2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Diskuse k článku

ENERGETIKA: Vinný hledá viníka

Dodavatelé poslední instance (dále jen DPI) nejznámější slovo v posledních týdnech. Po krachu části obchodníků s energiemi, dokonce i „hlídací pes na energetickém trhu“ Energetický regulační úřad padl v minulém týdnu do záchranné sítě dodavatelů poslední instance.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
T. Halik 28.12.2021 15:41

Tzv. energetická krize byla užitečná v jedné věci - jasně dokázala, že ve stávajícím systému obchodu s energií jejich ceny v ČR NEMAJÍ vazbu na velikost výrobních kapacit na území ČR.

Argument, že stavbou nových jaderných elektráren si ČR zajistí stabilní a nízké ceny energií pro občany ČR je lživý. Platil by pouze v případěm že by hlavní producenti elektrické energie (hlavně ČEZ) vystoupili ze stávajícího EU systému obchodu.

V případě stavby JE nepůjde o nic jiného, než že ekonomická rizika stavby ponese český daňový poplatník (samozřejmě šikovně schované ve smlouvách mezi státem a ČEZ tak aby to lidem nedocvaklo) bez jakéhokoli benefitu pro cenu energií které si bude v budoucnu kupovat.

F. Žůrek 23.12.2021 22:17

Když člověk trochu přemýšlí, tak mezi totalitou a demokracií velký rozdíl ani není. Jde pořád o jednu věc: o řízení státu.

Stát se neruší a nezrušil, ani když padl komunismus. Takže naše demokracie je ve velké míře pokračováním předchozí komunistické totality. Dalo by se i toto říci: "Dříve komunisté, dnes kapitalisté".

Za komunismu byly bony, a po pádu komunismu přišly kupóny (a jejich způsob privatizace.) Hop! A jsme rychle zase v kapitalismu. Tož to jsme (a také to tak vypadá...) Ha ha.

Všechno dělají lidé. To je známá pravda. Komunismus značně poničil mezilidské vztahy (zejména po 21. 8. 1968) a jak to teď všechno napravit? To je velký problém v naší společnosti, který se řeší a bude převelice dlouho řešit... "Zdař Bůh!"

Š. Hašek 23.12.2021 20:58

Primární problém/škůdce je brusele. Německo. Zas. Blbinky Říše bude platit někdo jiný.

Všechno ostatní je televizní pohádka pro sedmnáctileté, které/kteří v pátek nechodí do školy.

Dále pro muzikology, herečky za dotace, které si generátor 10 500V/50HZ v Dukovanech představují jako osmé pohlaví.

Zkráceno. Ty Volty jsem tam seknul vodhadem, pak to jde stejně do nějakého trafa. A přes větrníka zpátky, pětkrát dražší.

Jurečka úplně jásá.

V. Petr 23.12.2021 17:23

To celé je hovadina. Primárním viníkem je nárůst EVROPSKÝCH cen elektřiny, za které může Německo a grýndýl. Pokud toto bude pokračovat, zdraži NAKONEC VŠICHNI.

Š. Hašek 23.12.2021 21:19

Za růst cen elektrické energie mohou muzikolologové, grety a němečtí šíbři, kteří "králíka krmí dušenou mrkví z Chile", že prej to je eko a bezuhlíkový!!!

Mein lieber Gott! Zlatej Husák. Ten to alespoň směřoval k tomu, že "Moskva kecá, ale my si tady tlačenku uděláme po svém".

Telička je Emanuelem Moravcem II. Dalšími exoty jsou všichni Piráti a jejich nohsledi. Fiala!!!

P. Kubáč 23.12.2021 12:05

Dodavatel poslední instance po mě chtěl 29 000 kč měsíční zálohy na plyn, ačkoliv cena mnou odebraného plynu za celou dobu mého pobytu v jeho "laskavé náruči" činila ( podle jeho vlastních faktur ) jen 2 800 kč.

Myslím, že umění násobit ceny číslem vlastních bot - bychom mohli úspěšně vyvážet do Evropské unie.

