7.5.2024 | Svátek má Stanislav


Diskuse k článku

ENERGETIKA: Tento pán je vládní zmocněnec...

V rozhovoru pro iDnes se Václav Bartuška jevil jako všeho znalý, o všem informovaný zmocněnec, který ovšem často sděloval přinejmenším jen zkreslenou pravdu. Anebo záměrně nepravdy?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Langer 7.6.2021 8:37

Ne, neříká nesmysly, jenom lže. ;-D

R. Langer 7.6.2021 8:37

Jo? Zajímavá myšlenka. Je vidět, že ten Bartuška fakt mele strašné hovadiny. :-P

R. Langer 7.6.2021 8:35

Nelži a nemel nesmysly, prolhaný Zelený bolševiku. :-P

R. Langer 7.6.2021 8:34

A na to s těmi dvěma generacemi jste přišel mozkovým myšlením, nebo jste si to vycucal z palce? Co to má společného s JE, můžete mi to nějak vysvětlit? ;-D

Š. Hašek 7.6.2021 8:32

Vařit celý život (a dále) na ruském plynu znamená, že každým čajem a polévkou se Vám do těla (a do celé ČR) zavrtává "ruská proradnost, zaostalost, alkoholismus". Co???

Z dostavby Dukovan "naši demograti" vytvořili plně slouhovsko ideologickou věc! Ještě hůř, než nějaká "rozhodnutí" v letech 1946 - 1955.

Nepřeji svým vnukům, aby byly onucí brusele a tloušťku hovězího řízku jim kontrolovala namátková lítačka s dredama. A elektřinu dostávali podle "přídělového elektrického lístku". A to všechno jenom proto, protože největšími "odborníky" na atomové elektrárny jsou: Vystrčil, Hilšer, Němcová, Bartoš a velvyslanec USA.

Ten Gorbi se má objevit kde? V New Yorku?

L. Beneš 7.6.2021 8:29

Myslím, že jeden Gorbi Rusům stačil na příštích tisíc let. Nejdřív kopal za tvrdé bolševiky, potom Raisa potřebovala hadříky z Paříže a z něho se stal hlasatel glasnosti, pak uvolnil místo superopilci Jelcnovi a nakonec předváděl jako manekýn aktovky a jiné kožené zboží západní provenience.

L. Beneš 7.6.2021 8:25

Když je "společenská poptávka" po nějakém tvrzení, v tomto případě kvůli odmítnutí dodávky JE z Ruska, vždycky se najde nějaký ctižádostivec, který bude tvrdit, že Rusové nejsou schopni dodat ani ty své matrjošky a pokud ano, že jsou nebezpečné a že by ohrožovaly naši bezpečnost.

L. Šimon 7.6.2021 8:09

Tak to ať si vaši vnuci připraví několik sudů petroleje a nakoupí petrolejky aby měli čím svítit. Vařit a topit mohou na otevřeném ohništi ( totiž jestli budou mít aspoň dřevo).

Osobně jsem rád, že v té době už asi budu prdět do hlíny. No a moje děti ? Pokud se o takové věci nezajímají a věří tomu, že Pistan to tu vše po volbách dobře zařídí tak dobře jim tak.

J. Dupal 7.6.2021 7:47

Bez ruského plynu a ropy se obejdeme. Rusko bez jejich prodeje ne, říká Bartuška pod tímto názvem najdete nejnovější Bartuškův příspěvek. Zčásti mluví i za Evropu.

J. Krejčí 7.6.2021 7:37

Zadat Rusům výstavbu atomky je stejné jako jim kývnout na to, aby se do našich záležitostí montovali příští dvě generace, což oni by velice rádi. To tedy svým vnukům nepřeju. Leda by se tam objevil nový Gorbi a to co nejdřív.

P. Rada 7.6.2021 7:34

Rosatom je především neprůhledný totalitním režimem spravovaný a toto jeho ekonomicko-politické zázemí, nese pro jakéhokoli jeho partenra všechny ekvivalentní důsledky. Kým je R.A. pokládán za nejspolehlivějšího jste si kdo ví proč nechal pro sebe.

Pokud by technologie kterou má, byla jednoznačně zisková a bezproblémově použitelná - už dávno by po ní byla i od největších konkurentů taková poptávka, že by ji nejspíše kdokoli jaksi okopíroval až ukradl. Takto jak se to v reálných ekonomikách mezilidko-mezinárodních, dělo a děje s technologiemi odpradávna.

K tomu transferu technologie dnes u tvůrců 3+ generace reaktorů kdekoli ve světě ale chybí kýžená - tedy alespon minimální efektivita. Proto celosvětově panuje na poli štěpných JE faktická stagnace a to uvádějí i mezinárodní projaderné zdroje.

https://www-pub.iaea.org/MTCD/Publications/PDF/19-00521_web.pdf

J. Sedlář 7.6.2021 7:32

ANO! Jde o uhel pohledu.

