4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Diskuse k článku

ESEJ: Jak jsme se stali kolonií

Ilona Švihlíková ve své knize (1) popisuje z levicového hlediska podrobně vývoj po Sametové revoluci. Dovolím si k tomu přidat ještě některé věci, možná novější, možná měně ekonomické, vycházející z dnešní situace.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
K. Salajka 17.4.2019 20:22

Re: Jste kolonií?

Když seběhnete z Montmartru (kopec křesťanských mučedníků) kolem tržnice dojdete do čtvrti která připomíná pražský Žižkov v dobách zašlé slávy. Je v ní kostel svatého Diviše, kde ty hrobky králů jsou. Je obklíčen muslimy, kteří hluboce a upřímně pohrdají každým, kdo je ateista, kdo se hlásí ke křesťanství. Když je usmrcen nějaký civilista, který se hlásil k Davidově hvězdě, propuká zde veselí. Pejsek tam nezaštěká.

Buďte svá a nezávislá tam - dejte si prostě kávu v kavárně. Svobodu můžete otestovat, když si budete pohrávat náramkem z klokočí.

Máte pravdu - tady ještě nehořelo, ale lidi se tam chodit bojí.

Zelený strom života, šedá všechna teorie.

S. Netzer 17.4.2019 20:58

Re: Jste kolonií?

To není žádný "kostel svatého Diviše, kde ty hrobky králů jsou", ale krypta umučeni sv. D., experte.

K. Salajka 17.4.2019 21:50

Re: Jste kolonií?

Hrobky dosti často bývají v kryptě. Obvykle se hovoří o kapli sv. Diviše. Přesná replika je v Bratislavě, kam to mám blíž a je tam zatím bezpečněji.

Kaple je obvykle menší kostel občas pro určité společenství, řeholi, slouží zvláštnímu účelu a pod. Dosti často zřizuje kapli světská vrchnost - např. Betlémskou kapli ( ta ale pojme 3000 lidí).

V principu jde nepochybně o prostor sloužící k setkání věřících křesťanů a to je oč tu běží.

S. Netzer 17.4.2019 22:15

Re: Jste kolonií?

Budova se jmenuje Crypte du martyrium de saint Denis a ne Chapelle du ...

Nic jste nedokázal, jen planě žvaníte.

K. Salajka 17.4.2019 22:56

Re: Jste kolonií?

„Katedrála s hroby francouzských králů se nachází v muslimské čtvrti a církevní slavnosti i mše se odehrávají pod policejní ochranou,“ sděluje na okraj pohromy francouzské národní katedrály Notre-Dame Alexandr Tomský v Parlamentních Listech dne 17.4.2019. Čili, lžete vy, když píšete, že tvrdil, že hořela katedrála s hroby. Vaše tvrzení, jako by tam šlo jen o kryptu, je pitomost. Součástí komplexu je basilika, kde se scházejí křesťané, kteří čelí projevům nevraživosti ze strany obyvatel muslimské čtvrti Paříže, která podle Vás a těch, kdo Vás platí, (nebo máte jinou motivaci ?) neexistuje, poněvadž se tam nesmí narušovat soukromí muslimů a fotit je.

I když si hodíte na hlavu hidžáb, káva Vám v té čtvrti nebude chutnat, když už Vám ji náhodou dají.

J. Sedlář 17.4.2019 23:03

Re: Jste kolonií?

Nesserte, zatím jste dokázala zabojovat o název lokace. To slovíčkaření, na kterém tak selektivně lpíte vám ale u BvF moc nešlo. Co ten úřad tedy hlídá ? Verfassung - což neexistuje, pak je zbytečný nebo Grundgesetz, pak je blbě pojmenovaný a neplní úkol ? PS: Bezpečně tedy víte, kde to je a kam se vydat. Tak padejte. Pokud se vrátíte, sdělte detaily.

J. Kanioková 18.4.2019 11:54

Nekrmte trolla

K. Janyška 17.4.2019 9:56

Ano, jsme kolonií Německa skrze EU.

Píši to tu roky a dokonce argumentuji vždy nejvyšším věděním lidstva, kompozitivní teorií. O které bohužel nikdo nic neví a nevíte. Až na pár jedinců na světě... Dzp

M. Mikulec 17.4.2019 9:38

Odliv mozků

je nahrazován přílivem holých zadků.

Po Listopadu si zde přece Západ nemohl nechat vyrůst konkurenci. Václav Klaus dělal, co mohl, pro naši zemi. Havlové a podobní nepraktičtí multikulti snilkove mu v tom vůbec nepomahali. Zasadil se o tradiční systém politických stran, zatímco Havlova nepoliticka politika ma teď zejména v EU velké zastánce: nikým nevolene nevládní skupiny ovlivňují naše životy a pletou se do politiky zadními dveřmi.

Z. Klouček 17.4.2019 9:20

Univerzalismus a globalizace

úzce souvisí s rozvojem komunikační techniky, dostupnou dopravou lidí i věcí a přijetím angličtiny jako v zásadě univerzálního jazyka; tomu se pořád ještě říká pokrok. To jsou ovšem jevy z pozice Česka nezměnitelné. Změnit to může sotva něco takového jako volby či národní uvědomění (jakkoliv je třeba pro mne vysokou hodnotou), stěží i nějaký derivát hnutí žlutých vest. Obávám se, že změnu způsobí až opravdu velký třesk typu přírodní katastrofy či velké války, což si ale sotva může někdo přát.