R. Langer 23.12.2021 13:19

Naopak, to se dováží z EU sem. ;-)

J. Jurax 23.12.2021 10:03

No, primárním viníkem je ovšem naprosto magorná zelená energetická politika EU.

A blbost našich politiků, co přistoupili na určování vnitrostátních cen elektrické energie přes burzu v Lipsku, když majíce, resp. vyrábějíce jí přebytek, jsme její vývozci.

P. Pepax 23.12.2021 10:24

Souhlas, primární viníci jsou úředníci EU a zelený úlet Němců, ti naši vnitrostátní kašpárci co si hrají na politiky jsou přirozenou součástí tohoto cirkusu.

V. Petr 23.12.2021 17:24

R^R^R^

D. Polanský 23.12.2021 8:58

Problém je, že každý úřad je jenom úřad, což sama autorka dobře ví. A od úředníků nikdy dobro nečekej.

V. Kain 25.12.2021 15:11

Stále čekám kdy se začne snižovat ta slibovaná byrokratická zátěž.Zatím se děje opak.Tak milí voliči té pětiparty jste si pěkně naběhli.Jak se vyjádřil slušný Fiala,musíme se s Green Dealem smířit.

J. Bruner 23.12.2021 2:13

čím nahradit dnešní "kapitalizmus"? Nejlépe státním kapitalizmem se silným sociálním rozměrem. Že to něco připomíná? Nu ano, to co zde bylo před r.1989.

R. Langer 23.12.2021 5:44

Ano, je to komunismus. ;-€

P. Dvořák 23.12.2021 8:15

Komunismus tady nikdy nebyl. To byl Marxův a posléze Leninův konstrukt.

J. Hruška 23.12.2021 9:24

"Komunismus je SOVĚTSKÁ MOC a elektrifikace Ruska". Dvořáku, učit se, učit se, učit se. - co je to Komunismus.! Hezký den s citáty od dědy mráze (Volodi) a šťastné vánoce, Jóžín.

D. Uhlár 23.12.2021 7:42

Brunere, plácáte, zřejmě o té době víte tak maximálně z doslechu. Státní kapitialismus zde před 89 ́ nebyl, a to ani přibližně. Naopak, i ze států na východ od železné opony jsme měli ke kapitalismu nejdál, minimálně ze satelitů ( SSSR byl mimo tabulky ). A i ten sociální rozměr je napováženou, a to minimálně ze dvou důvodů: jednak nebyl pro všechny, ale za odměnu, jako držhubné - stačilo kousek vybočit z řady, a bylo po sociálnu a jistotách, a za druhé tehdejší standarty sociálního státu byly často jen proklamací, ale z tzv. objektivních důvodů většině nedostupné a navíc vždy vyvážené povinností ne zrovna přívětivou: např. jistota práce, ale zároveň povinnost práce a trestný čin příživy, přičemž co je a není práce rozhodovala strana vláda, nebo jistota práce po škole, ale povinné umístěnky, nebo jistota bydlení, ale nadměrečné metry a přidělování podnájemníků, a tak by se dalo pokračovat. Prostě buď nevíte, nebo lžete.

J. Hruška 23.12.2021 9:33

"Státně mnopolistický kapitalismus" je (byla) podle Marxe nejvyšší (poslední) forma vývoje společnosti. (poslední stupeň vykořisťování proletariátu). Pravda pravdoucí.! Čestík!

D. Uhlár 23.12.2021 13:03

Což ovšem nemá žádnou spojitost s mým příspěvkem.

F. Žůrek 23.12.2021 1:29

Chytračení - o to tady běží. To chytračení provádějí bohatí lidé a ve velké většině jsou to podvodníci. Paní Vitásková, ANO, podvodníci, třeba jmenovitě takový Miroslav Kalousek, a takoví lidé nikdy nebudou hledat svou vinu, ale budou všechno zastírat, maskovat, mlžit, utajovat atd.

