4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Huráb 15.2.2010 18:26

Ukládání energie

A nebylo by jednodušší na tu velkou vzdálenost energii namísto po kabelech vozit třeba přeměněnou na vodík, vyrobený tam, kde fouká? Když bude moc foukat, vyrobí se holt víc vodíku (nebo něčeho jiného), který se později buď spotřebuje v místě anebo tankerem doveze jinam. Myslím, že většina těchhle technologií existuje. Jsou sice málo účinné, ale jejich nasazení ve velkém měřítku by mohlo přinést jejich rozvoj a zlevnění.

Připadá mi pořád lepší vyrábět energii s malou účinností ale čistě (větrníky a trochu možná i FV) než v uhelných elektrárnách. Uhlí se navíc dá (pokud se nepletu) využívat i v chemii, kde se určitě využije lépe naž spálením.

  Ale nejsem elektrikář, třeba mi někdo vysvětlí, proč to nejde.

A. Hrbek 15.2.2010 19:22

Re: Ukládání energie

Malým problémem je, že z 18 kg vody se vyrobí jen 2 kg vodíku a 16 kg kyslíku. Co s tím kyslíkem?

Glosator 15.2.2010 9:05

Vzhledem k tomu, že využití instalovaného výkonu je u větrníků cca 20%

nevidím reálné jeho zálohování skandinávskými hydroelektrárnami. Potenciál této regulace je vytížen už dnes dánskými větrníky. Samozřejmě, lze to zvýšit stavbou přečerpávaček, ale náklady budou tak vysoké, že to snad povede k pádu této koncepce.

Ty transformátory na hranicích jsou OK, jen nevím, na kolik to přijde.

ing 15.2.2010 9:24

Re: Vzhledem k tomu, že využití instalovaného výkonu je u větrníků cca 20%

četl jsem článek  autora o propojení severských energetických sítí. Zde se  ale nepíše, že kromě jištění vodnímí elektrárnami jsou ještě do určité míry jištěny také tepelnými elektrárnami (nepamatuji se již, zda jen uhlí nebo též jádro).  Kdyby to tak bylo i u té supersítě, byly by ve výhodě ty země, které by si potřebnou vyrovnávací kapacitu také ponechaly. 

jasan 15.2.2010 8:31

no, tyhle problemy EU vyresi

snadno.. proste se vetsinove odhlasuje neplatnost fyzikalnich zakonu na uzemi EU...

ostatne v praxi se uz o to pokouseji......

Antonín Hrbek 15.2.2010 8:16

Není obecně problémem něco vyrobit

ale problémem je to prodat. Každý spotřebitel potřebuje dodávku just in time a jen mimořádné slevy jej donutí trochu přizpůsobit spotřebu. A kupovat si elektřinu "na sklad" jaksi nejde.

Navržené řešení má určitou logiku, ale rozhodně nezajistí využití výroby všech větrníků. Vodní elektrárny mají skutečně krátkou dobu náběhu, ale často s velmi nepříznivými důsledky pro okolí vodní nádrže. A na delší dobu je bez ztrát odstavovat nelze. Také ekonomické problémy, kdo komu za co a za kolik bude platit, nelze podceňovat. Návrhy na zpracovatelské provozy, které budou fungovat jen když pojedou větrníky, jsou ekonomicky nesmyslné.

JaS 15.2.2010 1:25

Využití větru i slunečního záření

je energie zadarmo,  ale jediný způsob, který si dovedu představit, aby systém byl stabilní, je povinné spojení každé takové elektrárny s nějakým způsobem uložení energie - dokud se nepřijde na nic jiného, tak nádrž na kopci, do níž se bude čerpat voda v době, kdy je přebytek energie.

emersonskej - bez registrace 15.2.2010 1:41

Re: Využití větru i slunečního záření

Jinými slovy si kvůli fofrníkům seřízneme a vydlabeme každý větší kopec v kraji a uděláme z něj přečerpávačku ???

Petr Vileta, balík z Plzně :-) 15.2.2010 1:54

Re: Využití větru i slunečního záření

Rozhodne nejsem Zeleny Khmer a dalsi rozsirovani fufrniku a fotovoltaiky povazuji v soucasne dobe za velkou hloupost, ale urcite moznosti existuji. Z techto na pocasi zavislych zdroju lze nabijet baterie elektrickych vozidel (aut, autobusu), lze vyrabet vodik elektrolyzou, lze napriklad drtit prumyslovy odpad. U zadneho z podobnych vyuziti se nic nestane, kdyz nebude par hodin fungovat. Musi to ale byt plne automatizovany provoz s kratkou dobou odstaveni, radove minuty.

Fík 15.2.2010 2:40

Re: Využití větru i slunečního záření

Vždy mne fascinovala zařízení, která pracují jaksi sama bez obsluhy, bez dodávky energie a mají velkou životnost. Nejsem tedy zásadním odpůrcem větrníků (U fotovoltaiky bych si dal ještě pár let pauzu). Ta dřívější zařízení měla jednu vlastnost, Energie byla využívána přímo v místě. Mlýny, hamry, sušičky atd.  Souhlasím s výše uvedenými názory JaS a balíka. Ivvestoří větrníků i fotovolt. zdrojů, by měli mít za povinnost se zabývat i spotřebičem jejich zdrojů a ne jen se spoléhat, že se připojí a budou rejžovat. Velké zdroje by pak měly disponovat nějakou alternativní přenosovou sítí  k nárazově využitelným spotřebičům.

AGO 15.2.2010 8:14

Re: Využití větru i slunečního záření

Trocha do historie.Majitelé větrných mlýnů v česku byli vždy čučkaři, u kterých si sedláci nechali sem tam pomlít zrno na šrot. Skutečnými mlynáři byli majitelé vodních mlýnů.

badaxe 15.2.2010 8:02

Re: Využití větru i slunečního záření

myslím že žvaníte nesmysly. Pokud nebudete nabíjet váš elektrobus tak ráno nevyjede, což asi bude dost vadit (to že vyjde několikanásobně dráž - i provozně - ponechám stranou) totéž je u třeba drcení čehokoli, linka totiž pracuje kontinuálně, nikoli nárazově. Takže představa jak ji odstavím, protože přestalo fučet (nebo začalo moc) je hodna právě jen zeleného nadšence. zajisté lze vyrábět vodík (a kyslík) elektrolýzou, problém je že ho musíte skladovat a pak nějak využít, tím se ale účinnost výrazně sníží (a to už bez toho není u větrníků valná) a prodlouží se ekonomická návratnost. Ona ta návratnost je dána dotací , nikoli tím že by se to za rovných podmínek vracelo, bohužel. Takže pokud si chcete připlácet na elektřinu, je to vaše věc, já to ale vidím jinak.

vltava - neregistrovaný 15.2.2010 9:27

Re: Využití větru i slunečního záření

Opravdu jste napsal jste zadarmo? Pořizovací náklady nejsou nic? Nutnost řešit problémy v síti není nic? (Ve skutečnosti věci, proklamované jako zadarmo, bývají nejdražší, jako např. "volné" minuty od mobilních operátorů)

gogo 15.2.2010 0:12

pustí

někde je chyba

emersonskej - bez registrace 15.2.2010 1:24

Re: pustí

Ale není - počkejte ráno ...

gogo 15.2.2010 0:11

test

pustí nebo nepustí?

Anti :°-( 15.2.2010 7:34

Re: test

Zprovozněj to až odpoledne, stejně jako na Lidovkách.