Š. Hašek 17.4.2019 8:45

V zásadě souhlas .....

Za RVHP jsme dováželi soustruhy z Bulharska. Ale i Husákovi bylo blbé dovážet 65% brambor do Humpolce, jak dnes po té naší "europeizaci".

Jako příklad. Zkráceno, zjednodušeno.

Naši mnozí politici se chovají stran štrasbrusele, jako když do domácnosti dofrčí panovačná tchyně, všechno by ráda překopala ............ a přiveze cukrátko dětem, dceří postarší maso a zeťákovi rum ve slevě (který on v životě nepije). Všímáte si Jourové, jak promlouvá k občanům v rozhovorech???? Já velice pečlivě. Nadutá až běda, proč ne, postaví naše poslance do haptáku.

Na kooperaci v Evropě by stačila desetina štrasbrusele. Možná patnáctina, pouze s podpisovým právem.

M. Mikulec 17.4.2019 9:40

Re: V zásadě souhlas .....

Souhlas. Teď se po EU podle jejich kvót přemisťuje zboží naprosto zbytečně a hloupe, a pak máme předstírat ekologii, v kamiony zasekané EU.

I. Širůček 17.4.2019 13:05

Re: V zásadě souhlas .....

Jasně, a to loňské sucho (kvůli kterému dovážíme třeba ty brambbory) je patrně rovněž dílem EU!

J. Jurax 17.4.2019 14:19

Jenže to loňské sucho je v tomto případě zanedbatelnou částí problému.

Když se brambory nezasadí, nevyrostou. Jenže je výhodnější pěstovat řepku a vozit dotované brambory z Francie, jimž se u nás díky řádově nižším dotacím pro naše pěstitele těžko konkuruje. Navíc řetězce nenakupují u nás, ale doma, podporují vlastní země.

J. Roškota 17.4.2019 8:45

Ilona Švihlíková

Rád paní docentku Švihlíkovou poslouchám, ale stojí za to si vzpomenout jak před časem velmi chválila ekonomické reformy Hugo Chavese. Moc by mě zajímalo, jaký má na ekonomický vývoj ve Venezuele názor dnes.

Řekl bych že je to podobné jako s Marxem který provedl velmi zajímavé, ale zavádějící ekonomické analýzy. Je dobré být s Marxismem seznámen. Není dobré se jím řídit.

V. Kříž 17.4.2019 8:43

a ty méně lukrativní obory...

se záhy stanou velice lurativními a až bude hodina práce průměrného pokrývače podstatně vyšší, než hodina práce špičkového neurochirurga, ti, co se cpali na molekulární kvantovou deskriptivní sociologii a budou bez práce, si začnout v zoufalství rvát vlasy.

V. Kotas 17.4.2019 11:39

Re: a ty méně lukrativní obory...

Nejen pokrývače, už to začíná.

J. Jurax 17.4.2019 14:24

Špičkový tuzemský neurochirurg bude mít furt řádově na hodinu víc než náš průměrný pokrývač. Ten neurochirurg ovšem v Německu, kam odejde.

J. Svoboda 17.4.2019 6:39

Spiknutí :o)

V. Kotas 17.4.2019 6:16

Nevlastníme ani pitnou vodu, další

důkaz, že jsme kolonií. Nejsme jako oni, bylo heslo novodobých svazákůˇ. Opravdu nebyli, výsledek zažíváme.

Z. Rychlý 17.4.2019 6:03

Já s panem

Podrackým v zásadě souhlasím. Jen ten akcent na růst počtu obyvatel s autorem nesdílím. Mám jisté pochybnosti při hodnocení úbytku občanů a jejich nahrazování lidmi odkudsi. Mě ta hrůza z úbytku nepřijde tak fatální, jako autorovi. I s menším počtem lidí v zemědělství bychom byli schopni národ uživit. Pokud tomu tak v současnosti v některých oblastech není - je to způsobeno politikou, nikoli objemem pracovní síly. V průmyslu je dnes nějaký nedostatek pracovníků, ale čísla varují. Nebude jich v příštích letech pár desítek tisíc na pracáku?

A nahrazovat odliv mozků přílivem nahých prdel.í, to není dobré řešení

O. Zuckerová 17.4.2019 0:23

Smutné čtení,

ale je to tak. Jen bych namítla, že "ekonomická realita nás donutí přijmout časem i lidi s odlišnou kulturou", tak to tedy nevím, většina příchozích "s odlišnou kulturou" se projevuje odlišností od původního obyvatelstva tím, že okamžitě chňapne po štědře rozhazovaných sociálních dávkách a posléze se věnuje celoživotnímu lenošení(v lepším případě). Merkelovou taky nijak neomlouvá její snaha po přílivu mužných zjevů cizokrajného vzhledu za účelem vylepšení národního genofondu,ona si prostě chtěla dovézt další, tentokrát vlastní doživotní voliče.

S. Netzer 17.4.2019 10:38

Re: Smutné čtení,

Smutné počtení jsou taky vaše moudra.

J. Jurax 17.4.2019 14:30

No, Merkel se hlavně podělala hrůzou, jak by vypadal její mediální obraz, kdyby přikázala bránit hranice své země. A pak už jenom své fatální selhání svým Wir schaffen das zakecávala.