29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

ENERGETIKA: Slunce nad Saharou

Ještě v roce 2009 hlásaly rozjásané palcové titulky časopisu Spiegel, že „Slunce nad Saharou vyřeší energetický problém.“ Mezitím se ale růžové sny o zelené elektřině z Afriky srazily s realitou a nastalo velké rozčarování.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Tichý 7.2.2022 13:07

Cela skupina obcasnych zdroju energie se sznazi tvrdit, ze neexistuje zakon zachovani energie pripadne jsou v zelenych hlavach zalozeny na principu perpetua mobile. Vsechny zelene projekty zanedbavaji vlivy vyroby a recyklace. Cele je to lez.

J. Jurax 5.2.2022 22:40

No, taky to považuji za chimeru zelených magoru nicméně musím trochu poopravit argumentaci autora.

Totiž pokud platí ta mapka k článku přifařená, tak by na Sahaře neměly být solární panely se všemi v článku popsanými nevýhodami, nýbrž systémy CSP, Concentrated solar power, viz

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Concentrated_solar_power, jenž by na přehřívání citlivé nebyly; nakolik na zaprášení netuším.

R. Langer 6.2.2022 6:47

Zaprášením trpí úplně stejně jako ty FV panely. ;-)

S. Jelen 6.2.2022 17:05

Nejspíš víc. Světlo musí tou zaprášenou vrstvou projít dvakrát.

J. Novák 5.2.2022 22:27

přátelé diskuze se musí vrátit na konkrétní řešení HMG a v návaznosti na ukončení EMO34== 500 českých odborníků na dostavbě 3.+4. bloků EMO 34 mže být převzato do dostavby ETE34 a poté zaškolit mladé na EDU56, zadat výrobu 4 rektorových kompletů shodných technologií jako je 22 let provozováno na ETE12,....

český energetický průmysl a stavebnictví získá zakázku za 1 bilión Kč (bohužel ceny stouply o +50%, ve stavebnictví i více a ještě porostou),......tak se zasaďme o jasné rozhodnutí vlády a energetiků k dostavbě ETE34 v r. 2022 zahájenou!!! tak jednají vlastenci, v taxonomii financování států jádra je možné!!!!!!!

M. Pivoda 5.2.2022 22:20

Když nejde Mohamed k hoře, musí hora k Mohamedovi.

Citace z úvodu článku: "Budeme dovážet ve velkém elektřinu z Afriky? Těžko..."

Faktem zůstává, že v v Africe slunce svítí stále dostatečně (je tam dost energie), takže alespoň za intelektuální námahu by stálo posoudit alternativu, zda by bylo možno z Afriky dovážet již hotové (na výrobu energeticky náročné) výrobky. Chce si někdo nad tím namáhat mozek? Dávalo by to smysl?

J. Jurax 5.2.2022 22:42

Ano.

A které? Hutě na Sahaře nebo někde poblíž ... hm ...

J. Krásenský 6.2.2022 5:47

R^

R. Langer 6.2.2022 6:51

Jo. Lehký průmysl jsme už vytlačili do Asie, a těžký průmysl přesuneme do Afriky na Saharu. Bezva myšlenka, ty naše malá hloupoučká UI. ;-D

M. Pivoda 6.2.2022 18:20

Škoda sviním perly házet!

M. Pivoda 5.2.2022 22:02

Slunce nad Saharou je jedna z alternativ budoucnosti. Potřebné technologie k praktické zatím dostatečně nedozrály, ale jako větší problém stále zůstává problém politický, tj. spolehlivý (budoucí obchodní) vztah mezi Evropou a Afrikou.

K alternativě jaderné fúze

Když se technologický vývoj blíží fázi komercializace ( v jaké je dnes již jaderná fúze), objevují se investoři a zakládají se nové firmy.

Současný stav jaderné fúze v USA: On average, they can produce about 0.17 megajoule of fusion energy for an input laser energy of 1.9 megajoules. ... But that is still close enough to the break-even point to get fusion researchers fired up.

... fyzika jaderné fúze už tedy téměř funguje dostatečně. Teď je na řadě další otázka: ‘Can we engineer a viable system that has sufficient lifetime and that is safe enough and do all those things at an affordable price?’”

M. Pivoda 5.2.2022 22:35

Na hranici (technologické) soběstačnosti.

The National Ignition Facility has generated a “burning plasma,” a fusion reaction on the cusp of being self-sustaining.

M. Pivoda 5.2.2022 22:39

A team at the National Ignition Facility (NIF) at Lawrence Livermore National Laboratory (LLNL) in California has reported this so-called burning plasma condition using an approach called inertial-confinement fusion, where the ferociously high temperatures and pressures needed to initiate fusion in a fuel of hydrogen isotopes are produced by intense pulses of laser light.