Tam, kde jsou možnosti či zdroje získání peněz, především velkých peněz pro vlastní kapsu, jinak řečeno, kde jsou možnosti velkých zisků, tam se nahrne také velké množství podvodníků. A ve velké většině jsou to bohatí lidé, kteří se napakují (mají svůj zisk) na úkor těch pracovitých a chudých lidí. Nu, a takoví lidé nám vlastně vládnou ve státě a s tím nic nenaděláme. A právě tady se ukazuje, že demokracie je vlastně v koncích, je u svého konce. Možná kapitalismus je v koncích a ten to způsobuje. Potom zákonitě Západ, celá západní společnost, je výsměch vůči slušným a poctivým lidem. Jinak řečeno, je u konce. Vidíte to velice dobře u Evropské unie.

Tož třeba plynovod Jamal. Pojednou prý plyn teče opačně! Nu, není to sranda...? Tož je...

Sledoval jsem debatu o PRAVDĚ z Betlémské kaple, které zorganizoval s mladými lidmi Václav Moravec. Zde zaznělo zřetelně! Že 75 % informací, které dostávají lidé k dispozici, jsou hoaxy, jsou to podvody, klamání lidí... Celý slavný "internet" je de facto k ničemu anebo slouží ničemům... Globalizace ukazuje, že kapitalismus je již u svého konce a teď JE ZDE PROBLÉM: čím kapitalismus nahradit...???!!!

Přeji všem slušným lidem pěkný den!V

V. Povolný 23.12.2021 9:48

Teda, vy v tom máte slušný hokej, pane Žůrku. Chytračení, podvádění, korupce, hrabání peněz a majetku pod sebe - to nejsou charakteristické vlastnosti kapitalismu. To je součást lidské přirozenosti a vyskytuje se to ve všech společenských systémech. Bylo to i za komunistů, jen na to nebylo tolik vidět. Problémem našeho systému je naše neschopnost správně fungovat v demokracii. Demokraticky zvolení politici by měli přijímat takové zákony aby tyto věci byly omezeny na minimum. A měli by mít taky vůli tyto zákony vymáhat. Zcela zlikvidovat tyto nešvary není možné. Politiky máme takové, jaké jsme zvolili. Zkuste si odpovědět na otázku, jestli skutečně takto jednají. A jestli my, občané skutečně chceme demokratický politický systém, nebo by nám vyhovovalo víc poslouchat jednoho pána. Třeba v Moskvě nebo v Bruselu. Ono je to totiž jednodušší, pak víte na koho nadávat. V demokracii můžete nadávat jen sám na sebe.

J. Ticháček 23.12.2021 19:50

Takže demokratický zvolení politici by měli odstraňovat lidskou přirozenost?

J. Jurax 23.12.2021 9:56

Bohatí lidé ... no, mate to trochu pomotané.

Jen bych připodotkl, že závist hřích ...

J. Ticháček 23.12.2021 20:08

Nesledujte Moravce ani z kaple, nevšímejte si keců o hoaxech, v mnoha případech to jsou jen opravněné odlišné názory - on i ten pojem hoax míval ještě před nedávnem svůj význam, který už zmizel v zapomnění, a místo toho se dívejte kolem sebe.

Třeba ten plynovod. No fakt teče obráceným směrem. A fakt z politických důvodů. Ono totiž někde mezi ruskou hranicí a Německem je pár velkých odběratelů, kteří z politických důvodů nekupují plyn od Ruska. Takže Rusko plyn pošle do zásobníků v Německu, a když těm blbům po cestě začínají docházet zásoby, někde po cestě někdo zavře ventil. A z německých nádraží teče plyn do Polska. A když mají Poláci dost, zavřou kohouty, Rusové je otevřou, a plyn vesele teče do Němec. Asi by se to dalo vyřešit elegantněji, třeba tím, že by pšonkové prosťe odebírali přímo z té roury, platili za to Němcům, ale zjevně je ten plyn pobytem za západní hranicí očištěn jak politicky, tak fyzicky, a možná i metafyzicky.

Ale děje se to léta, několikrát ročně. Jen letos si toho někdo všiml, a místo aby napsal něco o nesmyslnosti lidského počínání v zajetí ideologie, nechal se zajmout ideologií a šup, Rusové zas dělají svinstvo.