2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Diskuse k článku

ESEJ: Ekonomie není pro gentlemany

Nositel Nobelovy ceny za ekonomii Paul Krugman a profesor Harvardovy univerzity Niall Ferguson jsou originální, tvořiví myslitelé s výrazným intelektem a patří mezi nejvlivnější dnešní intelektuály

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Jurax 7.8.2015 23:41

No, ekonomie hlavně není exaktní věda.

Přinejmenším zatím není.

Takže i seriózní, uznávaní ekonomové mohou hlásat každý něco zcela opačného, ale ani jeden není schopen dokázat pravdivost svých výroků.

K. Janyška 7.8.2015 14:47

Týká se prý celé společnosti. A co to je,

Pavle Kohoute, ta  společnost? Dzp.

I. Schlägel 7.8.2015 13:17

Politika vládních výdajů

pro povzbuzení ekonomiky je standardní socialistickou cestou do pekel. Průměrný chovatel ovcí to ví, liberální ekonom s prestižním titulem o tom nemá ani potuchy.

V. Němec 7.8.2015 9:58

Ekonomie není pro gentlemany

a o budoucnosti víme všichni veliké hov...!

K. Janyška 7.8.2015 13:43

Re: Ekonomie není pro gentlemany

Budoucnost je nepředpověditelná, její vlastnosti však ano... Dzp.

K. Janyška 7.8.2015 9:11

Ekonomie je pro otevřené mozky. Kdo neovládá

perfektně teorii spontánního řádu a neopírá se o ní ve svých ekonomických úvahách a bádáních  je jen sprostým účetním... Dzp.

M. Pivoda 7.8.2015 9:03

Ekonomové nejsou schopni nahlédnout do budoucnosti

Kohout: "Hari Seldon je fiktivní vědec, který objeví matematické zákony popisující dynamiku společnosti. Vypočítá, že konec civilizace se blíží a nastane 30 tisíc let temna, válek a hospodářského úpadku. ..."

Na rozdíl od Hariho Seldona je technolog Ray Kurzweil reálný vědec, ozdobený nejvyššími americkými vyznamenáními pro vynálezce. Dle technologického prognostika Ray Kurzweila se kolem roku 2029 vyrovná umělá inteligence s inteligencí lidskou a kolem roku 2045 svým výkonem přesáhne souhrn všech lidských mozků na této planetě. Jaké ekonomické zákony budou asi platit potom?

Americký kapitalista Peter Diamandis předpovídá, že lidstvo směřuje k technologickému socialismu, ke světu hojnosti (abundance). (To je samozřejmě ta lepší alternativa.)

Po roce 1989, kdy si čeští překabátění komunisté rozebírali český majetek, utěšovali se, že "ten český majetek se rozděluje na dalších tisíc let". Hm. Vzpomenete si, jak dlouho trvala Hitlerova tisíceletá Německá říše?

B. Rudolf 7.8.2015 8:34

matematika a ekonomie

Občas se ekonomové zlobí, že "matematika v ekonomii nefunguje". Myslím si, že je to způsobeno odlišným způsobem práce. Matematická tvrzení obvykle začínají slovem "nechť", po kterém následuje formulace všech předpokladů, za nichž vlastní tvrzení platí.V ekonomických textech se formulace předpokladů, za kterých dané tvrzení platí, často nevyskytuje.

Má to svou dobrou příčinu. Pokud by to ekonomové opravdu dělali (formulovali co nejúplnější soubory předpokladů platnosti), brzy by zjistili, že by se nemohli vyjadřovat téměř k ničemu. Takto se mohou vyjadřovat k mnoha otázkám. Jenom pak nejsou schopni posoudit, nakolik je jejich vyjádření výstižné a nakolik je to úplný blábol.

K. Frauknecht 7.8.2015 7:35

Dobrý čtení.

Ono to "co by bylo, kdyby" je vysloveně spekulativní mentální cvičení (a N. Ferguson to také tak prezentuje :-)), protože "co by bylo, kdyby" může následovat znovu a znovu.

P. Krugman je typickým představitelem amerického neomarxismu, ale na Asimovovi jsem taky vyrost :-)).

B. Rudolf 7.8.2015 7:01

Nemyslím si, že jde o spor mezi tím, jak by svět měl vypadat

Nemyslím si, že jde o spor mezi tím, jak by "svět" měl vypadat a tím, jaký je. Jde o spor mezi dvěma odlišným způsobem zjednodušenými pohledy na "svět". Víme dobře, že některé aktivity socialistů vedly ve střednědobém výhledu k ožebračování lidí a některé aktivity konzervativců zase vedly k morálnímu hazardu. Navíc, interpretace sporu o charakter ekonomického světa jako sporu o velikost zdanění a sociálních dávek mi připadá absurdní. Nepřipadá vám divné, že ačkoliv se za posledních 60 let ve vyspělém světě dramaticky - mnohonásobně - zvýšila produktivita práce, stále máme 8-hodinovou pracovní dobu? Nepřipadá vám divné, že ve znalostní společnosti patří povolání učitele k nejhůře placeným zaměstnáním? Nepřipadá vám divné, že lidé, kteří nejvíce podporují nadvládu nadnárodních firem nad národními státy, současně nejvíce kritizují integraci národních států do větších celků?

J. Jílek 7.8.2015 0:57

hmmm tuhle míru imbecility překoná leda Molotok Osrpenič

"Stručně řečeno, my, Britové, jsme vůbec neměli zasahovat do první světové (Velké) války, ale ponechat kontinentální spory kontinentu samotnému. Němci by vyhráli a založili by Evropskou unii o několik desítek let dříve, aniž by se odehrála druhá světová válka a holokaust"

.....toto je prý tvořivý myslitel s výrazným intelektem a patří mezi nejvlivnější dnešní intelektuály.......

V. Javora 7.8.2015 8:33

Re: hmmm tuhle míru imbecility překoná leda Molotok Osrpenič

Znáte i nějaká jiná cizí slova?

P. Bures 7.8.2015 10:01

Re: hmmm tuhle míru imbecility překoná leda Molotok Osrpenič

Mno, přečtěte si ty knihy, ideálně v originále. Skutečně jde o dost dobrého myslitele. Komentováním jednoho citátu prokazujete sice imbecilitu, ale ne autorovu..

J. Jurax 7.8.2015 23:46

Re: hmmm tuhle míru imbecility překoná leda Molotok Osrpenič

No, on to tvořivý myslitel s výrazným intelektem opravdu je, byť s tím patrně nesouhlasíte. Četl jste od něj něco?