24.5.2024 | Svátek má Jana


Diskuse k článku

ENERGETIKA: Vystrašit a postavit

Rozhodnuto. Vedení firmy ČEZ již vybralo elektrárenské bloky, které společnost v následujících letech odstaví z provozu, jejich celkový instalovaný výkon odpovídá 2000 megawattům. Dle informací týdeníku Euro budou v následujících letech odstaveny dva bloky v elektrárně Prunéřov, tedy ty, kterých se netýká modernizace, dále pak Prunéřov 1 a Mělník 3.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Rada 1.8.2013 23:21

Re: A jaképak palivo kogenerační

Pane Vyhnalíku a Vy znáte nějakou malou kogenerační jednotku dnes komerčně využívanou postavenou na jaderné palivo?

Autorem uváděná Firma Tedom je staví jen právě na zemní plyn, bioplyn (OZE) a LPG.

P. Rada 1.8.2013 23:12

Re: Světový řád nebude po roce 2025 existovat.

Pane Machu bud reagujete na jiný příspěvek nebo na své fantazie a bylo by vhodné v obou případech uvést věc do pořádku.

P. Mach 1.8.2013 22:11

Re: Světový řád nebude po roce 2025 existovat.

Přešel jste  od multikulturních pohádek na dobrou noc od vašich veganských rodičů k zelenému magoření a modlitbám za zkázu USA plynule nebo se u vás v mezičase projevil záblesk zdravého rozumu? Chápu, že váš mentální vývoj nedostatek živočišných bílkovin výrazně negativně poznamenal, takže vám nevyčítám elementární neznalost současného stavu energetiky a ekonomiky. Na druhou stranu  snad nejste na tom tak špatně abyste nebyl sto sestavit srozumitelnou větu. Bohužel to se vám prozatím nepodařilo.

P. Rada 1.8.2013 18:38

Světový řád nebude po roce 2025 existovat.

http://www.tyden.cz/rubriky/zahranici/amerika/tajne-sluzby-predpovidaji-konec-supervelmoci-usa_91709.html

Pan Fojtík by si zřejmě přál pro tento případ mít na dosah alespon znovuvystavené bloky v Temelíně.

To by samo o sobě nemuselo být tak špatné, pokud by to ale postavil někdo jiný dostatečně spolehlivě na celé věky a za své.

Otázka kdo bude v té době solventní na kupvání energie jen za úhradu paliva by byla vítaná. Věřím, že tací by se našli a chránili tuto stavbu tělem i duší. Jinou aktuální otázkou ale právě je kdo bude tím, který nyní zainvestuje?!

Jak už jsem napsal jinde já do investice takového pomníku na dlouhá tisíciletí jít určitě nechci a i kdyby byl postaven, nechci se stát vazalem odkázaným jen na majitele jediného dominantního zdroje českého kotlíku.

P. Rada 1.8.2013 18:18

Re: Bude nutno dovazet vice petroleje

Nevím o tom, že by někdo chtěl poroučet klimatu - i když se o to zajímají i americké tajné služby to to je velice podezřelé.

Vím ale o jednom unikátním experimentu s klimatem planety (nikoli interiéru auta či obývacího pokoje) který právě naživo probíhá. Osobně jsem zásadně proti experimentování na jiných a navíc bez jejich vědomí. Pan Langer asi ne - že?

P. Rada 1.8.2013 18:02

Re: Stat prispeje na Temelin

ČEZ za peníze danových poplatníků zatím buduje opravdu jen relativně málo a je mu to zřejmě právě proto málo. To málo ale tkví třeba ve vlastnictví FV palntáží...  které pan Langer takto zezelenalému ČEZu poprávu vytýká a navíc zapomíná podotkonout, že se navíc vlastně vůbec neví komu je to konkrétně vtýkáno - nebot majetková podstata je u tohoto nadnárodního giganta neznámá protože na něj neplatí žádné tuzemské kontrolní mechanizmy. Jiní oficielně hlásící se k zeleni kteří však s FV neprofitují to vidí jinak.

http://energetika.tzb-info.cz/elektroenergetika/9889-a-bude-temelin-vubec-potreba

http://byznys.ihned.cz/c1-59252420-za-maler-se-solarni-energii-muze-fischerova-vlada-tvrdi-bursik-kritizuje-i-vitaskovou

A toto vše i ti optimističtí zelení takto vidí s pohledu nikoli recese která už probíhá ale progrese ve kterou kde kdo bez dalšího VĚŘÍ. Takto jde ale o vize budoucna založené na VÍŘE, že celosvětová či alespon Evropská stagnace ekonomik nejenže nepřejde do vleklé recese ale naopak se dostaví růst. Nedostavíli se růst nikdo půjčky nesplatí a nikdo ani elekřinu nebude moci nakupovat ale takovéto chmurné úvahy se sem asi nehodí. Hlavně když pomník na celá tisíciletí bude co nejdříve stát a pokud možno za státní.

O takový pomík na rozdíl od pana autora ale vůbec nestojím.

