14.5.2024 | Svátek má Bonifác


Diskuse k článku

ENERGETIKA: Válka, výjimky a aktivisté

Celá Evropa se bojí výpadku dodávek ruského plynu, snaží se na něm snižovat svou závislost. Je jasné, že minimálně v nejbližších letech budou dobré všechny energetické zdroje. Hned dvěma českým uhelným elektrárnám však paradoxně hrozí uzavření.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Beneš 15.4.2022 8:41

Jak můžete takhle volně povídat o tom, že někdo je trouba, když podobné nesmysly tvrdí i ministr zahraničí. A ten by měl mít aspoň mozek na myšlení.

J. Novotny 15.4.2022 8:33

Rusko ma 10-15 procent rozpoctu v utajenem rezimu. K tomu ma statni firmy a protisluzby oligarchu. Velka cast toho jde na ovlivneni legislativy EU v Bruselu a ekologickym neziskovkam. Vznikaji tak nesplnitelne limity a nemoznost postavit jaderku.

R. Meišner 15.4.2022 8:32

jen aby tomu panu soudci, až bude podepisovat rozhodnutí, nezmrzla náplň v propisce----doporučuji stihnout nejpozději do konce října. :-)

V. Petr 15.4.2022 8:30

Myslím, že bychom měli převzít praxi staré čínské justice, kde úkolem soudů bylo sloužit státu a ne dělat totální bordel...

V. Petr 15.4.2022 8:29

Samozřejmě, uhelnou energetiku obnovit jde, některé elektrárny ještě nejsou zničeny. Výstavba uhelné elektrárny je mnohem rychlejší, než výstavba elektrárny jaderné, které představují definitivní řešení. Chce to jen pověsit pár zelených...

J. Lukavsky 15.4.2022 8:20

"Chtivosti uhlobaronů"je v přímém rozporu a kontrastu k enthusiasmu, nezištnosti a obětavosti solárních baronů. Ti ze svého vlastního prasátka doplácejí na občasnou výrobu elektřiny. Stejně tak je to s majiteli fofrníků..... J.L. end

J. Lukavsky 15.4.2022 8:17

"má ministerstvo možnost udělit kratší výjimku v souladu s rozsudkem soudu,“a což kdyby ta výjimka byla definována jako "dočasná". Jak víme dočasnost = 4 furty... a je vymalováno. J.L. end

F. Kusák 15.4.2022 8:16

Bohužel, ta nekoncepčnost a faktická neexistence energetické strategie nás přivedla tam, kde jsme. Návrat k uhlí není krátkodobě reálný. Potřebná technika už k dispozici není, skončila už dávno v čínských hutích a kapacita v lodní dopravě už také není. Ono totiž všechno souvisí se vším a dovážet uhlí není odkud, tedy za přijatelné ceny, a také není kam. Obnovit uhelné elektrárny není snadné. A fakt, ty kteří tvrdí, že se obejdeme v krátké době bez plynu, by zasloužili zavřít. Lze celkem jednoduše odhadnout, že by se HDP snížilo o 30 až 40 %. Takže by nebylo na důchody ani na sociální aj. dávky. Nesmysly o náhradě LNG jsou hluboko za realitou. Každý plynař vám to potvrdí. Jedině snad to, že zastavení dodávek z Ruska není v jeho zájmu, ale ani v zájmu Ukrajiny. Jednak jim vlastní těžba nestačí a na tranzitních poplatcích extrémně vydělává. Bohužel, nerad to říkám, ale nám dává přeci jen nějakou jistotu, že předražený plyn odebíráme z Německa. Má totiž s Rusy dlouhodobou smlouvu a nezávislost v NS 1. Už zase slyším nesmysly o energetice, kdy kdejaký trouba tomu rozumí. Přesměrovat energetiku je jako otočit tu největší zámořskou loď, trvá to roky.

P. Rada 15.4.2022 8:06

Pokud by rudě vzteklému Mandovi nevrtala hlavou myšlenková zrůdnost bolševismu, rozhlédl se lépe po evropských zemích a přečetl by si alespon odkaz k naší neobvykle vysoké energetické náročnosti který jsem uvedl výše - pak by při stišené afektivitě snal spíše mohl zjistit, že vyšší životní úroven dnes i průměrně rozumní lidé dosahují běžně dostupnými technologiemi jako je optimalizace zatepení budov, dopravně energetická náročnost....

https://www.pasivnidomy.cz/co-je-pasivni-dum/t2?chapterId=1634

https://www.mzp.cz/C1257458002F0DC7/cz/cista_mobilita_seminar/$FILE/OPZPUR-18_Siemens-20180413.pdf

Optimalizace a růstu efektivity lze takto dosáhnout právě při nižší "potřebě" energie než jak je to opakovaně Skácelem dramatizováno formulací: ...." se u nás zvláštně hazarduje s energetickou bezpečností.".

F. Navrátil 15.4.2022 8:05

Odchod od plynu není ruskou volbou, ale eurovolbou. Dodávky plynu a paliva pro jaderné elektrárny plynule pokračují. Euroautarkie je cestou do ekonomické bezvýznamnosti a doplácí na ni obyvatelé, jak to bylo v případě Hodžovy Albánie nebo dnes v případě severokorejské Čučche.

