28.4.2024 | Svátek má Vlastislav


Diskuse k článku

ENERGETIKA: Válka, výjimky a aktivisté

Celá Evropa se bojí výpadku dodávek ruského plynu, snaží se na něm snižovat svou závislost. Je jasné, že minimálně v nejbližších letech budou dobré všechny energetické zdroje. Hned dvěma českým uhelným elektrárnám však paradoxně hrozí uzavření.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Novak 15.4.2022 21:28

Albánie se rozhádala s každým. Nestala se objektem bojkotu východního bloku, ona sama ho bojkotovala. Nejdřív se Stalinem bojkotovala Titovu Jugoslávii, pak s Maem Chruščovův SSSR, pak...

V 80. letech jsem občas naladil Radio Tirana, abych si optimisticky ověřil, že jinde jsou na tom ještě hůř. Velice mě pobavil slib "Vřele milovaného vůdce naší dělnické strany, soudruha Evera Hogxhy, že Albánský lid bude i nadále spolu se svými spojenci bojovat proti americkému imperialismu, sovětskému sociálimperialismu a čínskému hegemonismu".

A marně jsem hledal ty albánské "spojence"...

J. Nevrkla 15.4.2022 7:54

Člověk musí být blázen, když v dnešní době považuje za prioritu bojovat proti změně klimatu.

P. Rada 15.4.2022 6:31

Pokud by v publikování polopravd až lží velmi aktivní aktivista pan Skácel sám používal zdravý rozum, který rád zminuje a pokud by ho více reflektovaly i předešlé vlády, pak by nabádaly a vedly zemi s omezenými surovinovými zdroji daleko rychleji směrem od energetické a surovinové náročnosti při tvorbě HDP k nižší měrné spotřebě.

Toto vše při nižších zátěžím obyvatelstva i životního prostředí rtutí, popílkem, kyselou depozicí... za nimiž dominatně stojí předešlou totalitou studeno-válečnicky zbudovaný těžký průmysl a reklamou doposud navozovaná zbytečně vysoká spotřeba.

Dozvuky minulosti a chtivosti uhlobaronů dneška totiž (přes obecně dostupnou technologičnost) doposud dělají s Česka jednu s energeticky nejnáročnějších ekonomik v Evropě s nejméně diverzifikovanými zdroji při neobvykle velké měrné spotřebě.

Chtivosti uhlobaronů a jejich skácelovsky-aktivistických poskoků takto v paxi dál navozují nestabilitu i zranit vlastní země.

https://www.businessinfo.cz/clanky/zdroje-pro-prumysl-ceskou-energetiku-ceka-rychly-prechod-k-ekologii/

P. Manda 15.4.2022 7:09

" Chtivosti uhlobaronů a jejich skácelovsky-aktivistických poskoků takto v paxi dál navozují nestabilitu i zranit vlastní země." A co potřeba energie, ty bolševiká zrůdo.;-€;-€;-€

P. Rada 15.4.2022 8:06

Pokud by rudě vzteklému Mandovi nevrtala hlavou myšlenková zrůdnost bolševismu, rozhlédl se lépe po evropských zemích a přečetl by si alespon odkaz k naší neobvykle vysoké energetické náročnosti který jsem uvedl výše - pak by při stišené afektivitě snal spíše mohl zjistit, že vyšší životní úroven dnes i průměrně rozumní lidé dosahují běžně dostupnými technologiemi jako je optimalizace zatepení budov, dopravně energetická náročnost....

https://www.pasivnidomy.cz/co-je-pasivni-dum/t2?chapterId=1634

https://www.mzp.cz/C1257458002F0DC7/cz/cista_mobilita_seminar/$FILE/OPZPUR-18_Siemens-20180413.pdf

Optimalizace a růstu efektivity lze takto dosáhnout právě při nižší "potřebě" energie než jak je to opakovaně Skácelem dramatizováno formulací: ...." se u nás zvláštně hazarduje s energetickou bezpečností.".

P. Manda 15.4.2022 12:12

Tak dobře s veselou a klidnou myslí. Jste zapšklý prolhaný levičácký ovád. Desetiletí využívám ze slunce co mohu ohřev TUV, FVE 5 kw. A mám vše řádně zatepleno . Co ty podložní akumulátore. Je odkazy na další hovadiny.

J. Novotny 15.4.2022 7:48

Kušuj agente

J. Lukavsky 15.4.2022 8:20

"Chtivosti uhlobaronů"je v přímém rozporu a kontrastu k enthusiasmu, nezištnosti a obětavosti solárních baronů. Ti ze svého vlastního prasátka doplácejí na občasnou výrobu elektřiny. Stejně tak je to s majiteli fofrníků..... J.L. end

P. Rada 15.4.2022 9:34

Není to v přímém rozporu. Proč pomíjíte pro chtivost společné hnízdo uhlo i solár baronů sídlící v ČEZU?

