27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


Diskuse k článku

ENERGETIKA: Přechod Německa k OZE II

Na úvod je vhodné zdůraznit, že tento článek bezprostředně navazuje na předchozí rozbor, který se podrobněji zabýval strukturou výrobního mixu budoucí německé elektroenergetiky, tak jak byla popsána ve zprávě Deutsche Energie-Agentur (DENA) o integraci obnovitelných zdrojů v rámci německého a evropského trhu s elektřinou.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Rada 10.10.2012 15:37

Zajímavý článek - ale...

Ten reálný výhled do budoucna ale není o tom, kdo je ochoten za co platit ale daleko spíše o možnostech a ty se pro neobnovitelné zdroje budou krátit,  zatímco ty obnovitelné zůstanou nebo si mírn polepší. Mám ale za to, že cena OZE nebude dál už tolik klesat a to proto, že sami se začnou víc uplatnovat jako dominantnější a dokud se nenajde OZE s technologií která bude mít vysokou efektivitu těžby energií nebude energie s OZE levnější.

Dalším podstatným aspektem diskuse o ceně je ale celá distribuční oblast, která podstatným způsobem modifikuje cenu energie u vlastního spotřebitele oproti té, která se považuje za tržní - tedy na svorkách u dodavatelů. O nás OZE vlastní zas superfirmy jako ČEZ.. a tak není co se divit, že distribuční sít cenu takto produkované OZE znásobuje.

To co se proto bude určitě také měnit bude trend k větší soběstačnosti jednotlivců - a to považuji naopak za dobré znamení. Dokáži si představit "chytrou" krabičku která bude pravidelně instalovaná na přívodu  el ke spotřebiteli a do ní zároven bude sveden výstup např s fotovoltaiky na střeše vilky, továrny... Taková krabička pak může zajistit vysokou soběstačnost kyž fouká, svítí nebo biomasí... a tedy relativně nízké náklady. To je to správné konkurenční prostředí - nikoli jen na svorkách před jednou rozvodnou sítí.

Věc má ale skrytý háček. Takto by přišli zkrátka všichni velcí až monopolní dodavatelé energií a tím by se změnily i mocenské poměry v regionu. Pan Putin či pan ČEZ ... a příslušní majitelé rozvodných sítí o takovýchto "podrazáckých variantách vývoje" útočících na jejich monopol nechtějí pochopitelně ani slyšet a jejich zaměstnanci o nich nesmějí psát - natož je propagovat..

Němci hold mají před námi v demokratizaci už tak velký náskok, že takové podstatné maličkosti chybějí v jinak zajímavém pojednání a našinci neznalmu detailů často unikají. My si totiž mnohdy ani neumíme představit větší samostatnost na dominatních dodavatelích a tak jedeme dál jen v jiném druhu totality.

R. Langer 10.10.2012 15:57

Re: Zajímavý článek - ale...

Pane Rado, problém představ vás a vašich soukmenovců je zejména v tom, že prostě nekorespondují s realitou. Já bych vám hrozně přál, abyste žil v systému takových chytrých krabiček, a nejlépe někde hrozně daleko ode mě. Jinak koneckonců vám dnes nikdo nebrání budovat alternativní zdroje, tak s chutí do toho a využívat na 100%.

P. Rada 10.10.2012 20:26

Re: Zajímavý článek - ale...

Jo jo - buduji i využívám - proto o tom píši ... Za dnešek mi to konkrétně dalo 51 kWh tepla... Není to zadarmo - svoboda něco stojí.

B. Uhlich 10.10.2012 20:50

Re: Zajímavý článek - ale...

Pindáte nesmysly, nic nebudujete, nic nevyužíváte, jen blábolíte..kdybyste někdy něco postavil, provozoval a nebo stavěl jistě by o Vás bylo slyšet na jakémkoliv fóru, které se této problematiky týká... žádný Rada nikde nefiguruje, žádný Rada nikde nic nepsal ani nepublikoval...tedy buď  Rada ani neexistuje a stále tu komunikujeme se smyšlenou figurou nějakého přihlouplého environmentálního hnutí, nebo Rada existuje a lže jak když tiskne...

