18.5.2024 | Svátek má Nataša


Diskuse k článku

ENERGIE: Ten s máslem nemusí být Eurostat

Tempo růstu cen energie v České republice za loňské druhé pololetí, jak je publikoval evropský statistický úřad Eurostat, se nelíbí ani dodavatelům energie, ani vládě. Neboť podle Eurostatu je třetí až čtvrté nejrychlejší v EU, což údajně neodpovídá skutečnosti, která je výrazně mírnější.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Novák 4.5.2023 20:09

Barmské ženy možná, vy evidentně ne. ;-D

Elektřinu stálým zákazníkům účtuje dodavatel podle toho, jaké má sjednané ceny v dlouhodobých kontraktech. Ne podle aktuální ceny na burze, resp. podle ceníku pro nové zákazníky, když ceny letěly nahoru. ;-)

J. Dvořák 4.5.2023 23:03

ČEZ prodává všechnu elektřinu svým zákazníkům napřimo. Tak tu nelži Jidáši. Prostě díky zlodějům a neschopné vládě máme nejdražší elektriku na světě. Na kupní sílu určitě. A přitom jí vyrábíme minimálně z jádra téměř zadarmo. Elektrárny jsou už dávno zaplacené a ty 2 Tatry paliva ročně na každý blok by snadno zaplatil ředitel ze svého platu. A uhelky nabízely státu kWh za 1 Kč když jim odpustí emisní povolenky.

L. Novák 5.5.2023 11:20

Obchodníci nám neúčtují nákladové ceny, SMC (státní maloobchodní ceny) u nás skončily před 30 lety a státní cenový dirigizmus taky.

Zapouzdřenému komunistickému bezmozkovi je tohle vysvětlit nemožné... Že máme NEJDRAŽŠÍ ELEKTŘINU na světě je SPROSTÁ KOMUNISTICKÁ LEŽ!!!

I. Polák 4.5.2023 15:16

Není náhodou problém někde jinde?? Představte si, že by cenovky u zboží v supermarketu vypadaly tak jako vypadají ceníky našich slavných dodavetelů energií?

Myslíte, že ČOIka by jim to povolila???

L. Novák 4.5.2023 16:12

Myslíte tím DVOJÍ CENY na stejné zboží, vyšší ceny pro ty, co nemají VĚRNOSTNÍ KARTU nebo APLIKACI v mobilu? Ty jsou dnes zcela běžné a ČOI k tomu nemá co říct. !!:-)

U energií se jedná o DVOJÍ CENY díky energetické KRIZI (nedostatku na trhu a důsledku cenové paniky), než se zajistí stabilita dodávek z dostupných zdrojů a ceny na trhu se ukliní. Stálí zákazníci PLATÍ CENY na základě dlouhodobě nasmlouvaných objemů dodavatelů (za nejnižší ceny) a noví zákazníci vysoké, protože dodavatel pro ně musí nakoupit DODATEČNĚ za krátkodobé (spotové, burzovní) ceny OBJEM NAVÍC nad dříve dlouhodobě sjednané množství za nízké ceny.

Tento stav vedl v loňském roce (resp. PO ZAČÁTKU ZDRAŽOVÁNÍ v roce 2021 - viz Bohemia Energy) k výraznému rozdílu cen pro stálé zákazníky a zákazníky nové. No a EUROSTAT díky použité METODĚ SBĚRU DAT spočítal aktuální nabídky cen pro nové zákazníky a z nich vytvořil cenové statistiky, které ZCELA EVIDENTNĚ nemohou sedět se skutečnými cenami Z PRODEJE STÁLÝM ZÁKAZNÍKŮM na základě dlouhodobých smluv.

V okamžiku, kdy CENY ZAČNOU DLOUHODOBĚ KLESAT se situace otočí a noví zákazníci zase budou platit méně než stálí, než se průměrná hladina cen ustálí a dodavatelé budou prodávat starým i novým zákazníkům za DLOUHODOBĚ STABILNÍ ceny, jak tomu bylo dříve.

Otázkou jen zůstává, jestli důsledky VNUCOVANÉ "ZELENÉ" HLOUPOSTI zdražující energie TRVALÝM RŮSTEM cen vyvolaným šílenými nápady klimahysterických fanatiků někdy vůbec pokles cen energií umožní. Zatím to vypadá, že ne... Rv ;-(!!

J. Dvořák 4.5.2023 17:41

Fyjalový hlupáček se nám vzbudil a začal nám tu zvracete svoje nesmysly. Kolik ti za to platí kolaborante?

