5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Diskuse k článku

ENERGETIKA: Zprovozněn největší mořský větrný park

Z pohledu Jihočecha znajícího vodní živel především v rozměru a klimatických podmínkách rybníka Bezdrev se rozhodně jedná o velmi zajímavé technické dílo, které stojí za čas věnovaný vyhledávání podrobnějších informací. Pro technicky orientované čtenáře zajímající se o elektroenergetiku níže prezentuji základní technické údaje.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Langer 3.9.2013 13:04

Re: Před časem jsem Vám psal

Co to blábolíte, člověče?

P. Vaňura 3.9.2013 13:03

Nesmyslná stavba, která nám

VYLOŽENĚ ŠKODÍ. Vnáší totiž nestabilitu do sítě, na kterou jsme napojeni. Nehledě na to, že z nějakých mě nejasných důvodů transportujeme Němcům elektřinu přes naše území zadarmo, ačkoliv s tím máme nemalé problémy.

M. Prokš 3.9.2013 12:56

Re: Využití 46%? Čirá fantazie

Jako hnidopich jen poznamenávám, že nemáte zcela správná čísla. I v ČR mají větrníky k 18%. Statistiky za ČR jsou dobře k sehnání případně ke zhotovení, stačí si projít web ČEPSu. Sám se tím nějakou dobu prokousávám, momentálně v nehotové formě:

https://docs.google.com/document/d/1GFm1tyDeHFspk8Z8r4KVC0Y8Izp_1pjvFZxXBPu4-xY/pub

Nicméně i v té nehotové formě z toho jsou jasné a zajímavé trendy které nezapadají zcela do tradovaných klišé jako: ČR vyváží Temelín, solárníci vyrábí nejvíce v létě...

L. Novák 3.9.2013 12:50

Re: Trocha kupeckých počtů...

Jo, přehlídl jsem... Už tady bylo víckrát řečeno, že pokud nákladově (bez dotací) neklesne cena energie z OZE řádově na polovinu VO ceny klasických a jaderných elektráren, nemá smysl tyto zdroje stavět.

M. Pivoda 3.9.2013 12:47

Vhodná kombinace zdrojů a nedostatků

Tento projekt je vhodná kombinace současných zdrojů a nedostatků německé ekonomiky. Využívá sílu větru, který je silný a zdarma v oblasti, kde hluk vrtulí nikoho neruší. Ekonomika se tímto projektem zbaví nadbytečného železa, využije svého lidského technického potenciálu (inženýrů) a poskytne práci i mnoha méně kvalifikovaným lidem.

A perspektiva? I když v roce 2030 budou pravděpodobně již dostupné i levnější a účinnější energetické zdroje, nebude dobíhající provoz větrníků na moři nikomu vadit. Možná, že se na ně budou jezdit dívat školní exkurze. Bude to pro žáky zajímavější a estetičtější zážitek, než pohled na betonové monstra našeho Temelímu pro české žáky.

L. Novák 3.9.2013 12:46

Re: Trocha kupeckých počtů...

Neříkám nic, nevím, jaká je to cena - kdo ty 3 Kč/kWh platí.

L. Novák 3.9.2013 12:44

Re: Po nás potopa.

To jsou pojmy pana Rady, Zelená víra s r.o. :-)

R. Langer 3.9.2013 12:43

Re: A co na to mořští ptáci?

Čemu ze zcela reálného a pravdivého tvrzení: "V moři je 300 tun radioaktivní vody z Fukušimy jen pouhou kapkou." nerozumíte?

Nebo o tom máte nějakou jinou, vědecky podloženou teorii?

R. Langer 3.9.2013 12:39

Re: Celosvětový útlum jaderné energetiky se prohlubuje

Nelži, zelený zloději!

R. Langer 3.9.2013 12:37

Re: Po nás potopa.

jaký fosilní dluh, co to zase melete?

B. Graf 3.9.2013 12:35

Re: Po nás potopa.

Není všechno fosilie. Je tu zatím uran, brzy thorium, ... A zdá se, že v dohledné době možná i nikl.

