28.4.2024 | Svátek má Vlastislav


Diskuse k článku

ESEJ: Česká ekonomika a byznys v roce 2021

O roce 2021 nelze říci nic zásadního bez pozorného zhodnocení roku loňského. Rok 2020 se zcela vymkl trajektorii, na kterou jsme až dosud byli ve svých životech navyklí. Nebylo to však způsobeno pouze novou nemocí, označovanou covid-19.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
D. Polanský 6.1.2021 9:18

Pravdu máte, ale odmaskování by bolelo. Výrazné snížení počtu státních zaměstnanců, zbrzdění divokého růstu platů v státní sféře, restrukturalizace školství, např. více učňovských škol, méně vysokých pseudoškol, změny v zdravotnictví, např. neležet gratis v nemocnici, aniž bych zaplatil alespoň stravu a lůžkoviny atd. atd.

L. Severa 6.1.2021 10:46

Jestliže jsme se z krize 2008 úplně nezotavili, tak kdy se zotavíme ze současné pandemie která má daleko větší negativní dopady ?

H. Paculová 6.1.2021 17:08

Zeptejte se ekonomky Šichtařové. :-)

I. Mertl 6.1.2021 8:57

Ještě že ho máme, nic lepšího si nezasloužíme! Toho vševěda nafoukaného. A tohleto jsme vítali na pódiu Činoheráku v zimě 89: "Konečně ekonom mezi těmi básníky, dramatiky, filosofy a zkrachovanci z šedesátosmého - to potřebujeme!" Já si dokonce z radosti koupil svetr podobný Klausovu. Mýlili jsme se. Mně to vydrželo do chvíle, kdy jako národovec s podobným slovenským rozbili československý stát bez jakéhokoli pokusu o jeho udržení. Když jsem zjistil, že jeho ekonomická erudice bankovního úředníka stačí tak na citaci Thatcherové, nikoli na skutky jí podobné. Když začal překotnou výrobu domácích milionářů - "potřebujeme domácí kapitál", dříve z velké části veksláků nebo komunistických ředitelů. (Zvláště oblíbenec Kožený se mu povedl. A koneckonců AB se rovněž rodil v té době.) Ne že by to nebyl inteligentní a velmi sečtělý muž (a fešák, co, dámy?). Jen mu velkou část zdravého rozumu spotřebovala láska, láska k sobě samu. A pýcha, pýcha z vlastní brilance. Smutný pomník naší neschopnosti.

D. Polanský 6.1.2021 9:21

Taková byla doba, a každá doba má své "hrdiny". Neviděl bych to tak emotivně.

I. Mertl 6.1.2021 9:39

Snad ano, zvolit si správné vůdce je obtížný úkol. Smutné je, že toho už tak dlouho nejsme schopni. Proto díky za Evropskou unii se všemi jejími nedostatky.

P. Milan 6.1.2021 10:27

Ne Klaus, ale EU je omyl. Ale to vám dojde se zpožděním, nebo taky vůbec.

P. Milan 6.1.2021 10:26

Lžete.

Klaus se jako jeden z mála o udržení Československa snažil i jinak, než jen kecáním. ODS se zúčastnila voleb na Slovensku. Že nezvítězila a že Slováci s Mečiarem v čele potom z Československa fakticky vystoupili, to už ovlivnit nemohl.

Domácí kapitál potřebujeme doteď.

Jen ten závěr sedí: Smutný pomník vaší neschopnosti.

R. Benýšek 6.1.2021 10:50

Nerozumím Vám, zvlášť, když soudě podle toho, že v zimě 89 jste byl v Činoheráku, jste byl v té době tedy již dospělý. Nevím, čemu jste ohledně společného státu věřil Vy koncem roku 1992, ale já jsem již v době války o pomlčku v roce 1990 nabyl dojmu, že významné množství Slováků chce něco úplně jiného nežli skoro všichni Česi, a že to dohromady moc nejde. Pokud by se státní podniky nerozdaly domácím (a vekslákům a ́Koženým ́ je za jistotu desetinásobku prodali jejich noví možní akcionáři, nikoli Klaus - já jsem tehdy vydělal na burze více nežli 60násobek, to bylo poprvé a naposledy, co jsem tam hrál), tak by buď musely zůstat státní (čili třeba mladoboleslavská Škodovka konkurenceneschopná jako předím) anebo být prodány cizincům, což nevím, jesti byste tehdy či zpětně dnes chtěl raději. A Vaše závěrečná, nejspíše ne úplně netrefná charakteristika Klause - narcise podle mne stejně tak dobře pasuje i na tu Vámi adorovanou Maggie.

I. Mertl 6.1.2021 14:09

Již v r.1963 jsem byl v rámci jakési výměnné studentské akci v DDR, spolu s partou vysokoškoláků z Blavy. Celý měsíc jsme byli spolu a probrali přitom kdeco včetně politiky. Na českou politiku měli jednoznačný pohled, cítili se ukřivděně už první republikou včetně Masarykova zrušení slovenského národa, náhradou uherských/maďarských úředníků, ředitelů škol a pošťáků českými, atd. atd. A měli pocit, že to trvá i za bolševika: "a s tím se musí něco udělat!". A tím nemysleli odluku, ale plné zrovnoprávnění/federaci. Byli si vědomi výhod 15 miliónového národa proti miliónovému. Tehdy se nic nestalo. Ani po převratu. Klaus dával vždy přednost jednoduchým řešením před handrkováním, a taky měl vždy, i dnes, zálibu v homogennosti, ba pyšní se jí. A skončilo to protiústavně, možná cesta k usmíření třeba už opravdu nebyla reálná, ale nepokusili jsme se o ni, použil cestu k "homogennímu" státu. A narcismus - politikům vládcovského typu bývá vlastní, ale ti nejlepší, třeba Thetcher, konají, ale Klaus spíš mluvil. Pěkně, no jo.

D. Hulka 6.1.2021 2:30

Rv

J. Brunner 6.1.2021 2:08

R^