P. Diviš 4.5.2023 17:50

Asi jste nepochopil ...

... nebo nejste jen blbej, ale Burešův fanda.

J. Dvořák 4.5.2023 17:55

Myslel jsem, že Bureš je absolutní dno. Bohužel tihle matlové jsou Mariánský příkop. Už kvůli zlodějským cenám krachuje i Bureš. Vysočina z Hodic už skončila a tousťák se vozí z Maďarska.

https://jihlavsky.denik.cz/zpravy_region/konec-salamu-vysocina-agrofert-zrejme-zavre-tradicni-masnu-v-hodicich-20220916.html

L. Novák 4.5.2023 19:19

;-D Babiš (Agrofert) měl za loňský rok rekordní zisky, jednu neefektivní malou provozovnu jistě nahradí ekonomicky výnosnější. :-P

J. Dvořák 4.5.2023 23:30

No tady moc zisku neměl. Možná tak v Německu, kde má elektřinu 3x levnější. Možná přesune podniky do Maďarska, tam bude mít 3x levnější i plyn.

L. Novák 5.5.2023 11:23

Až to udělá, dejte nám vědět. ;-D

A. Teply 4.5.2023 13:43

Eurostat opravdu chtěl reálně fakturované ceny. ERÚ je nemá - tak dodal ceníkové ceny (a uvedl to).

Že ale Fiala protestuje, že jeho vládě nejsou "připočteny k dobru" ceny dosažené za Babišovy vlády je hnus.

Navíc je jen otázka času, než uvedené ceníkové ceny budeme platit všichni.

A při fungování 5-kolné vlády se ty ceny budou ještě zhoršovat.

J. Jurax 4.5.2023 16:42

Budou.

Neboť 16 miliard se vyhazuje do WC na podporu občasných zdrojů produkujících drahou energii, kterou nepotřebujeme. To se nemůže neprojevit jinak než zdražením elektřiny všem.

V. Kolman 4.5.2023 12:46

Výrobci budou tak dlouho "blbnout", až se spotřebitelé na vesnici nase.....štvou a budou si vyrábět svou elektřinu FV panely na střeše a diesel-elektrickým agregátem v zimě.

Že namůžou v letní noci vařit - to jim vadit nebude. V noci spí a pro "nakrmení" LEDky při cestě na WC jim stačí i běžný autoakumulátor.

Hlavním odběratelem elektřiny je (domnívám se - netvrdím to!!) průmysl a domácnosti jsou jen menšinovým uživatelem.

L. Novák 4.5.2023 16:17

Jestli si myslíte, že NESMYSL ZVANÝ KOMUNITNÍ ENERGETIKA S FOTOVOLTAIKOU na baterky vám vyřeší vysoké ceny dodávek elektřiny z centrálních zdrojů, jste na VELKÉM OMYLU. A zdá se, že už tradičně... :-P A co v zimě? :-P

V. Kolman 5.5.2023 0:16

Čtěte příště pozorněji:

na zimu jsem se zmínil o dieselelektrickém agregátu;-D

A. Koukolík 4.5.2023 11:54

Velkým problémem je, že premiér, této už dost zbídačelé země, má potřebu se hádat jestli jsme v cenách energi nejhorší, nebo předposlední.

L. Novák 4.5.2023 16:20

Ale on se CHRÁNÍ před dezinformacemi EUROSTATU v důsledku chybné metody sběru dat. Nic víc... :-P [>-]

J. Dvořák 4.5.2023 23:34

Sběr dat je naprosto v pořádku, navíc jim je hlásí náš státní ERÚ. Problém je v neschopné vládě, která se diví vlastním datům.

F. Kusák 4.5.2023 10:19

Proč se dotuje fotovoltaika, nesmyslná pro většinu domácností (přetoky ukládejte do bateriových úložišť, což je to nejdražší na fotovoltaice, pak do elektromobilů nebo si ohřívejte vodu v bazénu, či bojleru - pak se s manželkou můžete cachtat od rána do večera, přetoky prodávejte za ceny při aktuálním přebytku elektřiny a nakupujte za spotové ceny v době, kdy je elektřina nejdražší). Daleko výhodnější by byly elektroměry, které umožňují evidovat okamžitou spotřebu v kombinaci s cenou, takže i bez vlastní výroby elektřiny, je možné si spotřebu rozvrhnout, a máte-li na to, můžete si ji krátkodobě uložit do baterií či do TUV. Jenže distributorům se do toho nechce a je celkem jasné proč.