B. Graf 3.9.2013 12:32

Re: Trocha kupeckých počtů...

Samozřejmě vím, že s přírodovědným oborem "ekologie" to nemá zhola nic společného. Já jen mluvím řečí toho kmene, abych ty divochy nalákal na známé slovíčko. ;-)

A co říkáte na ty 3 Kč/kWh?

P. Rada 3.9.2013 12:19

Re: Po nás potopa.

Je zajímavé jak má leckdo blízko k "šíleným představám".  Možná ale není divu - Svět se totiž jak se říká zbláznil. Zajímavé také je, že žití na fosilní dluh který nikdo nemíní splácet se za "šílenost" nepovažuje - ba naopak, je to standardní metodou konzumní společnosti - "a po nás potopa".

I. Gellner 3.9.2013 12:09

Re: Celosvětový útlum jaderné energetiky se prohlubuje

Krleš! Krleš! Krleš!

J. Kanioková 3.9.2013 12:02

No, technicky je to zřejmě dobře provedené dílo,

jen to zálohování ... a finance ..

Každý Němec musí zaplatit 100 eur ročně na větrných parků na moři.  U nových větrných farem, které produkují i ​​bez elektřiny, daňový poplatník musí zaplatit 6,7 milionů eur měsíčně. Provozovatelé zdůrazňují peníze. Spotřebitelé nemají žádnou jinou možnost, než zaplatit. Offshore síla je stále dražší než elektřina ze sluneční energie pro své občany.  -  http://jdem.cz/527a4

A tohle čtení mi na sympatii nepřidalo, i když jsem ekologicý laik - Větrné turbíny: zachránci planety nebo ekologické pasti? - http://goo.gl/MCbAOv

Fotografie ptáků usmrcených vzhledem k větrné farmě - http://jdem.cz/527b6

 

L. Novák 3.9.2013 11:57

Re: No, technicky je to zřejmě opravdu dobré dílo,

Fofrníky jsou zjevně účinnou "ekologickou" gilotinou na prolétající ptactvo... 8-O

L. Novák 3.9.2013 11:51

Re: Využití 46%? Čirá fantazie

V Česku se roční využitelnost fofrníků pohybuje kolem 10% instalovaného výkonu. U fotovoltaiky je efektivnost dána počtem hodin přímého slunečního svitu a ročním obdobím, v němž slunce na panely dopadá. Takže výsledek je o něco vyšší, než u fofrníků. Stačí vzpomenout na zoufalé výkřiky solárníků počátkem letošního léta, kdy celkové množství přímého slunečního záření bylo velmi nízké a dodávky (navzdory povinnému výkupu veškeré vyprodukované elektřiny) veškeré žádné. Tedy ani žádné dotované výdělky. Být energeticky závislý na OZE je naprosto šílená představa... :-P

L. Novák 3.9.2013 11:41

Re: Odběratelé se přizpůsobí větru?

To bude nechtěný dopad zelené víry, který ale pro zelené fanatiky není žádoucí. Jejich konečným cílem je zlikviovat lidskou populaci na desetinový početr a možná ještě menší, protože lidská civilizace škodí přírodě a moc se roztahuje po zemském povrchu. Vybít se jednoduše nenechá, tak si zelení vymysleli salámovou metodu postupné a vleklé likvidace civilizace zaváděním nesmyslů, které odčerpají ekonomické prostředky využitelné efektivněji pro její rozvoj. A ještě na tom někteří jako Bursík a jeho komora OZE zbohatnou.

I. Lyčka 3.9.2013 11:35

Re: Před časem jsem Vám psal

Když jsou OZE taková báječná věc, což takhle zrušit veškeré dotace?