P. Rada 10.10.2012 21:55

Re: Zajímavý článek - ale...

Jesli nejste pane Uhlich jen drzý a přisprostlý provokatét - o čemž při pohledu na měřič dodaného tepla ULTRAHED 2WR6 pochybuji,  tak uvádím základní údaje svého teplovodního solárního systému: 3x panel 30 trubic Westech + 3x panel BL58G-1800-24 + 8x atyp panel Vacusol. Sklon cca 65stupnů k jihu. Dnešní parametry oslunění lze najít např. na stránkách ČHMU.

Račte se tedy ujmout oponentury mého údaje o dodaném teplu pro vytápění RD za dnešek 51kWh a rehabilitace/vyvrácení mého tvrzení o drzém a přisprostlém provokatérovi.

B. Uhlich 10.10.2012 23:05

Re: Zajímavý článek - ale...

Já nepochybuji pane RADO  (všimněte si prosím, že máte stále velké mezery ve skloňování) , že jste si to vyguglil nebo wikipedil asi dobře.. ve skutečnosti nic, co? Zas jeden co tu na NETu žije svůj virtuální život..ach jo...  Tedy v čem , že Vám mám oponovat?... zda jste si tuto sestavu někde našel správně...Vy jste ale komik...

P. Rada 11.10.2012 8:47

Re: Zajímavý článek - ale...

Smutnou komedii plnou štvaní hraje spíš pan Uhlich. Na to jak se rozmáhá fotovoltaika na střechách se lze podívat bud očima v reálu - pokud to někdo chce vidět. Nebo lze dohledat údaje na netu kde jsou  mnohdy a momentální výkon: http://statistiky.sollaris.cz/index-1.php

Kdyby měl pan Uhlich zájem alespon odhadnout reálnost, tak si už jen s tohoto údaje snadno při zhruba 5x vyšší účinnosti tepelného ohřevu odvodí, že mé údaje jsou c těchto dní jsou pro systém umístěný na sřeše RD běžné velikosti zcela věrohodné.

Takže věřte - nevěřte ale dnes už mi zas začíná škarohlídům na zlost slunce topit a protože je předpovězena jen řídká oblačnost http://www.chmi.cz/files/portal/docs/meteo/ov/aladin/results/public/meteogramy/meteogram_page_portal/m.html tak drobné soláry ponesou všeobecný užitek.. Jen ten ČEZ zas přide zkrátka protože ohřev TUV elekřinou už mi několik let nezajištuje.

J. Salek 10.10.2012 17:44

Re: Zajímavý článek - ale...

Moznosti neobnovitelnych zdroju se nekrati. Jaderne energie lze mit co hrdlo raci. Bridlicovy plyn je v USA za hubicku, protoze se ho nestiti hledat a tezit. Taky zasoby uhli jsou na desitky (mozna stovky) let (nebyt tezebnich limitu) a ropy je jeste stale dost za dost dobrou cenu. Problem OZE proste je ze je velmi draha. Tudiz pokud jednotlivec trva na sobestacnosti od odpornych monopolnich dodavatelu, tak ji lze urcite dosahnout, ovsem kupodivu za mnohem vyssi cenu. Proto taky zadny solarnik svou elektrinu nespotrebovava, ale vyhodne ji prodava za dotovanou cenu. Padlo proste rozhodnuti zdrazit fosilni a jadernou energii a dotovat OZE co to da. Vyrobci fosilni energie nad tim krouti hlavou, ale nezbyva jim nez prenest vsechny naklady na spotrebitele. Kapacita OZE je mala a energetici jsou uz stejne zainteresovani v OZE. Jediny kdo na tom trati je spotrebitel, ktery musi calovat. Pokud se spotrebitel neozve, tak vyrobcum a dodavatelum je to vcelku jedno.

P. Rada 10.10.2012 20:40

Re: Zajímavý článek - ale...

