23.5.2024 | Svátek má Vladimír


Diskuse k článku

ENERGETIKA: Válka s Německem, strategie versus taktika

Mnozí malověrní mají pocit, že dnes Čechům nezbývá než se podřídit německému energetickému diktátu. Zejména odporovači nových českých jaderných bloků v tomto směru excelují.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Langer 30.1.2013 11:07

Re: To co jste napsal, je pravda, ALE politik, který se chce

Jestli si někdo myslí, že šéf KGB je lepší než sebranka zkorumpovaných zlodějů, tak já říkám, že je to totéž. Všechno je to mafie a její boj mezi sebou. A až jeden mafián úplně vyhraje, tak pak to bude stejná totalita jako za Brežněva. Ale lidé asi budou mít klid na práci, to je fakt. :-P

R. Langer 30.1.2013 11:03

Re: Válka s Němedkem.....

Přesně.

R. Langer 30.1.2013 11:02

Re: Válka s Němedkem.....

Jako vtip je to dobré, jako realita k pláči. Oni na to Němci ale už brzy přijdou, a pak se budete divit...

R. Langer 30.1.2013 11:01

Re: Tunel ala "Škoda"

To je naprostý nesmysl a lež.

P. Rada 30.1.2013 10:21

Tunel ala "Škoda"

Politikou pana Škody je lobování za JE a tak se neštítí pojem strategie pokrucovat k obrazu svému - nehledě na právě dlouhodobý dopad tohoto lobingu.

Zatím to totiž vypadá tak, že náklady na dostavbu JETE zaplatí u nás spotřebitel podobně jak tomu bylo a je v případě tunelu fotovoltaického ale na rozdíl od tohoto dokonce s rostoucími náklady.. Škoda tedy lobuje za další očividný tunel. Evidentně opomíjí diskutovat vývoj ekonomiky u nás v budoucích letech, desetiletích...  a tedy i vývoj spotřeby energií. Je totiž pravděpodobné, že dopady řady limitů růstu povedou k prohlubování celosvětové recese až do výrazného poklesu kupní síly obyvatelstva a to i u nás. I pro energie tedy poklesne odbyt i když o tom sotva kdo chce slyšet, natož to vzít na vědomí jako pravděpodobnou realitu a začít se podle toho chovat. Důsleky budou obdobné jako když si na úvěr pořídíme luxusní auto ale na jeho splácení už nebudou prostředky.

http://aktualne.centrum.cz/ekonomika/podnikani/clanek.phtml?id=769926

http://blog.aktualne.centrum.cz/blogy/james-de-candole.php?itemid=17774

http://aktualne.centrum.cz/domaci/zivot-v-cesku/clanek.phtml?id=769917

V. Novák 30.1.2013 10:12

Jedinou alternativou Putina jsou v Rusku komunisté.

Pouze komunisté mají sice výrazně menší podporu než JR, ale dvoucifernou. Třetí Žirinovského "liberální demkraté" (hahaha) jsou už mimo jakoukoli reálnou soutěž. A ti, kteří se předvedli za Jelcina? Ti mají podporu na úrovni statistické chyby.

Tak to prostě je, i když se našim "demokratům" hrubě nelíbí, že Rusové volí jinak, než by jim rádi předepsali. No, oni je zklamali i čeští voliči... A ten pískot zklamané "mediálně-kulturní fronty"!

P. Vaňura 30.1.2013 9:39

To co jste napsal, je pravda, ALE politik, který se chce

stát autoritativním vládcem, jako Putin, MUSÍ přemýšlet v delším horizontu. Putin bude vládnout už 20 let. PROTO se Rusům vyplatí volit Putina, je pro ně přijatelnější, než sebranka zkorumpovaných zlodějů, kteří si potřebují nakrást za jedno funkční období.

Je zajímavé, že Zdeněk Mlynář, spolužák Gorbačova a autor knihy Mráz přichází z Kremlu tento vývoj předvídal už za Jelcina!

P. Vaňura 30.1.2013 9:34

Miloši, veď nás do boje proti zelené sebrance

Nechceme připlácet ani současné 0,5 Kč/kWh na fotovoltaický megatunel, natož 1,4 Kč/kWh jako Němci. Na oplátku Tě budeme vždy podporovat proti Pravdě a lásce.

Připadá vám to tak nereálné?

