1.5.2024 | Svátek práce


Diskuse k článku

ENERGIE: Už vidíme konec tunelu. Je tam zeď

Ta zeď tam je, je pořádná, betonová, natřená na zeleno. A vlak energetiky se na tu zeď řítí stále vyšší rychlostí.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
E. Dvořák 20.9.2022 9:21

... na které nedosáhnou...

R. Meišner 20.9.2022 9:09

přesně popsáno. ovšem nečekejme od vlády, že by cokoliv z navrhovaného uskutečnila. Fialova mantra zní: za vše může minulá vláda a Putin. a to bude opakovat tak dlouho, dokud jeho vláda nepadne. ano, takového máme premiéra. 8-o

D. Krajíček 20.9.2022 8:34

Hlavně Fiala a spol už jen čeká, až to tady klekne, aby se mohli přesunout do Brusele na teplá místečka vyhřátá jinými, leč odcházejícími pícníky.

A. Vlk 20.9.2022 8:33

R^

... thank you very much (poslední citát)... :-):-):-)

F. Navrátil 20.9.2022 8:06

Když ve středověku nastal mor nebo neúroda, uspořádali poddaní procesí se zpěvem žalmů, výkropem a kázáním, že je to vinna satanáše. Pak se vyhlásí půst a prodej odpustků. Dnes, v době energetické a finanční krize, uspořádají europolitici konference plné řečnického cvičení, rozhodnou o posílení dotací a prohlásí, že je to vina Putina. Pak vyhlásí další sankce a prodej emisních povolenek.

T. Hraj 20.9.2022 7:57

Tenhle skvělý a velmi konstruktivní článek jsem na iuhli četl už včera. Byla tam u něj fotka pana Vondráše a pod ní jeho klíčová teze: za drahé energie může Green deal a Energiewende.

Dokud tato věta nebude znít 10x denně v televizi ze všech úst napříč politickým spektrem, tak nebudeme ani na začátku nějakého řešení.

M. Vinkler 20.9.2022 7:49

Poprvé nacházím racionální a logicky konzistentní návrh jak dál s českou energetikou.

Pokud by vláda "měla koule" , tvrdě by tento leitmotiv realizovala v praxi i za cenu škorpení se s Bruselem.

Obávám se však, že Fialova vláda nemá dostatek odbornosti i národní odvahy , aby takový program vzala za svůj.

Škoda, třikrát škoda!

O. M. 20.9.2022 7:48

Naprostý souhlas. Jen mi není jasné, jak půjde i cenově oddělit trh, pokud EK nebude chtít spolupracovat - proč by dodavatel prodával na trhu s nízkými cenami, když může (a zájmy akcionářů, případně paragrafy o péči řádného hospodáře) mu velí prodávat na trhu s cenami vysokými. Vždyť to vidíme už dneska - ČEZ údajně prodává 95 % své produkce napřímo mimo burzu, přesto jsou tyhle prodeje v cenovém vleku těch zbývajících 5 %.

Hlavně je nutné zcela změnit principy obchodování s energiemi (to vámi navrhované rozdělení může být prvním krokem). Lipská burza je vzorový kartel, nebýt to posvěcené EK, už dávno by na to jiná část komise vlítla, jako na nedovolené tržní praktiky.

P. Skřivan 20.9.2022 7:41

Počkejte až dorazí rada on vám vysvětlí že OZE fungovat může že už jsou studie jak ukládat energii a tím se vše vyřeší. A bude mít pravdu jakmile budeme umět uložit energii z OZE na měsíce tak je vyhráno.

Ale má to vždy ALE. Totiž ta technologie ještě není je ve fázi vývoje přesto už zavíráme uhelky a jaderky. Pokrok byl vždy plíživý prostě nejdřív náklad vozil koňský potah pak se objevilo auto ale nějakou dobu tu byl jak kůň tak i auto. Až když auto respektive výhody auta předčily koně ve všech směrech došlo k "odstavení" koňské síly a byla nahrazena silou motoru. Teď momentálně nám aktivisté radí odvést koně na jatka s tím že do dvou let tu bude auto které koně nahradí. Pokud bude někdo z vás ředitel této přepravní firmy tak toto určitě neudělá nevsadí vše na jednu kartu s tím že možná jednou bude náhrada. Bude se ptát co ty dva roky než přijde auto? A můžete se zaručit že to auto opravdu bude? Budu si ho moc dovolit? Co ty dva roky nebylo by lepší koně si nechat a vydělat ještě peníze? A klidně tu napíšu dalších tisíc otázek. Otázek na které aktivista odpověď nezná. Chápete tu totální absurdnost v počínání EU? Ano EU je hloupá nemá otázky klidně na to vsadí osud Evropy.

I. Barton 20.9.2022 7:39

Hezky jste to shrnul.

Díky

P. Hák 20.9.2022 7:35

Docela by mne zajímalo, z čeho autor usuzuje, že "vláda konečně pochopila". Z vládních prohlášení nic takového nevyplývá, priority se zjevně nezměnily.

M. Krátký 20.9.2022 7:20

a jsme v řiti !!!!!! až po uši !!!!!! i s tou žlutomodrou kravinou a hvězdami v kruhu !!!!!!

M. Pecina 20.9.2022 7:18

jsou v podstatě 3 možnosti:

1. EU dostane rozum a upraví trh s elektřinou nějak jak popisujete.

2. EU nedostane rozum a my odejdeme z trhu s elektřinou.

3. EU nedostane rozum a my to budeme doplácet tak dlouho až zkrachujeme.

J. Strakoš 20.9.2022 5:41

Nevím, kde se v autrovi na konci vzala ta pozitivní zpráva - něco jsem v tiskových zprávách přehlédl? Zatím vláda zaplatí odložení problému zastropováním a žene lidi na úřady pro dávky.

A. Renjascu 20.9.2022 0:24

https://www.youtube.com/watch?v=jifPeM7hXGc