M. Prokš 3.9.2013 11:33

Využití 46%? Čirá fantazie

Pro porovnání rok 2011 celoněmecký výsledek (zdroj http://en.wikipedia.org/wiki/Wind_power_in_Germany): Instalovaný výkon ve větrných el. 29,075 GW, z toho vyplýva roční "potenciál" 254,7TWh, skutečně vyrobená el. energie 46,5TWh. Skutečné celoněmecké využití je tedy 18,26%. Ano je to jen průměrná hodnota z velkého území. Ale je možné aby byť lokální extrémně větrné místo mělo trvale 2,5x více? 46% využití znamená, že tam teoreticky 168 dní v roce nepřetržitě fouká v rozmezí přibližně 15-25m/s. Co je míň je dramaticky nižší výroba (výkon větrné elektrárny jde s třetí mocninou rychlosti, nižší vítr = dramatický pokles výkonu) , co je víc znamená odstávku pro ohrožení elektrárny. Tím zase narůstá požadavek na počet větrných dní. Nejsem klimatolog, ale to mi zní fakt ani ne jak SciFi ale už jen jako to Fiction. Nemluvě o těch dalších problémech o kterých tu taky všichni správně mluví.

Asi jsem fakt blbej, ale považuji to za zcela nesmyslný projekt kde ideologie, lobbing a namaštění si kapsy dotacemi ze státního zvítězilo nad zdravým rozumem.

L. Novák 3.9.2013 11:33

Re: Trocha kupeckých počtů...

Zelené šílenství není ekologie. Bohužel, tuhle zelenou masáž nám každodenně vnucují i veřejnoprávní média jako ČT, která by si měla držet od zelených fanatiků odstup.

L. Novák 3.9.2013 11:31

Re: Před časem jsem Vám psal

Vám hlavně chybí technické vzdělání, ekonomická gramotnost a analytické schopnosti zhodnotit technické a ekonomické parametry vašich vysněných slunečních "elektráren" a OZE a porovnat jejich neuvěřitelnou neefektivnost vložených prostředků s klasickými a jadernými elektrárnami. Kdybyste tuto schopnost měl, viděl byste Bursíkův a hlasováním levice  protlačený bilionový tunel OZE - zák. 180/2005 Sb. jako velkou černou díru na peníze daňových poplatníků. Stačí si porovnat výkupní cenu elektřiny z těch prvních postavených (přes 15 Kč / kWh), zatímco velkoobchodní cena z klasických zdrojů a JE se pohybuje už dlouhá léta kolem 1 Kč / kWh.

O tom, že vysoké ceny elektřiny likvidují celé národní hospodářství a tlačí je do recese energetické nekonkurenceschopnosti, je další z katastrof, do nichž nás přivedlo myšlení zelených idiotů jako vy.

L. Novák 3.9.2013 11:17

Re: A co na to mořští ptáci?

Hehe, měl jste si, Lojzo zelený, nechat poslat deci té radioaktivní vody z Fukušimy na památku a ukazovat ji veřejně jako nesporný důkaz zvrhlosti a škodlivosti jaderné energetiky a zásadního vlivu na způsob myšlení člověka, kterému zelená víra úplně vykotlala mozek, měl-li nějaký. Mohl jste být slavný. Příležitost jste propásl, teď už jen hledat těch pár radioaktivních izotopů v moři se šnorchlem a dozimetrem, třeba se vám nějaký podaří ulovit. :-P

B. Graf 3.9.2013 11:04

Trocha kupeckých počtů...

...snad nikoho nezabije.

Dvě miliardy euro zaokrouhleme na 50 miliard korun. Počítejme hyperoptimisticky, že kvalitní německá práce nebude potřebovat žádnou údržbu po dobu deseti let. Počítejme, že 1,6 miliardy kilowatthodin ročně bude tento systém skutečně produkovat (když u nás svítí Slunce jako v Kalifornii a vysoké teploty účinnost fotovoltaiky nesnižují, ale zvyšují, může se i takovýto zázrak v Severním moři stát).

Takže pak to máme po těch deset zhruba 3 Kč/kWh - beze všech dalších daní, distribučních poplatků, nákladů na záložní výkon, když nebude foukat, atd.

Kolik že to stojí z našich nenáviděných jaderných elektráren? Korunu za kWh včetně paliva, jeho likvidace, údržby elektrárny, atd.?

Hmmm... Ekologie...