J. Nevrkla 15.4.2022 7:54

Člověk musí být blázen, když v dnešní době považuje za prioritu bojovat proti změně klimatu.

J. Novotny 15.4.2022 7:48

Kušuj agente

T. Diblík 15.4.2022 7:28

To aktivistování je řemeslo a živnost. Pozoruhodné je, že nejde o učební obor, ale o předmět vyučovaný na vysokých školách. Nedivte se, že se aktivisté drží svého řemesla, když je dobře živí a navíc jim dává pocit morální nadřazenosti.

P. Manda 15.4.2022 7:09

" Chtivosti uhlobaronů a jejich skácelovsky-aktivistických poskoků takto v paxi dál navozují nestabilitu i zranit vlastní země." A co potřeba energie, ty bolševiká zrůdo.;-€;-€;-€

P. Dvořák 15.4.2022 6:56

Jen úplný idiot si může myslet, že planetu zachrání, když se v jakémsi městečku uprostřed slepého střeva Asie vypne v noci topení, mezitím co v Číně otevřou další uhelnou elektrárnu. Nebo dvě.

L. Harvánek 15.4.2022 6:37

Tak jsem nabyl dojmu, že i těm aktivistům je bližší košile než kabát. Jen jsem zapnul počítač a na Fb mi vyskočil příspěvek o tom, že města přes noc vypínají dodávky tepla a teplé vody. A kolik je kolem toho bědování! A za všechno prý může Putin. Místo toho, aby se aktivisté radovali z toho, že se konečně někdo začal chovat rozumně.

P. Rada 15.4.2022 6:31

Pokud by v publikování polopravd až lží velmi aktivní aktivista pan Skácel sám používal zdravý rozum, který rád zminuje a pokud by ho více reflektovaly i předešlé vlády, pak by nabádaly a vedly zemi s omezenými surovinovými zdroji daleko rychleji směrem od energetické a surovinové náročnosti při tvorbě HDP k nižší měrné spotřebě.

Toto vše při nižších zátěžím obyvatelstva i životního prostředí rtutí, popílkem, kyselou depozicí... za nimiž dominatně stojí předešlou totalitou studeno-válečnicky zbudovaný těžký průmysl a reklamou doposud navozovaná zbytečně vysoká spotřeba.

Dozvuky minulosti a chtivosti uhlobaronů dneška totiž (přes obecně dostupnou technologičnost) doposud dělají s Česka jednu s energeticky nejnáročnějších ekonomik v Evropě s nejméně diverzifikovanými zdroji při neobvykle velké měrné spotřebě.

Chtivosti uhlobaronů a jejich skácelovsky-aktivistických poskoků takto v paxi dál navozují nestabilitu i zranit vlastní země.

https://www.businessinfo.cz/clanky/zdroje-pro-prumysl-ceskou-energetiku-ceka-rychly-prechod-k-ekologii/

P. Dvořák 15.4.2022 1:32

V článku je na fotce Apolena evidentně uvnitř budovy, přesto má na hlavě kulicha a kolem krku šálu. Takže buď to s tím oteplováním bude jinak, nebo to má na palici jako svoje tvrdé image, což je teď děsně módní všelijaké to okulichovávání. Jak jí večer musí smrdět ta její vylízaná FAMácká štricla, raději ani nezkoušet.

J. Jurax 15.4.2022 1:03

V článku zmíněný výplod progresivní levicové aktivistky Apoleny Rychlíkové je zde - https://plus.rozhlas.cz/apolena-rychlikova-klimaticka-krize-je-nejvetsim-globalnim-ohrozenim-nevkusne-8722555

Počtěte si, jak se řítíme do globální katastrofy a jak jedni zelení magoři vyčítají jiným zeleným magorům, že jim překážejí v efektivním zeleném magoření.

Neboť aktivistka Apolena píše - cituji - Podle odborníků a odbornic totiž máme už pouhé tři roky na odklon od fosilních paliv, jinak hrozí masivní oteplení planety. Ta se působením lidského jednání otepluje mnohem rychleji, než se očekávalo. Podle nové zprávy Mezivládního panelu OSN pro změny klimatu (IPCC) se zdá, že teploty vzrostou přibližně dvojnásobně - konec citátu. Tahle aktivistka absolvovala FAMU, takže je na změny klimatu nepochybně odbornicí.

Bídně zhyneme, když bude v létě místa 30°C dvojnásobek, tedy 60°C. Akorát nám Apolena nepíše, jestli to bude už letos.

Tak mne napadá, že jestli nekecají, tak bude teplo i bez fosilních paliv. Akorát holt elektřina bez fosilních paliv nebude, takže nebude kde nabíjet smartfouny. Ale na TV se dá dívat i při svíčkách.

A taky mne napadá, že jsem na rozpacích, zda výraz "klimatický aktivista" se stal synonymem výrazu "blbec" nebo výrazu "(ne) užitečný idiot" nebo obého.

Článek je opravu výživný a skýtá vskutku poučný a zajímavý vhled do myšlení mozků prožraných zelenou plísní. A to přímo na webu Českého rozhlasu ... ;-O;-€8-o