku?

A nahrazovat odliv mozků přílivem nahých prdel.í, to není dobré řešení

O. Zuckerová 17.4.2019 0:23

Smutné čtení,

ale je to tak. Jen bych namítla, že "ekonomická realita nás donutí přijmout časem i lidi s odlišnou kulturou", tak to tedy nevím, většina příchozích "s odlišnou kulturou" se projevuje odlišností od původního obyvatelstva tím, že okamžitě chňapne po štědře rozhazovaných sociálních dávkách a posléze se věnuje celoživotnímu lenošení(v lepším případě). Merkelovou taky nijak neomlouvá její snaha po přílivu mužných zjevů cizokrajného vzhledu za účelem vylepšení národního genofondu,ona si prostě chtěla dovézt další, tentokrát vlastní doživotní voliče.