Ale krátí - jen někteří odmítají vnímat realitu limitů extenzivního rozvoje a to, že jeden zdroj náhle zlevní, ještě neznamená celkové zlepšení. Za to podstatné - tedy ropu, ekvivalentní náhradu listvo zatím nemá. A když už jste jmenoval USA  tak si počtěte jak se tam tlustoučkým amikům dnes žije:

http://www.theburningplatform.com/?p=41540

P. Nejedlý 10.10.2012 19:05

Re: Zajímavý článek - ale...

Dovolím si technické doplnění + vysvětlení iluzí.

Předpokládám, že jste to myslel obrazně, ony „krabičky“ mohou být např. mikrokogenerační jednotky spalující zemní plyn a vyrábějící el. a teplo. Ovšem budou vždy připojeny do el. distribuční soustavy, která jim bude poskytovat službu připojení, plného zálohování v případě poruchy popř. možnost dodávek „přebytečné“ el. do sítě. Mikrokogenerace možná zůstane doménou koncových uživatelů, ovšem souběžně s tímto trendem se bude rozvíjet řekněme „uliční“ či „příměstská kogenerace“, která bude dodávána a obvykle i provozována energetickými společnostmi. Mimochodem, nezdá se vám divné, že plynařské společnosti se v posledních letech tak aktivně angažují v elektroenergetice a naopak? A vzhledem k obecně platným ek. zákonům (koncentrace atd.) se může klidně stát, že v případě takto „decentralizované energetiky“ zákazník bude dostávat dodávky plynu, elektřiny, tepla od jedné el.+plyn. distribuční společnosti. Všechny evropské energetiky jdou poměrně důrazně touto cestou, nevyjímaje ČR. Je opravdu velmi naivní se domnívat, že snad existují jakési „podrazácké varianty vývoje“. Energetické společnosti mají kvalifikované lidi, informace, know-how, kapitál, aby bez problémů zvládli jakýkoliv trh, včetně tzv. „decentralizované energetiky“ (http://www.cez.cz/cs/o-spolecnosti/skupina-cez/spolecnosti-skupiny-cez-v-cr/cez-energo/profil-spolecnosti.html).

P. Rada 10.10.2012 20:22

Re: Zajímavý článek - ale...

Ano napsal jste to velmi pěkně pane Nejedlý - jak instruovaný profesionál: ... "Energetické společnosti mají kvalifikované lidi .... “...  Už jste ale  nenapsal ... pro malé hráče prostor co možná neponechávají, jejich možnosti kontrolují jako by energetika nebyla celospolečenským zájmem. To bylo pěkně vidět i s návrhu nového energetického zákona.  Svědčí o tom i současné možnosti při využívání přenosové soustavy - tedy veliká složka v ceně el pro malospotřebitele. Jde prostě o novodobbou transformaci sféry vlivů a moci,  což  je to postatné na dnešní české energetice. Konkurenční boj zde zas dominuje nad zájmy celku. Podobně masivní kapacity i ambice mají supermarkety a další centrálně řízené mnohdy nadnárodní společnosti také řízené "odborníky" se sídlem kdesi v danovém ráji...

Nepochybuji o tom, že výhod demokracie se tyto společnosti naučily využívat díky službám slecializovaných developerů, dealerů, právníků a politiků ... daleko a daleko lépe, než běžný občan a proto mají na tzv.  trhu podstatnou převahu. Pochybuji ale o tom, že takto de facto totalitě řízená společnost představuje svobodné, demokratické a hlavně dlouhodobě stabilní uspořádání. S této situace ale momentálně profituje velmi úzký okruh lidí, kteří dropky pouštějí těm dealerům, politikům... a lidu se tvrdí , že je to vše pro jeho dobro a řízeno odborníky. O to udržet korýtka ale jde daleko více. Těmi korýtky jsou pak centralizované zdroje v jedněch rukou.

Důkazem tohoto tvrzení je např míra zálohování hlavního města v případě přerušení několika málo energovodů na nihž pak doslova visí osudy obyvatel. Nikdo z mocných totiž do zálohování této strategicky důležité funkce neinvestuje a raději riskuje následky event. blackoutu. Nejde totiž o dlouhodobou strategii a celkové dopady ale o zisky jednotlivců kteří dnes žijí kdo ví kde na rozdíl od dřívějších vladařů vázaných regionálně.

