3.5.2024 | Svátek má Alexej


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Slanina 28.2.2011 14:16

Re: Jeden vzorec a dál jen urážky a sprostota.

A co na oněch citacích není pravdivého?

V. Novák 28.2.2011 10:18

Doplnění opatření -

odstranit všechny vnitřní vypínače obsluhované zeleným spotřebitelem a spotřebiče připojit napevno - žádná vidlice a zásuvka!

On je často  větší problém s přebytkem nepotřebné elektřiny než s nedostatkem potřebné...

V. Kolman 28.2.2011 12:45

Re: Doplnění opatření -

Ekonomické by to pane Nováku rozhodně nebylo, ale technicky přece není problém fofrníky a "slunečníky" jednoduše odpojit, jestliže je el. energie nadbytek a neví se, co s ní. K energetickým problémům by nedošlo, protože slunce svítí a vítr fouká, ať už v krajině nějaké elektrárny jsou, nebo nejsou.

     Ty "slunečníky" bych tak úplně nezavrhoval, zvláště pak v "ostrovním režimu". V parném letním poledni se jejich energie spolehlivě spotřebuje v naplno pracující chladničce. Moderní A++ chladničky/mrazničky vydrží bez proudu i 24 hod., takže vlastně (s velkou nadsázkou!) by mohly plnit tak trochu i funkci přečerpávacích elektráren, protože by přes noc bez proudu nerozmrzly - stačil by jim k provozu denní "sluneční" proud.  Pochopitelně, při zamračených dnech by musel nastoupit benzino (diesel)-agregát, nebo stará dobrá síť.

 

V. Novák 28.2.2011 13:17

V ostrovním režimu ať si každý

dělá co chce. Pokud nebude rozkývávat síť a způsobovat další náklady na její stabilizaci, je to jeho a jen jeho věc. Klidně si umím představit lokalitu, kde větrník se slunečníkem budou dokonce ekonomičtější než tahat dráty od nejbližšího transformátoru. V pohoří Atlas jsem viděl budku s telefonem na sluneční baterii a zřejmě nějakým akumulátorem. Široko daleko nic - oni muslimové málo kradou... Akumulačky napojené na větrník kdesi na chatě mimo civilizaci - a dost dříví u krbu pro případ, že nezafouká. Určitě by se daly najít i jiné výhodné možnosti.

Pokud by šlo větrníky a slunečníky využívat ve stejném režimu jako jiné zdroje - proč ne. Dokonce kdyby ke každému takovému zařízení musel provozovatel povinně zřídit akumulátor jím vyrobené energie, byl by to zdroj jako každý jiný a mohl by konkurovat v čistě konkurenčním prostředí.

Bohužel nic z toho neplatí. Zato my platíme elektřinu z nesmyslně fungujících zdrojů, které - pokud jsou nastavěny v množství větším než malém - způsobují velké problémy stovky a tisíce kilometrů daleko. Kupř. ČEPS bude investovat do posílení severojižního vedení jen kvůli severoněmeckým větrníkům - a kapacita toho vedení bude po většinu času nevyužitá, protože musí být dimenzováno na maximální přenášený výkon.

F. Eliáš 28.2.2011 8:09

Liška je typický nevzdělaec

Proto bylo podivné, že byl vybrán jako ministr školství. Určitě nedával pozor ve předmětech přírodovědných. Protože má vysokoškolské vzdělání, tuším jakousi sociologii, má zřejmě i maturitu. Dá se předpokládat, že měl v průběhu studia štěstí na hodné a tolerantní učitele z fyziky

B. Uhlich 28.2.2011 8:04

Já si myslím, že jde o "čistotu" stylu....

Já si na rozdíl od autora článku, nemyslím, že by zelení, včetně svého předsedy, byli apriori hloupí nebo nevzdělaní. Naopak na různých diskuzních fórech, panelech a pod. jsem se přesvědčil, že toho o dané problematice vědí poměrně dost - jiná věc je - PROČ SE CHOVAJÍ PŘESNĚ OPAČNĚ...  zaznamenal jsem naprosté manipulace až podvody na lidech, kdy je jim vštěpována totální demagogie. Já se domnívám, že celá věc je dána tím, že zelení si utvořili určitý soubor názorů (náboženství) , které snaží dogmaticky opakovat a opakovat. Protože ovšem svět nestojí a neustále se mění ( to je ale k vzteku, že..?) oni jsou dost nesví v okamžiku, kde se opravdu naplno ukáže, že to co kázali je jaksi mimo mísu. A protože se každý demagog nejvíc bojí situace, kdy bude jeho demagogie odhalena a vyvrácena - zůstávají ve svých pozicích a budou je do posledního bránit co to dá... Z tohoto úhlu pohledu je jasné, že tady o ekologii nikdy nešlo, nejde a nejspíš ani nikdy nepůjde.

Na druhou stranu je pochopitelné, že asi dost těžko předpokládat, že například rakouští zelení začnou náhle tvrdit, že byli vždy pro stavbu jaderných elektráren....přitom je jasné, že jednoho dne se i v Rakousku bude muset nějaká ta "jaderka" postavit, pokud nechtějí do nekonečna být závislí na zahraničních zdrojích. Ovšem to by musela celé věci předcházet jedna nezbytnost - celé ekologické hnutí v Rakousku by muselo přiznat, že tady desítky let tvrdilo naprosté nesmysly a naprosto hrubým způsobem zneužívalo strach méně vzdělaných lidí a záměrně v nich vyvolávalo jadernou fóbii.... Myslíte ,že něco takové je reálné...asi ne.