R. Langer 6.2.2022 6:52

Prosím tě, nemel zase nesmysly, ty naše malá hloupoučká UI. :-P

M. Pivoda 6.2.2022 13:59

Obor umělé inteligence (anglicky AI - Artificial Intelligence) v minulém roce, 2021, byvše hnán ekonomickými zájmy a úžasným výkonem počítačů, se vydal jinou cestou, než na které jsem v Česku kdysi spolupracoval s doc. Václavem Polákem (přičemž tento nadějný směr v Česku ukončila Jeho Magnificence Jiří Zlatuška v roce 1991).

Komentář k umělé inteligenci v roce 2021: 2021 was the year of monster AI models. GPT-3, OpenAI’s program to mimic human language, kicked off a new trend in artificial intelligence for bigger and bigger models. How large will they get, and at what cost?

V. Novak 6.2.2022 15:00

Inerciální udržení plazmatu je ve srovnání s tokamaky na úrovni možná 80. let.

M. Pivoda 6.2.2022 18:19

Úplně nejdůležitější je ale poznání, zda tu technologii lze už dnes prakticky aplikovat a hlavně komercializovat.

Vzdálená analogie: Současný věhlasný inovátor Elon Musk určitě nevynalezl elektromobil. Elektromotor byl funkční (ale nekonkurenceschopný se spalovacími motory) již před cca 100 lety (kdy je u prvního elektromobilu vyfocen minulý věhlasný inovátor-experimentátor Thomas Alva Edison).

Přihlaste se, prosím, do kurzu Inovace (na některé Univerzitě třetího nebo čtvrtého věku).

P. Sura 5.2.2022 17:09

Myslím, že ani v tomto případě nejde o ".... zda mohli vizionáři projektu Desertec včas odhadnout nereálnost své vize a neztrácet tak čas a peníze v předem prohraných projektech.--- " ale o to, že jejich podvod byl celkem včas odhalen, aby přestal žrát další zbytečné peníze.

Nedávno nám v jedné televizní debatě vizionář Zdeněk Žák osvětlil, v čem spočívá kouzlo elektromobility: Stát zprostředkuje občanům nákupy zlevněných elektroaut. Zlevněných tak, že v ceně nebude započítána baterie. Tu stát pod průhlednou záminkou "výhodnosti" majiteli této hračky pronajme jako "zdroj výhodného spolufinancování" energetiky státu. Stát by tímto podvodem postupně vybudoval tu šílenou kapacitu záložní energie pro vykrývání 80% času, kdy OZE nic nedodávají a nabíjely by se v době, kdy všichni mají nejvíc potřeby zrovna někam jezdit. A v době, kdy občan bude mít hračku připojenou k síti, aniž by tušil, zda je nabíjen nebo odebírán bylo by mu předestíráno, že jeho kapacita bude zpoplatněna a on dostane podíl.

Bez ohledu na to, že na světě neexistuje dostatek surovin pro výrobu baterií, je to přímá cesta, jak znevolničit individuální dopravu a dopravu vůbec.

Však taky Žák skončil jako "nezávislý za SPOZ". Angažmá v ANO už nestihl. Určitě by mohl být platným členem týmu.

V. Novak 5.2.2022 16:12

Ne že by to nebylo známo už tenkrát...

J. Novák 5.2.2022 14:43

můžeme být CO2 neutrální do r.2030 pokud začneme ETE34+EDU56 ještě letos shodnou technologií s ETD12, poté Tetov a Kopeček v r. 2035 přidá další 4400MWe a vyrobili + postavil + smontovali + zprovoznili sami sobě české podniky,...elektřina pro domácnosti za 4,-Kč/kWh, financováno národní jaderným dluhopisem kupón + 5% p.a. a držitelům F.O. sleva na elektřinu až – 20%,....máme jasno, pouze hledáme politiky, co to pochopí!!!

M. Dvořák 5.2.2022 15:54

Já osel jsem si v osmdesátém devátém myslel že jsme se konečně nadvlády ideologie zbavili. Že jdeme do světa postaveného na zákonech(ekonomických i přírodních).

Au!

F. Kusák 5.2.2022 16:07

No, to já také. Ale zase, až tak na dobu bych to neházel, za hodně věcí si můžeme sami svou chamtivostí a hloupostí a závistivostí. A těm, kteří do tohoto hodnocení nepatří, se hluboce omlouvám. Je jich také docela dost, jen ne tam, kde bych si přál je mít. Ale to je zase naše vina, že neumíme vybrat ty dobré.