P. Nejedlý 10.10.2012 21:49

Re: Zajímavý článek - ale...

Lze souhlasit s tím, že stávající společenská situace, včetně aktuálního vývoje kapitalismu přináší výraznou společenskou tenzi a samotného mě zajímá, jak bude společenský v tzv. "západní" společnosti pokračovat - viz např. aktuální nepokoje v Řecku, Španělsku, svého času Occupy Wall Street v USA apod. Nicméně rozbor této situace ponechávám sociologům a politologům, to je jejich parketa. 

Ovšem aplikace společenských věd do energetiky a elektrotechniky, teze typu "jaderná/fosilní energetika je nedemokratická", protože je centralistická a energetika "OZE" je demokratická, protože má údajně být (v teorii ale v praxi nebude) decentralizovaná přináší pouze snůšku technických a ekonomických nesmyslů. V této oblasti jsou názory sociologů a politologů téměř vždy zcela mimo tech. možnosti stávajících (někdy i budoucích) technologií a mnohdy i mimo fyzikální meze.

Jenom na okraj zálohování proti "přerušení několika málo energovodů" je v případě elektro opravdu velmi ambiciozní požadavek a je reálně aplikován pouze v případě vnějšího napájení jaderných elektráren "Normální" sítě jsou dimenzovány (můžeme říci i zálohovány) dle tzv. kritéria "N-1" (jiz jsem zde na NP a blogu vícekráte vysvětloval). Pokud máte obavy z blackoutu pražské aglomerace, tak byste měl důrazně požadovat výstavbu nových vedení VVN, v této aglomeraci, zvýšení počtu transformačních stanic atd. Jste skutečně s tímto srozuměn? A nyní se již omlouvám, přemáhá mě spánek a přeji dobrou noc.

  

P. Rada 10.10.2012 22:15

Re: Zajímavý článek - ale...

Děkuji za reakci a odpovídám od konce i když si to přečtete třeba zítra ráno.

Předně o tom, že Praha má vlastních zdrojů do zálohy jen cca 15% ví činitelé úřadu vlády už léta a dod nich to vím zas já - a požadují zlepšení zálohování opakovaně ale bezvýsledně. Na zálohování totiž současná generace investorů pravděpodobně nevydělá. Stavba třeba plynové elektrárny co by ji někdo udržoval jako zálohu včetně  plynového zásobníku.... nebo i dalších vedení - jak zminujete - je pro dnešní investory nezajímavá a vláda raděj přetřásá zakázky o Temelínu...

Někdo totiž politikům hradí kampaně a zas po nich chce, aby se mu ta investice vrátila. To je také to o čem jsem pasal. To, že bych to měl důrazně požadovat já svědčí - prominte mi - ale bud o VaŠÍ NEZNALOSTI nebo PODPLACENOSTI.

Aplikace společenských věd do energetiky a naopak není "mimo fyzikální meze" - naopak!

S poslední doby o tom svědčí třeba aktivita USA v Iráku, snaha Hitlera dobýt kaspické ropné pole, stavby ropovodů ... Je toho naopak velice mnoho a kdo chce tak si to může uvědomit.

B. Uhlich 10.10.2012 23:09

Re: Zajímavý článek - ale...

Bla bla bla plác plác.... Rada měl už absťák, co? Byl tu dlouho klid a teď tu zas bude "zaradováno"   no potěš koště....

R. Langer 12.10.2012 11:28

Re: Zajímavý článek - ale...

Samé hovadiny. :-P

D. Seibt 10.10.2012 20:15

Ale asi ne.

Pokud jsem si vsiml, tak napriklad CEZ nevlastni vice nez 10% solarniho vykonu instalovaneho v CR, zbytek nevim komu patri. Spise to budou investicni spolecnosti, fondy, soukromnici a srocka.

V Nemecku se OZE take stavi ve velkem a stavi to opet velke energeticke spolecnosti. Mate dojem, ze offshore vetrnou el. napriklad o instalovanem vykonu cca 400 MW a cenou asi 40mld korun postavi soukromnik? To stejne plati o velkych solarnich parcich. Nemecko neni dal, rekl bych.