Podle mně jediné co dokáže z lidí vypudit "zelené myšlenky" je "zelená realita" - až tu evropští environmentalisté zrealizují všechny svoje choromyslné nápady - snad lidem konečně dojde co že se to bože s nimi tady sehrálo za habaďůru a konečně se probudí.. (tedy doufám...)

Ale stále je nutné mít na paměti, že to všechno nedělají zelení z hlouposti ale spíše z totální oddanosti věci.....

V. Kolman 28.2.2011 12:48

Re: Já si myslím, že jde o "čistotu" stylu....

Myslím, že jste pane Uhlichu klepl hřebík na hlavičku :-))

A. Bocek 28.2.2011 7:08

Naši poslanci ,

byli blbí nebo navedení, v české kotlině. kde vítr nefouká a na 50 st.sev.šíř. kde slunce nesvítí nehorázně povinně vykupovat, nestabilní ekologickou elektřinu - nic obdobného se v Evropě nevidí!

R. Langer 28.2.2011 12:20

Re: Naši poslanci ,

Přesně!

B. Volarik 28.2.2011 6:32

Daniel Cohn-Bendit

Když tenhle dáreček vedl jednu z těch akademických revolucí v šedesátých letech, jakýsi novinář se ho zeptal, jaké že to tedy mají ti studenti požadavky (on to totiž nikdo ze stávkujících studentů nedokázal formulovat). Daniel tehdy odpověděl ve stylu Kaddáfího: To tak, my ty požadavky přesně oznámíme, oni nám je třeba splní a bude po revoluci!

(Kaddáfí jednou v rozhovoru pro časopis Time odpověděl na otázku, proč nedovolí svobodné volby takto: Lidé by si mohli zvolit někoho, kdo by je připravil o jejich svobodu,kterou já jim tak pečlivě opatruji).

T. Pansky 28.2.2011 1:40

Autor ma pravdu. Ale nechte lidi platit, mohou si za to sami.

Mnoha lidem uz konecne dochazi, ze Zeleni jsou pouze levicovou frakci.  V Cechach byli Zeleni v "pravicove" vlade proto, aby mohla ODS vladnout.  ... Nicmene, je opet treba pripomenout, ze energie z obnovitelnych zdroju byla uzakonena za levicove vlady vedene CSSD.  Tento zakon ted drti ceskou ekonomiku. Pres vsechny nedostatky, v ceskych podminkach je jadro jedinych stabilnich zdrojem energie. 

J. Hejna 28.2.2011 9:04

Re: Autor ma pravdu. Ale nechte lidi platit, mohou si za to sami.

Každý zákon lze změnit i zrušit.

Je-li zákon postaven na podvodu, jeho zrušení je jedině správné; žádné ohrožení zisků takto uzákoněných by nemělo být důvodem pro zachování zákona - jedině, že ty zisky přijímají zákonodárci a jejich spoluzískávatelé.

J. Ptáček 28.2.2011 0:22

To je sice hezký

To je sice hezký ale pokud dojde ropa a uhlí (což zase historicky není tak daleko), tak bude potřeba jako náhrada postavit ve světě deset tisíc jaderných elektráren. A to už asi bude problém - finance, palivo, rizika havárie, závislost na jiných státech atd. - tedy pokud nebudou jiné zdroje...

A. Kofroň 28.2.2011 4:24

Re: To je sice hezký

A jaké je tedy podle Vás řešení.  Solární i větrná energie jsou nespolehlivě a nejsou vždy připraveny dodávat v pžípadě potřeby.  Čísteční kompensace výpadku solární energi v noci bude sice možno kompensovat  větrnými elektrárnami, ele ne dokonale a navíc s velkými nároky na rozvodnou síť. Elektrárny poháněné mořem, ať už příbojem, nebo přílivem tady ve vnitrozemí budovat nelze.  Elektrárny na biomasu jsou největším zdrojem polutantů ze včech energetických zdrojů a navíc způsobují zvýšení  cen potravin v doě hrozícího světového hladu, kdy by se orná půda měla využít pro várobu potravin a nikoliv paliv.  Ne, jediný potencionální dostatečný zdroj energie pro blízkou budoucnost je jaderná fission a v dálné budoucnost možná i jaderná fusion, zdroj energie slunce.

A. Kofroň 28.2.2011 4:28

Re: To je sice hezký

Omlouvám se za překlepy, ještě na klábosnici nevidím.

T. Kočí 28.2.2011 8:13

Re: To je sice hezký

Navrhuji uspořádat ekologický den v ČR.Odstavit na 24 hod všechny JE a uhelné,nechat jen solární a větrné a vodní.Bursíka a Lišku zapřáhnout do žentouru.

V. Novák 28.2.2011 10:29

Nechte to týden

a lidi je zapřáhnou do žentouru sami.

R. Langer 28.2.2011 12:19

Re: To je sice hezký

Ano, a je to jediné správné řešení. To je věc, co?