Věc je taková, že distributor, když právě zafouká, MUSÍ zastavit odběr z klasických zdrojů a nakupovat MNOHEM DRAŽŠÍ elektřinu z OZE.

Jde jen o to, vysvětlit domácnostem, kterým se elektřina JEDINĚ V DŮSLEDKU "PODPORY OZE" zdražuje, KDO ZA TO MŮŽE.

http://neviditelnypes.lidovky.cz/politika-kdo-nam-zdrazil-elektrinu-due-/p_politika.asp?c=A101003_121803_p_politika_wag

F. Pavlis 30.1.2013 7:52

Obávám se,

že v této zemi se všechno, co je schopné slušné produkce, záhy prodá. Cenu produktu  pak stejně určuje někdo jiný. Rychlé peníze jsou politikova droga hned vedle moci.  V dohledné době naší generace proti tomu neexistuje obrana. Volby a programy politických stran jsou jen vábničkou na "občanskou společnost". Žel, platí to už tisíciletí. Patrně to opět vyvolá potřebu "alternativní" existence. Vnitřní emigrace a uzavřenost před vnějším světem. Akce jsou zřejmé, reakce už méně. Ale onen zákon jistě není vycucaný z prstu.

T. Kočí 30.1.2013 7:46

Re: A co z toho plyne obecně?

SOUHLAS!

V. Šťastný 30.1.2013 6:01

Re: Válka s Němedkem.....

a ještě něco. Jestli něco vysává naše veřejné zdroje, tak to jsou OZE. Za poslední rok to bylo 44mld kč.Vláda zatím nic doplácet nebude, nic takového není rozhodnuto a už vůbec to nebude cena, kterou si určí ČEZ, ale pokud bude, tak cena kterou určí OZE dotacemi zparchantělý trh.

V. Šťastný 30.1.2013 5:57

Re: Válka s Němedkem.....

.....V Němedku jde v první řadě o budování zdrojů v místě spotřeby.??? Myslíte ty větrné parky v Severním moři co "místně " zásobují pomocí naší a polské přenosové soustavy Bavorsko?

V. Šťastný 30.1.2013 5:55

Re: A co z toho plyne obecně?

přesně

A. Nováček 30.1.2013 5:52

Válka s Němedkem.....

Autor kope v zájmu energetických koncernů a všech parazitů, kteří se na budování obludných energetických zdrojů podílejí na straně vysávání vedřejných zdrojů.  Viz...vláda bude přece po dostavbě Temelína doplácet ČEZu rozdíl mezi skutečnou cenou a "ekonomickou" cenou stanovenou ČEZem.

V Němedku jde v první řadě o budování zdrojů v místě spotřeby.

J. Jurax 30.1.2013 2:58

A co z toho plyne obecně?

Standardní politik vidí jen od voleb do voleb - je nutno koryta získat a udržet. Proto musí být populista a proto je ochoten zdevastovat státní finance za účelem nákupu přízně voličů. Co přesahuje volební období je pro něj nezajímavé. Není tudíž schopen dlouhodobé koncepční práce.

Prioritou politika není zájem vlasti, národa, státu a už vůbec ne jeho voličů. Jeho prioritou je zájem jeho rodné strany, zájem jeho vlastní, jeho bližních a v neposlední řadě zájem jeho sponzorů, to jest těch, kdož si ho platí a na špagátcích vodí.

Politik ani za to nejblbější a nejškodlivější rozhodnutí nenese žádnou odpovědnost (viz třeba v článku zmíněné pyramidálně kraviniózní dotování OZE). Nikdy nebude ze svého hradit škodu. Nese jen odpovědnost tzv. politickou, což se v nejhorším a pohříchu řídkém případě projeví odchodem z politiky a usednutím do teplého místa v soukromém sektoru, které si za své politické kariéry patřičnými úsluhami připravil. Alternativně někde v orgánech EU, projevil-li za své předchozí kariéry patřičnou míru servility k unijní věrchušce.

Závěr - politici nemají kafrat do složitých a důležitých věcí najmě technického charakteru (energetická či dopravní koncepce například). Jsou nevzdělaní (práva či politilogie, ba zhusta ani ekonomie v tomto punktu nejsou  vzdělání), ovlivnitelní každou konjunkturální hovadinou. populističtí a v neposlední řadě úplatní. Blbost nepřestane být blbostí, i když ji odhlasují obě komory parlamentu a vláda schválí!