T. Hraj 4.5.2023 11:48

R^

V. Kolman 4.5.2023 13:28

Sám jste si pane Kusáku odpověděl.

ČEZ má zájem levně nakoupit - draze prodat. Proto dotace a pobídky......

Jak prosté milý Wattsone;-D

L. Novák 4.5.2023 16:23

Takový je přirozený zájem každého - PRODAT SE ZISKEM, ne ztrátou. Problém je, že trh nakopal zadky ZELENÝM MAGORŮM BEZ EKONOMICKÉ GRAMOTNOSTI a zvýšil ceny energií všem bez rozdílu...!!

F. Kusák 4.5.2023 10:00

A zase "marnost nad marnost .....". Kdo s touto vládou nesouhlasí a přitom je volí nebo neví koho volit, ať jde k šípku. ERÚ, ČSÚ a EUROSTAT jsou oficiální instituce státu, resp. EU. Je vrcholem idiocie tyto instituce řídit a přitom zpochybňovat jejich údaje. A čemu má věřit občan tohoto státu, když si přečte statistiku, kterou následně vláda v čele s premiérem zpochybňuje. Jak má věřit dalším údajům, třeba o inflaci obecně nebo o počtu obyvatel, výběru daní atd.

Je vrcholem arogance této vlády naplánovat státní rozpočet, kam se započítávají sumy, o kterých se dopředu ví, že jsou nadhodnocené a výdaje podseknuté. A vše těmto darebákům projde. Volby byly zmanipulovány vsunutím změn do volebního zákona. To ovšem nestačí, tak se chystají další úpravy. Mají vůbec takové volby smysl. Nechtěl by Fiala s Rakušanem nastolit stanné právo a omezit činnost novinářů jako na Ukrajině. A národ mlčí a řada z nich hýká blahem. To mně mozek nebere.

L. Novák 4.5.2023 16:27

Melete hlouposti. Čísla EUROSTATU vytroubená do médií jsou evidentně chybná/matoucí a je nutno se takovým výplodům zveřejněným bez komentáře bránit.!!

J. Dvořák 4.5.2023 23:08

Zmatenej seš akorát ty. Čísla jsou úplně přesná. Kolik bylo dáveček genové šmakulády? Nebo to máš od narození?

L. Harvánek 4.5.2023 9:59

Binec je už v zafixovaných cenách. Když dodavatel prodělává, rozúčtuje svůj schodek těm, kterým fixace skončila, nebo fixaci vůbec nemají. On je vůbec celý systém slev postavený na hlavu. Díky nim zkrachovala na venkově většina prodejen.

F. Kusák 4.5.2023 10:09

To, co je v článku uvedeno, tedy o cenících třeba ČEZ, je holá skutečnost. Já se energetikou zabývám dlouhá léta a musím přiznat, že chci-li konkrétně porozumět ceníkům, musím si opravdu nad údaji sednout a náležitě je rozebrat. Ta nepřehlednost je záměrná. A kdo se dostal do sporu s těmito energošmejdy, kam můžu zahrnout všechny dodavatele, ví, jak náročná jsou taková jednání, a v jaké pozici, se vy - jako "červ" odběratel nacházíte.

P. Brich 4.5.2023 12:26

Ano, kdysi bývaly faktury jednoduché, že si člověk mohl jen zkontrolovat spotřebu. Dnes je cena rozdělena do mnoha položek, takže lidé rezignovali na kontrolu. Prase aby se v tom vyznalo. A navíc ty spekulativní nákupy na léta dopředu. To se nepočítá s tím, že některá elektrárna může zhavarovat?

V. Kolman 4.5.2023 13:25

Pamatuji pane Brichu.

Za mého mládí to byla cca 2cm široká "nudlička", dlouhá cca 30cm, kde byl údaj o spotřebě denního/nočního proudu a cena. Toto vyúčtování nosil pošťák(?) výběrčí elektrárny(?) KAŽDÝ MĚSÍC a platilo se (to netvrdím) hotově na místě.

Jak jednoduché a prosté. Pak se začalo vše zamlžovat a zesložiťovat. Zálohy na měsíce dopředu, platba za velikost jističe, za distribuci, za OZE.....

Asi si dojdu koupit petrolejovou lampu a plný kanystr petroleje (snad se ještě prodává):-(:-(:-(