7.5.2024 | Svátek má Stanislav


Diskuse k článku

ENERGETIKA: Temelín vs. Dukovany

Představitelé státu oznámili, že se stát bude zabývat výhradně stavbou nového bloku v Dukovanech.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Rada 28.2.2019 3:33

Ví senátor o čem je dnes JE?

Podle toho co napsal tak neví - je to totiž o penězích!!!

Zatímco dříve byla výstavba spíše o riziku selhání tohoto systému člověk stroj - tak dnes se podstatným dopadem stala nákladovost výstavby. Sumy jsou to ale už tak velié, že si je sotva kdo umí představit a navíc násobnost nákladovosti platí zejména v prostředí vekoodběratekském. V konkurenčním prostředí jiných energetických zdrojů tak JE už vychází na produkovaný výkon násobně dráž jak u nás proklínaná FV.

JE má sice tu proklamovanou výhodu, že nezáleží zda svítí slunce. Ano to má, ale až tak paradoxní, že si navíc vynucuje aby i v noci něco vydatně pracovalo... Tedy aby za to i v noci někdo rád platil násobně jak za jiné zdroje.

Když to ale zaplatí někdo "jiný" a nejspíš právě s celospolečenských prostředků - tak ale příznačně pro tohoto senátora zřejmě není o čem diskutovat - jemu záleží jen na lokalitě!?

R. Langer 28.2.2019 6:22

Re: Ví senátor o čem je dnes JE?

Jsi odporné prolhané hovado, Zelený sedmilháři, už s těmi svými lžemi o drahé elektřině z JE táhni do Brusele, opak je pravdou, a ty pohádky o budování JE z veřejných prostředků si taky laskavě strč do své prolhané pr*ele, podvodníku. Lžeš jako když Rudé právo tiskne, Zelený bolševiku.

R. Vacek 28.2.2019 6:47

Re: Ví senátor o čem je dnes JE?

Energie z JE zdražuje proto, že přibývá solárů. Pak JE nemůže dodávat ve dne. Čím více alternativních zdrojů, tím dražší energie z těch klasických, které jsou potřeba na noc, na zimu, kdy zelené zdroje nic nedodají.

J. Horský 28.2.2019 8:23

Re: Ví senátor o čem je dnes JE?

Nikoli. V současnosti se v ČR jaderné elektrárny neregulují. Ne že by to technicky nešlo (JETE je schopná regulace až na 50% nominálu), ale je to neefektivní. Je dostatek jiné kapacity (voda, plyn, uhlí), kde je regulace hospodárnější.

Jaderná energie je "drahá" zejména kvůli mimořádným nárokům na bezpečnost a nutností postarat se o odpady i v daleké budoucnosti. Už se nežádá jen, aby se reaktor bezpečně odstavil a uchladil, pokud třeba od něj všichni utečou (to uměl i černobylský), ale aby odolal i cílené snaze ho zničit (ať už obsluhou, nebo zvenčí).

Kdyby se srovnatelné bezpečnostní požadavky kladly třeba na dopravní letadla, neodstartuje ani jediné.

V. Novák 28.2.2019 11:43

Re: Ví senátor o čem je dnes JE?

Ty hlupoty jste si vycucal ze kterého palce?

J. Jurax 28.2.2019 1:08

No jo

ovšem Tomáš Jirsa je senátor za Českokrumlovsko, Českobudějovicko a Prachaticko. No a kde je Temelín? V okrese České Budějovice.

Takže se nemohu ubránit dojmu, že holt lobbuje pro svůj volební obvod, neboť - jak sám píše - "výstavba Temelína v devadesátých letech pomohla celému Jihočeskému kraji překonat ekonomickou transformaci. Na subdodávkách v Temelíně vznikly stovky a tisíce firem, které druhotně zaměstnaly desetitisíce lidí. Stamiliardová stavba Temelína pomohla vybudovat podnikatelské zázemí i infrastrukturu, která pomohla učinit region bohatým.".

F. Houžňák 28.2.2019 6:45

No a co je na tom špatného?

Support your local sheriff, a naopak. V matkách demokracií, UK a USA, je to nemlich to samý.

M. Zdobinský 28.2.2019 8:57

Re: No jo

Lobbuje za svůj kraj. Na tom nevidím nic špatného, proto jsou senátoři a regionální politici volení, aby se mimo jiné "starali" o svůj region. U p.Jirsy je to navíc podloženo vyšší znalostí této problematiky než je u jiných politiků obvyklé. Byl bych docela rád, kdyby v našem kraji byl taky takový senátor.

J. Jurax 28.2.2019 12:08

Jistě.

Nicméně je dobré vědět. Zde je nutno uvážit právě tu jistou, pro laika neodhadnutelnou míru lobbingu.

Kdyby tentýž text napsal senátor kupříkladu za Ostravu, byly by uvedené názory jaksi věrohodnější.

Č. Berka 28.2.2019 11:30

Re: No jo

Myslím, že podstatnější je to, co píše- v Temelíně se jedná o DOSTAVBU na původně plánovanou kapacitu s tím, že řada věcí již je schválena

V. Novák 28.2.2019 13:45

Re: No jo

Obávám se, že tomu schválenému už dávno vypršelo schválení a těžko se budou stavět další VVER 1000 s původními turbínami a generátory, když i v postaveném Temelíně se už dělaly úpravy.

Čili byrokracie se nažere v každém případě.

Hlavně aby to politici nakonec nezařízli hádkami "k nám!" - "ne, rozhodně k nám!".

Zajímavé ale je, že zatímco dřív byl odpor vůči stavbě, teď se lobbuje pro ni...