F. Kusák 5.2.2022 16:01

No, máte to dobře vymyšlené, nic proti tomu. Ale jen taková maličkost, chtělo by to nějakého Elona Muska s jeho buldočí povahou. Já ale o žádném takovém nevím. A o českých podnicích, schopných něco takového zrealizovat, o projekčních kancelářích a investičácích atd. také nevím. Doba se Vážený pane hodně změnila a věřte mi, vím o čem mluvím. S investicemi v průmyslu mám velké zkušenosti, i když ne zrovna v této branži. Ale sny nám nikdo nevezme, to je pravda.

P. Sura 5.2.2022 17:13

A potom budete jen překvapeně zírat, že celou takto získanou kapacitu vám vláda nechá prošustrovat na provoz elektromobilních hraček. které bude dotovat i v dobách, kdy začne být nad slunce jasnější, že by to mělo být překvalifikováno na trestný čin.

F. Kusák 6.2.2022 8:36

No, já nezírám, proč bych měl. Osobně jsem zažíval, kam se český průmysl posouval, když se ty tehdy dost mizerně fungující socialistické podniky přemístily do rukou nových tzv. českých kapitalistů, kteří neměli ani vzdělání, ani zkušenosti nebo kapitál. Většina už dávno neexistuje, nemohly vydržet to řádění novodobých lupičů. Kolik jich skončilo v konsolidační agentuře nebo v majetku zahraničních šmelinařů. Sklízíme všichni jen to, co jsme tehdy zaseli. Bohužel. Ale mohlo to dopadnout hůř, takže vše je relativní. Ale obracet se s vlasteneckým pokřikem na firmy, které v rozhodující míře mají zahraniční vlastníky, tak to je fakt legrační.

R. Langer 6.2.2022 6:54

Myslíte toho Elona Muska, dotačního podvodníka, proti kterému je Babiš hadra? ;-D

F. Kusák 6.2.2022 8:11

Pokud jste někdy realizoval nějaký projekt, zejména výrobní, pak byste měl vědět, že získání peněz je pomalu to nejdůležitější, a pak rychle a efektivně je utratit za svůj záměr. Je to tvrdý boj a konkurence nečeká až se probudíte ze sna. Využíváte všech možností, včetně státních subvencí a garancí. A když jste se dotknul Babiše, tak jen maličkost. Dnešní Agrofert je zcela jiná firma, než kterou privatizoval po roce 1989. Většina hlupáků, kteří nic v životě nedokázali, na něj hází špínu. Já zas mám hrůzu ze všelijakých šejdiřů typu Bakala nebo Řebíček. Pokud si myslíte, že se bez dobrých podnikatelů obejdeme, pak není o čem diskutovat. Že nemáte rád Babiše, je Vaše věc, nechci Vám nic vymlouvat a polemizovat na podobné téma. Ale dobré by bylo, kdybyste si přečetl třeba konsolidovanou účetní závěrku firmy Agrofert. A věřte, žádný agent Agrofertu nejsem, nemám s ním nic společného.

F. Kusák 6.2.2022 9:05

Považuji za reálnější třeba iniciativy polské skupiny podnikatelů Synthos Green Energy, která připravuje realizaci malých reaktorů ve spolupráci s fy Hitachi. Držím jim palce a moc bych si přál, aby něco podobného vzniklo i u nás. Kdybych byl mladší, zcela jistě bych se v této věci angažoval.

J. Nevrkla 5.2.2022 11:29

Takhle to dopadne vždy, když převládne ideologie nad trhem. A všichni na to doplatí.

F. Kusák 5.2.2022 10:41

Myslím, že smysluplnější by bylo, kdybychom budovali zdroje energií co nejblíže od spotřeby. Blouznění o energiích získávaných ve vzdálených oblastech je hloupost. Dokonce považuji za principiálně chybné těžit ropu, plyn nebo uhlí či biomasu a pak to přepravovat tisíce kilometrů ke spotřebitelům. Je velká škoda, že ustal intenzivní výzkum a vývoj získávání energie z jádra. Tedy až na ruské a čínské firmy. Modulární JE, reaktory využívající thoria atd. jsou nadějnou a nepříliš vzdálenou možnosti, jak vyřešit energetický nedostatek. Bohužel, více se o to snaží v Číně a Rusku, jen se o tom u nás mnoho nemluví. Měli jsme se u nás v Česko-Slovensku více věnovat těmto technologiím. Možnosti jsme měli obrovské, ale ujel nám vlak a dnes nám zůstal jen pláč nad rozlitým mlékem a energetická chudoba.