16.5.2024 | Svátek má Přemysl


Diskuse k článku

ENERGETIKA: Úkol pro příští českou vládu

Ceny energií nikdy nerostly tak rychle. Velkoobchodní cena elektřiny vzrostla meziročně téměř o 150 %. Velkoobchodní cena plynu za stejné období o 100 %.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Petr 8.10.2021 10:33

Koupit jaderné palivo jinde, než v Rusku není problém. O plynu toto ovšem neplatí. Evropa zvýšila spotřebu plynu, protože jím nahradila odstavované jaderné (v Německu) i uhelné (také u nás) elektrárny. Protože si při tom smluvně NEZAJISTILA zvýšení dodávek plynu, nastala současná situace. Se zelenými "píp" to ani jinak dopadnout nemohlo!

J. Dobrý 8.10.2021 10:12

Gasprom a Rosatom maji jednu spolecnou vlastnost. De fakto je ovlada Kreml.

Temelin je de-fakto zavisly na ruskem paluvu, jak oba vime. Zvysovat zavislost na tomto palivu si ale nemuzeme dovolit. Znamena to stat se dobrovolne rokojmim.

F. Navrátil 8.10.2021 10:07

Gazprom nebuduje jaderné elektrárny a nedodává do nich palivo! Naopak, Gazprom zvítězil v konkurenčním boji o evropský energetický trh nad Rosatomem. A ještě na závěr, palivo do Temelína zpočátku dodával Westinghaus, ale bylo tak nekvalitní, že ohrožovalo chod reaktoru a proto musela být dodatečně uzavřena smlouva s Rosatomem o dodávce ruského paliva. Řešením není ani výstavba fotovoltaiky a fofrníků vyráběných v Číně, i když slunce a vítr máme z vlastních zdrojů.

J. Dobrý 8.10.2021 9:34

Vsimnul jsem si, ze nejvyse stoupaji ceny elektriny, kdyz nesviti a nefouka zaroven (bezny stav velkeho uzemi pri zimni inverzi). A klesa az na zaporne hodnoty, pokud fouka a sviti na optimalni parametry techto zdroju.

Ale to bude podobnost ciste nahodna.

J. Dobrý 8.10.2021 9:29

Clovece hrajete roli psa, kteremu z vyhladovele kuze couhaji zebra a momentalne slinta a vrti ocaskem na slibenou kost, co je zatim za plotem.

PS: za ztoupajici zavislost na plynu si muzeme z velke casti samy

PPS: gasprom nazorne predvadi, proc neni dobry napad reaktor fungujici pouze na ruske palivo. Vytrou si s nama...

D. Krajíček 8.10.2021 9:25

A pak zase pro změnu zafouká, cena EE klesne k nule a PVE během několika hodin prodělá stovky milionů Kč v denním cyklu.

Ale to už podle Vás bude mít ČR postavené další Občasné Zdroje Energie a bude se škrábat na hlavě, co s tím...

I. Lyčka 8.10.2021 9:11

Spíše Herkula, aby vypláchnul bruselské hnojiště.

P. Milan 8.10.2021 9:06

To by bylo krásné, vrátit do EU rozum.

Kde najít Sysifa?

J. Ganaur 8.10.2021 8:57

Slibem nezarmoutíš!;-D;-D;-D

F. Navrátil 8.10.2021 8:44

Autor píše, že "za dramatickým zdražením stojí také politika ruského plynárenského gigantu Gazprom, jejž většinově ovládá Kreml. Podnik letos snížil své dodávky Evropě." Před chvílí jsem četl informaci, že cena plynu se stabilizovala, protože Gazprom přislíbit zvýšit! dodávky plynu do západní Evropy nad dojednané množství. Někdo tady říká nepravdu. Evropský plynárenský trh to asi nebude.

J. Strakoš 8.10.2021 6:04

Bojím se, aby politici dno neodsouvali - například zdražování ceny elektřiny se jednak rozloží v čase díky fixacím (nenaštvou se všichni najednou) a zároveň nebudou pro nikoho likvidační díky dotacím. Takže skutečnou hrůzu uvidíme až za delší čas a o to horší to bude.

J. Strakoš 8.10.2021 6:00

Pár postřehů bývalého zákazníka BohemiaEnergy - dopis, který dostanete je dobře napsaný, takže nesrozumitelný a informace o výši nárustu z něj přímo nevyplývá - prostě víte, že se zdraží. Pokud jste odložili přechod k jinému oprátorovi, tak se vám může stát, že např. EON už teď nepřijímá (dozvíte se po 20 minutách čekání na lince, na webu jsem si nevšimnul). Nicméně i tak lze najít operátory s fixací a doufat, že jeho sliby budou umístěny do správného ekonomického rámce.

Jen je třeba to neodkládat, vypověď je do 20.10. a od listopadu prosakují informace o zdražení .

J. Pankovic 8.10.2021 4:46

Nejdřív musí být o hodně hůř, pak musí sami Germáni pověsit zelené škůdce na fofrníky a teprve potom snad konečně dostanou rozum a vykopnou parazity z vedení EU, pokud už nebude pozdě

J. Novák 8.10.2021 0:18

voliči rozumí pouze číslům dnes cena EE v 10.00h dosáhla 393,52 Euro/MWh v objemu několik tisíc MWh, tedy mohla PVE během několika hodin vydělat 10-30 mil. Kč v denním cyklu,....ale ČR postavit další PVE z důvodů ochrany přírody odmítá! NERV JSOU NERVÁCI.