J. Vyhnalík 1.8.2013 16:43

Re: A jaképak palivo kogenerační

Kogenerační jednotky mohou používat jakékoliv palivo. Podstatou je, že jde o "křížence" elektrárny a teplárny. Vyrábějí tedy současně (kogenerují) horkou vodu a elektřinu. Jejich hlavní výhoda spočívá v tom, že pokud mohou svůj výkon pružně přesměrovávat podle potřeby a pokud jsou v režimu horké zálohy pro OZE, tak nehřejí vodu zbytečně. V případě potřeby mohou začít vyrábět elektřinu téměř okamžitě a jsou tedy vhodné pro vykrývání špiček. Takováto elektřina se platí mnohem lépe než silová a proto si třeba vodní OZE na sebe vydělají i bez dotací.

Kogenerační jednotky jsou v podstatě doplňkový zdroj, který slouží ke stabilizaci soustavy. Na rozdíl od FVE a VTE, které soustavu destabilizují.

R. Langer 1.8.2013 15:39

Re: Budeme se soustředit?

He he, dobrý, to jsem neznal. :-)

A. Starý 1.8.2013 12:03

Re: Budeme se soustředit?

Massa Bob ;-)

Ostatně dokonce existuje web - http://www.massabob.cz/

R. Langer 1.8.2013 11:27

Re: Bude nutno dovazet vice petroleje

Copak větru a dešti (slunci), to poroučeli už ti přizdisráči komanči, to zelená EU má větší ambice, ta chce poroučet rovnou globálnímu celosvětovému klimatu. Ach jo. :-(

P. Vaňura 1.8.2013 11:11

A jaképak palivo kogenerační

jednotky používání??? Není to náhodou dovážený ZEMNÍ PLYN????

Mimochodem, nesmyslná podpora OZE, která silně ZDRAŽUJE elektřinu a podkopává konkurenceschopnost naší ekonomiky nás stála už 200 miliard, které by STAČILY k dostavbě Temelína!

R. Langer 1.8.2013 10:35

Re: Stat prispeje na Temelin

Tak zase pro blbečky, co do nekonečna opakují nesmysly - ČEZ za peníze daňových poplatníků nic nebuduje. Už si to konečně zapamatujte, bylo to tady tolikrát, že by si to mohl pamatovat i tupec jako vy. :-P

R. Langer 1.8.2013 10:28

Re: Budeme se soustředit?

Ano, ten obrat jsem také nikdy nepobral, i když je poslední dobou dost používán. Asi je to nějaké nářečí.

V. Novák 1.8.2013 9:43

managorský češtín...

Obávám se, že si zvykneme.

Budeme muset.

V. Novák 1.8.2013 9:41

Stat neprispeje na Temelin.

Ceny se tvoří, bohužel, na pseudoburze, která má "díky" lobbování Zelených Khmérů natolik zmršená pravidla, že o nějaké "burze", "trhu" - a tedy ani "ceně" nelze mluvit.

K výsledku je třeba přičíst rostoucí poplatek na OZE a jimi zvyšované náklady na udržení stability sítě (systémové služby) a přenosovou soustavu, která musí vydržet přetoky z Německa do Německa. Tedy německé OZE parazitování.

V. Novák 1.8.2013 9:36

Vzpomněl jsem si na Twainova Yankeeho z Connecticutu,

který se stal vrchním čarodějem na dvoiře krále Artuše (Merlina s jeho trapnými triky snadno pobil) a jal se modernizovat Anglii. Sv. Stylitu dřepajícího na sloupu zapojil do výroby elektřny. Ovšem co je jeden křesťanský cbok proti plné mešitě dřepajících a klikajících muslim...

(sakra - doufám, že to napsal Twain... dávno ach dávno tomu, co jsem to čet...)

D. Krajíček 1.8.2013 8:08

Budeme se soustředit?

To je něco jako "budeme si zavolat"?

Místo "Zavoláme si, soustředíme se"...

Š. Citterberg 1.8.2013 8:07

Re: Bude nutno dovazet vice petroleje

Mohli by zkusit nějak využít i energii modlících se muslimů. Je to stálý a narůstající potenciální zdroj energie.

V. Šťastný 1.8.2013 6:41

Re: Stat prispeje na Temelin

vysoké ceny elektřiny nemá na svědomí ČEZ ale podpora obnovitelných zdrojů energie. Dostavba Temelína je nezbytná už jen z toho důvodu, že evropskou energetiku ovládlo solární a větrné hujerství na ůkor tradičních zdrojů elektřiny. Ale na OZE se funkční národní energetiky stavět nedají. Evropa si ale napřed musí projít nějakým zásadním energetickým kolapsem, protože jinak tomu, díky módní zelené ideologii, lidé s rukama na pákách výkonné moci neuvěří.

V. Vaclavik 1.8.2013 4:56

Stat prispeje na Temelin

aby byly zdroje pro to nase socialisticke rozhazovani a rozkradani a pro nas obcany, danove platce, kteri to zacaluji, nic nebude. CEZ nam rekne, ze ceny energie se prece tvori na burze a proda nam jen za plnou evropskou vysokou cenu a zisk z prebytku vyrobene energie, vyrobeny a prodany do ciziny, shrabne do sve kapsy. Takovymto vycurankum bych ukazal vztyceny prostrednicek, nebo rovnou vidle.

P. Sulc 1.8.2013 4:31

Bude nutno dovazet vice petroleje

a zrejme take obnovit vyrobu petrolejovych lamp a take kaminek na vareni, za valky mama takove mela.Jinak ovsem bude jiste fucet vitr a tocit lopatkama a fotovoltaika se bude prohybat pod tlakem slunecnich paprsku, parlament jiste poruci vetru i Slunci.