R. Vacek 7.6.2021 5:55

Zmocněnec ví, že je momentálně žádané kydat na Rusko hnůj, tak to dělá. A proč ho nekydal dříve? No protože dříve po kydání nebyla taková poptávka. A co bude říkat zmocněnec zítra? To neví ani on sám. To záleží opět na tom, co se bude žádat.

Jinak Rosatom je největším dodavatelem jaderných elektráren, je pokládán za nejspolehlivějšího a má těch elektráren i nejvíc objednaných. Kromě toho má díky ruským preferencím zajištěnu perspektivu.:-)

P. Rychetsky 7.6.2021 4:36

Rozcilil jste se celkem zbytecne. Chapu, ze se vam nelibi, ze puvodne vystudovany novinar se zivi diplomacii zakontaminovanou technickymi nahledy, nicmene zadne nesmysle tam nerika. A prestoze to energeticke diplomatnictvi Bartuska dela uz 15 let, tak Rosatom byl porad ve hre, dokud nebyly Vrbetice. Nadavejte silenym a drzym rusakum, ne Bartuskovi. Olympijske hry, atomove elektrarny a rychlovlaky v USA jsou vzdy priserne predrazene a zpozdene. Bartuska za to nemuze.

P. Rychetsky 7.6.2021 4:36

Nelibi se vam, ze zminuje, ze dodali dokumentaci v rustine. Rikate, ze " Rosatom určitě nemá problém dodat projektovou, licenční a jinou dokumentaci v anglickém jazyce, pokud to druhá strana požaduje a dohodne to v kontraktu". A zase jste to asi neposlouchal. Bartuska jasne rika (5:52 min), ze dokumentaci dodali v rustine, coz neni jazyk pripustny v EU. Jelikoz vystavba madarskeho reaktoru VVER1200 podleha schvaleni Evropskou komisi, no tak to asi byl problem, ktery asi byl jednim z mnoha za zdrzenim projektu. Je to navic jen blbustka a perlicka.

Nelibi se vam, ze Bartuska rika, ze finsky projekt je zamrzly. Vy rikate, ze neni, a davate odkaz na web zadavatele. Ten samozrejme ma zajem vybarvit vsechno v ruzovych barvach, jelikoz projekty JE se vetsinou strasne vlecou a stoji mnohem vic nez se na zacatku slibovalo a vsichni skuhraj, jen zadavatel rika, ze je vsechno nadherne bezi. I ten jejich web rika "However, bringing the design and licensing material to the level of Finnish requirements, including the regulatory review times, has taken slightly longer than expected." Jo, to vyznamne,"however". Trva to, jelikoz ruzni zeleni tomu vselijak hazej klacky pod nohy. Zadavatel rika "o trosicku dyl", Bartuska rika zamrzly. Jinde rikaji, ze tam byla prodleva 5 let, "This increase is "mainly due to the five-year delay in obtaining the construction licence and, to a lesser extent, changes in the project's scope of supply." https://world-nuclear-news.org/Articles/Fennovoima-revises-Hanhikivi-1-schedule-and-costs. Bartuska mluvi i o jakesi arbitrazi, asi vi proc, vy jste to nevyvratil. Wiki rika "Construction was expected to start in 2018, but as of December 2018 has been delayed at least until 2021. The plant will not be operational before 2028, 4 years behind schedule." Takze start se posunul o 4 roky a misto aby se zacalo v 2018, tak se asi nezacalo ani ted. Nekdo tomu muze rict, ze zamrzlo.

P. Rychetsky 7.6.2021 4:35

Pane autore, proc jste to vubec sepsal? Vzdyt vy nic nevyvracite ani nove nedokazujete. Vymyslel jste akorat posmech, ze jste titul „energetický zmocněnec“ dal do zavorek. A vycitate mu, ze je "všeho znalý", ikdyz on jen mluvi o svem oboru, tedy diplomacii v energetice.

Nelibi se vam, ze p. Bartuska zminuje 15 let vystavby. To je uplne normalni odhad, a jestli mate lepsi, tak sem s nim. Jinak to nevytahujte. Bartuska to normalne popisuje, 5:15 min, a ma to hlavu a patu.

Ohledne paliva pro Temelin. Pisete "Má snad tento pán informace, že nám TVEL hrozí zastavením dodávek paliva...?" No samozrejme, ze je ma, rika to v rozhovoru, cas 2:20 min. Rusove kvuli Dukovanum vyhrozuji sprajcem s palivem. Ten je k smichu, protoze paliva je ted dost a v tendru na pristi palivo jsou Rusove s Americany. To jste ten rozhovor neposlouchal? Bartuska rika, ze by radsi v tendru mel oba zajemce.

O. Istvanfy 7.6.2021 0:49

Krátko po nežnej revolúcii prišiel MMF s návrhom strojnásobiť ťažbu dreva s tým, že nám dodajú potrebnú ťažobnú techniku. Vtedy to vyvolalo silný odpor odbornej verejnosti, ktorá si spočítala, že za 15 rokov by sme miesto lesov mali len kopu šrotu. Dnes, keď sa odborná verejnosť zredukovala na pár jednotlivcov, ktorí sa boja nič také nehrozí.