J. Jurax 15.4.2022 12:57

Je to marný.

Reagovat na Radu je krmení trolla. Ale ta jeho chtivost uhlobaronů je vskutku kouzelná :-)

J. Jurax 15.4.2022 1:03

V článku zmíněný výplod progresivní levicové aktivistky Apoleny Rychlíkové je zde - https://plus.rozhlas.cz/apolena-rychlikova-klimaticka-krize-je-nejvetsim-globalnim-ohrozenim-nevkusne-8722555

Počtěte si, jak se řítíme do globální katastrofy a jak jedni zelení magoři vyčítají jiným zeleným magorům, že jim překážejí v efektivním zeleném magoření.

Neboť aktivistka Apolena píše - cituji - Podle odborníků a odbornic totiž máme už pouhé tři roky na odklon od fosilních paliv, jinak hrozí masivní oteplení planety. Ta se působením lidského jednání otepluje mnohem rychleji, než se očekávalo. Podle nové zprávy Mezivládního panelu OSN pro změny klimatu (IPCC) se zdá, že teploty vzrostou přibližně dvojnásobně - konec citátu. Tahle aktivistka absolvovala FAMU, takže je na změny klimatu nepochybně odbornicí.

Bídně zhyneme, když bude v létě místa 30°C dvojnásobek, tedy 60°C. Akorát nám Apolena nepíše, jestli to bude už letos.

Tak mne napadá, že jestli nekecají, tak bude teplo i bez fosilních paliv. Akorát holt elektřina bez fosilních paliv nebude, takže nebude kde nabíjet smartfouny. Ale na TV se dá dívat i při svíčkách.

A taky mne napadá, že jsem na rozpacích, zda výraz "klimatický aktivista" se stal synonymem výrazu "blbec" nebo výrazu "(ne) užitečný idiot" nebo obého.

Článek je opravu výživný a skýtá vskutku poučný a zajímavý vhled do myšlení mozků prožraných zelenou plísní. A to přímo na webu Českého rozhlasu ... ;-O;-€8-o

P. Dvořák 15.4.2022 1:32

V článku je na fotce Apolena evidentně uvnitř budovy, přesto má na hlavě kulicha a kolem krku šálu. Takže buď to s tím oteplováním bude jinak, nebo to má na palici jako svoje tvrdé image, což je teď děsně módní všelijaké to okulichovávání. Jak jí večer musí smrdět ta její vylízaná FAMácká štricla, raději ani nezkoušet.

L. Harvánek 15.4.2022 6:37

Tak jsem nabyl dojmu, že i těm aktivistům je bližší košile než kabát. Jen jsem zapnul počítač a na Fb mi vyskočil příspěvek o tom, že města přes noc vypínají dodávky tepla a teplé vody. A kolik je kolem toho bědování! A za všechno prý může Putin. Místo toho, aby se aktivisté radovali z toho, že se konečně někdo začal chovat rozumně.

P. Dvořák 15.4.2022 6:56

Jen úplný idiot si může myslet, že planetu zachrání, když se v jakémsi městečku uprostřed slepého střeva Asie vypne v noci topení, mezitím co v Číně otevřou další uhelnou elektrárnu. Nebo dvě.

V. Novak 15.4.2022 9:16

V Bulharsku jsem zažil vypínání elektřiny v cyklu 1 hodina svítí, 2 hodiny vypnuto.

Naštěstí znám pouze z vyprávění vypínání v Arménii v cyklu 2 hodiny svítí (teče voda, funguje dálkové topení,...) 22 hodiny vypnuto. V každé části země a čtvrti Jerevanu jinak, elektřina třeba od 3 do 5 "ráno".

A na dálku jsem zažil plánované i neplánované výpadky v Kalifornii předloňský podzim - když vám vypadne server s hodinovou editací, to by se jeden posmál... Zvlášť když náběhy trvají. Firma to vyřešila zakoupením dieselových generátorů.

J. Jurax 15.4.2022 16:24

Zajisté dieselgenerátorů bezemisních, zeleně certifikovaných :-)

V. Novak 15.4.2022 21:31

Tak to nevím - ale jak se ukázalo, tak účinných.

J. Jurax 15.4.2022 21:34

Účinných?

Tak to zeleně certifikované nebudou ;-D

T. Diblík 15.4.2022 7:28

To aktivistování je řemeslo a živnost. Pozoruhodné je, že nejde o učební obor, ale o předmět vyučovaný na vysokých školách. Nedivte se, že se aktivisté drží svého řemesla, když je dobře živí a navíc jim dává pocit morální nadřazenosti.