29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

ENERGETIKA: Rozvoj OZE - jazykový rozbor

Hrozí, že u nás dojde k omezení rozvoje obnovitelných zdrojů a zaostaneme za demokratizací energetiky. To v různých obměnách prohlašují Komora obnovitelných zdrojů a Svaz moderní energetiky.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Nevrkla 8.12.2020 9:22

S tím souhlasím. Smířím se třeba s dotacemi do školství, i když i tam jsou mnohdy neefektivní, hloupé až podvodne, nebo těm nejpotrebnejsim, ale na boj s klimatem a za uhlikovou neutralitu - to je hodně přes čáru. Tam už je jen chudnuti většiny, bohatnuti některých a nulova prospesnost.

F. Kusák 8.12.2020 9:19

No přesně;-D

Š. Hašek 8.12.2020 9:18

Přesně.

Š. Hašek 8.12.2020 9:18

OZE je přímo ukázkový příklad ideologického řešení technické inovace.

Ideologického řešení, plus dodání peněz někomu.

Sluneční energie (rozuměj předělaná na 220) je bez drastického transferu peněz neprodejná.

Abychom zachránili planetu a lesy, začal bych vyrábět papír z trávy, válí se to v těch balících/rolích všude. To taky nebude moc stát, dotace se vymyslí na jednom zasedání.

P. Pepax 8.12.2020 9:14

OZE je legrační kombinace slov, která je v rozporu se zákony fyziky.

F. Kusák 8.12.2020 9:13

Víte, sen o bezdotační ekonomice je nesmysl. Všude, kam se podíváte, jsou dotace, a to buď přímé nebo nepřímé, formou daňových slev. Rodiny dostávají dotace, školy, kultura, obce, důchodci nebo asistenční psi. Rozlišit, které jsou potřebné a které deformují trh, lidskou aktivitu, vůbec není jednoduché. A tak raději mluvme o minimalizaci zejména těch přímých dotaci ekonomickým subjektům. No jo, ale najděte politickou sílu u nás, lép!! v Evropské unii, která je schopna to prosadit. Tak to už je science-fiction.

J. Nevrkla 8.12.2020 8:57

Souhlas s autorem. Jakékoliv dotace jen podporují neefektivní řešení a nespravedlivě berou lidem peníze, aby je daly těm vyvoleným a jejich dodavatelům.

K. Kubů 8.12.2020 8:56

Jenom boj o zdroj bezpracneho zisku, nic víc. Kdyby jim šlo skutečně o záchranu planety, tak za ty peníze postaví solary a větráky v Číně, Indii a v rozvojových zemích, kde to skutečně může planetě pomoct. Takhle je to jen další renta ze společných peněz do soukromých kapes.

A. Bocek 8.12.2020 8:55

Velkým podvodem je přidání vodních elektráren k větrným a fotovoltaickým. OZE tak vypadají, že mají smysluplný diagram dodávky a celkové množství vyrobené vyrobené z OZE nemusíme hledat lupou.

D. Krajíček 8.12.2020 8:24

Proč chcete odstraňovat CO2 ze životního prostředí?

To mi teda hlava nebere.

P. Rada 8.12.2020 7:51

Slovním ale přeci jen podvodem, který pácháte především na sobě, je pomíjení významu OZE na kterých nepochybně vyrostli i Vaši dávní předci a které využíváme doposud.

P. Rada 8.12.2020 7:47

V poslední větě se autor "jazykově" dotknul skrytého ale zásadního problému, který ale přitom jednostranně pomíjí u fosilních zdrojů. Problému dlouhodobého tolerování velmi masivní DOTACE FOSILŮ? Ta se děla dlouhodobě, už za totality... otevřenou podporou těžkého průmyslu s cílem "za každou cenu" porazit kapitalismus.

Pod podobnými konkurenčními záminkami se děje ale dál - avšak nejčastěji skrytější formou tolerování dopadů hlavně méně viditelných typů externalit. Toto dnes celospolečensky umožnují i imisní normy spalovacích procesů.

Dříve jsme po celá desetiletí slýchali předpovědi o "rozptylových podmínkách" - jako by rozptylování spadů kyselých deštů, prachu, rtuti... na jiná území bylo konečným řešením procesu v uzavřeném planetárním systému.

Posléze jsme částečně odsířili ... a už méně viditelné potichu začali tolerovat. Po celou dobu až doposud ale pomíjíme prakticky neodbouratelné imise CO2. Imisní povolenky jsou spíše švindlem vůči realitě. Skrytě jsou tak už více jak století fakticky a nejasivněji DOTOVÁNY FOSILY.

Pokud někdo o masivnosti takového procesu pochybuje, tak necht si zkusí vyčíslit náklady na zpětné odstranění CO2 s životního prostředí. Nejspíše dospěje k obludným cifrám a tedy k celospolečenským dluhům které při dalším růstu dokonce mohou rozvrátit civilizaci. Proto se raději i autor uchýlil jen k "JAZYKOVÉMU ROZBORU".

P. Zinga 8.12.2020 7:22

Protože tzv.OZE jsou podvodem-žádná obnovitelná energie neexistuje, je pouze logické, že podvodem je všechno, co se kolem tzv.OZE točí.

J. Prikner 8.12.2020 6:58

Komora OZE spolu s Bursíkem jsou pouze čerpači dotací, kteří k zabezpečení provozu sítě přispívají max v procentech požadovaných výkonů , ale požadavek stability sítě musí být pokryt stejně jinými zálohovými zdroji. Nedovedu si představit jak fotovoltaika zajistí noční

nabíjení tisíců zelených elektroaut