P. Rada 10.10.2012 20:44

Re: Ale asi ne.

Tak to jste si pane Seibt opravdu nevšiml:

http://www.ceskatelevize.cz/ct24/ekonomika/126474-cez-mozna-za-solarni-elektrarny-utratil-zbytecnou-miliardu/

P. Rada 10.10.2012 21:26

Re: Ale asi ne.

S těmi nejasnými majiteli FV to je opravdu problém který o ledačem ale svědčí:

http://ekonomika.idnes.cz/miliardy-ze-slunecni-energie-konci-na-kypru-u-cez-i-uhlobaronu-p6y-/ekonomika.aspx?c=A100829_200514_ekonomika_jan

http://m.aktualne.centrum.cz/article.phtml?id=687940

Zajímavější je právě nastupující trend malé FV na střechách:

http://www.fotovoltaickaburza.cz/index.php?option=com_content&view=article&id=184:esko-zaije-druhy-solarni-boom-hlavn-na-stechach-dom&catid=35:faq

B. Rybák 12.10.2012 17:32

Re: Zajímavý článek - ale...

Předně úplně ignorujete např. nedávný objev technologie na těžbu břidlicového plynu, stejně jako praktickou jistotu dalších objevů tohoto typu a především očekávané "konečné" řešení energetických problémů, kterým bude zvládnutí jaderných přeměn.

Přehlížíte skutečnost, že ty malé zdroje by byly silně nestabilním zdrojem na velkém území a proto nejsou řešením problémů s distribuční sítí nemluvě o tom, že malé zdroje jsou vždy relativně dražší (ty tisíce velmi komplikovaných "krabiček" a akumulačních zařízení včetně jejich údržby a odstranění byly úděsně nákladné), a mají nižší účinnost než velká zařízení.

To že německá (nebo naše) FV a větrná energie je ekonomický nesmysl vyplývá i z toho že leckde (VB) fouká vítr víc a leckde slunce svítí víc než v Německu či u nás (v mezinárodní dělbě práce je rozumné, když každý dělá to co mu jde lépe než těm ostatním).

Své tvrzení, že nám vnucená závislost na drahých FV je únikem z totality levných dodavatelů jste určitě nemyslel vážně.

J. Salek 10.10.2012 9:56

par veci je jistych

Je jasne ze cena energie v EU pujde nahoru. Podpora "OZE" je neotresitelna, jaderna energetika neni popularni a tezba uhli a bridlicoveho plynu taky ne. To je pak jasne ze spotrebitel bude muset solit. Taky je jasne ze Cesi budou platit evropske ceny. Mate radi EU, tak to musite akceptovat a nejen pozivat (udajnych) vyhod ale i zrejmych nevyhod. Ja pracuji v ropnym prumyslu, tak je mi to sumafuk. Benzin budou lidi tankovat ikdyby byl nekolikanasobne drahy. A kdyz ne tady tak v Cine. Dokonce rozjizdime ukladani CO2 do vrtu, coz mozna bude vyhodny byznys - az se to podari prolobovat. Je dost mozne se se to prolobovat podari. Lide jsou ochotni platit za vetrniky a panely, tak proc ne za ukladani CO2 do zeme?

B. Uhlich 10.10.2012 11:46

Re: par veci je jistych

ANO, pane Salku...ano.... napsal jste to naprosto přesně..vše je dáno ochotou obyvatelstva něco platit...všichni sice reptají, ale nakonec jdou jak hloupé ovce s mumláním ..vždyť se to přeci potřebuji... to zaplatí. Vždy se mohu pominout, když slyším ve zprávách v tv. jak se ptají lidí u pump, co tomu říkají a oni vždy říkají..no ale jezdit se musí..ano když se MUSÍ jezdit tak se musí platit..to je logické, že? A stejné je to i s tím ostatním...až lidi jednou dojdou k tomu, že třeba NĚCO NEMUSÍ pak samozřejmě to taky nebudou muset platit. Ale to by se tady už asi chtělo po lidech moc, to budou raději skuhrat, ale  že by jim třeba došlo, že nejlépe by udělali kdyby třeba měsíc..dva chodili pěšky a to by koukali, jak by najednou si stát drbal hlavu, že se mu kasa neplní a stejné je to i s energiemi...pokud jen a jen křivka odběru stoupá - tak se holt lidi musí smířit s tím, že si příslušné firmy nenechají utéct příležitost k pořádnému zisku.. ale to víte my MUSÍME... tak holt MUSÍTE..tak taky MUSÍTE stále platit a platit...