P. Nejedlý 3.9.2013 11:01

Re: Celosvětový útlum jaderné energetiky se prohlubuje

Nemám s tím problém. Zelení (v širším slova smyslu) jsou v některých státech jednou z hlavních určujících politických sil. Domnívám se opak, diskutovat se musí. Přezíravý postoj techniků k netechnické veřejnosti v dnešní mediální době je zcela kontraproduktivní. Jinak se v mediálním prostoru začne vyskytovat konkrétně k problematice energetiky čím dál tím více environmentálních nesmyslů, poloprav, neúplných či tendenčních informací, které vykazují zásadní fyzikální, technické či ekonomické vady. V důsledku absence kritického myšlení a obecnému humanitnému směřování společnosti to následně znamená výrazné dopady třeba do ekonomické oblasti ale i v např. ochrany ŽP apod.

J. Křivánek 3.9.2013 10:40

Re: Celosvětový útlum jaderné energetiky se prohlubuje

Pane Nejedlý s hňupy jako zelený soudruh Tolman nemá cenu diskutovat. Dáváte jim tím prostor a legitimitu. Je zřejmé že 400MW fodrníková fetišistická generátorovna elektického hnusu je pro energetickou bilanci Němaceka zcela zanedbatelná entita, nicméně kolik ideologické škody to nadělá je šílené. Zelení soudruzi pak mají onanistické a orgastické projevy o konečném vítěztví OZE.

J. Křivánek 3.9.2013 10:31

Re: A co na to mořští ptáci?

Ptejte se spíš jak to ovlivní život nás lidí. Nejen že společnost jednorázově utratí něhorázné prostředky za zcela bezcené a zbytečné technofetišismy, ale budeme si několik desítek let hrát na jejich provoz a mezi tím budeme chudnout. Větrníky nejsou zdrojem užitečné elektrické energie. Jsou zdrojem elektrotechnického a společenského problému. Každou istalovanou MW musíte mít 100% zálohovanou. Elektřinu nelze skladovat. Vítr je extrémně nespolehlivý a zcela nepřevídatelný zdroj. Kčemu budovat technicky zdvojednou a cenově několikanásoubně drahou soustavu, která "ušetří" jen část fosilních paliv?

P. Nejedlý 3.9.2013 10:21

Re: Celosvětový útlum jaderné energetiky se prohlubuje

Jistě, data z minulosti nikdo nezpochybňuje. Ovšem při pohledu do aktuálních statistik WNA zjistíte, že k 1.7.2013 bylo ve světě plánována výstavba 162 reaktorů v výkonu 183 GW (http://www.world-nuclear.org/info/Facts-and-Figures/World-Nuclear-Power-Reactors-and-Uranium-Requirements/). Dokonce v položce předběžných investičních záměrů (proposed) uvádí 316 reaktorů o výkonu 359 GW. Pokud už vedeme diskuzi ohledně budoucnosti JE, tak musíme rozlišovat, zda hovoříme o Evropě, USA, Asii, a každý kontinent diskutovat zvlášť. A právě diskuze o tom, co bude v oblasti JE za 10/15/20 let v jednotlivých regionech se výrazně liší.

J. Křivánek 3.9.2013 10:20

Re: Celosvětový útlum jaderné energetiky se prohlubuje

Ano Tolmane. Debilita je nekonečná. U vesmíru to nebylo prokázáno. Ale u debility je to evidentní. 

Ty osobně si krásným případem  zeleného hňupa. Když by vládli jen pitomci jako ty tak by už žádné jaderné elektrárny nebyly a zelení soudruzi jako ty by tím dokazovali jak špatné jsou jaderné  elektrárny, když je nidko nestaví a všichni je vypnuli. Vršit hromady dat to vám hlupákům jde. Ale logika dělá vám zeleným soudruhům dost problém. Lásku ke stádnímu chování máte též velkou. Všichni velcí sociální inženýři 20 století z tupců jako ty musí mít ve svých hrobech velkou radost.

K. Kužel 3.9.2013 10:17

Re: Následná synchronizace na 50 Hz...

Děkuji za informaci. Ta účinnost je impozantní.