A co se týká, těch OZE tam to prostě není jiné, pokud lidé v podstatě NEJSOU PROTI a jen s tichým mumláním stále platí a platí tak se jiný vývoj čekat nedá. Jiná věc by byla, kdyby po tak skandálních rozhodnutí, jako jsme tady byli svědky (mám na mysli příspěvky na OZE) lidé začali velmi důrazně dávat najevo svůj nesouhlas např. tím, že tak trochu shořelo několik vládních budov a nějaký ten sekretariátek nějaké vypečené strany, která v podpoře na OZE vidí důchodové zabezpeční svých straníků... jo pak by se možná věci odvíjely jinak, ale dokud se tváříme všichni, že je to vlastně vpořádku a, že to nějak skousneme..pak se holt jiný vývoj čekat nedá!!!!

V tržním hospodářství je cena věcí dána OCHOTOU DANOU CENU ZAPLATIT!!!!  Když není ochota není ani ta cena....

F. Pavlis 10.10.2012 9:49

Jistého

druhu obyvatel EU se ceny energií absolutně netýkají. A ti zbývající na to  mohou tak akorát koukat s otevřenou pusou. Zdá se, že některé principy feudálního myšlení na vládnoucí a nevolníky se vracejí s intenzitou čtyřisetistupňové horečky.  Kdysi se dával film " Zítra se bude tančit všude... až se dotancovalo pod taktovkou z východu. Dnes platí " Zítra se bude jančit všude pod taktovkou ze západu. Nemáme to opravdu jednoduché..

J. Salek 10.10.2012 10:11

Re: Jistého

Je pravda ze vetsine vyssi stredni tridy jsou ucty za energie a naklady na palivo sumafuk. Par tisicovek se v jejich rozpoctu ztrati. Nesmite zapomenout ze v zapadni evrope ma i prumerny clovek trikrat vyssi plat a pritom za energii a palivo plati stejne jako v Cesku. O techto vecech navic rozhoduji lide kteri maji vyrazne nadprumerne platy. Pro ne je tohle proste bezvyznamna zalezitost. Navic ani chudsi lide vubec neprotestuji proti obrovskemu zdaneni paliv, primichavani podradnych a drahych bioslozek a radostne ocekavaji dalsi zdrazeni az bude zavedena uhlikova dan. Lide jsou jako zaba v horke vode. Pokud se voda ohriva pomalu, tak se nechaji uvarit. Proc toho pak nevyuzit, ze?

R. Langer 10.10.2012 12:39

Re: Jistého

Bohužel, tak to je... :-(

V. Fiala 10.10.2012 8:48

Věštírna delfská.

Takovéto plány na čtyřicet let dopředu mají přesnost tak asi +- 50%. Většinou bývají velmi optimistické (kdo má rád posly špatných zpráv?). A když si dav (čti voliči) nepřeje jádro a je okouzlen OZE...? Pokud se nebjeví nějaký nový způsob akumulace s přijatelnou účinností, tak to celé nemůže nikdy spolehlivě fungovat. Přebytky z produkce větrníků budou ohrožovat naši přenosovku a v období nouze budeme muset podporovat cizí krátkozrakost. A samozřejmě zaplatíme za obojí.

R. Langer 10.10.2012 12:40

Re: Věštírna delfská.

Kdepak by to dalo 50%... :-D

J. Mrázek 10.10.2012 6:08

Češi ovšem zaplatí stejnou cenu...

I když za tohle šílenství nemohou. S třetinovými platy to bude znamenat celý plat za energie a loučka na pasení....danke, Genossen ...